Lukuvuosi-ilmoittautuminen

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Tutkinto-opiskelijana sinun on ilmoittauduttava joka lukuvuosi yliopistoon joko läsnäolevaksi tai poissaolevaksi jokaiseen opiskeluoikeuteesi erikseen.

Tämä koskee sekä perustutkinto-opiskelijoita että väitöskirjatutkijoita. Tutustu erikseen väitöskirjatutkijoiden ilmoittautumisohjeisiin.

Aloita tästä

Voidaksesi suorittaa opintoja sinun pitää ilmoittautua läsnäolevaksi niihin opiskeluoikeuksiin, joiden opintoja aiot suorittaa.

  • Ilmoittautumisaika lukuvuodelle 2024–2025 on 1.4.–2.9.2024. Kevätlukukauden 2025 ilmoittautumista on mahdollista muuttaa 1.11.24-15.1.25.

Jos ilmoittaudut läsnäolevaksi, muista maksaa myös ylioppilaskunnan jäsenmaksu ja Kelan terveydenhoitomaksu.

Tämän sivun ohjeet on tarkoitettu perustutkinto-opiskelijoille. Jos olet tohtoriopiskelija, noudata väitöskirjatutkijoiden ilmoittautumisohjeita. Jos suoritat ammatillista jatkokoulutusta lääketieteellisessä tiedekunnassa, noudata ammatillisen jatkokoulutuksen ilmoittautumisohjeita.

Missä tilanteissa ilmoittaudun läsnäolevaksi?

Ilmoittaudu läsnäolevaksi niihin opiskeluoikeuksiin, joiden opintoja aiot suorittaa lukuvuoden aikana. Muista ilmoittautua poissaolevaksi niille lukukausille, joille sinulla on lakisääteinen syy poissaoloon ja toimittaa opiskelijaneuvontaan todistus poissaolon perusteesta. Tällöin poissaolosi ei vähennä tutkinnonsuoritusaikaasi. Katso lisätietoa lakisääteisestä poissaolosta. Voit ilmoittautua poissaolevaksi myös muusta kuin lakisääteisestä syystä, mutta se saattaa kuluttaa tutkinnonsuoritusaikaasi.

  • Mikäli rajauslain mukainen tutkinnonsuoritusaikasi on päättynyt, ano ennen ilmoittautumista lisäaikaa tiedekunnaltasi.
  • Jos haluat ilmoittautua läsnäolevaksi maisteriopintoihisi kun olet valmistumassa kandidaatiksi mutta tutkintotodistuspyyntöäsi ei ole vielä käsitelty, voit ilmoittautua läsnäolevaksi kandidaatintutkintoosi. Läsnäoloilmoittautuminen tähän tapaan koskee myös maisterintutkintoasi, sillä maisterintutkinnon suoritusoikeutesi aktivoituu, kun kandidaatintutkintosi on rekisteröity.
  • Ilmoittaudu läsnäolevaksi myös sille lukukaudelle, jolloin olet valmistumassa, ja opiskeluoikeudelle, josta olet valmistumassa. 
  • Jos lähdet vaihtoon tai suoritat JOO-opintoja jossain toisessa suomalaisessa korkeakoulussa, sinun on ilmoittauduttava läsnäolevaksi Helsingin yliopistoon.

Ilmoittautuminen Oilissa

Automaattinen ilmoittautuminen Oilissa on mahdollista 1.4.–2.9.2024 ja kevätlukukauden osalta 1.11.2024-15.1.2025, mikäli sinulla on voimassa oleva yliopiston käyttäjätunnus. Tällöin sekä maksu että ilmoittautuminen rekisteröityvät reaaliaikaisesti. Siirry Oiliin.

Mikäli olet ollut edellisen lukuvuoden poissaolevana, aktivoidaan käyttäjätunnuksesi automaattisesti ilmoittautumisen mahdollistamiseksi. Mikäli sinulla ei ole vielä yliopiston käyttäjätunnusta, voit aktivoida tunnuksesi IT-Helpdeskin ohjeilla.

  • Jos ilmoittaudut vain syyslukukaudeksi (1.8.–31.12.), sinulle kirjautuu automaattisesti poissaoloilmoittautuminen kevätlukukaudeksi (1.1.–31.7.).
  • Jäsenmaksun maksaminen ja automaattinen ilmoittautuminen Oilissa toimivat vain varsinaisena ilmoittautumisaikana. Muina aikoina sinun on ilmoittauduttava henkilökohtaisesti.
  • Mikäli automaattinen ilmoittautuminen Oilissa ei kohdallasi syystä tai toisesta onnistu, voit ilmoittautua henkilökohtaisesti, katso ohje tämän sivun kohdasta Ilmoittautuminen henkilökohtaisesti.

Ilmoittautuminen henkilökohtaisesti

Mikäli sinulla ei ole voimassa olevaa käyttäjätunnusta (koska olet esimerkiksi ollut ensimmäisen opiskeluvuotesi poissaolevana lakisääteisen syyn vuoksi) tai jostain muusta syystä automaattinen ilmoittautuminen ei onnistu, voit maksaa HYY:n jäsenmaksun pankkiin. Käytä yleistä viitenumeroa ja toimita maksukuitti sähköpostitse osoitteeseen studentinfo@helsinki.fi. Kuitiksi kelpaa verkkopankista tulostettu kuitti, jossa näkyy arkistointitunnus.

Mainitse sähköpostiviestissä:

  • mihin opiskeluoikeuksiin olet ilmoittautumassa
  • opiskelijanumerosi tai syntymäaikasi
  • liitä viestiin kuitti ylioppilaskunnan jäsenmaksusta

Sähköpostit, jotka ovat saapuneet viimeistään 2.9. klo 23.59, hyväksytään. Saat kuittauksen, kun sähköpostisi on käsitelty. Kuitin voi myös toimittaa opiskelijaneuvonnan palvelupisteille aukioloaikoina.

Ylioppilaskunnan jäsenmaksu

HYY:n jäsenmaksua ei makseta jokaisesta opiskeluoikeudesta erikseen. Vaikka sinulla olisi useampi opiskeluoikeus Helsingin yliopistossa, maksa HYY:n jäsenmaksu vain kerran. Lukuvuonna 2024–2025 maksut ovat perustutkinto-opiskelijoille:

  • Koko lukuvuosi 2024-2025: 57,00 euroa
  • Syyslukukausi 2024: 30,00 euroa
  • Kevätlukukausi 
    • 2024: 24,00 euroa Huom ! vain jos olet ilmoittautumassa vielä kevätlukukaudelle 2024. 
    • 2025: 27,00 euroa

 

Ti­li­nu­me­rot ja vii­te­nu­me­ro

Jos ilmoittaudut henkilökohtaisesti, voit maksaa HYY:n jäsenmaksun joko Nordean tai Danske Bankin tilille:

Saaja: Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY)
Nordean tilinumero: FI80 1573 3000 0324 57
Danske Bankin tilinumero: FI80 8000 1500 0668 82
Viitenumero: 28 04990

Toimita maksukuitti opiskelijaneuvontaan ilmoittautumisen rekisteröintiä varten 2.9. mennessä.

Mak­su ul­ko­maa­lai­sen pan­kin kaut­ta

Saaja: Helsingin yliopiston ylioppilaskunta
Tilinumero: FI80 1573 3000 0324 57
BIC-koodi: NDEAFIHH
Pankin osoite: Nordea Bank Finland, Aleksanterinkatu 36 B, Helsinki, FIN-00020 Nordea

Toimita maksukuitti opiskelijaneuvontaan viimeistään 2.9. ilmoittautumisen rekisteröintiä varten.

Terveydenhoitomaksu

Terveydenhoitomaksun maksavat kaikki alempaa tai ylempää korkeakoulututkintoa suomalaisessa korkeakoulussa suorittavat opiskelijat, jotka ovat ilmoittautuneet lukukaudelle läsnäolevaksi.

  • Sinulle ei lähetetä laskua, vaan maksu pitää maksaa Kelalle oma-aloitteisesti.
  • Maksu maksetaan sekä kevät- että syyslukukaudella.

Lisää tietoa ja ohjeet maksun maksamiseen löydät Kelan verkkosivuilta.

Ilmoittautuminen poissaolevaksi lukuvuodelle 2024-2025

Opiskelija kävelee kohti Porthanian sisäänkäyntiä.

Poissaoloilmoittautuminen Oilin kautta

Myös poissaoloilmoitus on tehtävä ilmoittautumisaikana 1.4.–2.9. tai kevätlukukauden osalta ajalla 1.11.24-15.1.25 . Voit ilmoittautua poissaolevaksi Oilissa, jos olet perustutkinto-opiskelija ja sinulla on voimassa oleva yliopiston käyttäjätunnus. Ilmoittaudu poissaolevaksi niihin opiskeluoikeuksiin, joiden opintoja et aio suorittaa lukuvuoden aikana.

Poissaoloilmoittautuminen opiskelijaneuvonnan kautta

Voit ilmoittautua poissaolevaksi myös opiskelijaneuvonnassa joko sähköpostitse osoitteeseen studentinfo@helsinki.fi tai henkilökohtaisesti.

  • Muista ilmoittaa viestissäsi mihin opiskeluoikeuksiin olet ilmoittautumassa ja opiskelijanumerosi tai syntymäaikasi.
  • Sähköpostit, jotka ovat saapuneet viimeistään 2.9. klo 23.59, hyväksytään, ja saat kuittauksen, kun sähköposti on käsitelty.

Poissaoloilmoittautuminen lakisääteisen syyn takia

Muista ilmoittautua poissaolevaksi niille lukukausille, joille sinulle on lakisääteinen syy poissaoloon ja toimittaa opiskelijaneuvontaan todistus poissaolon perusteesta. Tällöin poissaolosi ei kuluta tutkinnonsuoritusaikaasi. Katso lisätietoa lakisääteisestä poissaolosta.

Muutokset poissaoloilmoittautumiseen

Poissaoloilmoittautumisen voit muuttaa läsnäoloksi milloin tahansa lukuvuoden aikana. Jos olet ollut useampia vuosia poissaolevana, sinun on kuitenkin hyvä tarkistaa ensin opiskeluoikeutesi tila opiskelijaneuvonnasta.

Lisäaikaa saaneen ilmoittautuminen

Aleksandrian aulan kattoikkuna alhaalta päin kuvattuna.

Jos olet saanut lisäaikaa opintojesi loppuun saattamiseen, voit ilmoittautua ilmoittautumisaikana Oilissa samalla tavalla kuin ilmoittauduit alkuperäisen tutkinnonsuoritusaikasi aikana.

Mikäli et pääse kirjautumaan Oiliin, esimerkiksi koska käyttäjätunnuksesi ei ole enää voimassa, voit ilmoittautua henkilökohtaisesti. Ilmoittaudu henkilökohtaisesti myös, jos lisäaika on myönnetty ilmoittautumisajan ulkopuolella.

Ilmoittautumisaikaa on noudatettava jos:

  • sinulle on myönnetty lisäaikaa ajalle, joka ulottuu kahdelle eri lukuvuodelle, olet ilmoittautunut ensimmäiselle lisäajan lukuvuodelle ja olet nyt ilmoittautumassa toiselle lukuvuodelle
    • esim. lisäaika on myönnetty lukuvuosille 2023-2024 ja 2024-2025 ja olet ilmoittautunut aikaisemmin lukuvuodelle 2023-2024 ja ilmoittaudut nyt lukuvuodelle 2024-2025.
    • esim. lisäaika myönnetty kevätlukukaudelle 2024 ja syyslukukaudelle 2024, olet ilmoittautunut kevätlukukaudelle 2024 aikaisemmin ja ilmoittaudut nyt syyslukukaudelle 2024

Ilmoittautumisaikaa ei tarvitse noudattaa jos:

  • sinulle on myönnetty lisäaika, johon et ole vielä aikaisemmin ilmoittautunut tai
  • sinulle on myönnetty uusi lisäaika, vaikka olet ollut ilmoittautuneena jo edellisen lisäajan voimassaollessa.

Voit ilmoittautua ensimmäisen kerran uudelle lisäajalle milloin tahansa lisäajan voimassaoloaikana. Et kuitenkaan voi suorittaa opintoja ennen kuin olet ilmoittautunut läsnäolevaksi.

Huomaa, että sinulta voidaan periä uudelleenkirjoittautumismaksu ilmoittautuessasi lisäajalle, jos

  • sinulle on myönnetty kerralla lisäaikaa kahdelle eri lukuvuodelle etkä ilmoittaudu ilmoittautumisaikana toiselle lisäajan lukuvuodelle, vaikka olit edellisenä lukuvuonna ilmoittautuneena läsnä- tai poissaolevaksi tai
  • on kyse ensimmäisestä sinulle myönnetystä lisäajasta tähän koulutusohjelmaan ja olit laiminlyönyt ilmoittautumisen alkuperäisen tutkinnonsuoritusajan ollessa vielä voimassa.

Älä maksa uudelleenkirjoittautumismaksua ennen kuin päätös lisäajasta on ilmoitettu sinulle ja sinua on ohjeistettu maksamaan maksu.

Ilmoittautumisen peruminen

Voit perua ilmoittautumisesi joko Oilissa tai ottamalla yhteyttä opiskelijaneuvontaan.

  • Syyslukukauden tai koko lukuvuoden ilmoittautuminen on peruutettava viimeistään 2.9.
  • Kevätlukukauden ilmoittautuminen on peruutettava viimeistään 15.1.
  • Voit anoa jäsenmaksua takaisin ottamalla yhteyttä ylioppilaskunnan jäsenpalveluihin mahdollisimman pian peruutuksen jälkeen.
  • Lisätietoa korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun (YTHS) palautuksesta Kelan sivuilla.

Lukuvuosimaksuvelvolliset opiskelijat

Lukuvuosimaksuvelvollisten opiskelijoiden lukuvuosi-ilmoittautumisen tarkempi ohjeistus löytyy englanninkieliseltä lukuvuosimaksut -sivulta.

Lukuvuositarra

Julisteita Tiedekulman aulan seinällä.

Muoviseen opiskelijakorttiin tarvitset lukuvuositarran.

Lukuvuositarran voit käydä noutamassa lähimmältä lukuvuositarrojen noutopisteeltä.