Asuminen

Jos muutto opiskelun aloittamisen myötä tulee ajankohtaiseksi, sinun kannattaa aloittaa asunnon etsiminen heti, kun olet saanut hyväksymiskirjeen. Pääkaupunkiseudulla asunnoista on pulaa, joten toimimalla nopeasti ja etsimällä asuntoa samanaikaisesti useasta paikasta, parannat mahdollisuuksiasi!

Mistä voin hakea asuntoa?

Suurin opiskelija-asuntojen tarjoaja pääkaupunkiseudulla on Hoas eli Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö. Hoas tarjoaa vuokralle sekä huoneita jaetuissa asunnoissa että yksiöitä, kaksioita ja perhe- ja kaveriasuntoja. Voit hakea asuntoa suoraan Hoasin verkkosivuilta.

Myös monet osakunnat, eri alojen opiskelijajärjestöt ja uskonnolliset yhteisöt vuokraavat asuntoja opiskelijoille. Yksityiskohtaisempaa ja hyödyllistä lisätietoa löydät HYY:n asunnonhakuoppaasta. Katso myös listat asunnontarjoajista ja asuntoportaaleista alta.

Mitä asuminen maksaa?

Sinun on hyvä varautua siihen, että varsinkin Helsingin keskusta-alueella asuminen on kallista ja pelkkään vuokraan voi helposti mennä yli 500 euroa kuussa. Yksiöt ovat vielä paljon kalliimpia.

Sinun kannattaa etsiä asuntoa myös keskustan ulkopuolelta. Kauempana keskustasta asuntojen vuokrahinnat ovat edullisemmat ja asuntotarjonta myös monipuolisempi. Pääkaupunkiseudun joukkoliikenne toimii myös erinomaisesti.

University Marketplace

University Marketplace on Helsingin yliopiston, Aalto-yliopiston, Laurea-ammattikorkeakoulun ja Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijoiden ja henkilökunnan yhteinen palvelu.

University Marketplace -palvelussa rekisteröityneet käyttäjät voivat myydä, lainata ja vuokrata tavaroita, vaihtaa palveluita sekä etsiä kimppakyytiä tai asuntoa. Voit rekisteröityä portaaliin vain helsinki.fi -sähköpostiosoitteellasi, tai muun yllämainitun korkeakoulun sähköpostiosoitteella.

Huomaathan, että mahdolliset vuokrasopimukset tehdään palvelun käyttäjien välillä – korkeakoulut vain tarjoavat teknisen alustan. Käyttäjät ovat itse vastuussa sisällöstä ja kommunikaatiosta. Vuokraa asunto vain henkilöltä, joka vaikuttaa luotettavalta, äläkä koskaan jaa henkilötietojasi tai siirrä rahaa ennen kuin olet nähnyt tarjolla olevan asunnon.

Muita asunnontarjoajia