Kotiinpaluu - Ohjeita vaihdosta kotiin palaavalle

Valitse koulutusohjelma

Hae koulutusohjelmaa

Kandiohjelmat

Maisteri- ja lisensiaattiohjelmat

Palauta oletusarvoihin

Opiskelijavaihdosta kotiin palaamiseen on hyvä valmistautua jo ennen vaihdon varsinaista päättymistä. Palattuasi sinun pitää toimittaa vaihtoyliopistosi hyväksymät dokumentit liikkuvuuspalveluihin. Vaihto-opintojen hyväksiluku tapahtuu koulutusohjelmissa.

Palattuasi sinun ei kannata jättää kansainvälistymisasioita taaksesi! Vaihtokokemuksen kautta saadun kansainvälisen osaamisen sanallistamiseen ja kotikansainvälistymiseen on tarjolla tukea.

Liikkuvuuspalveluihin palautettavat vaihtodokumentit

Palauta seuraavat vaihtodokumentit täytettyinä ja allekirjoitettuna 2 kuukauden sisällä vaihtosi päättymisestä*.

Erasmus-vaihdot: Lataa dokumentit pdf-versioina suoraan Mobility Online -tilillesi ("After the mobility"-osiosta kohdat "Upload signed Learning Agreement/ Letter of Confirmation/ Transcript of Records from the host university").

Muut vaihdot: Toimita kopiot lomakkeista sähköpostitse osoitteeseen studentexchange@helsinki.fi tai tuo paperit liikkuvuuspalveluiden vastaanotolle.

* Letter of Confirmationissa olevan vaihdon päättymispäivän mukaan.

1. Opintosuoritusote (Transcript of Records)

Selvitä jo ennen Suomeen paluuta, mistä ja milloin saat vaihtoyliopistosi virallisen opintosuoritusotteen. On omalla vastuullasi hakea vaihtoyliopistosi opintosuoritusote ennen Suomeen palaamista tai antaa vaihtoyliopistollesi ajantasainen osoite Suomessa, jos opintosuoritusote lähetetään sinulle postitse.

Kerrottiinko sinulle vaihtoyliopistossa, että opintosuoritusotteesi lähetetään suoraan liikkuvuuspalveluille? Lähetämme todistuksen suoraan sinulle Oodissa näkyvään osoitteeseesi. On tärkeää, että osoitetietosi Oodissa ovat ajan tasalla, jotta kirje tavoittaa sinut.

Jos olit vaihdossa EU-/ETA-alueen ulkopuolella ja vaihtoyliopistosi on ilmoittanut että opintosuoritusote lähetetään suoraan liikkuvuuspalveluille, merkitsemme Mobility Onlineen että se on saapunut ennen kuin lähetämme sen sinulle ja lataamme liitteen puolestasi Mobility Onlineen.

Jos teit vaihdossa maisterin tutkielmaa (Erasmus/Nordplus), pyydä ohjaajaltasi Helsingin yliopistolta lausunto, jossa ohjaaja todentaa, monenko opintopisteen edestä tutkielmasi on edistynyt vaihtosi aikana. Huomioi, että apurahan ehtona on 5 ECTS pisteen suorittaminen kuukaudessa vaihtosi aikana. Muista myös tarkistaa opintojen edistyminen opintotuen näkökulmasta täältä.

2. Letter of confirmation -lomake eli todistus vaihtoajasta

Huom! Vain Erasmus-, Nordplus- ja Nordlys-vaihdot.

Tulosta Letter of Confirmation -lomake Mobility Online -hakemustililtäsi kohdasta "Print Letter of Confirmation".

Hae Letter of Confirmation -lomakkeeseen allekirjoitus ja leima vaihtoyliopistostasi ennen kuin palaat Suomeen. Jos unohdit hoitaa tämän ennen lähtöäsi, tulosta lomake, skannaa ja lähetä se liitetiedostona vaihtoyliopistoosi ja pyydä heitä lähettämään se täytettynä suoraan liikkuvuuspalveluille.

3. Learning Agreement eli opintosuunnitelma

Huom! Vain Erasmus-vaihdot.

Täytit ennen vaihtoon lähtöäsi opintosuunnitelman joko Mobility Onlinesta tulostettuun tai vaihtoyliopiston omaan lomakkeeseen. Jos alkuperäiseen opintosuunnitelmaasi on tullut muutoksia, palauta myös opintosuunnitelman muutoslomake (Changes to the original Learning Agreement).

Vaihdon jälkeen suunnitelman tulee olla hyväksytty eli allekirjoitettu sekä Helsingin yliopistossa (liikkuvuuspalvelut) että vaihtoyliopistossa.

Muutoksista on voitu sopia myös sähköpostitse Helsingin yliopiston kanssa. Voit tällöin toimittaa Learning Agreementin mukana Helsingin yliopiston yhdyshenkilön kanssa käydyn sähköpostikeskustelun.

Kun palaat vaihdostasi, hoida opintojesi hyväksiluku (sisällyttäminen tai korvaaminen) mahdollisimman pian! Kela tarkistaa opintotukeen liittyen opintojesi etenemisen syyskuun puolivälissä. Toimi tarpeeksi aikaisin, jotta merkintä hyväksilukemisesta näkyy Helsingin yliopiston opintosuoritusotteella ennen tarkistusta.

Huom! Liikkuvuuspalvelut ei tee päätöksiä opintojesi hyväksiluvuista tai hoida opintojen hyväksilukua. Ks. Aiemmin hankitun osaamisen hyväksilukeminen tutkintoon (uudet koulutusohjelmat) tai oman tiedekuntasi hyväksilukuohjeet vasemmalta (vanhoja tutkintoja suorittavat). 

Hyväksilukeminen tapahtuu lopullisten, vaihdon aikana suoritettujen opintojen perusteella. Hyväksiluettavista opinnoista rekisteriin kirjataan alkuperäisen suorituksen paikka ja suoritusaika. Hyväksiluetusta suorituksesta merkitään arvosana, jos se on annettu Helsingin yliopistossa käytettävän arvosana-asteikon mukaisesti. Hyväksiluettavasta suorituksesta rekisteröidään myös opintosuorituksen kieli, jos se on tiedossa.

Opetusyksiköt päättävät itse opintojen hyväksiluvuista ja niiden laajuuksista.

Hyväksilukua varten tarvitset yleensä:

 • alkuperäisen opintosuoritusotteesi vaihtoyliopistosta
 • Helsingin yliopistossa ennakkoon hyväksytyn opintosuunnitelmasi eli Learning agreementin tai sen vaihdon aikana muuttuneen ja hyväksytyn uuden version
 • vaihtoyliopistosi ohjeistuksen kurssien työmäärästä ja arviointiasteikosta (jos ohjeistus on saatavilla)
 • kurssikuvaukset tai vastaavat suorittamistasi kursseista
 • mikäli opintosuoritusotteesta ja kurssikuvauksesta ei käy ilmi opintosuorituksen laajuus, pyydä lisäohjeita liikkuvuuspalveluista (Euroopan ulkopuoliset vaihtokohteet).

Muistilista vaihdosta palaavalle

Palauta seuraavat vaihtodokumentit liikkuvuuspalveluille täytettyinä ja allekirjoitettuina:

 1. Kopio vaihtoyliopiston opintosuoritusotteesta.
 2. Letter of Confirmation eli todistus vaihto-ajasta (vain Erasmus-, Nordplus- ja Nordlys-vaihdot).
 3. Learning Agreement eli opintosuunnitelma (vain Erasmus-vaihdot).

Anna palautetta vaihtoajastasi

 • Mobility Onlinessa: Kirjaudu järjestelmään yliopiston käyttäjätunnuksilla ja anna palaute kohdassa "Enter the Feedback Questionnaire".
 • Jos olet Erasmus-vaihdossa, annat palautteen EU Survey -kyselyn muodossa. Vaihtosi jälkeen saat sähköpostilla ohjeet kyselyn täyttämisestä. Sinun ei tarvitse jättää palautetta Mobility Onlinessa.

Hoida opintojesi hyväksiluku opiskelijan ohjeiden mukaisesti.

 • Säilytä hyväksilukua varten suorittamistasi kursseista kurssikuvaukset tai vastaavat.
 • Huom! Liikkuvuuspalvelut ei vastaa opintojen hyväksiluvuista. 

Testaa kielitaitosi kehittyminen OLS-kielitestin paluuosiossa (vain Erasmus-vaihdot).
Kutsu testiin tulee sähköpostitse vaihtojaksosi jälkeen.

Muista myös seuraavat asiat:

 • Ilmoittaudu Helsingin yliopistoon seuraavaksi lukuvuodeksi. Katso lisätietoja ohjeesta Lukuvuosi-ilmoittautuminen.
 • Tarkista ettei opiskeluaikasi ole muuttunut niin, että sinun pitää palauttaa liikaa maksettua opintotukea. Katso lisätietoa opintotukea käsittelevistä ohjeista.
 • Ilmoita Kelaan, että olet muuttanut takaisin Suomeen, jotta pysyt Suomen sosiaaliturvan piirissä.
 • Ilmoita maistraattiin, että olet muuttanut takaisin Suomeen.

Kansainvälisen osaamisen hyödyntäminen vaihdon jälkeen

Osallistu "Mitä opin vaihdossa" -tilaisuuteen!

Mitä opin vaihdossa -tilaisuus järjestetään yleensä kerran lukuvuodessa. Tilaisuudessa pohditaan muun muassa, kuinka hyödyntää ulkomailla hankittua kokemusta työelämässä ja miten tuoda osaamista paremmin esiin työhakemuksissa ja ansioluettelossa, jotta osaaminen ei olisi pelkkää piilotettua osaamista.

Katso tulevien tilaisuuksien ajankohdat täältä.

Piilotettu osaaminen -tutkimus

Tutustu Piilotettu osaaminen -tutkimukseen (2013), jossa on selvitetty kansainvälisen kokemuksen merkitystä tulevaisuuden työelämässä.

Maailmalle.net

Maailmalle.net -sivuilta löydät työkaluja, joiden avulla voit tunnistaa kansainvälistä osaamistasi ja kertoa siitä esim. työnhakutilanteessa. Löydät sivulta myös Kansainvälisen osaajan työkalupakin työnhakuun.

Kotikansainvälistyminen

Hae lähtötuutoriksi

Apusi vaihtoon lähteville opiskelijoille on tervetullutta! Lähtötuutorina toimit arvokkaana tukena muille opiskelijoille ja pääset jakamaan heidän kanssaan maailmalla oppimasi viisaudet. Lähtötuutorin tehtäviin kuuluu muun muassa vaihtokertomuksen tai vaihtoblogin tekeminen ja omaan vaihtokohteeseesi lähtevien opiskelijoiden tuutorointi lähtöorientaatiossa. Lähtötuutoriksi voivat hakea kaikki vaihdossa olleet opiskelijat ja tuutoroinnista maksetaan pieni palkkio.

Liikkuvuuspalvelut rekrytoi lähtötuutoreita EU-/ETA-alueen ulkopuolisia kohteita varten huhti-toukokuussa ja Erasmus/Nordplus-kohteita varten touko-kesäkuussa. 

Tutustu Helsingin yliopistoon saapuviin vaihto-opiskelijoihin

Apuasi tarvitaan myös saapuvien kansainvälisten opiskelijoiden tuutorina. Kv-tutorit auttavat lukukauden alussa omaan tiedekuntaansa saapuvia vaihto-opiskelijoita ja kansainvälisiä tutkinto-opiskelijoita. Tuutoroinnista maksetaan pieni palkkio. Kysy lisää liikkuvuuspalveluista!

Jos haluat tutustua omasta vaihtokohteestasi Helsinkiin vaihtoon saapuviin opiskelijoihin, tavoitat heidät esim. uusien kv-opiskelijoiden Facebook-ryhmän tai pyytämällä, että studentexchange@helsinki.fi -osoitteeseen kirjoittamasi sähköpostiviesti ohjataan saapuville opiskelijoille.

Kansainvälisty Helsinki Summer Schoolissa

Helsingin yliopiston järjestämä Helsinki Summer School (HSS) tarjoaa vuosittain mahdollisuuden opiskella 5-6 opintopisteen laajuisen intensiivikurssin kansainvälisessä ilmapiirissä. HSS:n monitieteinen ja laaja tarjonta houkuttelee opiskelijoita kymmenistä maista. Osallistujat saavat ikimuistoisia, monikulttuurisia kokemuksia myös luentojen ulkopuolella sosiaalisen ohjelman merkeissä. Lisätietoja Helsinki Summer Schoolin kurssitarjonnasta, hakemisesta sekä sosiaalisesta ohjelmasta löydät Helsinki Summer Schoolin sivuilta.

Ylläpidä kielitaitoasi kielikaverin kanssa

Kielikeskuksen järjestämillä ALICE-kursseilla (Academic Language and Intercultural Exchange) on mahdollista opiskella kieltä sekä pareittain opettajan ohjauksessa että tutustua vapaamuotoisesti toiseen kulttuuriin ja tapoihin ja saada tietoa käytännön asioista. Pariksesi voit saada esimerkiksi vaihto-opiskelijan. ALICE-kursseja järjestetään espanjassa, italiassa, ranskassa, saksassa, suomessa (toisena kotimaisena kielenä), ruotsissa ja venäjässä.

ESN Uni Helsinki

Myös opiskelijajärjestöjen kautta voi tutustua saapuviin vaihto-opiskelijoihin. ESN Uni Helsinki järjestää Helsinkiin saapuville vaihto-opiskelijoille monenlaista ohjelmaa aina kulttuuri- ja urheiluriennoista sitseihin ja Lapin-matkoihin. Tapahtumat ovat avoimia myös kaikille suomalaisille opiskelijoille. Tervetuloa tutustumaan uusiin ihmisiin ympäri maailman! Jos haluat osallistua tapahtumien järjestämiseen, ota yhteyttä sähköpostitse info@esnunihelsinki.com ja tule tekemään vaihto-opiskelijoiden vuodesta unohtumaton! Lisätietoa löydät myös Facebookista ja verkkosivuilta.