Ohjauskulma

Valitse koulutusohjelma

Hae koulutusohjelmaa

Kandiohjelmat

Maisteri- ja lisensiaattiohjelmat

Tohtoriohjelmat

Palauta oletusarvoihin

HUOM!
Suomen hallitus on suositellut, että yliopistojen tilat suljetaan 13.4.2020 saakka koronaviruksen vuoksi.

Tämän vuoksi Ohjauskulmassa ei järjestetä tänä aikana toimintaa. Osa toimijoista on siirtynyt etäohjaukseen ja osa tapahtumista on peruttu kokonaan. Toimijat tiedottavat linjauksistaan ja niiden muutoksista omilla sivuillaan tai laittamalla ilmoittautuneille sähköpostia. Päivityksiä lisätään myös tälle sivulle niiden varmistuessa.

******

Ohjauskulma sijaitsee Kaisa-talossa 3. kerroksessa (Fabianinkatu 30).

Ohjauskulmassa järjestetään opintojen sujumiseen ja hyvinvointiin liittyvää erilaista matalan kynnyksen toimintaa. Tervetuloa mukaan kysymään, ihmettelemään ja oppimaan jotain uutta! Kaikille avoimista tilaisuuksista, klinikoista ja pienryhmistä voit lukea tästä ohjeesta. Ohjauskulmassa järjestetään myös jonkin verran tietylle opiskelijaryhmälle suunnattua toimintaa, esimerkiksi vaihtoon lähdössä oleville tai tietyn koulutusohjelman opiskelijoille. Näistä tilaisuuksista lähetetään kutsu suoraan kohderyhmälle. 

Silloin kun Ohjauskulmassa ei ole järjestettyä toimintaa, olet tervetullut lukemaan, lepäämään tai tapaamaan muita opiskelijoita! 

Ohjauskulmassa noudatetaan turvallisen tilan periaatteita

Otamme mielellämme vastaan ideoita, kehitysehdotuksia ja palautetta Ohjauskulman toimintaan liittyen

Ohjauskulman tapahtumien taltioinnit

Digiklinikka

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi digiklinikkaa ei järjestetä.

Digiklinikka on tarkoitettu kaikille opiskelijoille, jotka kaipaavat lisävarmuutta Helsingin yliopiston digitaalisissa oppimisympäristöissä toimimisessa. Digiklinikoilla opastamassa ovat Kaisa-talon opiskelijaneuvonnan neuvojat. Maanantaisin paikalla on myös asiantuntija Helpdeskiltä ja torstaisin Helsingin yliopiston kirjastolta.

Voit tulla kysymään esim. seuraaviin ympäristöihin liittyvistä asioista:

Halutessasi voit ottaa mukaan oman kannettavan tai tabletin!

Hakuneuvonta

Ohjauskulman vastaanottomme on kiinni toistaiseksi. Palvelemme chat-palvelussa, puhelimitse ja sähköpostitse. Hakuneuvonnan yhteystiedot löydät täältä

Huolettomat hartiat

Ajalla 23.3.-9.4. Unisport järjestää Huolettomat hartiat- taukoliikuntaa videoyhteydellä livenä joka arkipäivä klo 13.00-13.15. Taukoliikunnan pariin pääset Tiedekulman sivuilta kohdasta Katso ja kuuntele.

Unisport järjestää Huolettomat hartiat -taukojumppaa Ohjauskulmassa tiistaisin klo 13.15-13.30. 

Huolettomat hartiat on virkistävä 15 minuutin jumppa, jossa keskitytään selän ja hartioiden seutuun sekä availlaan jumiutuneita lihaksia. Pidä pieni tauko opiskeluissa ja tule mukaan jumppaamaan! Huolettomat Hartiat sopii kaikille riippumatta liikuntataustasta. Et tarvitse liikuntavarusteita, tule sellaisena kuin olet. 

HYYn neuvonta

HUOM! HYYn klinikat peruttu keväältä.

Oikeusturvaklinikka

Mietityttävätkö oikeutesi yliopistolla tai oletko kokenut epäkohtia opintojen suorittamisessa? Onko opintojesi edistymiselle muodostunut kohtuuttomia esteitä tai oletko kokenut arvostelun epäoikeudenmukaiseksi?

Oikeusturvaklinikassa saat HYYn asiantuntijalta neuvoja opintoihin liittyvissä oikeusturva-asioissa. Oikeusturvaklinikoita järjestetään Ohjauskulmassa perjantaisin seuraavan aikataulun mukaan:

21.2. klo 11–12
17.4. klo 12–13
29.5. klo 11–12

Kannattaa tarkistaa, löydätkö kysymykseesi nopean vastauksen HYYn uudesta oikeusturvaoppaasta. Oppaaseen on koottu yleisimpiä Helsingin yliopiston opiskelijoiden opinnoissaan kohtaamia ongelmia ja niiden ratkaisuja. Voit tutustua oppaaseen netissä tai hakea oikeusturvaklinikalta tai HYYn palvelutoimistolta mukaasi painetun kappaleen!

Oikeusturvaneuvontaa saat myös sähköpostitse tai puhelimitse HYYn oikeusturvaneuvonnasta vastaavalta asiantuntijalta. Muissa kuin opintoihin liittyvissä asioissa HYYn jäsenet ovat oikeutettuja maksuttomaan oikeusapuun, jota tarjoaa Pykälän oikeusapuvaliokunta. Ruotsinkielistä oikeusapua tarjoaa Codex.
 

Toimeentuloneuvonta

Paljonko voin tienata, kun saan opintotukea? Riittävätkö opintopisteeni tältä vuodelta Kelalle? Mitä teen, jos kesäajan toimeentulo huolestuttaa? Toimeentuloneuvonnassa HYYn asiantuntija neuvoo opiskelijan tukiin liittyvissä kysymyksissä, auttaa löytämään lisätietoa ja tarvittaessa tukee sinua yhteydenotossasi esimerkiksi Kelaan tai sosiaalitoimeen.

Toimeentuloneuvonta Ohjauskulmassa perjantaisin:

21.2. klo 12–13
17.4. klo 11–12
29.5. klo 12–13

Mikäli et pääse käymään Ohjauskulmassa, voit ottaa yhteyttä HYYn asiantuntijaan sähköpostilla tai puhelimitse. Lisätietoja tästä sekä opiskelijan toimeentulosta HYYn sivuilta.

Info Desk for International Degree Students

Are you an exchange or international degree student with questions related to practicalities of studying at the University of Helsinki? Or maybe you want to gain more cultural knowledge and develop your life skills?

The Student Services at the Kaisa House organizes thematic session on Mondays or Wednesdays once or twice a month. The events are open for all exchange and international students. 

All the sessions take place from 15 till 17. No registration needed!

Spring 2020 topics:

12.2. Events you shouldn't miss this spring!

26.2. Mindful breathing moment: Self-compassion for managing stress. Self-compassion is a skills that we need in everyday life and especially with demanding work and times when we face with dissapointments, failures, obstacles and stress. Join this workshop held by Nyyti ry and treat yourself with a moment of relaxation. Sign up for this event by e-form.

22.4. Question Session about  SYSG (Second Year Study Grants)

4.5. Life Skills - Enhance your own wellbeing

11.5. Summer Special - Finnish summer traditions and events

 

Opiskeluhyvinvointi

Huolettomat hartiat

Joka tiistai voit taukojumpata UniSportin ohjauksessa klo 13.15-13.30, lue tarkemmin yläpuolelta Huolettomat hartiat -kohdasta.

Hyvinvointitiistaiden teemapäivät

Tiistaisin Ohjauskulmassa keskitytään opiskelijan hyvinvointia edistäviin asioihin. Hyvinvointitiistaiden teemapäivinä opiskelijaterveyttä hoitavat tahot pitävät infotilaisuuksia ja antavat neuvontaa hyvinvointia tukevista asioista. Keväällä 2020 Hyvinvointitiistait järjestetään seuraavista teemoista:

 • Lisää arkiaktiivisuuttasi, vakiinnuta liikuntaharrastus 4.2.2020 klo 15-17
  Etsitkö kipinää liikunnan aloittamiseen tai säännöllisen liikkumisen vakiinnuttamiseen? Arkiaktiivisuus on hyvä tapa lisätä liikettä jokaiseen päivään ja tarpeellista myös ahkeralle liikkujalle. Tule kuulemaan liikunnanohjaaja Katri Djerfin vinkit siihen, kuinka lisäät yksinkertaisilla tavoilla liikuntaa arkeesi tai kuinka löydät sinulle sopivan liikuntatavoitteen, joka innostaa sinua liikkumaan. Ilmoittaudu tapahtumaan e-lomakkeella. Max. osallistujamäärä on 20 hlöä.
 • Kuinka aloittaa, kun ei kiinnosta yhtään? 24.3.2020 klo 15-17 pidetään webinaarina, ilmoittaudu mukaan!
  Mistä onkaan kyse, kun ei pysty aloittamaan? Työpajan alussa on alustus epämukavien opiskelutehtävien tekemisestä ja vitkuttelusta. Tule kuulemaan ja jakamaan vinkkejä, joilla helpotat aloittamisen vaikeutta. Ilmoittaudu tapahtumaan e-lomakkeella. Max. osallistujamäärä on 20 hlöä.
 • Ilmastonmuutos ahdistaa - onko toivoa? 7.4.2020 klo 15-17 pidetään vuorovaikuttaisesti verkossa, ilmoittaudu mukaan!
  Yliopistopapit Laura "Late" Mäntylä (HY) ja Anu Morikawa (Aalto) alustavat ja keskusteluttavat aiheesta. Emme lupaa ahdistuksen katoavan, mutta saat työkaluja ilmastonmuutoksen herättämien tunteiden kohtaamiseen. Mukana myös HY:n yliopistopapit Leena Huovinen ja Andreas Lundgren. Ilmoittaudu tapahtumaan e-lomakkeella. Max. osallistujamäärä on 20 hlöä.
 • Ravitsemus ja mielen hyvinvointi 5.5.2020 klo 15-17 PERUTTU!
  Kuinka moni meistä ajattelee ravitsemusta muutoin kuin ulkonäön tai fyysisen hyvinvoinnin kannalta? Ruokaa tulisi ajatella sekä ravinnon että nautinnon lähteenä, sillä ruoka vaikuttaa myös mieleen.  Tervetuloa keskustelemaan aiheesta YTHS:n psykiatrisen sairaanhoitajan ja terveydenhoitajan kanssa. Ilmoittaudu tapahtumaan e-lomakkeella. Max. osallistujamäärä on 20 hlöä.

Englanniksi tarjolla myös hyvinvointitapahtuma:

 • Mindful breathing moment: Self-compassion for managing stress 26.2.2020 at 15.00-17.00 kts. yllä Info desk for International students -kohdasta. Sign up by this e-form. Max. amount of participants 20 persons.

Opintoja ja urasuunnittelua tukevat pienryhmät

Seuraavat ryhmät syksyllä 2020

Koetko opintojesi etenevän hitaammin kuin haluaisit? Kaipaatko vertaistukea muilta samassa tilanteessa olevilta? Onko tavoitteesi opintojen suhteen ehtinyt jo hämärtyä? Onko sinulla ongelmia ajankäytön hallinnan kanssa? Kaipaatko apua omien vahvuuksien löytämisen ja osaamisen tunnistamisen kanssa?

Jos vastasit yhteen tai useampaan yllä olevista kysymyksistä kyllä, Ohjauskulman opintoja ja urasuunnittelua tukevat pienryhmät voivat olla juuri sinua varten! Ryhmät on tarkoitettu kaikkien tiedekuntien opiskelijoille ja niihin voi osallistua missä opintojen vaiheessa tahansa. Ryhmissä työskennellään sekä yksin että parin kanssa ja/tai koko ryhmän kesken. Ryhmien materiaali on suomeksi ja työskentely tapahtuu rennosti kolmekielisesti (suomi, ruotsi, englanti) osallistujien tarpeen mukaan, ellei ryhmän tiedoissa muuta mainita.
 

Ilmoittaudu tästä mukaan alkuvuoden pienryhmiin. 
(HUOM! Jos haluamasi ryhmä on jo täynnä ja haluat jäädä jonottamaan paikkaa, laita sähköpostia careerguidance@helsinki.fi)

Fiksut tavoitteet
Koetko opintojesi etenevän hitaammin kuin haluaisit? Onko tavoitteesi ja motivaatiosi opintojen suhteen ehkä ehtinyt jo hämärtyä? Tule kirkastamaan omaa tavoitettasi ja polkua sen saavuttamiseksi. Työskentelyn tukena käytetään SMART-kriteerejä. 

Fiksut tavoitteet 2020
Tavoitteletko kevätlukukauden aikana esim. valmistumista, opinnäytetyön palauttamista tai jotain muuta itsellesi suurta asiaa opintojen suhteen? Kaipaatko vertaistukea muilta samassa tilanteessa olevilta? Tämä ryhmä tapaa noin kuukauden välein koko kevätlukukauden ajan tapaamisten sisältö suunnitellaan ryhmän toiveiden perusteella ensimmäisen kerran aikana. Ryhmän fokuksessa on oman tavoitteen saavuttaminen samalla muita tukien. 

Osaaminen esiin
Tuntuuko omien vahvuuksiesi löytäminen ja osaamisesi tunnistaminen hankalalta? Et ole yksin! Tule hakemaan työkaluja ja jakamaan ajatuksia muiden samassa tilanteessa olevien kanssa. 

Tavoite mielessä, ajankäyttö hukassa
Tuntuuko ajankäytön hallinta hankalalta, vaikka tiedät jo tavoitteesi opintojen suhteen? Kaipaatko apua priorisoinnin kanssa? Tule alkuvuoden ryhmiin suunnittelemaan ajankäyttöäsi kevätlukukauden opintojen suhteen. 

*****

Ryhmiin otetaan max. 15 opiskelijaa ja ryhmä järjestetään, mikäli ilmoittautuneita on vähintään viisi. Ilmoittautuminen päättyy kolme päivää ennen ryhmän tapaamista. 

Huomaathan, että pienryhmissä ei anneta koulutusohjelma- tai tiedekuntakohtaista opintoneuvontaa. Jos tarvitset apua esim. sen suhteen mitä opintoja sinulta puuttuu, katso oman tiedekuntasi opintoneuvonnan yhteystiedot täältä. 

Pienryhmien järjestämisestä vastaa Urapalvelut. 

Työnhakua tukevat työpajat

Työpajat järjestetään keväällä 2020 verkkotyöpajoina. Ilmoittautuneille lähetetään lisätietoa lähempänä ajankohtaa. Työpajoihin voi edelleen ilmoittautua!

-------------

Oletpa hakemassa töitä opiskelujen oheen tai jo sitä valmistumisen jälkeistä työpaikkaa, tule hakemaan uraohjaajien opit ja vinkit onnistuneeseen työnhakuun ja LinkedIn-profiilin rakentamiseen. 

 • Työnhaun workshopit
  Tilaisuudessa saat tukea mm. seuraaviin pohdintoihin, miten kirjoitetaan hyvä hakemus ja CV, joilla erottaudutaan muista, mitä mahdollisuuksia sosiaalinen media tarjoaa ja mistä löytyvät piilotyöpaikat. Työpajaosuuden yhteydessä pääset lukemaan ja kommentoimaan toisten työpajan osallistujien CV:itä kannustavassa hengessä
   
 • LinkedIn workshopit
  Mihin rekrytoijat kiinnittävät LinkedIn-profiilissa huomiota ja kuinka saat nostettua itsesi esille monien hakijoiden joukosta? Saat apua mm. profiilitekstin kirjoittamiseen ja halutessasi voit kommentoida muiden profiileja ja saada samalla itse rakentavaa palautetta omastasi.

Lisätietoja workshoppien sisällöistä, ajankohdat ja ilmoittautumislomakkeen löydät urapalvelujen tapahtumakalenterista.

Walk-in-työnhakuneuvonta

HUOM! Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan takia walk-in -vastaanotto on muutettu verkossa tapahtuvaksi. Voit varata 20 minuutin pituisen ajan työnhaun neuvontaan ajanvarausjärjestelmämme kautta. Tarjoamme neuvontaa tiistaisin klo 12 -14. Ajanvaraussivuston löydät täältä.

Mietityttääkö työnhaku tai harjoitteluasiat? Kaipaatko käytännön neuvoja työhakemuksesi viilaamiseen?

Yliopiston urapalvelut tarjoaa walk-in-työnhakuneuvontaa työnhaun tueksi. Neuvontaan voit tulla ilman ajanvarausta, jos kaipaat tukea seuraavissa asioissa:

 • CV:n ja työhakemuksen kommentointi
 • tukea työnhakuun liittyviin käytännön kysymyksiin
 • harjoitteluun ja sen rahoitukseen liittyvät kysymykset.

Yhteen tapaamiseen käytettävissä enintään 20 min.

14.1. 2020 alkaen olemme paikalla tiistaisin klo.12-14

Tervetuloa!

Virittäydy tutkielman taajuudelle

Kaipaatko ideoita, mistä sinun kannattaisi etsi lähteitä seminaarityöhösi? Tunnetko riittävästi oman alasi tietokantoja? Mietityttääkö gradun jättäminen E-thesis-palvelussa?

Ohjauskulmassa järjestetään säännöllisesti neuvontaa mm. opinnäytteen tiedonhankintaan, maisterintutkielman jättöprosessiin ja e-julkaisujen käyttöön liittyen.

Avoimeksi! 

Avoimeksi! –teemasarjassa kirjaston asiantuntijat esittelevät avointa ja vastuullista tiedettä eri näkökulmista. Saat eväitä avoimien tutkimusjulkaisujen ja avoimen datan hyödyntämiseen omissa opinnoissasi tai työssäsi. Opastuksessa lähestytään avointa tiedettä käytännönläheisesti ja konkreettisten esimerkkien tai kysymysten kautta.

 • To 30.1. klo 12-14 - Mistä avoimia tutkimusjulkaisuja löytyy ja ketkä niitä tuottavat?
 • To 27.2. klo 12-14 - Miten CC-lisenssejä käytetään? Miten avoimia aineistoja saa jakaa ja muokata? 

PERUTTU: Kumpula LGBT+ Pop Up

HUOM: tilaisuus on peruttu. 

Kumpula LGBT+ -yhteisö esittelee toimintaansa Ohjauskulmassa! Tapahtumassa on jaossa yhteisön jäsenten suunnittelemia tarroja ja näytillä on myös teemaan liittyvää kirjallisuutta Helsingin yliopiston kirjaston kokoelmista. 

 • To 26.3. klo 12-15

Tiedonlähteet tutuiksi

Kirjaston asiantuntijat neuvovat erilaisten tiedonlähteiden löytämisessä ja käytössä. 

 • To 13.2. klo 12-14 - Oikeustiede 
 • To 12.3. klo 12-14 - Kurssikirjat käytössäsi 
 • PERUTTU: To 19.3. klo 12-13.30 - AsiaPortal

Tiedonhankinnan pulmissa auttaa Kaisa-talossa lukukausien aikana tiedonhankinnan ohjauspaja. 

Tutustu myös kirjaston tiedonhankinnan verkkokursseihin ja lähiopetukseen

Tutkielman teon tukitapahtumat

Opiskelijapalvelut järjestää Ohjauskulmassa tapahtumia, joiden avulla tuetaan tutkielman teossa edistymistä. Tapahtumat ovat tarkoitettu ensisijaisesti vanhoissa tutkintorakenteissa opiskeleville opiskelijoille, joiden tarkoituksena on valmistua ennen siirtymäajan päättymistä. Mukaan voivat ilmoittautua myös muut tutkielman tekijät, joiden paikat varmistuvat ilmoittautumisajan päätyttyä. 

Kevään tapahtumakalenteri:

 • 28.2. klo 14-15:30 Tutkielman tilannekatsaus – tule tekemään suunnitelma tutkielmanteon tueksi
  Oletko palauttamassa tutkielmaasi tämän kevään aikana ja haluaisit kuulla, miten saat tutkielman tekoon varaamastasi ajasta mahdollisimman paljon irti? Ilmoittaudu mukaan Tutkielman tilannekatsaus-tapahtumaan, jossa saat ohjausta tutkielman teon vaiheisiin sekä ajankäyttöön tutkielmaprosessissa. Saat myös konkreettisia vinkkejä säännölliseen kirjoittamiseen ja motivaation ylläpitoon.
  Ilmoittautuminen on päättynyt.
   
 • 23.3. klo 14-15:30 Tutkielma loppusuoralla – Vinkit viimeistelyyn ja tutkielmanjättöön
  Jos haluat valmistua lukuvuoden 2019-2020 aikana, tutkielma kannattaa jättää hyvissä ajoin ennen kesää. Ennen jättöä on kuitenkin hyödyllistä tarkistaa, että hyvän tutkielman kriteerit täyttyvät. Työpajassa käydään läpi tutkielmanrakenteeseen ja teknisiin seikkoihin liittyviä ongelmakohtia sekä tutkielmanjättöön liittyviä yleisohjeita.
  Tapahtuma on peruttu; ilmoittautuneille on lähetetty sähköpostia.
   
 • 27.4. klo 12-14 Elämä tutkielman jälkeen – Oman osaamisen sanoittaminen työelämää varten
  Tutkielma paketissa, mutta työelämään hyppääminen mietityttää? Yliopistouran aikana opiskelijalle karttuu mittava valikoima erilaisia kykyjä, mutta välillä niitä on hankala sanoittaa. Urapalveluiden järjestämässä tapahtumassa pohditaan omia vahvuuksia ja valttikortteja työnhakua varten.
  Ilmoittautuminen 6.4.2020 alkaen.
   
 • Kirjoittamisen maanantaimaratonit (joka maanantai 9-11)
  Tapahtumasarjan lisäksi Kaisa-kirjaston ATK-tila 4060 (4.kerros) on varattu koko kevääksi tutkielmantekijöille. Tilassa järjestetään joka maanantai klo 9-11 Pomodoro-tekniikkaan perustuva yhteinen kirjoittamishetki. Pomodoro-sessioihin ei tarvitse ilmoittautua erikseen, riittää kun saavut paikalle hieman ennen yhdeksää.
  Maanantaimaratonit alkavat 10.2.2020 ja jatkuvat 11.5.2020 asti (ei 13.4.).
  HUOM! Maanantaimaratonit on peruttu toistaiseksi yliopiston poikkeustilanteen vuoksi (päivitetty 19.3.2020)