Opintojen ja osaamisen hyväksilukeminen

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Jos olet tohtoriopiskelija, toimi tohtoriopiskelijoiden hyväksilukuohjeiden mukaisesti.  

Mitä hyväksilukeminen on ja mitä voi hyväksilukea?

Hyväksilukemisella tarkoitetaan menettelyä, jolla suorittamasi opinnot tai muulla tavalla hankkimasi osaaminen voidaan hyväksyä osaksi opintojasi. Olet voinut kartuttaa osaamista suorittamalla opintoja toisessa korkeakoulussa tai esimerkiksi töissä ja harrastuksissa.

  • Voit saada hyväksiluettua opintoja, jotka olet suorittanut korkeakouluissa joko kotimaassa (yliopistotMaanpuolustuskorkeakouluammattikorkeakoulut) tai ulkomailla. Opintojen tulee olla hyväksytysti suoritettuja.
  • Voit saada hyväksiluettua myös esimerkiksi työelämässä, luottamustehtävissä tai harrastuksissa kartuttamaasi osaamista. Silloin puhutaan muulla tavoin kuin muodollisessa koulutuksessa hankitusta osaamisesta.

Hyväksilukemisen muodot ovat korvaaminen ja sisällyttäminen.

Voit hakea hyväksilukemista tekemällä joko korvaavuus- tai sisällyttämishakemuksen. 

Korvaaminen

Tee korvaavuushakemus, kun haluat korvata opintojakson tai opintokokonaisuuden jo suorittamillasi opinnoilla. 

Korvaavuushakemuksen hyväksyminen edellyttää, että jo suorittamasi opinnot vastaavat sisällöllisesti korvattavia opintoja ja että olet saavuttanut korvattavien opintojen osaamistavoitteet.

Esimerkki: Olet suorittanut koulutusohjelmasi perusopintojen opintojaksoa vastaavan kurssin toisessa korkeakoulussa. Voit hakea hyväksilukemista tekemällä korvaavuushakemuksen. Jos hakemuksesi hyväksytään, saat merkinnän opintojakson korvatusta suorituksesta Sisuun.

Sisällyttäminen

Jos haluat liittää jo suorittamasi opinnot osaksi tutkintoasi tai opintojasi, hae niiden sisällyttämistä. Kun haet sisällyttämistä, et hae hyväksilukemista tietylle opintojaksolle tai opintokokonaisuudelle. Yleensä kyse on suoritettavien opintojen tai suoritettavan tutkinnon valinnaisista opinnoista.

Jos suoritat tutkintoa, sisällytettävien opintojen tai muun osaamisen tulee vastata koulutusohjelmasi opintojen tasoa ja tutkinnon osaamistavoitteita.

Esimerkki: Olet suorittanut kansainvälisessä vaihdossa opintoja, jotka haluat liittää osaksi tutkintoasi. Opinnot eivät vastaa mitään tiettyä koulutusohjelmasi opintojaksoa tai opintokokonaisuutta, mutta ne sopivat tutkintosi vapaavalintaisiin opintoihin. Voit hakea opintojen hyväksilukemista tekemällä sisällyttämishakemuksen. Jos hakemuksesi hyväksytään, opinnot liitetään sellaisenaan osaksi tutkintoasi ja voit sijoittaa ne opintosuunnitelmaasi.

Muulla tavoin kuin muodollisessa koulutuksessa hankitun osaamisen hyväksilukeminen

Muulla tavoin kuin muodollisessa koulutuksessa hankittu osaaminen tarkoittaa epävirallisen oppimisen tai arkioppimisen kautta syntyvää osaamista. Epävirallista oppimista voi syntyä esimerkiksi täydennyskoulutuksessa, työpaikkojen järjestämässä koulutuksessa tai vapaan sivistystyön koulutuksessa. Arkioppimista voi puolestaan syntyä esimerkiksi työkokemuksen, luottamustoimen tai harrastuksen parissa.

Kun haet muulla tavoin kuin muodollisessa koulutuksessa hankitun osaamisen hyväksilukemista osaksi tutkintoasi tai muita opintojasi, sinun tulee:

  • todentaa ja dokumentoida osaamisesi opettajan kanssa sovittavalla tavalla.
  • osoittaa, että täytät hyväksiluettaville opinnoille asetetut osaamistavoitteet.

On mahdollista, että sinun tulee lisäksi suorittaa esimerkiksi tentti, laatia portfolio, essee tai raportti tai osallistua haastatteluun. Sinulta voidaan edellyttää myös erillisiä oppimistehtäviä tai muita vastaavia tehtäviä.

Hae muulla tavoin kuin muodollisessa koulutuksessa hankitun osaamisen hyväksilukemista korvaavuus- tai sisällyttämishakemuksella. Sinun tulee liittää hakemukseesi kuvaus siitä, miten hankkimasi osaaminen vastaa opintojesi osaamistavoitteita. Jos haet korvaavuutta, osaamisesi arvioidaan korvattavalle opintojaksolle opetussuunnitelmassa määritellyn arvosteluasteikon mukaisesti.

Hyväksilukemisen rajoituksia

Olet jo suorittanut opinnot

Voit hakea vain sellaisen opintojakson tai opintokokonaisuuden korvaamista, jota et ole vielä suorittanut.

Opintojen suorittamisesta kulunut yli 10 vuotta

Jos olet suorittanut opinnot yli 10 vuotta sitten, hakemusta niiden hyväksilukemisesta ei oteta käsiteltäväksi.

Opintojen vanhentuminen lasketaan opintojen suorittamispäivästä. Opintokokonaisuuksissa vanhentumisaika alkaa viimeisenä suoritetun opintojakson suorittamispäivästä. Opintojaksot ja -kokonaisuudet ovat voimassa vanhentumispäivän lukukauden loppuun. Perusopintojen perusteella suoritetut aineopinnot katkaisevat kuitenkin perusopintojen vanhentumisen, ja silloin perusopinnot vanhentuvat samaan aikaan kuin aineopinnot. On mahdollista, että koulutusohjelmissa on myös lyhempiä kuin 10 vuoden vanhentumisaikoja.

Vanhentumissääntö ei koske osaamista, joka on hankittu muulla tavoin kuin muodollisessa koulutuksessa.

Hyväksiluettujen opintojen suorituspäivä on niiden alkuperäinen suorituspäivä. Jos olet esimerkiksi suorittanut opintojakson lokakuussa 2017 ja olet saanut sitä koskevan hyväksilukemispäätöksen syksyllä 2022, voit käyttää opintojakson opintokokonaisuuteen syyslukukauden 2027 loppuun saakka.

Lisätietoja löydät opintojen vanhentumista koskevasta ohjeesta.

Kandidaatin- tai maisterintutkielma ja kypsyysnäyte

Kandidaatin- tai maisterintutkintoon kuuluvaa tutkielmaa tai kypsyysnäytettä ei ole mahdollista hyväksilukea. 

Lääketieteen ja hammaslääketieteen koulutusohjelmissa on mahdollista hyväksilukea niiden opiskelijoiden tutkielmia, joiden opiskeluoikeus näissä koulutusohjelmissa on alkanut ennen 1.8.2023.

Opettajan pedagogiset opinnot

Voit hakea suorittamiesi opintojen perusteella opettajan pedagogisten opintojen hyväksilukemista ainoastaan ylempään korkeakoulututkintoon. Pedagogisia opintoja ei voida hyväksilukea alempaan korkeakoulututkintoon. Poikkeuksina ovat kasvatustieteiden ja psykologian koulutusohjelmat, joissa osa opettajan pedagogisista opinnoista kuuluu kandiohjelmaan ja osa maisteriohjelmaan. 

Hyväksilukeminen osana opintojen suunnittelua

Suunnitellessasi opintojasi mieti, miten aiot tutkintosi rakentaa, ja ota opintojen ja osaamisen hyväksilukeminen esille jo opintojesi alkuvaiheessa. Ohjaajasi neuvoo sinua yleisissä hyväksilukemista koskevissa kysymyksissä. Tietyn opintojakson tai opintokokonaisuuden korvaamisessa voit olla yhteydessä sen vastuuopettajaan. 

Jos tunnistat, että sinulla on opintoihisi tai tutkintoosi vaadittavaa osaamista, hae hyväksilukemista. Siten opintosi edistyvät nopeammin eikä sinun tarvitse suorittaa jo hallitsemiasi sisältöjä uudelleen.

Hae hyväksilukemista Sisussa. Hyväksiluetut opinnot tulevat osaksi tutkintoasi tai opintojasi, joten niille on oltava tilaa opintosuunnitelmassasi.

Ota hyväksilukemista suunnitellessasi huomioon, että voit ylittää tutkintosi laajuuden korkeintaan 10 prosentilla, minkä jälkeen summa voidaan vielä pyöristää seuraavaan viidellä jaolliseen lukuun. Esimerkiksi 180 opintopisteen kandidaatin tutkinto saa siis olla laajuudeltaan korkeintaan 200 opintopistettä ja 120 opintopisteen maisterin tutkinto 135 pistettä. Tutkinnon enimmäislaajuuden ylittäviä hyväksilukuhakemuksia ei käsitellä. Poikkeuksena ovat ne ennen 1.8.2017 aloittaneet opiskelijat, joiden tutkinnon laajuutta ei ole rajoitettu.

Tutkintoosi mahtuvien hyväksiluettavien opintojen enimmäismäärää laskettaessa otetaan huomioon, kun korvaavuus- tai sisällyttämishakemustasi aletaan käsitellä:

  • kaikki Sisuun kirjatut, tutkintoosi käytettävissä olevat opintosuorituksesi (myös sellaiset, joita et ole suunnitellut käyttäväsi tutkintoon).
  • puuttuvat pakolliset opintosi.

Hyväksilukemisen hakemiselle ei ole yleisiä määräaikoja.

Missä tilanteissa hyväksilukemista voi hakea?

Voit hakea opintojen hyväksilukemista, jos sinulla on opiskeluoikeus Helsingin yliopiston koulutusohjelmassa ja olet ilmoittautunut läsnäolevaksi siihen opiskeluoikeuteen, jonka opintoja hyväksilukeminen koskee. Hyväksilukeminen on mahdollista myös, jos suoritat erikoistumiskoulutusta tai erikoislääkäri-, erikoishammaslääkäri- tai erikoiseläinlääkärikoulutusta tai vastaavaa koulutusta.

Voit hakea hyväksilukemista myös niihin avoimiin yliopisto-opintoihin tai erillisopintoihin, joihin olet saanut opiskeluoikeuden. Jos olet hakemassa hyväksilukemista avoimiin yliopisto-opintoihin, tutustu niitä koskeviin ohjesivuihin.

Hakiessasi hyväksilukemista korvattavien opintojen tulee kuulua opintosuunnitelmaasi. Tämä ei koske avoimia yliopisto-opintoja suorittavia opiskelijoita, joilla opintosuunnitelma ei ole käytössä.

Jos olet lähdössä kansainväliseen vaihtoon, laadi etukäteen opintosuunnitelma ja sovi alustavasti hyväksilukemisesta koulutusohjelmassasi. Hae hyväksilukemista mahdollisimman pian vaihdon jälkeen.

Hyväksiluettavien opintopisteiden määrä ja arvosteluasteikko

Hyväksiluettaville opintopisteille ei ole enimmäismäärää, jos suoritettuja opintoja ei ole käytetty mihinkään korkeakoulututkintoon. Tutkinnon enimmäislaajuutta ei kuitenkaan voi ylittää hyväksiluettavilla opinnoilla.

Sisällyttäminen suoritettujen opintojen perusteella myönnetään aina alkuperäisellä opintopistelaajuudella.

Korvaavuus myönnetään yleensä korvattavan opintojakson tai opintokokonaisuuden opintopistemäärän laajuisena. Sinulta ei vaadita lisäsuorituksia, jos hankkimasi osaamisen arvioidaan vastaavan korvattavaa opintojaksoa tai opintokokonaisuutta.

Korvattavan opintojakson ja tekemäsi suorituksen opintopisteiden välillä voi olla yhden opintopisteen vajaus, jos korvattavan opinnon osaamistavoitteiden arvioidaan tulleen saavutetuiksi. Olet voinut esimerkiksi tehdä toisen korkeakoulun 4 opintopisteen laajuiset opinnot, joiden osaaminen kattaa Helsingin yliopiston 5 opintopisteen opintojakson suorituksen. Tällöin korvaavuus myönnetään sinulle 5 opintopisteen laajuisena.

Jos hakemusta käsitellessä arvioidaan, että hankkimasi osaaminen ylittää korvattavan opintojakson tai opintokokonaisuuden osaamisen sisällöllisesti ja opintopistemäärältään, voit käyttää ylittävän osaamisen esim. valinnaisiin opintoihin. Ylimenevästä osuudesta voit tehdä sisällyttämishakemuksen.

Jos olet saanut opiskeluoikeuden siirtohaun kautta, suorittamasi opinnot hyväksiluetaan täysimääräisesti.

Osittainen hyväksilukeminen

Sinulle voidaan myöntää osittainen hyväksilukeminen, jos suorittamasi opinnot tai muulla tavoin hankkimasi osaaminen ei kata koko opintojaksoa tai opintokokonaisuutta. Tällöin sinun tulee täydentää osaamistasi korvaavuuspäätöksen perustelujen mukaisesti ja suorittaa puuttuvat osaamisalueet. Voit pyytää tarkentavat ohjeet suorituksen tekemiseen hakemuksesi arvioineelta opettajalta. Näet arvioinnin tehneen opettajan nimen korvaavuuspäätöksestä, jonka löydät Sisun Omat tiedot -sivun välilehdeltä Hakemukset ja päätökset. Arvioivan opettajan nimi on päätöksessä kohdassa Päätöksen tekijä. Jos olet pyytänyt päätöksen postitse, löydät päätöksen tekijän nimen saamastasi paperisesta päätöksestä.

Korvattu ja sitä täydentävä suoritus kirjataan Sisuun kyseisen opintojakson laajuuden mukaisesti. Opintojakson suorituspäivä on se päivä, jona olet suorittanut täydentävän osan. Arvosana on osittaisen korvaavuuden arvioivan opettajan harkinnan varassa. Arvosteluasteikkona käytetään korvattavan opintojakson opetussuunnitelmassa määriteltyä asteikkoa, ja arvosana tulee sovittaa korvatun ja suoritetun opintosuorituksen laajuuteen.

Hyväksiluettavien opintojen arvosteluasteikko

Jos suorittamasi opinnot on arvioitu samalla arvosteluasteikolla, joka on käytössä Helsingin yliopistossa, saat hyväksiluetuista opinnoista alkuperäisen arvosanan. Asteikot ovat 0–5, hyväksytty-hylätty sekä toisen kotimaisen kielen kirjallisessa ja suullisessa taidossa hyvä taito-tyydyttävä taito-hylätty. Jos suorittamasi opinnot on arvioitu jollakin muulla arvosteluasteikolla, arvosanaksi kirjataan hyväksytty.

Huomaa, että sinun ei ole mahdollista yrittää korottaa hyväksiluetun opintojakson tai opintokokonaisuuden arvosanaa.

Viestinnän ja kieliosaamisen opintojen hyväksilukeminen

Suomessa suorittamaasi korkeakoulututkintoon sisältyvät kieliopinnot korvaavat sellaisinaan tutkintoasetuksen edellyttämät kieliopinnot. Kypsyysnäytettä ei kuitenkaan voida hyväksilukea. 

Löydät Kielikeskuksen viestinnän ja kieliosaamisen hyväksilukemista käsittelevästä ohjeesta lisää tietoa, jos haluat:

  • korvata kandidaatin tutkintoosi kuuluvia pakollisia viestinnän ja kieliosaamisen opintoja. Nämä ovat tutkinnon pakollinen vieras kieli (4 op), toinen kotimainen kieli (3 op) ja äidinkielen viestintäopinnot (3 op).
  • käyttää Kielikeskuksen kielten opintokokonaisuuksiin muissa kotimaisissa tai ulkomaisissa korkeakouluissa suoritettuja kieliopintoja.
  • sisällyttää muualla suoritettuja KiVANET/KiVAKO- tai KiViTa-kursseja tutkintoosi. 
  • lisätä opintosuunnitelmaasi aiemman tai keskeneräisen Helsingin yliopiston tutkinnon viestintä- ja kieliopinnot.

Jos tutkintoosi sisältyy yllä mainittujen lisäksi muita pakollisia kieliopintoja, hae hyväksilukemista Sisussa:

  • täytä korvaavuushakemus, jos korvaat yhden tutkintorakenteessa annetuista vaihtoehtoisista opintojaksoista.
  • täytä sisällyttämishakemus, jos tutkinnossasi voi valita kieliopinnon vapaammin useasta eri vaihtoehdosta.

Opiskelijan digitaitojen hyväksilukeminen

Tutkinto-opiskelijana tai avoimien yliopisto-opintojen opiskelijana Helsingin yliopistossa suorittamasi 3 op:n laajuinen Opiskelijan digitaidot (tai aiempi tvt-ajokortti) korvaa sellaisenaan vastaavan suorituksen. 

Jos digitaitojen opintojakso on jo kiinnitetty opintokokonaisuuteen tai toiseen Helsingin yliopiston tutkintoon, katso Sisun sisällyttämisohjeesta, miten saat sijoitettua tämän suorituksen opintosuunnitelmaasi. Kirjoita hakemuksen lisätietokenttään, että hyväksilukeminen koskee Helsingin yliopistossa suoritettuja digitaito-opintoja.

Opiskelijavaihdossa suoritettujen opintojen hyväksilukeminen

  • Suunnittele, mille opintovuodelle ajoitat mahdollisen opiskelijavaihdon ja mitä opintoja aiot vaihdossa suorittaa. Sovi hyväksilukemisesta alustavasti ennen vaihtoa omassa koulutusohjelmassasi. Katso tarkemmin vaihto-opiskelun Sisu-ohjeet
  • Jos olet suorittanut vaihdossa pakollisen opintojakson, hae hyväksilukemista  Sisun korvaavuusohjeen mukaisesti. 
  • Jos olet suorittanut vaihdossa valinnaisen opintokokonaisuuden tai yksittäisiä valinnaisia opintojaksoja, hae hyväksilukemista Sisun sisällyttämisohjeen mukaisesti. 
  • Vaihdossa suorittamasi opinnot voidaan hyväksilukea erilliseksi opintokokonaisuudeksi. Tämä koskee vaihtokorkeakouluja, joiden kanssa Helsingin yliopistolla on vaihtosopimus. Ulkomaisessa korkeakoulussa suoritetut opinnot -opintokokonaisuus (vähintään 15 op) sisällytetään tutkinnon valinnaisiin opintoihin, jos se on mahdollista koulutusohjelman opetussuunnitelman mukaan. Hae hyväksilukemista Sisun sisällyttämisohjeen mukaisesti.
  • Voit käyttää vaihdossa suorittamiasi kieliopintoja Kielikeskuksen kielten opintokokonaisuuteen.

Mitä osaamista voi hyväksilukea aiemmin suoritetusta tutkinnosta?

Jos haluat saada hyväksiluettua opintoja, jotka sisältyvät jo suorittamaasi tutkintoon, hyväksiluettavien opintojen määrää on rajoitettu:

  • Alempaan korkeakoulututkintoon voit saada hyväksiluettua enintään 90 opintopistettä opintoja, jotka sisältyvät aiemmin suorittamaasi korkeakoulututkintoon.
  • Ylempään korkeakoulututkintoon voit saada hyväksiluettua enintään 60 opintopistettä opintoja, jotka sisältyvät aiemmin suorittamaasi korkeakoulututkintoon.
  • Jos suoritat tutkintoa lääketieteen tai hammaslääketieteen koulutusohjelmassa, voit saada hyväksiluettua enintään 150 opintopistettä opintoja, jotka sisältyvät aiemmin suorittamaasi korkeakoulututkintoon.

Et voi saada hyväksiluettua:

  • ylempään korkeakoulututkintoon opintoja, jotka sisältyvät jo suorittamaasi alempaan korkeakoulututkintoon tai ammattikorkeakoulututkintoon.
  • tohtorin tutkintoon opintoja, jotka sisältyvät jo suorittamaasi alempaan tai ylempään korkeakoulututkintoon, ammattikorkeakoulututkintoon tai ylempään ammattikorkeakoulututkintoon.
  • tutkintoosi kuuluvaa kandidaatin- tai maisterintutkielmaa, kypsyysnäytettä, lisensiaatintutkimusta tai väitöskirjaa. 

Helsingin yliopiston tutkintoon tai opintokokonaisuuteen kiinnitetyt opinnot

Helsingin yliopistossa suoritettuja opintoja ei yleensä tarvitse hyväksilukea. Poikkeuksena on tilanne, jossa haluat sijoittaa tutkintoosi ja opintosuunnitelmaasi opintoja, jotka on jo kiinnitetty toiseen Helsingin yliopistossa suoritettuun tutkintoon tai opintokokonaisuuteen. Tässä tapauksessa sinun tulee tehdä sisällyttämishakemus Sisun sisällyttämisohjeen mukaisesti ja kirjoittaa hakemuksen lisätietokenttään, että hyväksilukeminen koskee Helsingin yliopistossa suoritettuja opintoja. Sisällyttämishakemusta käytetään poikkeuksellisesti korvaavuushakemuksen sijaan, sillä Sisussa opinto ei voi olla samanaikaisesti kiinnitetty kahteen tutkintoon tai opintokokonaisuuteen.

Jos haluat saada hyväksiluettua kieliopintoja, jotka kuuluvat Helsingin yliopistossa suorittamaasi tutkintoon tai opintokokonaisuuteen, katso ohjetta Tutkinnon viestinnän ja kieliosaamisen opintojen hyväksilukemisesta.

Jos suorittamasi opiskelijan digitaidot on kiinnitetty Helsingin yliopistossa suoritettuun tutkintoon tai opintokokonaisuuteen, katso Sisun sisällyttämisohjeesta, miten saat sijoitettua tämän suorituksen opintosuunnitelmaasi.

Et voi käyttää samaa opintojaksoa tai opintokokonaisuutta kahteen kertaan samassa tutkinnossa. 

Jos olet käyttänyt alempaan tutkintoosi opintojakson tai opintokokonaisuuden, joka kuuluu pakollisena ylemmän tutkinnon opetussuunnitelmaan, sinun tulee sopia opintojakson tai opintokokonaisuuden vastuuopettajan kanssa erillisestä suorituksesta, jolla tutkinnon vähimmäislaajuus saavutetaan.

Helsingin yliopiston avoimien yliopisto-opintojen hyväksilukeminen

Sinun ei yleensä tarvitse hakea korvaavuutta Helsingin yliopiston avoimina yliopisto-opintoina suorittamillesi opinnoille. Saat sijoitettua ne oikealle paikalleen opintosuunnitelmassa poimimalla opinnot opintojaksojen esitteiden Vastaavuudet ja korvaavuudet -välilehdeltä.

Jos avoimet yliopisto-opinnot on kuitenkin jo koostettu opintokokonaisuuteen, et voi poimia opintoja vastaavuuksista. Tee tässä tapauksessa Sisun sisällyttämishakemus. Hakemuksen hyväksymisen jälkeen on usein tarpeen tehdä vielä Sisussa kokonaisuuden poikkeavan sisällön hakemus, jotta saat sijoitettua opinnot oikeaan kohtaan opintosuunnitelmaasi.

On suositeltavaa, että avoimia yliopisto-opintoja ei koosteta opintokokonaisuudeksi, jos haluat käyttää opinnot Helsingin yliopiston tutkintoon myöhemmässä vaiheessa.

Hyväksilukuhakemuksen tekeminen ja hakemuksen käsittely

Sinun on itse haettava hyväksilukemista ja todennettava osaamisesi.

  • Hae hyväksilukemista oheisten Sisu-ohjeiden mukaisesti.
  • Liitä hakemukseesi opintosuoritusote muualla kuin Helsingin yliopistossa suoritetuista opinnoista. Käytä sähköisesti varmennettua opintosuoritusotetta tai Oma opintopolku -palvelusta saatavaa linkkiä.
  • Liitä hakemukseen suoritettujen opintojen kuvausteksti, josta ilmenevät niiden tavoitteet, sisällöt sekä mahdollinen kirjallisuus.
  • Jos haet hyväksilukemista kotimaisessa tai ulkomaisessa korkeakoulussa avoimena verkko-opetuksena suorittamasi opintojakson tai opintokokonaisuuden perusteella (MOOC-kurssit), sinulta pyydetään tarvittaessa suorituksesta opettajan tai korkeakoulun antama erillinen todistus, johon sisältyy nimesi.
  • Jos haet hyväksilukemista muulla tavoin kuin muodollisessa koulutuksessa hankitun osaamisen perusteella, liitä hakemukseesi myös kuvaus siitä, kuinka hankkimasi osaaminen vastaa opintojesi osaamistavoitteita.

Saat 30 päivän sisällä tiedon hyväksilukupäätöksestä Sisuun. Aika lasketaan alkavaksi siitä, kun kaikki hakemuksesi arviointia varten tarvittavat tiedot on saatu. Kesäaikana 1.6.–31.8. jätetyissä hakemuksissa käsittelyaika voi olla kuukautta pidempi. Jos hakemuksesi on hyväksytty, korvatut opinnot näkyvät opintosuorituksissasi.

Jos et ole tyytyväinen päätökseen, sinun on mahdollista hakea siihen oikaisua. Ohjeen oikaisun hakuun löydät Opiskelijan oikeusturva ja oikaisumenettelyt -ohjesivulta.

Neuvonta

Neuvontaa hyväksilukemista koskevissa asioissa saat oman tiedekuntasi opiskelijapalveluista. Jos hakemuksesi käsittelyllä on erityinen kiire, ilmoita tästä oman tiedekuntasi opiskelijapalveluihin. 

Ole yhteydessä opiskelijapalveluihin myös, jos et voi täyttää sähköistä hakulomaketta. Jos et pysty tekemään hakemusta Sisussa sen saavutettavuuteen liittyvien puutteiden vuoksi, voit olla yhteydessä yliopiston esteettömyysyhdyshenkilöihin. Lisätietoa yksilöllisten järjestelyjen ohjesivulla.

Kielikeskuksen opintoneuvonta käsittelee seuraavia opintoja koskevat hyväksilukuhakemukset ja antaa niihin liittyvää neuvontaa:

  • tutkintoon kuuluvat pakolliset viestinnän ja kieliosaamisen opinnot
  • Kielikeskuksen kielten opintokokonaisuuksiin käytettävät opinnot
  • KiVANET/KiVAKO tai KiViTa-kurssit

Muiden kieliopintojen hyväksilukuhakemukset ohjautuvat oman tiedekuntasi opiskelijapalveluiden käsiteltäviksi.