Koronaviruksen vaikutus opiskeluun - kysymyksiä ja vastauksia

Valitse koulutusohjelma

Hae koulutusohjelmaa

Kandiohjelmat

Maisteri- ja lisensiaattiohjelmat

Tohtoriohjelmat

Palauta oletusarvoihin

Sivu päivitetty 26.5. klo 10:55.

Tälle sivulle kootaan COVID-19 -koronavirukseen liittyviä, erityisesti opiskelua koskevia kysymyksiä ja vastauksia.  

Yliopisto noudattaa koronaviruksen osalta ensisijaisesti aina viranomaisten antamia ohjeita. Ajantasaista tiedotusta voit seurata yliopiston verkkosivuilta: Koronavirustilanne Helsingin yliopistossa.

Tämänhetkinen tilanne

Yliopisto aloittaa asteittaisen palautumisen koronaviruksen aiheuttamasta poikkeustilanteesta. Palautumisen ensimmäisessä vaiheessa käynnistetään muun muassa aikakriittistä tutkimustoimintaa. Palautumissuunnitelman toisessa vaiheessa 1.6.2020 lähtien myös esimerkiksi kriittisiä tenttejä ja kenttäkursseja voidaan järjestää, jos vaihtoehtoisia tapoja ei ole. Päätöksistä viestitään sitä mukaa, kuin niitä tarkennetaan kevään ja syksyn aikana. 

Valtioneuvoston suositusten mukaan myös kriisin johtoryhmä on linjannut, että lähiopetusta ei järjestetä kevätlukukauden aikana.

Suomen hallitus on suositellut, että yliopistojen tilat suljetaan 13.5.2020 saakka ja lähiopetus niissä keskeytetään. Opetus ja ohjaus järjestetään mahdollisimman laajalti vaihtoehtoisilla tavoilla, muun muassa etäopiskelua, erilaisia digitaalisia oppimisympäristöjä ja -ratkaisuja sekä tarvittaessa itsenäistä opiskelua hyödyntäen. Yliopisto antoi 17.3. tarkennetut ohjeet opiskeluun ja opetuksen järjestämiseen, ja esimerkiksi tutkinnonuudistuksen siirtymäaikaa pidennettiin.

Helsingin yliopiston koronavirustilanteen johtoryhmä julisti 12.3. yliopistolle poikkeustilan ajalle 16.3.-31.5.2020. Samalla ohjeistettiin esimerkiksi matkustuskielloista ja matkustamisen jälkeisestä etäopiskeluista. Matkustamista ja sairaspoissaoloja koskevat ohjeet ovat voimassa ainakin 31.5.2020 saakka.

Koronavirus-palveluosoite yliopistolaisille

Jos sinulla on kysyttävää koronaviruksen aiheuttamista toimenpiteistä yliopistolla, voit ottaa yhteyttä sähköpostilla osoitteeseen coronavirus@helsinki.fi. Luethan ensin ajantasaiset ohjeet ja lähetät sähköpostia vain yhteen palveluosoitteeseen kerrallaan ruuhkautumisen välttämiseksi. Sähköpostiin vastaavat opetus- ja opinto-asioiden, asiantuntijahenkilöstö- ja työterveysasioiden, tila-asioiden ja siivouspalveluiden, konferenssien ja tapahtumien sekä tietotekniikkakeskuksen asiantuntijat.

Sairastuminen tai huoli koronaviruksesta

Miten toimin, jos tunnen itseni sairaaksi? 

Jää kotiin sairastamaan. Ilmoita poissaolostasi opettajalle normaaliin tapaan. Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan tai altistuneesi virukselle, toimi THL:n ohjeistuksen mukaan

Yliopisto ei tällä hetkellä edellytä opiskelijoilta sairauspoissaolotodistuksia, eikä YTHS niitä pääsääntöisesti toistaiseksi kirjoita. Opiskelija voi siis omalla ilmoituksellaan olla poissa opetuksesta. Katso myös YTHS:n Ohjeet asiointiin koronavirusepidemian aikana.

Miten toimin, jos minulla todetaan koronavirus?

Toimi viranomaisten ohjeiden mukaan (kts. edellinen kysymys) ja ilmoita poissaolostasi kurssien vastuuopettajille.

Mistä löydän apua koronaviruksen aiheuttaman huolen käsittelyyn?

Olemme koonneet Mielen hyvinvointi -ohjesivulle lisätietoa tahoista, jotka voivat auttaa ja tukea koronaviruksen aiheuttaman huolen ja ahdistuksen käsittelyssä.

Opetus ja arviointi

Miten opetus toteutetaan poikkeustilanteessa?

Valtioneuvoston suositusten mukaan kriisin johtoryhmä on linjannut, että lähiopetusta ei järjestetä kevätlukukauden aikana. 

Palautumissuunnitelman toisessa vaiheessa 1.6. lähtien esimerkiksi valmistumisen kannalta kriittiset tentit ja kriittiset kenttäkurssit voidaan kuitenkin järjestää, jos vaihtoehtoisia tapoja ei ole.

Mikäli on opiskelijan valmistumisen kannalta täysin välttämätöntä, tiedekunta voi antaa yksittäistapauksissa ylläolevista poikkeavia ohjeita. Tällöin tulee turvata henkilökunnan ja opiskelijan turvallisuus huolehtimalla tila- ja hygieniajärjestelyistä ja varmistaa, ettei 10 henkilön kokoontumisille asetettu yläraja ylity. Lääketieteellisen ja eläinlääketieteellisen käytännön opinnot voidaan järjestää poikkeavalla tavalla. 

Mistä saan tiedon, jos opetus peruuntuu tai sen suoritustapa muuttuu esim. lähiopetuksesta etäopetukseksi?

Kurssin vastuuopettaja tiedottaa opiskelijoita muutoksista. Pääsääntöisesti löydät tiedon muutoksista kurssisivulta tai Avoimen yliopiston opinto-ohjelmasta.

Mitä tapahtuu, jos opetus peruuntuu?

Opetusta voidaan joutua myös perumaan. Peruuntuneen opetuksen (yksittäinen opintojakso tai luento) tilalle pyritään järjestämään vaihtoehtoisia suoritustapoja. Yliopisto seuraa tilannetta ja pyrkii turvaamaan, etteivät opinnot viivästy kohtuuttomasti, mikäli opetusta joudutaan laajasti perumaan.

Opetusperiodeja voidaan tarvittaessa pidentää perutun opetuksen järjestämiseksi siirtämällä kevätlukukauden opetusta kesäkaudelle 2020. Tiedekunnat tekevät tarvittaessa erillispäätökset ja ohjeistavat koulutusohjelmia. 

Kokoontuvatko tiedekuntaneuvostot/koulutusohjelmien johtoryhmät arvioimaan tutkielmia normaalisti?

Tiedekuntaneuvostot ja johtoryhmät tekevät päätöksiä normaaliin tapaan. Kokoukset pidetään etäkokouksina.

Yliopiston tilojen aukiolo ja palvelut

Ovatko yliopiston tilat käytössä?

Suomen hallitus on suositellut, että yliopistojen tilat suljetaan toistaiseksi. Yliopiston tilat eivät siis ole opiskelijoiden käytössä tällä hetkellä (poikkeuksena osa Examinarium tenttitiloista).

Yliopiston yleisökohteet, kuten Tiedekulma, Luonnontieteellinen museo, Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha ja Yliopistomuseo ovat myös tällä hetkellä suljettuna.

Unisport avaa liikuntakeskukset maanantaina 1.6.2020 rajoitetuin palveluin. Lue lisää Unisportin tiedotteesta.

Ovatko yliopiston kirjastot käytössä?

Kirjaston toimipaikat on suljettu. Tavoitat kirjaston asiakaspalvelun puhelimitse, sähköpostitse ja verkossa. Toukokuun ajan painettujen kirjojen lainaus Kaisa-talosta tapahtuu erityisjärjestelyin.

1.6. alkaen Kaisa-talosta on mahdollista hakea kirjoja hyllystä ja lainata ne itsepalveluautomaatilla. Kaikki luku- ja työskentelytilat sekä asiakastietokoneet ovat pois käytöstä ainakin elokuun alkuun asti. 

Kampuskirjastot Kumpulassa, Meilahdessa ja Viikissä sekä Minervan ja Aleksandrian oppimiskeskukset pysyvät suljettuina ainakin elokuun alkuun asti.

Seuraa kirjaston uutissivua sekä Kirjaston palvelut poikkeustilanteessa -sivua ajantasaisen tiedon saamiseksi.

Voinko tulla varattuun ohjausaikaan yliopistolle (esim. opintopsykologi, tutkielman ohjaus, opinto-ohjaus)? 

Kaikki ohjaus ja neuvonta tapahtuu tällä hetkellä etänä. Katso lisäohjeita teemasta Mistä saan neuvontaa?

Miten saan tutkintotodistukseni poikkeustilan aikana? 

Voit pyytää todistuksen postittamista omasta lähipalvelupisteestäsi. Tutkintotodistusten fyysinen nouto on mahdollista vasta koronatilanteen jälkeen.

 

Tenttiminen

Miten tentit järjestetään poikkeustilanteessa?

Opettajia on kehotettu järjestämään tenttejä vaihtoehtoisilla tavoilla, esimerkiksi kotitentteinä tai Moodlen verkkotenttinä. Ajantasaisen tiedon saat kurssisivulta.

Miten kesätentit järjestetään tänä vuonna?

Kesä-, heinä ja elokuun tentit järjestetään pääasiallisesti etänä. Kesäkuukausina yliopiston tiloissa voidaan järjestetään kriittisiä tenttejä, jos vaihtoehtoisia suoritustapoja ei ole.

Ilmoittautumisaika kesä-, heinä- ja elokuussa järjestettäviin yleisiin kuulustelutilaisuuksiin päättyy 31.5.. Jos kesäkuun kuulustelutilaisuus pidetään 1. - 10.6., ilmoittautumisaika siihen päättyy kuitenkin 10 päivää ennen sitä. Nämä määräajat eivät koske kuitenkaan avoimen yliopiston kuulusteluja. Huomaathan, että opinnon suoritustapa voi vielä muuttua poikkeustilan aikana.

Voinko edelleen  mennä tekemään Examinarium-tenttiä? 

Aleksandrian Examinarium-tenttitilat suljettiin 16.3.2020 ja sinne tehdyt tenttivaraukset peruttiin samasta päivämäärästä alkaen. Koko oppimiskeskus Aleksandria on suljettu vähintään 31.5.2020 saakka. Tenttejä, joissa on käytössä Finlex-sivusto, voi poikkeuksellisesti tenttiä Porthanian Esteettömässä tenttitilassa.

Muiden kampusten tenttiakvaariotilat pyritään pitämään auki. Tarkista tenttitilojen aukiolotilanne Examinariumin omalta sivulta. Jos sinulla on flunssan oireita tai epäilet altistuneesi koronavirukselle, siirrä tai peru tenttiaikasi. Tenttitilaan voi ottaa mukaan desinfiointipyyhkeen tai vastaavan ja puhdistaa näppäimistön ja hiiren ennen tentin alkua.

Etäopiskelu

Miten pystyn sujuvoittamaan etäopiskeluarkeani?

Opintopsykologit ovat koonneet Opiskelun tueksi-sivulle vinkkejä etäopiskelun helpottamiseksi ja rutiinien luomiseksi. Heiltä voi myös varata etäohjausaikoja, ohjeet ajanvaraukseen löydät täältä.

Mistä löydän ohjeet yliopiston verkko-opetustyökalujen käyttöön? 

Onko jostain mahdollista lainata kannettavaa tietokonetta? Mitä jos minulla ei ole kotona käytettävissä nettiyhteyttä? 

Yliopisto ei valitettavasti pysty tarjoamaan tietotekniikkavälineitä tai nettiyhteyksiä etäopiskelevilla opiskelijoille. Kehotamme opiskelijoita kyselemään lähipiiriltään tai opiskelijakavereiltaan, löytyisikö heiltä ylimääräisiä välineitä. Muistutamme, että usein puhelinta voi käyttää yhteyspisteenä (hotspot) internetin jakamiseen kannettavaan tietokoneeseen. Tarkastathan kuitenkin oman liittymäsi mahdolliset datarajoitukset.

Tutkintouudistuksen siirtymäaika

Minun pitäisi valmistua ennen siirtymäajan päättymistä. Mitä tapahtuu, jos en pysty koronaviruksen aiheuttamien viivästysten vuoksi valmistumaan ennen 31.7.2020? 

Alempien ja ylempien korkeakoulututkintojen siirtymäaikaa on jatkettu 18.12.2020 asti. Niissä koulutuksissa, joissa alkuperäinen siirtymäaika olisi päättynyt 31.12.2020, uusi päättymispäivä on 31.7.2021. Opintoja kannattaa kuitenkin pyrkiä edistämään etäopiskelun aikana mahdollisuuksien mukaan. Katso lisäohjeita siirtymäajalle.

Nyt kun siirtymäaikaa pidennettiin, voinko palauttaa tutkielmani vasta syyslukukaudella?

Voit palauttaa vanhojen tutkintovaatimusten mukaisen tutkielman myös syksyllä. Tarkemmat päivämäärät ilmoitetaan myöhemmin. Tiedekunnat valmistelevat palautusaikatauluja parhaillaan. Vanhojen tutkintovaatimusten mukaista väitöskirjaa ei ole kuitenkaan enää mahdollista jättää esitarkastukseen.

Pystynkö siirtymään takaisin vanhaan tutkintorakenteeseen? 

Takaisin siirtyminen ei valitettavasti ole mahdollista. 

Opintojen viivästyminen

Miten opintotuelleni käy, jos opintojeni suorittaminen viivästyy?

Toistaiseksi opintoja on suurimmaksi osaksi mahdollista tehdä normaalissa aikataulussa etäopintoina. Kela on kuitenkin myös tiedottanut, että opintotukisäännökset mahdollistavat koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen huomioimisen opintotuen enimmäisajoissa ja opintojen riittävässä edistymisessä. Seuraa Kelan omaa tiedotusta asiasta.   

Tutustu myös HYYn laatimaan tiedotteeseen: Koronaviruspandemian vaikutus opiskelijan toimeentuloon.

Opinto-oikeuteni on päättymässä 31.7.2020, mutta koronavirustilanteen takia valmistumiseni viivästyy. Haenko normaalisti lisäaikaa? Huomioidaanko poikkeustilanne hakemusten käsittelyssä?

Kaikki, joilla opintoaika päättyy 31.7.2020, voivat hakea lisäaikaa. Lisäaikaa haetaan normaalisti sähköisellä lomakkeella. Poikkeustilanteen vaikutukset huomioidaan päätöksiä tehtäessä. 

Otetaanko koronaviruksen aiheuttama opintojen tai valmistumisen viivästyminen huomioon tarkastellessa opintojen vanhenemista?

Yliopisto on päättänyt pidentää tiettyjen opintojen voimassaoloaikaa syyslukukauden 2020 loppuun asti. Kyseessä ovat opinnot, jotka muutoin vanhenisivat tiedekunnan määräysten perusteella kevät- tai syyslukukauden 2020 aikana. Päätös koskee vanhamuotoisia opintoja sekä valmistumisvaiheessa olevien, uusimuotoista tutkintoa suorittavien opiskelijoiden opintoja. Pidennys otetaan huomioon koostettaessa opiskelijan opintokokonaisuuksia ja tutkintoa.

Matkustusrajoitukset

Voinko matkustaa ulkomaille?

Helsingin yliopiston opiskelijat ja henkilökunta eivät enää toistaiseksi matkusta ulkomaille työ- ja opiskeluasioissa. Ulkoministeriö on kehottanut välttämään kaikkea matkustamista ulkomaille. Tämä koskee kaikkia maita ja liikennettä niin maanteitse, meritse kuin lentämällä. Yliopisto suosittelee välttämään myös kotimaan matkustusta työ- ja opiskeluasioissa.  

Väitöstilaisuuteni on tulossa, mutta vastaväittäjä ei pysty matkustamaan tilaisuuteen. Miten toimin? 

Väitöstilaisuudet voidaan järjestää, kun noudatetaan 10 hengen kokoontumisrajoituksia. Vastaväittäjä voi tarvittaessa osallistua etänä. Lisäksi tulee mahdollistaa etäyhteyksin yleisön osallistuminen ja kysymysten esittäminen. Tiedekunta voi tarvittaessa siirtää väitöstilaisuuden ajankohtaa, jos sen järjestäminen ei ole mahdollista. 

Yliopiston konferenssi- ja tapahtumatiimi koordinoi yhteistyössä tiedekuntien kanssa väitösten porrastamista, jotta tilaisuudet on mahdollista teknisesti järjestää. 
Lue lisää koronavirustilanteen vaikutuksista väitöstilaisuuksiin tohtorikoulutuksen palvelujen päivittyvästä tiedotteesta.

Voinko matkustaa tutkimusasemalle käyttämään Gradut valmiiksi! -stipendini?

Tutkimusasemat eivät tällä hetkellä ota stipendiaatteja vastaan. Vierailuja ei ole mahdollista varata toistaiseksi. Yliopisto tiedottaa myöhemmin mahdollisesti muuttuneista linjauksista.

Kevään Gradut valmiiksi!-hakukierros perutaan, mutta stipendin jo saaneiden (marraskuun 2019 hakukierros) opiskelijoiden on mahdollista tutkimusasemien resursseista riippuen siirtää vierailunsa myös syksyyn 2020. Stipendin käyttöaikaa pidennetään siis vuoden 2020 loppuun.

Harjoittelut

Kotimaan harjoitteluni on alkamassa pian, voinko aloittaa sen suunnitellusti?

Suomessa suoritettavia harjoitteluita ei toistaiseksi yliopiston puolesta peruta tai siirretä, ellei opiskelija ja/tai työnantaja niin halua. Mikäli työnantajan henkilöstö on siirtynyt työskentelemään kokonaan etänä, tulisi harjoittelun siirtämistä kuitenkin harkita.

Olen ulkomailla harjoittelussa, mitä minun tulee tehdä?

Helsingin yliopisto suosittelee, että palaat kotiin harjoittelustasi. Koska kyseessä on suositus, emme velvoita sinua palaamaan Suomeen. Arvioi tilanteesi itse ja keskustele asiasta työnantajasi kanssa.

Lue tarkemmat tiedot koronaviruksen vaikutuksesta harjoitteluihin Urapalveluiden ohjeista.

Opetusharjoittelut

Miten suoritan opetusharjoitteluni poikkeustilanteessa?

Kasvatustieteellinen tiedekunta teki 16.3.2020 päätöksen opetusharjoitteluiden keskeyttämisestä poikkeustilanteen vuoksi. Opintosuuntien harjoitteluvastaavat kokoontuivat 1.4. pohtimaan erilaisia vaihtoehtoisia mahdollisuuksia harjoitteluiden suorittamiseen. Harjoitteluun ilmoittautuneita opiskelijoita tiedotettiin perjantaina 3.4. opintosuuntakohtaisista ratkaisuista, joilla turvataan opiskelijoiden valmistuminen keväällä 2020.

Seuraa kasvatustieteellisen tiedekunnan päivittyvää tiedotetta opetusharjoitteluista.

Katso myös: Kasvatustieteellisen tiedekunnan linjaus harjoitteluista.

 

Vaihto-opiskelijat

Olen opiskelijavaihdossa tai suunnittelen opiskelijavaihtoon lähtemistä. Miten toimin?

Yliopistolta ei lähetetä opiskelijoita vaihtoon. Ulkomailla olevia vaihto-opiskelijoita ei kuitenkaan kutsuta kotiin. Ulkomailta palaavia vaihto-opiskelijoita tuetaan.

Seuraa Helsingin yliopiston Liikkuvuuspalveluiden ohjesivua koronaviruksen vaikutuksesta opiskelijavaihtoihin. Sivua päivitetään sitä mukaa, kun tilanteet muuttuvat.  

Helsingin yliopisto ei ota vastaan vierailijoita ulkomailta, mukaan lukien ulkomaiset opiskelijat.

Lukuvuosimaksuvelvolliset opiskelijat

Vaihda sivun kieleksi englanti nähdäksesi lukuvuosimaksuvelvollisten (EU/ETA-alueen ulkopuolisten) opiskelijoiden ohjeet.

Valintakokeet

Miten koronavirus vaikuttaa kevään valintakokeisiin?

Koronavirustilanteen aiheuttamista valintaperusteiden muutoksista on julkaistu tietosivu Helsingin yliopistoon hakeneille. Sivulta löytyvät kaikkien tiedekuntien ja koulutusohjelmien muuttuneet valintatiedot.

Mistä voin kysyä lisätietoja?

Luethan ensin tämän sivun sekä oman tiedekuntasi ohjeet ja lähetät sähköpostia vain yhteen palveluosoitteeseen kerrallaan
ruuhkautumisen välttämiseksi. 

  • Jos sinulla on kysyttävää koronaviruksen aiheuttamista yleisistä toimenpiteistä yliopistolla, ota yhteyttä coronavirus@helsinki.fi. Sähköpostiin vastaavat opetus- ja opintoasioiden, asiantuntijahenkilöstö- ja työterveysasioiden, tila-asioiden ja siivouspalveluiden, konferenssien ja tapahtumien sekä tietotekniikkakeskuksen asiantuntijat. 
  • Jos sinulla on kysymyksiä kurssijärjestelyistä, ota yhteyttä suoraan kurssin vastuuopettajaan. Lisätietoja saat 
    kurssisivuilta.   
  • Jos tarvitset neuvontaa omiin opintoihisi tai et löydä vastauksia kysymyksiisi tiedekuntasi koronaohjeista, ota yhteyttä tiedekuntasi opiskelijaneuvontaan.