Tohtoriopinnot ja kansainvälisyys - aloita tästä!

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Haluaisitko tehdä osan väitöskirjatyöstäsi ulkomailla? Helsingin yliopisto kannustaa väitöskirjatutkijoita kansainväliseen toimintaan. Ulkomaanvierailun suunnittelu on tärkeää aloittaa hyvissä ajoin ennen lähtöä. Tältä sivulta löydät tietoa siitä, millaisia asioita väitöskirjatutkijan tulee huomioida ulkomaille lähtöä suunnitellessaan.

Vaihto-opiskelulla tarkoitetaan pääsääntöisesti kolmesta kahteentoista kuukauteen kestävää vaihtojaksoa, joka tehdään jonkin yliopistojen välisen vaihtosopimuksen puitteissa tai free mover -opiskelijana. Jos useamman kuukauden vaihto on sinulle liian pitkä aika, mutta haluaisit kuitenkin kansainvälistyä, lyhyempiin vierailuihin on mahdollisuus esimerkiksi konferenssien, kesäkoulujen ja tutkijavierailujen kautta.

Tutkijavierailut

Väitöskirjatutkijoiden kohdalla voivat vaihto-opiskelun sijaan toisinaan tulla kyseeseen myös lyhyemmät, tutkijan statuksella tehtävät tutkimusvierailut. Tutkimusvierailusta on kyse esimerkiksi silloin, kun lähdet muutamaksi viikoksi työskentelemään ulkomaisen yliopiston laboratoriossa tai perehtymään ulkomaisessa yliopistossa sijaitsevaan väitöskirja-aineistoon.  

Lue lisää tutkijavierailuista Tutkimusvierailut-artikkelista

Konferenssit

Konferenssit Suomessa ja ulkomailla ovat hyviä mahdollisuuksia tavata toisia väitöskirjatutkijoita ja oman alasi tutkijoita. Väitöskirjatyösi edistyessä ne ovat myös hyviä tilaisuuksia päästä esittelemään omia tutkimustuloksia. 

Lue lisää konferensseista Konferenssit-artikkelista

Kurssit ja kesäkoulut

Konferenssien ja tutkimusvierailuiden lisäksi erilaiset kurssit ja kesäkoulut joko muualla Suomessa tai ulkomailla ovat hyvä tapa kerätä kansainvälisyysosaamista. Puhtaan substanssiosaamisen lisäksi nämä ovat hyviä tilaisuuksia verkostoitumiseen ja uusien näkökulmien hankkimiseen.  

Jos sinulla on oman tohtoriohjelmasi opetussuunnitelman perusteella mahdollista saada opintosuoritus ulkomailla suorittamastasi kurssista, voit jättää suorituksesta hyväksilukuhakemuksen. Muista pyytää kurssin järjestäjältä todistus. 

Opiskelija- ja tutkijavaihdot

Väitöskirjatutkijana sinun on myös mahdollista saada rahoitusta opiskelija- tai tutkijavaihtoon. Eri vaihtoehdot näihin riippuvat siitä, oletko työsuhteessa yliopistoon vai ei. 

Mikäli teet väitöskirjaa työsuhteessa Helsingin yliopistoon, opiskelijavaihdon ohjeet ja sopimukset eivät ensisijaisesti koske sinua. Työsuhteisena väitöskirjatutkijana voit sen sijaan lähteä opettaja- ja tutkijavaihtoon, jonka kesto on enintään 2 viikkoa.  

Mikäli teet väitöskirjaa apurahalla tai ilman rahoitusta, sinua koskevat pääsääntöisesti samat ohjeet ja säännöt kuin vaihtoon lähteviä perustutkinto-opiskelijoita. Iso osa Helsingin yliopiston vaihtosopimuksista on kuitenkin suunnattu vain kandi- ja maisteritason opiskelijoille, joten jos löydät sinulle sopivan vaihtokohteen, tutustu ohjeisiin huolella ja varmista, että olet hakukelpoinen kyseiseen kohteeseen.  

Mikäli haluaisit vaihtoon yliopistoon, jonka kanssa Helsingin yliopistolla ei ole vaihtosopimusta tai sopimus ei koske jatko-opiskelijoita, sinun on mahdollista hakea niin sanottua free mover tai visiting student -statusta sinua kiinnostavasta yliopistosta. Lisää tietoa itsenäisestä opiskelijavaihdosta löydät Opiskelijan ohjeista. 

Oma ohjaajasi voi auttaa sinua löytämään sopivan vaihtokohteen ja mahdollisen ohjaajan / mentorin kohdeyliopistosta. Keskustele siis suunnitelmistasi hyvissä ajoin ohjaajasi kanssa. 

Lue lisää eri rahoitusmahdollisuuksista Vaihtosopimukset ja kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluista haettava rahoitus -artikkelista

Kansainvälinen harjoittelu

Väitöskirjatutkijana voit hakea Erasmus-työharjoitteluun. Harjoittelijat saavat Erasmus-apurahan, joka kattaa osan harjoittelun kustannuksista. Lisätietoa Erasmus-työharjoittelusta löydät perustutkinto-opiskelijoiden harjoitteluohjeista. Huomaathan kuitenkin, että ohjeissa esitellyistä harjoittelumahdollisuuksista ainoastaan Erasmus-työharjoittelu koskee myös väitöskirjatutkijoita. 

Mikäli olet väitöskirjatutkijan työsuhteessa Helsingin yliopistoon, sinun tulee harjoitteluapurahan saamiseksi hakea työstävapautusta harjoittelun ajaksi. Työstävapautusta haetaan SAP HR:n työntekijäportaalin kautta. 

Matkustaminen ja ilmastokysymykset

Matkustamiseen liittyvät ilmastonäkökulmat puhuttavat tänä päivänä paljon. Helsingin yliopistossa on käynnissä hiilineutraali yliopisto tiekartta – projekti, jonka yhteydessä mietitään myös matkustamiseen liittyviä tavoitteita hiilineutraaliuden osalta. Projektissa tehtävistä linjauksista tullaan uutisoimaan Flammassa ja matkustusohjeita tullaan päivittämään niiltä osin myöhemmin.