Hae tuutoriksi!

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Oletko yhteistyökykyinen, aktiivinen ja vastuuntuntoinen opiskelija, ja kiinnostunut hankkimaan kokemusta ryhmänohjaajana? Haluatko päästä käyttämään kielitaitoasi, tutustua uusiin ihmisiin ja kansainvälistyä kotiyliopistossasi? Oletko kiinnostunut uusien tutkinto- ja vaihto-opiskelijoiden tukemisesta opintojen alkuun?

Tuutorin tehtävä ja tuutoroinnin ajankohdat

Tuutorina sinulla on tärkeä rooli uusien opiskelijoiden vastaanottamisessa ja heidän sitouttamisessaan yliopistoyhteisöömme sekä alkaviin opintoihin. Tuutorina toimit ryhmänohjaajana uusille opiskelijoille, ja yhdessä yliopiston henkilökunnan kanssa rakennat mahdollisimman sujuvaa opintojen alkua heille.

Tuutoroinnista maksetaan 180 euron palkkio, tai 210 euroa, jos tuutoroit kansainvälisiä opiskelijoita (ts. vaihto-opiskelijoita tai kansainvälisissä koulutusohjelmissa opiskelevia). Palkkiosta vähennetään verot sekä työntekijän eläkemaksu (TyEL) ja työttömyysvakuutusmaksu. Ensimmäistä kertaa tuutorina toimiessasi saat myös viisi opintopistettä tuutorikoulutuksiin osallistumisesta.

Tuutoreita tarvitaan sekä kevät- että syyslukukausien alussa

  • Tammikuussa opintonsa aloittaa noin 300-400 yliopistoomme saapuvaa vaihto-opiskelijaa. Kansainvälisenä tuutorina toimiminen on hyvä keino kansainvälistyä kotimaassa ja tutustua eri kulttuureista saapuviin opiskelijoihin. Tuutoroinnin toimintakielenä on englanti. Tammikuun uusien opiskelijoiden joukossa saattaa olla myös tutkinto-opiskelijoita, jotka ovat saaneet opiskelupaikan jo aiemmin, mutta aloittavat opintonsa vasta nyt.
     
  • Syyslukukauden alussa tuutoreita tarvitaan noin 5000 uudelle opiskelijalle. Heidän joukossaan on uusia kotimaisten ja kansainvälisten kandi- ja maisteriohjelmien opiskelijoita, opiskelijoita, jotka suorittavat kaksikielistä kandidaatin tutkintoa (Tvex) sekä vaihto-opiskelijoita.

Millaisia tuutoreita haetaan?

Kuka voi hakea tuutoriksi?

Tuutoreiksi haetaan innostuneita, vastuullisia ja toimeliaita opiskelijoita, jotka ovat kiinnostuneita ryhmän ohjaamisesta. Tuutorina tunnet jo talon tavat, mutta kaikkea sinun ei toki tarvitse etukäteen osata ja tietää, vaan koulutamme kaikki tuutorit työhönsä.

Kansainväliset tuutorit

Mikäli haet kansainväliseksi tuutoriksi vaihto-opiskelijoille tai kansainvälisten kandi- ja maisteriohjelmien opiskelijoille edellytämme hyvää englannin kielen taitoa. Lisäksi toivoisimme kansainvälisillä tuutoreillamme olevan omia opintoja takana ensimmäisen opintovuoden verran.

Tvex-tuutorit

Voit myös hakea tuutoriksi kaksikielistä (suomi/ruotsi) kandidaatin tutkintoa suorittaville opiskelijoille (Tvex). Muun tuutoritoiminnan lisäksi Tvex-tuutoreilla on keskeinen rooli siinä, että uudet opiskelijat valitsevat kaksikielisen tutkinnon suorittamisen. Tvex-tuutorit ovat  tärkeässä asemassa tutustuttamassa uusia opiskelijoita kaksikielisiin opintoihin.

Käytännössä Tvex-tuutorina toimiminen tarkoittaa

  • osallistumista Tvex-tuutorien koulutustilaisuuteen (1h)
  • osallistumista orientoivan viikon Tvex-infoon
  • kaksikielisistä opinnoista tiedottamista
  • yhteisen vapaamuotoisen ohjelman järjestämistä tvexaajille

Tvex-tuutorina toimiminen on erinomainen tapa kerätä opintopisteitä ruotsiksi, sillä jos tuutorintisuunnitelma ja raportti kirjoitetaan ruotsiksi, myös opintopisteet rekisteröidään ruotsiksi. Tvex-tuutorit osallistuvat Tuutoriseikkailuun ja tiedekuntakohtaiseen tuutorikoulutukseen yhdessä muiden tuutoreiden kanssa.

Miten tuutoriksi haetaan?

Tuutorihaku syksyllä 2024 tapahtuvaan tuutorointiin on päättynyt. 

Jos sinulla on kysyttävää tuutorihausta, ole yhteydessä osoitteeseen guidance-coordination@helsinki.fi tai oman tiedekuntasi tuutorivastaavaan, joiden yhteystiedot löydät täältä.

Tiedekuntien tuutorivastaavat tiedottavat tuutoriksi hakeneille valinnoista.

Yhteiset koulutukset

Muistathan lukea myös, mitä oman koulutusohjelmasi tuutorointiin sisältyy!

Kaikille tuutoreille järjestetään yhteisiä tuutorikoulutuksia, joihin osallistuminen on pakollista kaikille ensimmäistä kertaa Helsingin yliopistossa tuutoroiville syksyn 2024 tuutoreille.

  • Tuutoriseikkailu on HYY:n ja Helsingin yliopiston Opiskelijapalveluiden järjestämä yhteinen tuutorikoulutus. Tuutoriseikkailussa oppimiasi taitoja ja tietoja voit hyödyntää syksyllä, kun opastat fukseja opintojen alkuun.
    • Tuutoriseikkailu järjestetään 16. ja 25.4. keskustakampuksen alueella. Molempina päivinä on kolme lähtöä, joista yhteen osallistutaan. Seikkailun kesto on noin kolme tuntia. Ilmoittautuminen koulutukseen avataan maaliskuussa.
  • Tuutoreiden ryhmänohjauskoulutukset järjestetään huhti-toukokuussa iltapäivisin Viikissä ja keskustakampuksella. Koulutuksen kesto on kaksi tuntia ja kaikki koulutukset ovat samansisältöisiä. Koulutusten ajankohdat voit tarkistaa jo nyt tästä tiedostosta (PDF). Näistä ajankohdista valitaan yksi. Ajankohtiin saattaa tulla vielä joitain pieniä muutoksia. Lopulliset ajankohdat ja koulutuspaikat näet ilmoittautumislomakkeelta, joka avataan maaliskuussa.
  • Kansainvälisten tuutoreiden (vaihto-opiskelijoiden tai kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden tuutorit) koulutus tapahtuu Moodlessa. Moodle-alue avataan maaliskuussa. Kansainväliset tuutorit saavat linkin Moodleen tiedekuntansa tuutorivastaavalta, kun Moodle-alue on avattu.