Eläinlääketieteellinen tiedekunta: esitarkastuksen käynnistäminen

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Tältä sivulta löydät eläinlääketieteellisen tiedekunnan opiskelijoille suunnatut tarkentavat ohjeet väitöskirjan jättämisestä esitarkastukseen. Muista tutustua ensin yleisiin, kaikille yliopiston väittelijöille suunnattuihin aikataulun suunnittelua ja esitarkastusta koskeviin ohjeisiin.

Jos sinulla on kysyttävää esitarkastuksen käynnistämisestä, voit aina olla yhteydessä kotitiedekuntasi jatko-opintopalveluihin.

Esitarkastuksen aikataulut

Tiedekuntaneuvosto määrää väitöskirjakäsikirjoitukselle kaksi esitarkastajaa. Esitarkastajaesityksen tekee väitöskirjatutkijan vastuuhenkilö. Väittelijän on puollettava esitarkastusehdotusta. Eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa esitarkastajaesitykset käsitellään Tutkimustoimikunnan (TT) kokouksessa ennen tiedekuntaneuvostoa. Kokousten aikataulut päätetään vuosittain.

TT:n kokousaikataulu ja aineiston jättöpäivät Flammassa (vaatii kirjautumisen)

Eläinlääketieteellisen tiedekunnan tiedekuntaneuvoston kokousajat

Esitarkastajien esteettömyys tarkastetaan Viikin jatko-opintopalveluissa. Asian esittelijänä toimiva koulutussuunnittelija Viikin jatko-opintopalveluista valmistelee asian TT:n ja tiedekuntaneuvoston esityslistoille. Voit tutustua väitöskirjan vaatimuksiin ja esitarkastajien kelpoisuusehtoihin eläinlääketieteellisen tiedekunnan verkkosivuilla.

Näin jätät väitöskirjan esitarkastukseen

Esitarkastajien määräämistä varten väittelijän pitää toimittaa väitöskirjansa käsikirjoitus sekä alla mainitut dokumentit Viikin jatko-opintopalveluihin viikki-phd@helsinki.fi

1. Väitöskirjan käsikirjoitus yhtenä pdf -tiedostona. Käsikirjoitus sisältää väitöskirjan yhteenvedon ja osajulkaisut. Mikäli tiedosto on niin suuri, ettei sitä voi lähettää sähköpostitse, väittelijä voi käyttää Funet FileSenderiä.

2. Lista väitöskirjatyön osajulkaisuista, johon voi sisällyttää seuraavan:

3. Työnjakoa koskeva selvitys kaikista osajulkaisuista, joissa on useampi kirjoittaja. Julkaisun työnjako kirjoittajien kesken selitetään lyhyesti niin, että esitarkastajien ja tiedekuntaneuvoston on mahdollista arvioida väittelijän itsenäisen tieteellisen osuuden riittävyyttä väitöskirjassa. Työnjakoselvityksen allekirjoittavat väittelijä ja pääohjaaja.  Saman yhteisjulkaisun sisällyttäminen useampaan eri väitöskirjaan on mahdollista, joten työnjakoselvityksessä tulee mainita, onko julkaisua käytetty tai tullaanko sitä käyttämään myös toisessa väitöskirjassa. Mikäli esitarkastajat eivät ole suomenkielisiä, kannattaa selvitys kirjoittaa englanniksi.

4. Julkaisemattomista osajulkaisuista on liitettävä mukaan lehden antama kirjallinen saapumisilmoitus tai ilmoitus osajulkaisun hyväksymisestä.

5. Eläinkoelupa tai eettinen lupa (tarvittaessa)

6. Tutkintoon vaadittavat opinnot pitää olla suoritettuna ja rekisteröitynä Sisussa. Ohjeet opintojen rekisteröintiin ja opintokokonaisuuksien koostamiseen löydät tohtoriopintojen rekisteröinti -sivulta. Tutkintoosi vaaditut opinnot löydät ohjesivulta Tohtorintutkinnon laajuus ja rakenne, kun olet valinnut sivun ylävalikosta oman tohtoriohjelmasi.

7. Kuittaus hyväksytystä plagiaatintunnistuksen tekemisestä, jonka väitöskirjatutkijan vastuuhenkilö ilmoittaa sähköpostitse Viikin jatko-opintopalveluihin (viikki-phd@helsinki.fi).

Väittelijä toimittaa väitöskirjakäsikirjoituksen yhteenveto-osan ja julkaisemattomat artikkelit plagiaatintunnistusjärjestelmä Ouriginaliin (entinen Urkund) ennen esitarkastukseen lähettämistä. Käsikirjoitus lähetetään vastuuhenkilön Ouriginal-osoitteeseen, joka on yleensä muotoa: etunimi.sukunimi.hy@analyysi.urkund.fi

Vastuuhenkilö tarkastaa raportin ja ilmoittaa sen hyväksymisestä Viikin jatko-opintopalveluihin. Lisätietoa Ouriginalista löydät plagioinnin tunnistamista koskevasta artikkelista.

8. Vastuuhenkilö tekee esityksen esitarkastajiksi sähköisellä Esitys esitarkastajaksi -lomakkeella. Täytetty lomake tulostetaan ja sen allekirjoittavat vastuuhenkilö ja väittelijä, jonka jälkeen lomake voidaan lähettää skannattuna Viikin jatko-opiskelijapalveluille (viikki-phd@helsinki.fi). Lisää tietoja esitarkastajien kelpoisuudesta löytyy eläinlääketieteellisen tiedekunnan verkkosivuilla.

HUOM! Kielentarkastus ei ole enää pakollinen ennen esitarkastusta. Väittelijän tehtävä on huolehtia siitä, että väitöskirjan kieliasu vastaa tieteellisiltä julkaisuilta vaadittavaa tasoa. Väitöskäsikirjoitukselle suositellaan kielentarkastuksessa, jos olet kirjoittanut väitöskirjan muulla kuin äidinkielelläsi. Mikäli kieliasu on hyvä, ohjaaja voi päättää, ettei kielentarkastusta tarvita. 

Jos käsikirjoituksesi kieliasu on mielestäsi riittävän hyvä esitarkastusta varten, kielentarkastus kannattaa tehdä vasta, kun olet saanut esitarkastuslausunnot ja tehnyt käsikirjoitukseen niiden edellyttämät muutokset. Jos kuitenkin olet epävarma kieliasusta, voit halutessasi teettää kielentarkastuksen ennen väitöskirjan jättämistä esitarkastukseen.

Tarkastuksen voi teettää Helsingin yliopiston Kielikeskuksen kielentarkistuspalveluissa tai ulkopuolisella kielentarkastajalla, myös online-palveluissa. 

Esitarkastus

  • Vastuuhenkilön ehdotuksesta ja TT:n puoltaessa ehdotusta tiedekuntaneuvosto nimeää kaksi esitarkastajaa.
  • Esittelijä (jatkokoulutussuunnittelija Viikin jatko-opintopalveluista) toimittaa esitarkastajille väitöskirjan käsikirjoituksen ja arviointiohjeet.
  • Esitarkastusaika on kaksi kuukautta.
  • Kun esitarkastajien lausunnot saapuvat Viikin jatko-opintopalveluihin, ne toimitetaan väittelijälle ja vastuuhenkilölle tiedoksi. Väittelijällä on mahdollisuus antaa vastine esitarkastajien lausunnoista.
  • Mikäli lausunnot ovat väittelylupaa puoltavia, vastuuhenkilö tekee esityksen arvosanalautakunnaksi.

Väitöskirjaa koskeviin yleisiin määräyksiin ja tarkastajille annettaviin ohjeisiin voit tutustua tarkemmin eläinlääketieteellisen tiedekunnan verkkosivuilla.