Humanistisen tiedekunnan tarjoamat valinnaiset opinnot

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Alla on lueteltu humanistisen tiedekunnan valinnaiset opintokokonaisuudet, joita voivat opiskella muutkin kuin koulutusohjelman omat opiskelijat. Valinnaiset opinnot on jaettu kandiohjelmien tarjoamiin opintoihin ja maisteriohjelmien tarjoamiin opintoihin.

Yleistä valinnaisista opinnoista

Humanistisen tiedekunnan valinnaiset opinnot ovat joko kaikille avoimia, eli vapaita, tai rajoituksenalaisia. Rajoituksenalaisiin opintoihin tulee saada opinto-oikeus ennen opintojen aloittamista, joko erillisen tasokokeen tai muun haun kautta. Lisätietoa tasokokeista ja opinto-oikeuden saamisesta rajoituksenalaisiin opintoihin löydät ohjeesta Hakeminen humanistisen tiedekunnan valinnaisiin opintoihin.

Osalle opintokokonaisuuksista on määritelty edeltäviä opintoja. Esimerkiksi pääsääntöisesti ennen aineopintojen suorittamista tulee olla tehtynä perusopinnot. Yksittäisiä opintojaksoja voi usein kuitenkin suorittaa, vaikka edeltävä opintokokonaisuus olisi vielä kesken. Osa kokonaisuuksista on monitieteisiä tai temaattisia kokonaisuuksia, joissa opintojen tasoa ei ole määritelty. Tällaisillakin kokonaisuuksilla saattaa olla edeltäviä opintoja, jotka suositellaan suoritettavaksi ensin. Uudessa opintosuunnitelmassa (2023-26) maisteriohjelmat eivät enää tarjoa 60 opintopisteen syventävien opintojen kokonaisuuksia.

Lisätietoja löydät opintokokonaisuuksien kuvauksista Sisusta. Tietoa mahdollisista rajoituksista oman tutkintosi valinnaisiin opintoihin löydät ohjeesta Tutkintoni rakenne ja laajuus.

Valinnaiset opintokokonaisuudet ovat laajuudeltaan pääsääntöisesti joko 15 tai 30 opintopistettä. Jokaisen kokonaisuuden perään on merkitty sen tunniste, eli koodi, jonka avulla löydät opinnot Sisusta.

Koulutusohjelmien opetukseen voit tutustua sivulla Koulutusohjelman opintotarjonta. Voit tarkastella kunkin kokonaisuuden rakennetta valitsemalla kokonaisuuden Sisussa opintosuunnitelmaasi.

Valinnaisten opintojen infotilaisuus

Valintoja ja optioita – valinnaisten opintojen ja maisterioptioiden info 4.10.2023

 

Opetussuunnitelma 2023-2026

Tällä sivulla on listattu opintosuunnitelmakauden 2023-2026 mukaiset valinnaiset opintokokonaisuudet. Osa edellisen opintosuunnitelmakauden (2020-2023) opintokokonaisuuksista poistuu uudesta opintosuunnitelmasta. Useimmilla poistuvista kokonaisuuksista on kolmen vuoden siirtymäaika, jolloin opintoja voi vielä suorittaa loppuun. Joissakin kokonaisuuksissa siirtymäaika voi olla pidempi tai lyhyempi. Lue lisää ohjeesta Opetussuunnitelma ja opintojen vastaavuudet.

Tiedekunnan tarjoamat opinnot

Tiedekunnan tarjoama valinnainen opintokokonaisuus

Tiedekasvatuksen opintokokonaisuus on vapaa kokonaisuus, jonka opiskeluun ei tarvitse hakea opinto-oikeutta. Voit tutustua tiedekasvatuksen opetukseen sivulla Opintotarjonta (hae hakusanalla "tiedekasvatus").

Kandiohjelmien tarjoamat opinnot

Filosofian kandiohjelma

Filosofian kandiohjelman tarjoamat valinnaiset opinnot ovat vapaita opintoja. Niiden opiskeluun ei tarvita opinto-oikeutta. Opinnot ovat laajuudeltaan joko 15, 25 tai 30 opintopistettä. Elämänkatsomustiedon kokonaisuudet ovat monitieteisiä, ne koostuvat käytännöllisen ja teoreettisen filosofian, kasvatus- ja uskontotieteen sekä sosiaali- ja kulttuuriantropologian opinnoista. Temaattiset kokonaisuudet toteutetaan yhdessä filosofian maisteriohjelman kanssa. Voit tutustua filosofian kandiohjelman opetukseen sivulla Koulutusohjelman opintotarjonta.

Elämänkatsomustieto
Etiikka
Filosofia
Filosofia (ruotsinkielinen)
Filosofian historia
Logiikka ja kielifilosofia
Tieteenfilosofia
Tieto-oppi ja metafysiikka
Yhteiskuntafilosofia
Yhteiskuntatieteiden filosofia

Historian kandiohjelma

Historian kandiohjelman tarjoamista valinnaisista opinnoista historian perusopinnot ja aineopinnot ovat rajoituksenalaisia opintoja. Niiden opinto-oikeus saadaan tasokokeen tai hakumenettelyn kautta (luokanopettajaopiskelijat). Lisätietoa opinto-oikeuden saamisesta löydät ohjeesta Hakeminen humanistisen tiedekunnan valinnaisiin opintoihin. Keskiajan tutkimuksen opintokokonaisuudet ovat vapaita kokonaisuuksia, joiden opiskeluun ei tarvitse hakea opinto-oikeutta. Voit tutustua historian kandiohjelman opetukseen sivulla Koulutusohjelman opintotarjonta.

Vapaat kokonaisuudet

Rajoituksenalaiset kokonaisuudet

Historia

Kielten kandiohjelma

Kielten kandiohjelman tarjoamat valinnaiset opinnot jakautuvat vapaisiin, kaikille avoimiin, ja rajoituksenalaisiin opintokokonaisuuksiin. Vapaiden kokonaisuuksien opiskeluun ei tarvitse hakea opinto-oikeutta. Rajoituksenlaisiin opintoihin haetaan opinto-oikeus tasokokeella. Lisätietoa tasokokeesta ja opinto-oikeuden saamisesta löydät ohjeesta Hakeminen humanistisen tiedekunnan valinnaisiin opintoihin. Voit tutustua kielten kandiohjelman opetukseen sivulla Koulutusohjelman opintotarjonta. Alta löydät ensin kielten kandiohjelman vapaat kokonaisuudet ja sen jälkeen rajoituksenalaiset kokonaisuudet.

Vapaat kokonaisuudet

Antiikin kreikka
Arabia
Asiantuntijuus monikielisissä yhteisöissä (AMY)
Baski
Eteläslaavilaiset kielet
Galego
Heprea
Hindi
  • KIK-HI510 Hindi, opintokokonaisuus, 15 op
  • KIK-HI520 Hindi ja urdu, opintokokonaisuus, 30 op
Hollanti
Katalaani
Kielitieteet
Kiina
Kognitiotiede
Korea
Latina
Latvia
Liettua
Muinaisen Lähi-idän kielet
Persia
Portugali
Puola
Romania
Somali
Swahili
Tšekki
Turkki
Muut kielet

Rajoituksenalaiset kokonaisuudet

Englanti
Espanja
Italia
Japani
Ranska
Saksa
Venäjä

Kotimaisten kielten ja kirjallisuuksien kandiohjelma

Kotimaisten kielten ja kirjallisuuksien kandiohjelman tarjoamat valinnaiset opinnot jakautuvat vapaisiin, kaikille avoimiin, ja rajoituksenalaisiin opintokokonaisuuksiin. Vapaiden kokonaisuuksien opiskeluun ei tarvitse hakea opinto-oikeutta. Rajoituksenlaisiin opintoihin haetaan opinto-oikeus tasokokeella. Tietyin perustein sen voi saada myös ilman koetta. Suomen kielen ja kulttuurin opinnot on tarkoitettu vieraskielisille opiskelijoille, joilla on riittävä suomen kielen taito. Lisätietoa tasokokeista ja opinto-oikeuden saamisesta löydät ohjeesta Hakeminen humanistisen tiedekunnan valinnaisiin opintoihin. Voit tutustua kotimaisten kielten ja kirjallisuuksien kandiohjelman opetukseen sivulla Koulutusohjelman opintotarjonta. Alta löydät ensin kotimaisten kielten ja kirjallisuuksien kandiohjelman vapaat kokonaisuudet ja sen jälkeen rajoituksenalaiset kokonaisuudet.

Vapaat kokonaisuudet

Kotimainen kirjallisuus
Nordisk Litteratur
Nordiska språk (svenska som modersmål)
Romanikieli ja -kulttuuri
Saamen tutkimus
Suomalais-ugrilainen kielentutkimus
Unkarin kieli ja kulttuuri
Viron kieli ja kulttuuri

Rajoituksenalaiset kokonaisuudet

Nordiska språk (svenska som modersmål)
Nordiska språk (svenska som andra inhemska språk)
Suomen kieli
Suomen kieli ja kulttuuri

Kulttuurien tutkimuksen kandiohjelma

Kulttuurien tutkimuksen kandiohjelman tarjoamat valinnaiset opinnot ovat vapaita, eli kaikille avoimia kokonaisuuksia. Niiden opiskeluun ei tarvita opinto-oikeutta. Voit tutustua Kulttuurien tutkimuksen kandiohjelman opetukseen sivulla Koulutusohjelman opintotarjonta.

Aasian tutkimus
Alue- ja kulttuurintutkimus
Antiikin kulttuuri
Arkeologia
Etnologia ja folkloristiikka
Kulttuurien tutkimus
Lähi-idän ja islamin tutkimus
Nordenstudier
Sukupuolentutkimus
Taidehistoria
Uskontotiede

Taiteiden tutkimuksen kandiohjelma

Taiteiden tutkimuksen kandiohjelman tarjoamat valinnaiset opinnot ovat vapaita, eli kaikille avoimia kokonaisuuksia. Niiden opiskeluun ei tarvita opinto-oikeutta. Voit tutustua Taiteiden tutkimuksen kandiohjelman opetukseen sivulla Koulutusohjelman opintotarjonta.

Estetiikka
Musiikkitiede
Teatteritiede
Yleinen kirjallisuustiede
Taiteiden tutkimus

Maisteriohjelmien tarjoamat opinnot

Alue- ja kulttuurintutkimuksen maisteriohjelma

Alue- ja kulttuurintutkimuksen maisteriohjelman tarjoamat valinnaiset opinnot ovat vapaita, eli kaikille avoimia kokonaisuuksia. Niiden suorittamiseen ei tarvitse hakea opinto-oikeutta. Voit tutustua maisteriohjelman opetukseen sivulla Koulutusohjelman opintotarjonta.

Humanistinen ympäristötutkimus

Historian maisteriohjelma

Historian maisteriohjelman tarjoamat valinnaiset opinnot ovat vapaita, eli kaikille avoimia, kokonaisuuksia. Niiden suorittamiseen ei tarvitse hakea opinto-oikeutta. Voit tutustua maisteriohjelman opetukseen sivulla Koulutusohjelman opintotarjonta.

Englannin kielen ja kirjallisuuden maisteriohjelma (English Studies)

Englannin kielen ja kirjallisuuden maisteriohjelman tarjoamat valinnaiset opinnot ovat vapaita, eli kaikille avoimia, kokonaisuuksia. Niiden suorittamiseen ei tarvitse hakea opinto-oikeutta. Voit tutustua maisteriohjelman opetukseen sivulla Koulutusohjelman opintotarjonta.

Kielellisen diversiteetin ja digitaalisten ihmistieteiden maisteriohjelma

Kielellisen diversiteetin ja digitaalisten ihmistieteiden maisteriohjelman tarjoamat valinnaiset opinnot ovat vapaita, eli kaikille avoimia, kokonaisuuksia. Opetus on pääsääntöisesti englanniksi. Niiden suorittamiseen ei tarvitse hakea opinto-oikeutta. Voit tutustua maisteriohjelman opetukseen sivulla Koulutusohjelman opintotarjonta

Digitaaliset ihmistieteet
Fonetiikka
Kieliteknologia
Kognitiotiede
Yleinen kielitiede

Kielten maisteriohjelma

Kielten maisteriohjelman tarjoamat valinnaiset opinnot jakautuvat vapaisiin, kaikille avoimiin, ja rajoituksenalaisiin opintokokonaisuuksiin. Vapaiden kokonaisuuksien opiskeluun ei tarvitse hakea opinto-oikeutta. Ennen syventävien opintojen suorittamista sinun tulee suorittaa vastaavan opintosuunnan perus- ja aineopintojen kokonaisuudet (ks. Kandiohjelmien tarjoamat opinnot).

Vapaat kokonaisuudet

Itä-Aasian kielet
Antiikin kielet ja kirjallisuus
Arabia
Muinaisen Lähi-idän kielet

Rajoituksenalaiset kokonaisuudet

Iberoromaaninen filologia
Italialainen filologia
Ranskan kieli ja ranskankielinen kulttuuri
Saksan kieli ja saksankielisten maiden kulttuuri
Venäjän kieli ja kirjallisuus

Kirjallisuudentutkimuksen maisteriohjelma

Kirjallisuudentutkimuksen maisteriohjelman tarjoamat valinnaiset opinnot ovat vapaita, eli kaikille avoimia, kokonaisuuksia. Niiden suorittamiseen ei tarvitse hakea opinto-oikeutta. Voit tutustua maisteriohjelman opetukseen sivulla Koulutusohjelman opintotarjonta.

Kirjallisuudentutkimus

Kulttuuriperinnön maisteriohjelma

Kulttuuriperinnön maisteriohjelman tarjoamat valinnaiset opinnot ovat vapaita, eli kaikille avoimia, kokonaisuuksia. Niiden suorittamiseen ei tarvitse hakea opinto-oikeutta. Voit tutustua maisteriohjelman opetukseen sivulla Koulutusohjelman opintotarjonta.

Arkeologia
Museologia
Uskontotiede

Kääntämisen ja tulkkauksen maisteriohjelma

Kääntämisen ja tulkkauksen maisteriohjelman tarjoamat valinnaiset opinnot ovat vapaita, eli kaikille avoimia, kokonaisuuksia. Niiden suorittamiseen ei tarvitse hakea opinto-oikeutta. Voit tutustua maisteriohjelman opetukseen sivulla Koulutusohjelman opintotarjonta.

Käännöstiede
Kääntämisen ja tulkkauksen tutkimus

Pohjoismaisten kielten ja kirjallisuuksien maisteriohjelma

Pohjoismaisten kielten ja kirjallisuuksien maisteriohjelman tarjoamat valinnaiset opinnot jakautuvat vapaisiin, kaikille avoimiin, ja rajoituksenalaisiin opintokokonaisuuksiin. Vapaiden kokonaisuuksien opiskeluun ei tarvitse hakea opinto-oikeutta. Ennen syventävien opintojen suorittamista tulee suorittaa 60 opintopistettä pohjoismaisia kieliä tai pohjoismaista kirjallisuutta (ks. Kandiohjelmien tarjoamat opinnot).

Voit tutustua maisteriohjelman opetukseen sivulla Koulutusohjelman opintotarjonta. Alta löydät ensin ohjelman tarjoamat vapaat kokonaisuudet ja sen jälkeen rajoituksenalaiset kokonaisuudet.

Vapaat kokonaisuudet

Pohjoismainen kirjallisuus
Pohjoismaiset naapurikielet

Master's Programme in Russian, Eurasian and Eastern European Studies

Master's Programme in Russian, Eurasian and Eastern European Studies on kokonaan englanninkielinen maisteriohjelma. Sen tarjoamat valinnaiset opinnot ovat vapaita, eli kaikille avoimia, kokonaisuuksia. Niiden suorittamiseen ei tarvitse hakea opinto-oikeutta. Opintokokonaisuus REE-510 koostuu kanditason kursseista. Voit tutustua maisteriohjelman opetukseen sivulla Koulutusohjelman opintotarjonta.

Venäjän, Euraasian, itäisen Euroopan ja Ukrainan tutkimus

Sukupuolentutkimuksen maisteriohjelma

Sukupuolentutkimuksen maisteriohjelman tarjoamat valinnaiset opinnot ovat vapaita, eli kaikille avoimia, kokonaisuuksia. Niiden suorittamiseen ei tarvitse hakea opinto-oikeutta. Ennen kokonaisuuden SPT-M500 suorittamista tulee suorittaa SPT-500 tai muita aiempia sukupuolentutkimuksen opintoja. Voit tutustua maisteriohjelman opetukseen sivulla Koulutusohjelman opintotarjonta.

Suomen kielen ja suomalais-ugrilaisten kielten ja kulttuurien maisteriohjelma

Suomen kielen ja suomalais-ugrilaisten kielten ja kulttuurien maisteriohjelman tarjoamat valinnaiset opinnot ovat vapaita, eli kaikille avoimia kokonaisuuksia.

Suomen kielen ja kulttuurin valinnaiset opinnot on tarkoitettu ulkomaalaisille opiskelijoille, joilla on riittävä suomen kielen taito.

Voit tutustua maisteriohjelman opetukseen sivulla Koulutusohjelman opintotarjonta.

Vapaat kokonaisuudet

Alkuperäiskansatutkimus
Kieli, multimodaalisuus ja vuorovaikutus
Selkokieli
Tietokirjallisuus
Unkarin kieli ja kulttuuri

Taiteiden tutkimuksen maisteriohjelma

Taiteiden tutkimuksen maisteriohjelman tarjoamat valinnaiset opinnot ovat vapaita, eli kaikille avoimia, kokonaisuuksia. Niiden suorittamiseen ei tarvitse hakea opinto-oikeutta. Voit tutustua maisteriohjelman opetukseen sivulla Koulutusohjelman opintotarjonta.

Elokuva- ja televisiotutkimus