Eläinlääketieteen opiskelijoiden lukujärjestykset ja tentit sekä opintojen suoritusjärjestys

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.
  • Eläinlääketieteen kandiohjelma
  • Eläinlääketieteen lisensiaatin koulutusohjelma

Huom! Tämä ohje koskee vain eläinlääketieteen opiskelijoita.

Eläinlääketieteen opiskelijoiden opinnot etenevät vuosittain laadittavan valmiin luku- ja tenttijärjestyksen mukaisesti. Lukujärjestyksistä (liitteinä) löydät myös niissä käytettyjen lyhenteiden selitykset. 

Ilmoittautuminen

Opiskelijan tulee ilmoittautua ilmoittautumisajan kuluessa opintojaksoille, jotta niille voi osallistua. Kaikki lukukauden ilmoittautumiset kannattaa tehdä kerralla. Mahdolliset osallistumisen peruutukset tulee tehdä viipymättä esteen ilmaantuessa. Valinnaiskurssien osalta tämä on erityisen tärkeää. Valinnaiskursseilla on tyypillisesti rajoitettu osallistujamäärä ja peruutus mahdollistaa kurssipaikan tarjoamisen seuraavana jonossa olevalle. Osallistujamäärä valinnaiskursseille on tärkeää olla selvillä hyvissä ajoin, koska asia vaikuttaa siihen, voidaanko kurssia ylipäätään järjestää.

Opintojen suorittaminen ja aikataulut

Opetusrytmi on mitoitettu täysipäiväisesti opiskelevalle. Osa opintoihin kuuluvista harjoitteluista suoritetaan yliopiston ulkopuolella. Opiskelija on itse vastuussa omasta oppimisestaan. Oletus on, että uuden jakson alkaessa opiskelija hallitsee edellisten jaksojen sisällöt.

Tiedekunta julkaisee yleisaikatauluja (”lakana”). Jaksojen yksityiskohtaiset aikataulut ja suoritustavat löytyvät jaksokohtaisista ohjeistuksista (Moodle) tai kurssisivuilta. Yksityiskohtaiset aikataulut sekä mahdolliset esitehtävät pyritään julkaisemaan viimeistään kaksi viikkoa ennen opintojakson alkua. 

Välttämätöntä opiskelua voi olla silloinkin, kun lakanan mukainen lukujärjestys näyttää vapaata (esimerkiksi ryhmätyötehtäviä, joiden avulla valmistaudutaan opetukseen). Joillakin opintojaksoilla suoritustapana on esim. oppimispäiväkirja, ryhmätyöesitys tai muu tehtävä. Opiskelijalla on velvollisuus valmistautua harjoitustöihin opettajan osoittamalla tavalla. Tarpeen vaatiessa ryhmäjakoja voidaan muuttaa esim. ryhmäkokojen tasoittamiseksi.

Lukujärjestykset 2023-2024

Linkkien takaa löytyvät lukujärjestykset lukuvuodelle 2023-2024 (pdf-muodossa). Lukujärjestykset ("lakanat") ovat yleisaikatauluja. Muutokset opetusohjelmaan ovat mahdollisia.

1. vuoden syksy

1. vuoden kevät (päivitetty 8.1.2024)

2. vuoden syksy (päivitetty 27.9.2023) 

2. vuoden kevät

3. vuoden syksy (päivitetty 30.6.2023)

3. vuoden kevät

4. vuoden syksy (päivitetty 7.6.2023)

4. vuoden kevät (päivitetty 5.2.2024)

5. vuosi (kliininen työskentely)

6. vuoden syksy (päivitetty 14.6.2023)

6. vuoden kevät

Valinnaiset opinnot 2023-2024

Tentit 2023-2024

Linkkien takaa löytyy tenttijärjestys lukuvuodelle 2023-2024 (pdf-muodossa). Muutokset ovat mahdollisia.

Tentit syksy 2023 (päivitetty 1.11.2023)

Tentit kevät ja kesä 2024 (päivitetty 8.3.2024)

Opintojen suoritusjärjestys

Eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa opinnot etenevät vuosittain laadittavan valmiin luku- ja tenttijärjestyksen mukaisesti. Yksittäisten oppiaineiden ja opintokokonaisuuksien sisäiset suoritusjärjestystä koskevat asiat kerrotaan opintojaksokuvauksissa. Opintovuosien suorittaminen poikkeavassa järjestyksessä edellyttää ohjaavan opettajan hyväksymää henkilökohtaista opintosuunnitelmaa (HOPS).

Viides lukuvuosi

Eläinlääketieteen kandidaatin tutkinnon tulee olla suoritettu ennen viidennen lukuvuoden opintojen aloittamista. Opiskelijalla tulee olla riittävät valmiudet, jotta hän voi osallistua kliiniseen käytännön työskentelyyn. Tämä tarkoittaa, että opiskelija on suorittanut neljännen vuosikurssin pakolliset harjoitukset.

Kliinisten aineiden neljännen lukuvuoden opintokokonaisuuksien (blokit) kuulustelut tulee olla suoritettuna siinä vaiheessa, kun opiskelija on tehnyt yhden klinikkakierron mukaisesti yhden jakson jokaisella osastolla ja opiskelijalla on ollut mahdollisuus varsinaisen tentin lisäksi kahteen uusintatenttiin (1.12. mennessä). Nämä opintosuoritukset ovat edellytyksenä klinikkaopetukseen osallistumiselle kevätlukukaudella.

Kuudes lukuvuosi

Eläinlääketieteen kandidaatin tutkinnon tulee olla suoritettu ennen kuudennen lukuvuoden opintojen aloittamista.

Opintojen suorittamisesta poikkeuksellisessa järjestyksessä

Opiskelija on vastuussa omasta oppimisestaan sekä opintojen etenemisestä. Mikäli opiskelijalla on henkilökohtaisesta syystä tarve suorittaa opintoja lukuvuosi- ja vuosikurssikohtaisista suunnitelmista poikkeavassa järjestyksessä, tulee opiskelijan ottaa yhteys ko. opintoja järjestävän osaston ohjaavaan opettajaan sekä laatia henkilökohtainen opintosuunnitelma (HOPS), jonka ohjaava opettaja hyväksyy (ks. linkki alla). Mikäli opiskelijalla on tarve suorittaa opintovuosia poikkeavassa järjestyksessä, tulee HOPS laatia ja hyväksyttää poikkeamista edeltävän lukuvuoden aikana. Opintojaksojen suorittaminen poikkeavassa järjestyksessä käsitellään tapauskohtaisesti opiskelijan omasta aloitteesta. Henkilökohtaisia opintosuunnitelmia hyväksyttäessä otetaan huomioon opetustilojen ja opettajaresurssien asettamat rajoitukset.

Opiskelijan vastuulla on opinto-oppaan ja opintosuoritusotteen avulla selvittää puuttuvat opinnot, suunnitella suoritusjärjestys ja esittää ehdotus HOPS:sta. Ohjaavat opettajat neuvovat HOPS:n laatimisessa. Poikkeusjärjestelyt, mukaan lukien mahdolliset ylimääräiset uusintatentit, sovitaan ohjaavien opettajien sekä asianosaisten kurssien opettajien kanssa. Ylimääräiset uusintatenttiajankohdat tulee ilmoittaa hyvissä ajoin koulutusohjelman koulutussuunnittelijalle tenttilukujärjestyksen päivittämiseksi. Ylimääräisen uusintatenttitilaisuuden tulee olla avoin myös muille opiskelijoille, joilta kyseinen tenttisuoritus puuttuu ja siitä tulee tiedottaa tarkoituksenmukaisella tavalla.  

Opiskelijan vastuulla on noudattaa hyväksyttyä HOPS:aa ja tarvittaessa huolehtia sen päivittämisestä vähintään vuosittain. HOPS:aa päivitettäessä opiskelijan tulee huomioida opintojaksojen ja -kokonaisuuksien sekä niiden osasuoritusten vanhenemiskäytännöt (ks. linkki alla)

Henkilökohtainen opintosuunnitelma (HOPS):

Opintojen vanhentuminen

Kansainvälisyys eläinlääketieteen opinnoissa

Vaihto-opiskelun ja harjoittelun ajankohtaa ja vaihtokohteen valintaa ulkomailla on hyvä alkaa miettiä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa opintoja. Löydät tietoa vaihdon suunnittelun tueksi sivulta Kansainvälisyys eläinlääketieteen opinnoissa.