Ohjauksen käytännöt ja ohjaussuunnitelma tohtorikoulutuksessa

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Jokaisella väitöskirjatutkijalla on ainakin yksi ohjaaja, joka auttaa tutkimuksen tieteellisen sisällön kanssa, sekä tukee muutenkin väitöskirjatutkijan kasvua itsenäiseksi tutkijaksi. Jokaisella väitöskirjatutkijalla on ainakin yksi ohjaaja, joka auttaa tutkimuksen tieteellisen sisällön kanssa, sekä tukee muutenkin väitöskirjatutkijan kasvua itsenäiseksi tutkijaksi. Lisäksi jokaisella väitöskirjatutkijalla on vastuuhenkilö ja seurantaryhmä tukemassa ohjauskokonaisuutta.

Opintojen alkuvaiheessa uusi väitöskirjatutkija rakentaa tiedeyhteisön tuella itselleen toimivan tutkimuksen työtavan. Väitöskirjatutkijana sinulla on oikeus saada tasokasta ja asiantuntevaa ohjausta. Sekä sinulla että ohjaajallasi on kuitenkin myös velvollisuuksia hyvän ohjaussuhteen luomisessa ja ylläpitämisessä.

Ohjattavan ja ohjaajat velvollisuudet pähkinänkuoressa

Väitöskirjan tekeminen on iso projekti, johon vaati pitkällistä sitoutumista. Sinulla on tohtoriopintojesi aikana oikeus saada neuvontaa ja ohjausta, mutta viime kädessä olet itse vastuussa tutkintosi suorittamisesta. 

Sinun tulee olla aktiivinen palautteen ja neuvojen pyytämisessä. Muista myös tarkistaa oman tohtoriohjelmasi tutkintovaatimukset ja tee lukuvuosi-ilmoittautuminen ajoissa. Sinun tulee myös itse järjestää vuosittainen seurantaryhmän kokous. 

Ohjaaja vastaa siitä, että saat riittävää ja asiantuntevaa ohjausta itsenäiseen työskentelyyn. Ohjaajan tehtävä on antaa palautetta väitöstutkimuksestasi sekä kannustaa ja rohkaista sinua tutkimuksessasi ja opinnoissasi. 

Näiden lisäksi ohjaaja tukee kiinnittymistäsi tiedeyhteisöön, tukee sinua rahoituksen hakemisessa ja varmistaa, että olet tietoinen tutkimukseesi liittyvistä mahdollisista eettisistä tai lainopillisista seikoista. 

Sekä ohjattavan, että ohjaajan tulee pitää toisensa ajan tasalla mahdollisista muutoksista väitöskirjatyössä tai ohjausjärjestelyistä. 

Väitöskirjatutkijan ja ohjaajan oikeudet, vastuut ja velvollisuudet nojaavat yliopiston yhteisiin periaatteisiin

Ohjaussuunnitelma

Jokaisen väitöskirjatutkijan täytyy tehdä heti opintojen alussa ohjaajien kanssa ohjaussuunnitelma, jossa määritellään kaikkien osapuolien oikeudet ja velvollisuudet ja sovitaan esimerkiksi ohjaajien vastuunjaosta ja tapaamisten määrästä. Ohjaussuunnitelmaa on hyvä päivittää säännöllisesti tilanteiden muuttuessa. Ohjaussuunnitelmat tehdään tohtoriopintojen suunnitteluun ja seurantaan tarkoitetussa sähköisessä Thessa-järjestelmässä.

Vastuuhenkilö

Ohjaajien lisäksi jokaiselle uudelle väitöskirjatutkijalle nimetään vastuuhenkilö. Vastuuhenkilö on oman kotitiedekuntasi professori tai tiedekuntaan työsuhteessa oleva dosentti, joka tuntee hyvin Helsingin yliopiston tohtorikoulutusta koskevat säännöt ja käytännöt.

Vastuuhenkilön tehtävänä on osaltaan huolehtia ohjausjärjestelyjen jatkuvuudesta ja auttaa sinua esimerkiksi uuden ohjaajan löytämisessä, jos nykyinen ohjaajasi jostain syystä joutuu luopumaan ohjaustehtävästä. Vastuuhenkilö auttaa sinua myös tarvittaessa perehtymään tohtorikoulutuksen sääntöihin ja väitöskirjan tarkastusprosessiin. Joissakin tohtoriohjelmissa vastuuhenkilö hyväksyy tutkintoosi sisällytettävät opinnot. Vastuuhenkilön tehtäviin kuuluu myös aikanaan esittää tiedekunnalle väitökselle nimettäviä esitarkastajia ja vastaväittäjää.

Vastuuhenkilön tehtävä ei sisällä varsinaista ohjausvelvollisuutta, mutta vastuuhenkilöksi voidaan nimetä myös joku ohjaajistasi, jos ohjaajasi täyttää vastuuhenkilön tehtävän edellytykset. Tällöin tehtävään nimetty henkilö toimii kaksoisroolissa ohjaajanasi ja opintojesi vastuuhenkilönä.

 

Ohjauksen vastuunjako

Tohtoriohjelma, tieteenala ja tiedeyhteisö osallistuvat laajasti väitöskirjan ohjaukseen. Osallistujien vastuunjako on seuraava:

  • Väitöskirjatutkijalta edellytetään oma-aloitteisuutta ohjauksen suhteen.
  • Jokaisella väitöskirjatutkijalla on ainakin yksi ohjaaja, joka auttaa tutkimuksen tieteellisen sisällön kanssa, sekä tukee muutenkin kasvua itsenäiseksi tutkijaksi. 
  • Mahdolliset muut ohjaajat vastaavat ohjauksesta erityisesti väitöskirjatyön substanssin näkökulmasta.
  • Tohtoriohjelman henkilökunta ja tohtoriohjelman johtoryhmä tukevat tarvittaessa ohjaussuhteen ongelmien ratkaisussa.
  • Tukipalvelut: tohtorikoulutuksen palveluiden henkilökunta tukee ja neuvoo opiskelijaa ja tarvittaessa myös ohjaajia tohtoriopintojen sekä väitöksen käytännön järjestelyissä.

Ohjaus voidaan järjestää myös siten, että ohjaajia on useammalta tieteenalalta, muista tiedekunnista tai yliopistoista, tai yliopiston ulkopuolisista asiantuntijaorganisaatioista. Ulkopuolisten ohjaajien kohdalla tulee noudattaa oman tohtoriohjelman käytäntöjä ja sopia ohjaussuhteen käytännön asioista ennen ohjaajan nimeämistä tehtävään.

Väitöstutkimus on tohtoriopintojen ydin, mutta tutkintoon kuuluu myös oman tieteenalan osaamista ja asiantuntijan taitoja kehittäviä opintoja. Tohtorikoulutuksen kokonaisuudessa myös tutkijakoululla, tohtoriohjelmalla, tiedekunnalla ja tiedeyhteisöllä on omat roolinsa. Tutkijakoulu ja tohtoriohjelmat järjestävät tohtorintutkinnon osaksi soveltuvaa opetusta sekä tiedottavat näistä. Tohtoriohjelman ja kotitiedekunnan neuvontahenkilökunta opastaa tohtorikoulutettavaa tarvittaessa ohjauksen ongelmatilanteiden ja muiden oikeusturvakysymysten varalta.

Sekä ohjaajien että väitöskirjatutkijoiden edellytetään tutustuvan Tutkimuseettisen neuvottelukunnan verkkosivuilta löytyviin hyvää tieteellistä käytäntöä koskeviin ohjeisiin.

Muut tavat saada ohjausta

Ohjaukseksi mielletään usein vain ohjaajien kanssa käydyt kahdenkeskiset keskustelut. Itsenäiseen työhön on kuitenkin hyvä hakea ohjausta laajasti. Ohjausta voi hakea esimerkiksi seuraavista:

  • Konferenssit, kongressit, seminaarit ja symposiumit: esitelmä on hyvä rakentaa kommenteille avautuvaksi.
  • Vertaistuki muilta tohtorikoulutettavilta: lukupiirit, keskinäisen kommentoinnin ryhmät ja muut itse sovittavat matalan kynnyksen vertaistuen muodot sopivat hyvin itsenäiseen työhön.
  • Väitöskirjatutkijan seurantaryhmä: seurantaryhmän jäseniltä saat palautetta työn etenemisestä vähintään kerran vuodessa.
  • Tutkintoon kuuluvat opinnot: niistä saatu palaute ohjaa myös väitöstutkimuksen rakentumista.
  • Muiden alojen opiskelijat tai ystävät: tekstin ymmärrettävyyteen voi saada hyviä huomioita myös tutkimukseen perehtymättömältä.

Tutkimustyön luonteen vuoksi on tärkeää asettaa väitöstutkimuksen etenemis- ja valmistumisaikataulu heti opintojen alussa. Erityisesti alkuvaiheessa on myös olennaista seurata aikataulun toteutuvuutta.