Hakeminen humanististen koulutusohjelmien valinnaisiin opintoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Tälle sivulle on koottu tietoa siitä, miten rajoituksenalaisiin valinnaisiin opintoihin voi saada opinto-oikeuden. Ohjeet on jaoteltu koulutusohjelmittain ja opintosuunnittain. Luettelon kaikista humanistisen tiedekunnan valinnaisista opintokokonaisuuksista löydät sivulta Humanististen koulutusohjelmien valinnaiset opinnot.

Kotimaisten kielten ja kirjallisuuksien kandiohjelma

Nordiska språk (svenska som modersmål)

Lue lisää vaihtamalla sivun kieleksi ruotsi.

Nordiska språk (svenska som andra inhemska språk)

Lue lisää vaihtamalla sivun kieleksi ruotsi.

Suomen kieli

  • Suomen kieli, perusopinnot (KOK-S100), 30 op.
  • Suomen kieli, valinnaiset aineopinnot (KOK-S500), 30 op.

Suomen kielen tasokoe koe keväällä 2024

Koe järjestetään läsnäolokokeena torstaina 18.4. klo 16.00-18.00 Metsätalon salissa 6. Huom! Salitieto on vaihtunut, koe järjestetään Kielikeskuksen sijaan Metsätalossa.

Ilmoittautuminen kokeeseen tapahtuu Sisussa. Opintojakso, jolle ilmoittaudutaan on KOK-S501 Suomen kielen tasokoe. Ilmoittautumisaika on 1.2.-.8.4.2022. Kaikki ilmoittautumiset hyväksytään viimeistään ilmoittautumisajan päätyttyä (vaikka Sisu siirtäisi ilmoittautumisen ilmoittautumisvaiheessa hylätyksi).

Mahdollisista muutoksista kokeeseen tiedotetaan tällä sivulla.

Kokeeseen luettava kirjallisuus:

 

Kokeen luonne: Koe sisältää soveltavia tehtäviä, jotka perustuvat luettavana olevaan materiaaliin ja liittyvät kielen rakenteeseen ja käyttöön. Arviointiin vaikuttaa lisäksi tekstin kieliasu ja rakentuminen.

Kokeen tulokset: Tulokset ilmoitetaan sähköpostitse 24.5.2024 mennessä.

Kiintiö: kokeen perusteella myönnetään opinto-oikeus enintään 15 opiskelijalle.

Huom! Tentti ei ole sähköinen, joten omaa tietokonetta ei tarvitse ottaa mukaan.

Suomen kielen opinto-oikeuden voivat saada ilman koetta

  • Kotimaisten kielten ja kirjallisuuksien kandiohjelman opiskelijat, joiden opintosuuntana on kotimainen kirjallisuus tai suomalais-ugrilaiset kielet ja kulttuurit.
  • Taiteiden tutkimuksen kandiohjelmassa äidinkielen ja kirjallisuuden aineenopettajiksi opiskelevat, joiden opintosuuntana on yleinen kirjallisuustiede. Edellytyksenä suomen kielen opinto-oikeuden saamiselle on, että yleisen kirjallisuustieteen perusopinnot on suoritettu kokonaan. Huom! Lähetä viesti osoitteeseen metsatalo-student@helsinki.fi, jotta opinto-oikeus rekisteröidään sinulle.
  • Kirjallisuudentutkimuksen maisteriohjelman ja Taiteiden tutkimuksen maisteriohjelman opiskelijat, joiden opintosuuntana on kotimainen kirjallisuus tai yleinen kirjallisuustiede. Huom! Lähetä viesti osoitteeseen metsatalo-student@helsinki.fi, jotta opinto-oikeus rekisteröidään sinulle.

Suomen kieli ja kulttuuri

Suomen kielen ja kulttuurin tasokoe keväällä 2024

Tasokokeen kirjallinen osa pidetään maanantaina 15.1.2024 kello 8.00-11.00 keskustakampuksella (Kielikeskus, Fabianinkatu 26, huone 206). Tasokokeeseen täytyy ilmoittautua viimeistään perjantaina 12.1.2024 klo 16.00. Ilmoittaudu tasokokeeseen lähettämällä sähköpostiviesti Tanja Asikainen-Kunnarille (tanja.asikainen@helsinki.fi). Kerro sähköpostissasi nimesi lisäksi opiskelijanumero sekä koulutusohjelma, jossa Helsingin yliopistossa opiskelet. Saat lisätietoja kokeesta sähköpostitse. Muista lukea sähköpostisi!

Suomen kielen ja kulttuurin tasokokeeseen kuuluu myös suullinen osa (n. 15 minuuttia kestävä haastattelu). Suulliset kokeet järjestetään keskiviikkona 17.1.2024 alkaen klo 13. Saat tiedon suullisen kokeen tarkasta ajasta sähköpostitse viimeistään tiistaina 16.1.2024.

Tasokoe järjestetään kahdesti vuodessa, syyslukukauden ja kevätlukukauden alussa.
 

Suomen kielen ja kulttuurin opinto-oikeuden voivat saada ilman koetta

  • Opiskelija on suorittanut Yleisten kielitutkintojen eri osakokeista tason 4; puhumisen osakokeesta riittää kuitenkin myös arvosana 3.
  • Opiskelija on suorittanut lukion suomi toisena kielenä tai finskan (A1- tai A2-kieli) -ylioppilaskokeen ja saanut arvosanaksi vähintään cum laude approbatur.

Historian kandiohjelma

Historia

  • Historia, perusopinnot (HISK-100), 30 op
  • Historia, valinnaiset aineopinnot (HISK-500), 30 op

 

Historian valinnaisten opintojen oikeuden myöntäminen 2024, suomenkielinen opintosuunta
 

Opinto-oikeus

Valinnaisten opintojen oikeus myönnetään historian kandiohjelman suomenkielisen opintosuunnan opintokokonaisuuksiin HISK-100 Historia, perusopinnot (30 op) ja HISK-500 Historia, valinnaiset aineopinnot (30 op)

Valintatapa

Valinnaisten opintojen oikeuden voi saada suorittamalla keväällä 2024 avoimina yliopisto-opintoina itsenäisesti suoritettavan verkkokurssin HISK-110 Historiantutkimuksen johdantokurssi (5 op). Kurssi on valinnaisten opintojen oikeutta hakeville perustutkinto-opiskelijoille maksuton. Kurssin opiskelijamäärää ei rajoiteta. 

Kurssille voi ilmoittautua 24.11.2023-1.4.2024 Sisussa. Ilmoittautuminen tapahtuu lisäämällä ensin opintojakso HISK-110 Historiantutkimuksen johdantokurssi omaan opintosuunnitelmaan Sisuun tutkinnon muihin opintoihin valinnaiseksi opintojaksoksi ja ilmoittautumalla sitten opintosuunnitelman kautta kurssille. Suoritustavaksi valitaan Sisusta tapa 3 eli itsenäinen työskentely ja tämän suoritustavan vaihtoehdoista valitaan "itsenäinen työskentely verkossa 15.1.2024–5.5.2024".  

Kiintiö

Historian kandiohjelman suomenkielisessä opintosuunnassa valinnaisten opintojen oikeuden voi saada enintään 15 opiskelijaa. 

Ensisijainen valintakriteeri

Kurssisuoritus arvostellaan asteikolla 0–5. Ensisijainen valintakriteeri valinnaisten opintojen oikeuden saamiseen on opintomenestys kyseisellä kurssilla: valinnaista opinto-oikeutta hakevat laitetaan järjestykseen arvosanan perusteella. Alin hyväksyttävä arvosana valinnaisten opintojen oikeuden saamiseen on 4/5, mutta tämä arvosana ei suoraan merkitse valinnaisten opintojen oikeuden saamista, jos arvosanan 5/5 saaneita henkilöitä on runsaasti.

Toissijainen valintakriteeri

Jos arvosanan 5/5 tai 4/5 saaneita on enemmän kuin 15, toissijaisena valintakriteerinä on opiskelutahti. Valinnaisten opintojen oikeutta hakevat laitetaan järjestykseen laskemalla opiskelijan keskimääräinen opintopistemäärä yhtä opintovuotta kohden (valinnassa huomioidaan vain opintopisteet, joita ei ole sidottu tutkintoon). Valinnaisten opintojen oikeuden saavat ne opiskelijat, joiden opiskelutahti on ollut nopein.

Valintapäätös

Valintapäätös ilmoitetaan sähköpostitse 7.6.2024. 

Jos hakija suorittaa kurssin, muttei saa valinnaisten opintojen opinto-oikeutta, hän voi suorittaa historian perusopinnot ja historian valinnaisten opintojen aineopinnot avoimina, maksullisina yliopisto-opintoina. 

 

Historian valinnaisten opintojen oikeus, ruotsinkielinen opintosuunta

Vaihda sivun kieli ruotsiksi saadaksesi lisätietoja.
 

Historian valinnaisten opintojen oikeuden myöntäminen taidehistorian opintosuunnan opiskelijoille 2024, suomenkielinen opintosuunta  

Kulttuurien tutkimuksen kandiohjelman ja kulttuuriperinnön maisteriohjelman taidehistorian opintosuunnan opiskelijat voivat hakea historian valinnaisten opintojen oikeutta opintokokonaisuuksiin HISK-100 Historia, perusopinnot (30 op) ja HISK-500 Historia, valinnaiset aineopinnot (30 op). 

Valintaperusteet

Kiintiö: 4 taidehistorian opiskelijaa.

Valintatapa: Opinto-oikeutta haetaan tällä e-lomakkeella (lomake avautuu 20.5.2024)

Hakuaika vuonna 2024: 20.5.2024–9.6.2024

Hakukelpoisuus: Valinnaisten opintojen oikeutta voivat hakea kulttuurien tutkimuksen kandiohjelman ja kulttuuriperinnön maisteriohjelman taidehistorian opintosuunnan opiskelijat, jotka ovat suorittaneet kulttuurien tutkimuksen perusopinnot (KUKA-100 30 op) tai taidehistorian opintoja vähintään 30 opintopistettä.

Ensisijainen valintakriteeri: Jos hakijoita on enemmän kuin 4, valinta perustuu hakijan kulttuurien tutkimuksen perusopintojen (KUKA-100 30 op) ja/tai taidehistorian opintojen opintomenestykseen.  

Toissijainen valintakriteeri: Jos hakijoita ei pystytä erottamaan toisistaan opintomenestyksen perusteella, toissijaisena valintakriteerinä valinnaisten opintojen oikeutta hakevat laitetaan järjestykseen laskemalla opiskelijan keskimääräinen opintopistemäärä yhtä opintovuotta kohden (valinnassa huomioidaan vain opintopisteet, joita ei ole sidottu tutkintoon). Valinnaisten opintojen oikeuden saavat ne opiskelijat, joiden opiskelutahti on ollut nopein. 

Kolmas valintakriteeri: Jos hakijoita ei pystytä erottamaan toisistaan opintomenestyksen ja opiskelutahdin perusteella, viimeisenä valintakriteerinä käytetään arvontaa.

Opinto-oikeuden alkaminen: Opinto-oikeus astuu voimaan 1.8.2024
 

Historian valinnaisten opintojen oikeus luokanopettajaksi opiskeleville

Opinto-oikeus historian perusopintoihin (HISK-100):

  • Kasvatustieteiden kandi- ja maisteriohjelman luokanopettajan opintosuunnan opiskelijoilla on 12 opiskelijan kiintiö. Myös ruotsinkielisestä luokanopettajaopintosuunnasta voi hakea tässä haussa, mutta historian opinnot suoritetaan tällöin suomeksi. (Ruotsinkielisiin historian opintoihin on erillinen haku, jonka tiedot löytyvät, kun sivun kieleksi vaihtaa ruotsin kielen.) Opiskelijat valitaan opintokokonaisuuteen edeltävien opintojen arvosanan perusteella. Opintojen on mahduttava joko kandidaatin tai maisterin tutkintoon. Hakuaika tähän kiintiöön on 7.3.2024–10.4.2024 klo 15.00. Opinto-oikeutta haetaan tällä e-lomakkeella.

Opintojakso EDUK8308 Historian ja yhteiskuntaopin didaktiikka (5 op) tulee suorittaa ja suoritusmerkinnän tulee olla rekisterissä ennen opintoihin hakemista. Jos hakijoita on enemmän kuin 12, hakijat valitaan tämän suorituksen arvosanan perusteella. Mikäli hakijoilla on sama arvosana, heidän osaltaan valintaan vaikuttaa EDUK8308 -jakson arvosanan lisäksi opintojakson PED001 Kasvatuksen yhteiskunnalliset, kulttuuriset ja filosofiset perusteet (5 op) arvosana.

Opinto-oikeus historian valinnaisiin aineopintoihin (HISK-500):

  • Kasvatustieteiden maisteriohjelman luokanopettajan opintosuunnan opiskelijoilla on 5 opiskelijan kiintiö. Myös ruotsinkielisestä luokanopettajaopintosuunnasta voi hakea tässä haussa, mutta historian opinnot suoritetaan tällöin suomeksi. (Ruotsinkielisiin historian opintoihin on erillinen haku, jonka tiedot löytyvät, kun sivun kieleksi vaihtaa ruotsin kielen.) Opiskelijat valitaan opintokokonaisuuteen edeltävien opintojen arvosanan perusteella. Opintojen on mahduttava maisterin tutkintoon. Hakuaika tähän kiintiöön on 7.3.2024–10.4.2024. Opinto-oikeutta haetaan tällä e-lomakkeella.

Historian perusopinnot (HISK-100) tulee olla suoritettuna ja koottuna ennen aineopintoihin hakemista. Jos hakijoita on enemmän kuin 5, hakijat valitaan HISK-100 historian perusopintojen arvosanan perusteella. Mikäli hakijoilla on sama arvosana, heidän osaltaan valintaan vaikuttaa kasvatustieteen perusopintojen arvosana. Kasvatustieteen perusopinnot tulee olla kokonaisuudessaan suoritettuna ja koottuna ennen historian aineopintoihin hakemista.

Kielten kandiohjelma

Valinnaiset opinnot opintosuunnittain

Opintoihin haetaan tasokokeen kautta. Vuoden 2024 koe pidetään Porthanian salissa PI torstaina 25.4.2024 klo 15.3017.30/19.30. Kunkin tasokokeen kesto on kaksi tuntia. Tässä koetilaisuudessa on mahdollista osallistua enintään kahden kielen tasokokeeseen. Kaikki kokeet alkavat klo 15.30 ja kahteen kokeeseen osallistujat jatkavat klo 17.30 eteenpäin. Kokeeseen ilmoittaudutaan e-lomakkeella 15.1.–31.3.2024.

 

Englanti

  • Englannin perusopinnot (KIK-EN100), 30 op.
  • Englannin valinnaiset aineopinnot (KIK-EN500), 30 op.
Englannin tasokoe keväällä 2024

Kokeen ennakkomateriaali: *Ennakkomateriaali on Moodle-sivulla, johon on käyttöoikeus kaikilla englannin kokeeseen ilmoittautuneilla.

Kokeen luonne: Sinun on osoitettava, että hallitset englannin kielen perusrakenteet ja -sanaston, kykenet analysoimaan englanninkielisen tekstin sisältöä ja kieliopillista rakennetta ennakkomateriaalissa* esitettyjen käsitteiden mukaisesti sekä ymmärrät ja osaat tuottaa englanninkielistä tekstiä.

Kokeessa on kaksi osaa, joista kustakin voit saada 0–50 pistettä. Voidaksesi tulla valituksi sinun on saatava kustakin kokeen osasta vähintään 20 pistettä ja koko kokeesta yhteensä vähintään 50 pistettä. Mikäli saat jostakin osasta alle 20 pistettä, kokeen muut osat voidaan jättää arvostelematta.

Kiintiö: Englannin tasokokeessa myönnettävien opinto-oikeuksien enimmäismäärä: 17

Espanja

  • Espanjan perusopinnot (KIK-ES100), 30 op.
  • Espanjan valinnaiset aineopinnot (KIK-ES500), 30 op.
Espanjan tasokoe keväällä 2024

Kokeen luonne: Tasokokeessa sinun on osoitettava, että hallitset espanjan kielen peruskieliopin ja -sanaston sekä ymmärrät ja osaat tuottaa espanjankielistä tekstiä.

Kokeessa on yksi osa, josta voit saada 0–50 pistettä. Voidaksesi tulla valituksi sinun on saatava vähintään 20 pistettä.

Kiintiö: Espanjan tasokokeessa myönnettävien opinto-oikeuksien enimmäismäärä: 7

Italia

  • Italian perusopinnot (KIK-IT100), 30 op.
  • Italian valinnaiset aineopinnot (KIK-IT500), 30 op.
Italian tasokoe keväällä 2024

Kokeen luonne: Tasokokeessa arvioidaan osaamistasi italian kielen peruskieliopin ja -sanaston sekä tekstin ymmärtämisen ja tekstin tuottamisen osalta.

Kokeessa on kaksi osaa, joista kustakin voit saada 0–50 pistettä. Voidaksesi tulla valituksi sinun on saatava kustakin kokeen osasta vähintään 20 pistettä ja koko kokeesta yhteensä vähintään 50 pistettä. Mikäli saat jostakin osasta alle 20 pistettä, kokeen muut osat voidaan jättää arvostelematta.

Kiintiö: Italian tasokokeessa myönnettävien opinto-oikeuksien enimmäismäärä: 6

Japani

  • Japanin perusopinnot (KIK-JA100), 30 op
  • Japanin valinnaiset aineopinnot (KIK-JA500), 30 op
Japanin tasokoe keväällä 2024

Tasokokeessa sinun on osoitettava, että hallitset japanin kielen peruskieliopin ja -sanaston ja n. 250 kanji-merkkiä, kykenet kääntämään perusrakenteita sisältäviä esimerkkilauseita japanista suomeen ja suomesta japaniin sekä ymmärrät ja osaat tuottaa japaninkielistä tekstiä.

Koska japanin opintosuunnassa ei ole sisäänottoa syksyllä 2024, testataan kokeessa opintojakson KIK-JA113 Japani 1B (https://sisu.helsinki.fi/student/courseunit/hy-CU-134614167-2021-08-01/brochure) tavoitetason mukaista kielitaitoa (kielioppi ja rakenteet, sanasto, luetunymmärtäminen, kirjallinen tuottaminen, kääntäminen, kanji-merkit). Kokeessa et saa käyttää apuvälineitä (sanakirjoja jne.) ja vastaukset kirjoitat kynällä. Kokeessa parhaiten menestyneet hyväksytään suoraan syksyllä 2024 alkavalle opintojaksolle KIK-JA213 Japani 2A.

Kokeessa on kolme osaa, joista kustakin voit saada 0–50 pistettä. Voidaksesi tulla valituksi sinun on saatava kustakin kokeen osasta vähintään 20 pistettä ja koko kokeesta yhteensä vähintään 60 pistettä. Mikäli saat jostakin osasta alle 20 pistettä, kokeen muut osat voidaan jättää arvostelematta.

Kokeen osat:
1) kielioppi, sanasto ja luetunymmärtäminen 50 p.
2) kääntäminen (suomi-japani-suomi) ja japaninkielisen tekstin tuottaminen 50 p.
3) kanjit (kirjoittaminen, lukutavat ja merkitys kontekstissaan) 50 p.
Yhteensä 150 p.

Kiintiö:

Japanin tasokokeessa myönnettävien opinto-oikeuksien enimmäismäärä: 3

Ranska

  • Ranskan perusopinnot (KIK-FR100), 30 op.
  • Ranskan valinnaiset aineopinnot (KIK-FR500), 30 op.
Ranskan tasokoe keväällä 2024

Kokeen luonne: Tasokokeessa sinun on osoitettava, että hallitset ranskan kielen peruskieliopin ja -sanaston sekä ymmärrät ja osaat tuottaa ranskankielistä tekstiä.

Kokeessa on yksi osa, josta voit saada 0–50 pistettä. Voidaksesi tulla valituksi sinun on saatava vähintään 25 pistettä.

Kiintiö: Ranskan tasokokeessa myönnettävien opinto-oikeuksien enimmäismäärä: 10

Saksa

  • Saksan perusopinnot (KIK-DE100), 30 op.
  • Saksan valinnaiset aineopinnot (KIK-DE500), 30 op.
Saksan tasokoe keväällä 2024

Kokeen luonne: Tasokokeessa sinun on osoitettava, että hallitset saksan kielen peruskieliopin ja -sanaston, kykenet analysoimaan saksankielisen tekstin sisältöä ja kieliopillista rakennetta sekä ymmärrät ja osaat tuottaa saksankielistä tekstiä.

Kokeessa on kaksi osaa, joista kustakin voit saada 0–50 pistettä. Voidaksesi tulla valituksi sinun on saatava kustakin kokeen osasta vähintään 20 pistettä ja koko kokeesta yhteensä vähintään 50 pistettä. Mikäli saat jostakin osasta alle 20 pistettä, kokeen muut osat voidaan jättää arvostelematta.

Kiintiö:

Saksan tasokokeessa myönnettävien opinto-oikeuksien enimmäismäärä: 10

Venäjä vieraana kielenä

  • Venäjän kielen ja kirjallisuuden perusopinnot, venäjä vieraana kielenä (KIK-RV100), 30 op.
  • Venäjän kielen ja kirjallisuuden valinnaiset aineopinnot, venäjä vieraana kielenä (KIK-RV500), 30 op.
Venäjän (vieraana kielenä) tasokoe keväällä 2024

Kokeen luonne: Tasokokeessa sinun on osoitettava, että hallitset venäjän kielen peruskieliopin ja -sanaston, kykenet analysoimaan venäjänkielistä tekstiä suomeksi ja osaat tuottaa venäjänkielisiä lauseita.

Kokeessa on kaksi osaa, joista kustakin voit saada 0–50 pistettä. Voidaksesi tulla valituksi sinun on saatava kustakin kokeen osasta vähintään 20 pistettä ja koko kokeesta yhteensä vähintään 50 pistettä. Mikäli saat jostakin osasta alle 20 pistettä, kokeen muut osat voidaan jättää arvostelematta.

Kiintiö: Venäjän (vieraana kielenä) tasokokeessa myönnettävien opinto-oikeuksien enimmäismäärä: 7

Venäjä äidinkielenä

  • Venäjän kielen ja kirjallisuuden perusopinnot, venäjä äidinkielenä (KIK-RU100), 30 op.
  • Venäjän kielen ja kirjallisuuden valinnaiset aineopinnot, venäjä äidinkielenä (KIK-RU500), 30 op.
Venäjän (äidinkielenä) tasokoe keväällä 2024

Kokeen luonne: Tasokokeessa sinun on osoitettava, että hallitset venäjän kielen peruskieliopin ja -sanaston, kykenet analysoimaan venäjänkielisen tekstin sisältöä ja kieliopillista rakennetta sekä ymmärrät ja osaat tuottaa venäjänkielistä tekstiä.

Kokeessa on kaksi osaa, joista kustakin voit saada 0–50 pistettä. Voidaksesi tulla valituksi sinun on saatava kustakin kokeen osasta vähintään 20 pistettä ja koko kokeesta yhteensä vähintään 50 pistettä. Mikäli saat jostakin osasta alle 20 pistettä, kokeen muut osat voidaan jättää arvostelematta.

Kiintiö: Venäjän (äidinkielenä) tasokokeessa myönnettävien opinto-oikeuksien enimmäismäärä: 7