Ohjauskulma

Valitse koulutusohjelma

Hae koulutusohjelmaa

Kandiohjelmat

Maisteri- ja lisensiaattiohjelmat

Tohtoriohjelmat

Palauta oletusarvoihin

Ohjauskulma sijaitsee Kaisa-talossa 3. kerroksessa (Fabianinkatu 30).

Ohjauskulmassa järjestetään opintojen sujumiseen ja hyvinvointiin liittyvää erilaista matalan kynnyksen toimintaa. Tervetuloa mukaan kysymään, ihmettelemään ja oppimaan jotain uutta! Kaikille avoimista tilaisuuksista, klinikoista ja pienryhmistä voit lukea tästä ohjeesta. Ohjauskulmassa järjestetään myös jonkin verran tietylle opiskelijaryhmälle suunnattua toimintaa, esimerkiksi vaihtoon lähdössä oleville tai tietyn koulutusohjelman opiskelijoille. Näistä tilaisuuksista lähetetään kutsu suoraan kohderyhmälle. 

Silloin kun Ohjauskulmassa ei ole järjestettyä toimintaa, olet tervetullut lukemaan, lepäämään tai tapaamaan muita opiskelijoita! 

Ohjauskulmassa noudatetaan turvallisen tilan periaatteita. 

Otamme mielellämme vastaan ideoita, kehitysehdotuksia ja palautetta Ohjauskulman toimintaan liittyen

Ohjauskulman tapahtumien taltioinnit

Digiklinikka

Syyslukukaudella 2019 digiklinikka pidetään Ohjauskulmassa seuraavasti:

to 10.10 klo 10-12
to 17.10. klo 10-12
ma 4.11. klo 14-16
to 21.11. klo 10-12
ma 2.12. klo 14-16
to 19.12. klo 10-12

Digiklinikka on tarkoitettu kaikille opiskelijoille, jotka kaipaavat lisävarmuutta Helsingin yliopiston digitaalisissa oppimisympäristöissä toimimisessa.

Voit tulla kysymään esim. seuraaviin ympäristöihin liittyvistä asioista:

Halutessasi voit ottaa mukaan oman kannettavan tai tabletin!

Huolettomat hartiat

Unisport järjestää Huolettomat hartiat -taukojumppaa Ohjauskulmassa tiistaisin klo 12.15-12.30

Huolettomat hartiat on virkistävä 15 minuutin jumppa, jossa keskitytään selän ja hartioiden seutuun sekä availlaan jumiutuneita lihaksia. Pidä pieni tauko opiskeluissa ja tule mukaan jumppaamaan! Huolettomat Hartiat sopii kaikille riippumatta liikuntataustasta. Et tarvitse liikuntavarusteita, tule sellaisena kuin olet. 

HYYn neuvonta

Oikeusturvaklinikka

Mietityttävätkö oikeutesi yliopistolla tai oletko kokenut epäkohtia opintojen suorittamisessa? Onko opintojesi edistymiselle muodostunut kohtuuttomia esteitä tai oletko kokenut arvostelun epäoikeudenmukaiseksi?

Oikeusturvaklinikassa saat HYYn asiantuntijalta neuvoja opintoihin liittyvissä oikeusturva-asioissa. Oikeusturvaklinikoita järjestetään Ohjauskulmassa perjantaisin seuraavan aikataulun mukaan:

25.10. klo 11-13
22.11. klo 13-15

Kannattaa tarkistaa, löydätkö kysymykseesi nopean vastauksen HYYn uudesta oikeusturvaoppaasta. Oppaaseen on koottu yleisimpiä Helsingin yliopiston opiskelijoiden opinnoissaan kohtaamia ongelmia ja niiden ratkaisuja. Voit tutustua oppaaseen netissä tai hakea oikeusturvaklinikalta tai HYYn palvelutoimistolta mukaasi painetun kappaleen!

Oikeusturvaneuvontaa saat myös sähköpostitse tai puhelimitse HYYn oikeusturvaneuvonnasta vastaavalta asiantuntijalta. Muissa kuin opintoihin liittyvissä asioissa HYYn jäsenet ovat oikeutettuja maksuttomaan oikeusapuun, jota tarjoaa Pykälän oikeusapuvaliokunta. Ruotsinkielistä oikeusapua tarjoaa Codex.
 

Toimeentuloneuvonta

Paljonko voin tienata, kun saan opintotukea? Riittävätkö opintopisteeni tältä vuodelta Kelalle? Mitä teen, jos kesäajan toimeentulo huolestuttaa? Toimeentuloneuvonnassa HYYn asiantuntija neuvoo opiskelijan tukiin liittyvissä kysymyksissä, auttaa löytämään lisätietoa ja tarvittaessa tukee sinua yhteydenotossasi esimerkiksi Kelaan tai sosiaalitoimeen.

Toimeentuloneuvonta Ohjauskulmassa perjantaisin:
25.10. klo 13-15
22.11. klo 11-13

Mikäli et pääse käymään Ohjauskulmassa, voit ottaa yhteyttä HYYn asiantuntijaan sähköpostilla tai puhelimitse. Lisätietoja tästä sekä opiskelijan toimeentulosta HYYn sivuilta.

Info Desk for International Degree Students

Are you an international degree student with questions related to practicalities of studying at the University of Helsinki?

The student Services at the Kaisa House offers you help in finding answers to your questions.

We will have a pop up info desk at the Guidance Corner in Kaisa House on Thursdays at 15:00-17:00 hrs. from September 12th until November.

The pop up desk has the following topics in October (topics for November announced soon):

 • 17.10. Study tips - How to nail your exams
 • 24.10. Relax after exam week - with coloring books and tea!
 • 31.10. New period, new me! Start your courses with renewed motivation

You can find us at the Guidance Corner at Fabianinkatu 30, 3rd floor (street entrance to the Kaisa student library).

Opintoja ja urasuunnittelua tukevat pienryhmät

Koetko opintojesi etenevän hitaammin kuin haluaisit? Onko tavoitteesi opintojen suhteen ehtinyt jo hämärtyä? Onko sinulla ongelmia ajankäytön hallinnan kanssa? Kaipaatko apua omien vahvuuksien löytämisen ja osaamisen tunnistamisen kanssa?

Jos vastasit yhteen tai useampaan kysymykseen kyllä, Ohjauskulman Uutta vauhtia opintoihin -pienryhmät voivat olla juuri sinua varten! Ryhmien materiaali on suomeksi ja työskentely tapahtuu rennosti kolmekielisesti (suomi, ruotsi, englanti) osallistujien tarpeen mukaan, ellei ryhmän tiedoissa muuta mainita.
 

Ryhmien teemat ja ajankohdat: 

Fiksut tavoitteet: Koetko opintojesi etenevän hitaammin kuin haluaisit? Onko tavoitteesi opintojen suhteen ehtinyt jo hämärtyä? Tule kirkastamaan omaa tavoitettasi ja polkua sen saavuttamiseksi. Työskentelyn tukena käytetään SMART-kriteerejä. 

5.11. klo 9-11, ryhmä on ruotsinkielinen, ilmoittaudu tästä
26.11. klo 12-14 (Ilmoittaudu tästä)

Osaaminen esiin: Tuntuuko omien vahvuuksiesi löytäminen ja osaamisesi tunnistaminen hankalalta? Et ole yksin! Tule hakemaan työkaluja ja jakamaan ajatuksia muiden samassa tilanteessa olevien kanssa. 

5.11. 2019 klo 13-15 (Ilmoittaudu tästä)
12.11.2019 klo 9-11, ryhmä on ruotsinkielinen, ilmoittaudu tästä
2.12.2019 klo 10-12 (Ilmoittaudu tästä)

Tavoite mielessä, ajankäyttö hukassa: Tuntuuko ajankäytön hallinta hankalalta, vaikka tiedät jo tavoitteesi opintojen suhteen? Kaipaatko apua priorisoinnin kanssa?

20.11.2019 klo 14-16, ryhmä on ruotsinkielinen, ilmoittaudu tästä
10.12.2019 klo 13-15 (Ilmoittaudu tästä)

Ryhmiin otetaan max. 15 opiskelijaa ja ryhmä järjestetään, mikäli ilmoittautuneita on vähintään kolme. Ilmoittautuminen päättyy kolme päivää ennen ryhmän tapaamista. 

Huomaathan, että pienryhmissä ei anneta koulutusohjelma- tai tiedekuntakohtaista opintoneuvontaa. Jos tarvitset apua esim. sen suhteen mitä opintoja sinulta puuttuu, katso oman tiedekuntasi opintoneuvonnan yhteystiedot täältä. 

Pienryhmät järjestää Urapalvelut ja Ohjausyhteistyön palvelut. 

Opiskeluhyvinvointi

Huolettomat hartiat

Joka tiistai voit taukojumpata UniSportin ohjauksessa klo 13.15-13.30, lue tarkemmin yläpuolelta Huolettomat hartiat -kohdasta.

Fuksiseikkailu

YTHS, Nyyti ja yliopistopapit järjestävät oman rastin HYY:n fuksiseikkailussa 27.9.2019.  Tule heittämään jättinoppaa ja nauttimaan tunnelmasta. Testaa tiimisi yhteistyötaitoja ja sinnikkyyttä.

Hyvinvointitiistaiden teemapäivät

Tiistaisin Ohjauskulmassa keskitytään opiskelijan hyvinvointia edistäviin asioihin. Hyvinvointitiistaiden teemapäivinä opiskelijaterveyttä hoitavat tahot pitävät infotilaisuuksia ja antavat neuvontaa hyvinvointia tukevista asioista. Tänä syksynä Hyvinvointitiistait järjestetään seuraavista teemoista:

 • Viimeiseen hikipisaraan? 29.10. klo 16-17
  Elämään kuuluu stressiä. On tärkeä kuitenkin opetella tunnistamaan, milloin sitä on liikaa. Tule mukaan Ohjauskulman hyvinvointi-iltapäivään kuuntelemaan ja keskustelemaan psykiatrisen sairaanhoitajan ja sosiaalipsykologin kanssa, miten löytää omat rajat. Löydä ratkaisun avaimet omasta itsestäsi. Tutustu myös Vaativuuden tarinaan. Ilmoittaudu tilaisuuteen e-lomakkeella.
   
 • Rasitusvammojen tunnistaminen, ennaltaehkäisy ja kuntoutus 12.11. klo 12-13
  Opiskelijan tuki- ja liikuntaelimistön kivut, jotka eivät ole syntyneet trauman tai muun selkeän tekijän seurauksena, ovat usein rasitusperäisiä. Rasitusvammat voivat syntyä yksipuolisista opiskeluasennoista, virheellisestä kuormituksesta esimerkiksi liikunnan aikana tai liian suuresta rasituksesta. Rasitusvammojen taustalla on myös usein lihaksiston epätasapainoa. Tule kuulemaan mistä tunnistat rasitusperäisen kivun, miten sitä voi ennaltaehkäistä ja miten siitä voi kuntoutua. Luennon jälkeen on mahdollisuus kysyä ja keskustella aiheesta. Luennoitsija Heidi Riska, vastaava fysioterapeutti, TtM. Ilmoittaudu tilaisuuteen e-lomakkeella.
   
 • Jämäkkä vai rajaton? 3.12. klo 15-17
  Ilman jämäkkyyttä olemme muiden ihmisten armoilla ja väsymme helposti. Opettele siis tunnistamaan omat rajasi, sanomaan ei ja huomaat, miten saat lisää voimia. Tule mukaan hyvinvointi-iltapäivään kuuntelemaan opintopsykologin vinkit ja keskustelemaan. Ilmoittaudu tilaisuuteen e-lomakkeella.

Walk-in-työnhakuneuvonta

Mietityttääkö työnhaku tai harjoitteluasiat? Kaipaatko käytännön neuvoja työhakemuksesi viilaamiseen?

Yliopiston urapalvelut tarjoaa walk-in-työnhakuneuvontaa työnhaun tueksi. Neuvontaan voit tulla ilman ajanvarausta, jos kaipaat tukea seuraavissa asioissa:

 • CV:n ja työhakemuksen kommentointi
 • tukea työnhakuun liittyviin käytännön kysymyksiin
 • harjoitteluun ja sen rahoitukseen liittyvät kysymykset.

Yhteen tapaamiseen käytettävissä enintään 30 min.

Lokakuussa olemme paikalla:

 • ke 30.10 klo. 12-14

Marraskuussa olemme paikalla:

 • ma 4.11 klo.12-14
 • ma 11.11 klo.12-14
 • ma 18.11 klo. 12-14
 • ke 27.11 klo.12-14

     Tervetuloa!

Virittäydy tutkielman taajuudelle

Kaipaatko ideoita, mistä sinun kannattaisi etsi lähteitä seminaarityöhösi? Tunnetko riittävästi oman alasi tietokantoja? Mietityttääkö gradun jättäminen E-thesis-palvelussa?

Ohjauskulmassa järjestetään säännöllisesti neuvontaa mm. opinnäytteen tiedonhankintaan, maisterintutkielman jättöprosessiin ja e-julkaisujen käyttöön liittyen.

E-thesis-neuvonta
To 7.11. klo 13-15
To 28.11. klo 13-15

Tiedonlähteet tutuiksi
To 17.10. klo 13-15  Avoimet julkaisuväylät Helsingin yliopistossa
To 24.10. klo 12-14 Avoimen tieteen kioski
To 31.10. klo 12-14 Teologia: ResearchGuides ja tietokannat
To 14.11. klo 12-15 Gale Archives of Sexuality and Gender
To 21.11. klo 12-13.30 AsiaPortal

Tiedonhankinnan pulmissa auttaa Kaisa-talossa lukukausien aikana tiedonhankinnan ohjauspaja. 

Tutustu myös kirjaston tiedonhankinnan verkkokursseihin ja lähiopetukseen