Opettajan pedagogiset opinnot

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Opettajan pedagogiset opinnot (60 op) yhdessä maisterin tutkinnon kanssa tuottavat laaja-alaisen pedagogisen kelpoisuuden eri kouluasteiden aineenopettajan tehtäviin (perusopetus, lukiot, ammatilliset oppilaitokset, ammattikorkeakoulut, kansalais- ja työväenopistot). Aineenopettajalta edellytettävät muut kelpoisuusvaatimukset (kuten opetettavan aineen aineenhallinta) puolestaan vaihtelevat koulutusasteittain.

Aineenopettajan kelpoisuus koostuu kolmesta osiosta:

  • ylempi korkeakoulututkinto
  • opetettavan aineen opinnot
  • opettajan pedagogiset opinnot (60 op)

Tämän sivun tiedot koskevat suomenkielisiä opettajan pedagogisia opintoja.

Lue lisää ruotsinkielisestä aineenopettajankoulutuksesta.

Lue lisää englanninkielisistä opettajan pedagogisista opinnoista (STEP-ohjelma).

Pedagogisiin opintoihin hakeminen

Tieteenalastasi riippuen voit hakea suorittamaan joko perus- ja lukio-opetukseen tai aikuisopetukseen suuntautuvia pedagogisia opintoja. Molemmat tuottavat saman laaja-alaisen opettajan kelpoisuuden. Katso lisätietoa opettajan pedagogisiin opintoihin hakemisesta.

Tutkinto-opiskelijat (pl. matematiikan, fysiikan ja kemian opeohjelman opiskelijat): Hakukelpoinen on soveltuvassa kandiohjelmassa opiskeleva henkilö, joka ei ole suorittanut alempaa korkeakoulututkintoa opettajan pedagogisten opintojen hakuajan päättymispäivään mennessä. Tutkinto-opiskelija voi hakea pedagogisiin enintään kolme kertaa.

Voit suorittaa pedagogiset opinnot myös erillisinä opintoina maisteriksi valmistumisen jälkeen: Aineenopettajaksi pätevöityminen maisteriksi valmistumisen jälkeen.

Jos sinulla on opettajan pedagogisista opinnoista OPH:n rinnastamispäätös, ole yhteydessä Siltavuoren opiskelijapalveluihin heti opinto-oikeuden saatuasi: siltavuori-student@helsinki.fi.

Opinto-oikeus ja opintojen aloittaminen

Tutkinto-opiskelijat hakevat opinto-oikeutta pedagogisiin opintoihin kandivaiheessa, mutta opinnot suoritetaan kokonaisuudessaan maisterivaiheessa ja sisällytetään maisterin tutkintoon.

Tutkinto-opiskelijan pedagogisten opintojen suoritusoikeus on voimassa yhtä kauan kuin maisteriohjelman tutkinnonsuoritusoikeus. Pedagogisten opiskeluoikeus on siis sidottu siihen koulutusohjelmaan, opintosuuntaan ja opetettavaan aineeseen, jossa opiskelija on hyväksytty opintoihin. Opiskeluoikeutta ei ole mahdollista muuttaa erilliseksi opinto-oikeudeksi maisteriksi valmistuessa.

Jos oma tiedekuntasi ei ole linjannut muuta, opinnot voi aloittaa jo kandidaatin tutkinnon loppuvaiheessa, kun seuraavat ehdot täyttyvät:

  • olet suorittanut vähintään 150 op kandin tutkintoon kuuluvia opintoja, sisältäen oman opintosuunnan (ensimmäisen opetettavan aineen) perus- ja aineopinnot lukuun ottamatta kandidaatintutkielmaa ja siihen liittyvää seminaaria
  • mahdollisesta toisesta opetettavasta aineesta tulee olla suoritettuina perus- ja aineopinnot

Erillisopiskelijoille opinto-oikeus myönnetään kahdeksi vuodeksi.

Opettajan pedagogisia opintoja suorittava opiskelija ei voi vaihtaa suuntautumista ilman uutta valintamenettelyä. Esim. perus- ja lukio-opetukseen suuntautuva opiskelija ei siis voi siirtyä aikuisopetuksen suuntaukseen ilman, että hakee opintoihin uudestaan.

Opintojen aikataulu 2024-2025

Lukuvuonna 2024–2025 järjestetään infotilaisuuksia opinnoista seuraavasti:

Opintojen aloitusinfo Zoomissa keskiviikkona 19.6.2024 klo 15.00-16.30: Liity tilaisuuteen tästä linkistä.

  • Tilaisuudessa käydään läpi olennaiset asiat opintoihin ja niiden aloitukseen liittyen. 

Sisu-info Zoomissa torstaina 8.8.2024 klo 15.00-17.00: Liity tilaisuuteen tästä linkistä.

  • Tilaisuudessa käydään läpi opintosuunnitelman tekeminen, hyväksilukujen hakeminen sekä opintojaksoille ilmoittautuminen. 

Pakollinen aloitusinfo lähitilaisuutena maanantaina 26.8.2024:

  • Perus- ja lukio-opetukseen suuntautuvien aloitusinfo klo 9–12, sali PI, Porthania (Yliopistonkatu 3)
  • Perus- ja lukio-opetukseen suuntautuvien ainedidaktiikan infot klo 13–15, Siltavuorenpenkereellä 
  • Aikuisopetuksen suuntautuvien aloitus- ja harjoitteluinfo klo 15–19 Minerva, Minerva-tori, K226-Sali (Siltavuorenpenger 5 A)

Lukuvuoden 2024–2025 kurssien aikataulut löydät Sisusta ja kurssisivuilta kesäkuussa 2024. Huomioithan, että kesällä julkaistaan vain syksyn 2024 opetusaikataulut. Kevään 2025 aikataulut julkaistaan marraskuussa.

Muita tärkeitä päivämääriä (vain perus- ja lukio-opetukseen suuntautuvat opiskelijat):

  • Kouluun tutustuminen ke-pe 4.-6.9.2024 (klo 8–16): lisätietoa asiasta annetaan aloitusinfossa.
  • Perusharjoittelu 21.10 – 14.12.2024 
  • Syventävä harjoittelu 3.3. – 2.5.2025 

Kurssi-ilmoittautuminen Sisussa

Helsingin yliopistossa on käytössä Sisu-järjestelmä, johon kirjataan niin opiskeluoikeutesi kuin suorittamasi opinnot. Sisussa myös suunnittelet opintosi ja ilmoittaudut opintojaksoille. Kurssien aikataulut löydät Sisusta ja kurssisivuilta. Syyslukukauden opintoihin ilmoittaudutaan heinä-elokuussa ja kevätlukukauden opintoihin ilmoittaudutaan joulukuussa. Lisätietoa kurssi-ilmoittautumisista lähetetään edu-ao-sähköpostilistan kautta.

Huomioitavaa kurssi-ilmoittautumisissa:

  • Lue huolella läpi Sisu-ohjeet opiskelijalle. Erillisopiskelijoiden kannattaa tutustua myös erillisopiskelijoiden Sisu-ohjeisiin.
  • Tarkista, että opintosuunnitelmassasi on oikea versio pedagogisista opinnoista (OPS-kausi 2023–2026).
  • Älä aloita ilmoittautumista Haku-sivulta, vaan lisää opinnot ensin opintosuunnitelmaasi.
  • Jos opintojaksolla on valittavissa useita toteutuksia, valitse vaihtoehto ”AO & Aikope”.
  • Joskus ryhmiä joudutaan yhdistämään, jolloin lopulliset ryhmäjaot selviävät vasta opintojakson alkaessa.
  • Myöhästyneitä ilmoittautumisia ei välttämättä voida ottaa vastaan.

Opiskelua koskevat käytänteet

Opintoihin liittyvässä viestinnässä on käytettävä Helsingin yliopiston sähköpostia. Sähköpostit on mahdollista siirtää toiseen osoitteeseen.

Liity aineenopettajaopiskelijoiden viralliselle sähköpostilistalle (edu-ao@helsinki.fi):

  • Lähetä osoitteeseen majordomo@helsinki.fi ilman otsikkoa viesti, jossa on ensimmäisellä rivillä teksti subscribe edu-ao etunimi.sukunimi@helsinki.fi (Muuta tilalle oma etunimesi ja sukunimesi siinä muodossa, kuin ne ovat helsinki.fi –osoitteessasi).
  • Liity sähköpostilistalle heti, kun saat opinto-oikeuden. Näin saat tärkeät tiedot tulevista infotilaisuuksista ja muista ajankohtaisista asioista, vaikka aloittaisitkin opettajan pedagogiset opinnot myöhemmin.
  • Jos haluat erota listalta, lähetä helsinki.fi -osoitteestasi viesti ilman otsikkoa osoitteeseen majordomo@helsinki.fi ja kirjoita viestikenttään unsubscribe edu-ao.

Opintojen suorittamista koskevat ohjeet

Pedagogiset opinnot alkavat elokuun lopussa, ja ne on mahdollista suorittaa yhden lukuvuoden aikana. Opinnot voi tarvittaessa hajauttaa myös kahdelle vuodelle. Opiskelu on kokopäiväistä eikä poissaoloa voi korvata muulla työllä. Opetusta järjestetään myös intensiivi- ja väliviikoilla. Lisätietoa opintojen aikataulusta saat infotilaisuuksista, jotka järjestetään elokuun viimeisellä viikolla.

Tutustu kasvatustieteellisen tiedekunnan opetuksen ja opiskelun yhteisiin toimintaohjeisiin. Alle on nostettu muutamia tärkeitä kohtia:

  • Ensimmäinen luento on pakollinen ja ryhmissä on läsnäolopakko (n. 85 % opetuksesta).
  • Opiskelijan tehtävä on suorittaa annetut tehtävät määräajassa. Mikäli opintojakson suoritus jää kesken, tulee opiskelijan ottaa välittömästi yhteyttä opintojakson opettajaan ja sopia suoritustavasta. Kesken oleva opintosuoritus tulee suorittaa loppuun vuoden kuluessa opintojakson aloittamisesta. Opettajalla ei kuitenkaan ole velvollisuutta ottaa vastaan myöhästyneitä suorituksia.
  • Opiskelijan tehtävänä on tarkistaa lukukausittain, että kaikki suoritukset on asianmukaisesti rekisteröity. Puuttuvista suorituksista tulee ottaa yhteyttä Siltavuoren opiskelijapalveluihin.

Tärkeitä huomioita vain erillisopiskelijoille

  • Erillisopiskelijat eivät voi liittyä ylioppilaskunnan jäseneksi, mutta Kelan ateriatukikortin voi noutaa Kaisa-talon palvelupisteestä (ota henkilöllisyystodistus mukaan).
  • Jos erilliset pedagogiset opinnot eivät valmistu ensimmäisen lukuvuoden aikana, sinun tulee ilmoittautua itse läsnäolevaksi seuraavalle lukuvuodelle Oili-palvelussa. Jos ilmoittautuminen Oilin kautta ei onnistu, ole yhteydessä Kaisa-talon opiskelijapalveluihin (studentinfo@helsinki.fi).
  • Kaisa-talon opiskelijapalveluissa kirjoitetaan koulutuspalvelun tuottajan selvityksiä TE-toimistolle. Mikäli tarvitset kyseisen selvityksen, ole yhteydessä studentinfo@helsinki.fi ja liitä viestiin mukaan esitäytetty lomake. Selvitys voidaan kirjoittaa aikaisintaan elokuussa, kun erillinen pedagogisten opinto-oikeus on kirjattu.

Opintojen rakenne: perus- ja lukio-opetus eli PKL

Opinnot on jaoteltu perus- ja aineopintoihin. Opinnot sisältävät ainedidaktiikkaa, kasvatustieteellisiä opintojaksoja ja kaksi ohjattua harjoittelua. Harjoitteluista saat lisätietoa harjoitteluinfoissa.

PED110 perusopinnot 25 op:

  • PED002 Johdatus kasvatuspsykologiaan 5 op
  • PED0032 Ainedidaktiikka I: Opetussuunnitelma ja opetus 10 op (yksi opetettava aine) / 5 op + 5 op (kaksi opetettavaa ainetta)
  • PED111 Perusharjoittelu 10 op

PED120 aineopinnot 35 op:

  • PED001 Kasvatuksen yhteiskunnalliset, kulttuuriset ja filosofiset perusteet 5 op
  • PED004 Oppimisen ja hyvinvoinnin tuki 5 op
  • PED0071 Ainedidaktiikka II: Arviointi ja kehittäminen 5 op (yksi opetettava aine) / 2,5 op + 2,5 op (kaksi opetettavaa ainetta)
  • PED121 Syventävä harjoittelu 10 op
  • PED0061 Didaktiikka 2 op
  • PED0066 Opettaja työnsä tutkijana 8 op

PED100 perus- ja lukio-opetukseen suuntautuvat opinnot 60 op, opetus periodijärjestyksessä:

I periodi

PED0061 Didaktiikka 2 op Huom. järjestetään jo intensiivijaksolla.

PED002 Johdatus kasvatuspsykologiaan 5 op

PED00322 Ainedidaktiikka I: Opetussuunnitelma ja opetus 10 op (yksi opetettava aine) / 5 op + 5 op (kaksi opetettavaa ainetta) Huom. alkaa jo intensiivijaksolla.

PED111 Perusharjoittelu 1 op:
· Kouluun tutustuminen 1 op

PED0066 Opettaja työnsä tutkijana 8 op (huom. jatkuu läpi lukuvuoden)

II periodi

PED111 Perusharjoittelu 9 op:
· Ohjattu perusharjoittelu 8 op
· Harjoittelun ainedidaktinen reflektio 1 op

PED004 Oppimisen ja hyvinvoinnin tuki 5 op

PED0066 Opettaja työnsä tutkijana 8 op (huom. jatkuu läpi lukuvuoden)

III periodi

PED001 Kasvatuksen yhteiskunnalliset, kulttuuriset ja filosofiset perusteet 5 op

PED0071 Ainedidaktiikka II: Arviointi ja kehittäminen 5 op (yksi opetettava aine) / 2,5 op + 2,5 op (kaksi opetettavaa ainetta) Huom. alkaa jo intensiivijaksolla.

PED0066 Opettaja työnsä tutkijana 8 op (huom. jatkuu läpi lukuvuoden)

IV periodi

PED121 Syventävä harjoittelu 10 op:
· Ohjattu syventävä harjoittelu 9 op
· Harjoittelun ainedidaktinen reflektio 1 op

PED0066 Opettaja työnsä tutkijana 8 op (huom. jatkuu läpi lukuvuoden)

Vastaavuustaulukko opettajan pedagogisista opinnoista: perus- ja lukio-opetukseen suuntautuvat opinnot (pdf)

Opintojen rakenne: aikuisopetus eli aikope

Opinnot on jaoteltu perus- ja aineopintoihin. Opinnot sisältävät ainedidaktiikkaa, kasvatustieteellisiä opintojaksoja ja kaksi ohjattua harjoittelua. Harjoittelupaikoista saat lisätietoa harjoitteluinfossa.

PED210 perusopinnot 25 op:

  • PED002 Johdatus kasvatuspsykologiaan 5 op
  • PED0032 Ainedidaktiikka I: Opetussuunnitelma ja opetus 10 op (sis. PED0032Aik Aikuisopetuksen didaktiikka 5 op + toinen 5 op toteutus)
  • PED211 Perusharjoittelu 10 op (sis. PED2111 Etä- ja verkko-opetus 2 op)

PED220 aineopinnot 35 op:

  • PED001 Kasvatuksen yhteiskunnalliset, kulttuuriset ja filosofiset perusteet 5 op
  • PED004 Oppimisen ja hyvinvoinnin tuki 5 op
  • PED0071 Ainedidaktiikka II: Arviointi ja kehittäminen 5 op 5 (yksi opetettava aine) / 2,5 op + 2,5 op (kaksi opetettavaa ainetta)
  • PED221 Syventävä harjoittelu 10 op
  • PED0066 Opettaja työnsä tutkijana 8 op
  • PED0061 Didaktiikka 2 op

PED200 aikuisopetukseen suuntautuvat opinnot 60 op, opetus periodijärjestyksessä (huom. kasvatustieteilijät suorittavat vain tähdellä * merkityt opinnot 37 op,  lisätietoa taulukon alla):

I periodi

PED0061 Didaktiikka 2 op * Huom. järjestetään jo intensiivijaksolla.

PED211 Perusharjoittelu 1 op *:
· Reflektio 1 op (keskustelu vastuuhenkilön kanssa elokuussa)

PED002 Johdatus kasvatuspsykologiaan 5 op

PED00322 Ainedidaktiikka I: Opetussuunnitelma ja opetus 5 op * Huom. valitse Sisussa oman opetettavan aineesi mukainen toteutus! Esim. biologian opiskelijan toteutus on PED0032Bi.

PED0066 Opettaja työnsä tutkijana 8 op (huom. jatkuu läpi lukuvuoden)

Harjoitteluiden suoritus oman ja harjoittelupaikan aikataulun mukaan missä tahansa periodissa, suosituksina periodit II ja IV.
 

 

                                           

II periodi

PED2111 Etä- ja verkko-opetus 2 op *

PED0032Aik Ainedidaktiikka I: Opetussuunnitelma ja opetus - Aikuisopetuksen didaktiikka 5 op *

PED004 Oppimisen ja hyvinvoinnin tuki 5 op *

PED0066 Opettaja työnsä tutkijana 8 op (huom. jatkuu läpi lukuvuoden)

PED211 Perusharjoittelu 7 op *

Huom. perusharjoittelusta 7 op + reflektiosta 1 op rekisteröidään yksi yhteinen suoritus 8 op.

III periodi  

PED001 Kasvatuksen yhteiskunnalliset, kulttuuriset ja filosofiset perusteet 5 op  

PED0071 Ainedidaktiikka II: Arviointi ja kehittäminen 5 op Huom. alkaa jo intensiivijaksolla. 

PED0066 Opettaja työnsä tutkijana 8 op (huom. jatkuu läpi lukuvuoden)

 
IV periodi

PED221 Syventävä harjoittelu 1 op *:
· Reflektio 1 op

PED0066 Opettaja työnsä tutkijana 8 op (huom. jatkuu läpi lukuvuoden)

PED221 Syventävä harjoittelu 9 op *

Huom. syventävästä harjoittelusta 9 op + reflektiosta 1 op rekisteröidään yksi yhteinen suoritus 10 op. 

Jos olet Helsingin yliopistossa yleisen ja kasvatustieteen maisterin tutkintoa (yleinen ja aikuiskasvatustiede) suorittava opiskelija, voit suorittaa pedagogiset opinnot 37 op laajuisina. Erillisopiskelijoiden osalta edellytetään, että KM-tutkintoon sisältyvät syventävät opinnot ovat alle 10 vuotta vanhoja pedagogisten opintojen valmistumishetkellä. Opintojen suorittaminen 37 op laajuisina on mahdollista vain aikuisopetuksen tehtäviin suuntautuvissa opinnoissa. Sisusta löydät 37 op kokonaisuuden koodilla PED37AIK.

Vastaavuustaulukko opettajan pedagogisista opinnoista: aikuisopetukseen suuntautuvat opinnot (pdf)

Vastaavuustaulukko opettajan pedagogisista opinnoista: aikuisopetukseen suuntautuvat opinnot 37 op laajuisina KM-taustaisille (pdf)

Opetusharjoittelut: perus- ja lukio-opetus eli PKL

Ennen harjoitteluun ilmoittautumista:

Yksi vai kaksi opetettavaa ainetta harjoittelussa

Erillisopiskelija harjoittelee lähtökohtaisesti siinä aineessa, johon hänelle on myönnetty opinto-oikeus. Mikäli erillisopiskelija haluaa harjoitella myös toisessa opetettavassa aineessa, hänen tulee toimittaa aineenhallinnan osoittava vastaavuustodistus harjoittelukoordinaattorille (siltavuori-student@helsinki.fi) perusharjoittelun ilmoittautumisajan päättymiseen mennessä.

Matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa sekä bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa aineenopettajan koulutuksessa valmistutaan kahden aineen opettajaksi. Opetusharjoittelu suoritetaan kahdessa aineessa ja aineenhallintarajojen tulee täyttyä molemmissa aineissa.

Muut tutkinto-opiskelijat voivat itse päättää, harjoittelevatko vain ensimmäisessä vai myös toisessa opetettavassa aineessa. Aineenhallintarajojen tulee täyttyä molemmissa aineissa. Vaikka harjoittelun suorittaisi vain yhdessä aineessa, on opiskelija silti valmistuttuaan pätevä opettamaan kaikkia niitä aineita, joista hänellä on riittävästi opintoja aineenopettajan kelpoisuutta varten.

Harjoittelukoulujen sivut

Opetusharjoittelut: aikuisopetus eli aikope

  • Opiskelija etsii itse harjoittelupaikkansa. Lisätietoa saat harjoitteluinfossa, joka järjestetään elokuun viimeisellä viikolla. Esimerkkejä harjoitteluoppilaitoksista pääkaupunkiseudulla.
  • Ilmoittautuminen on auki ympäri lukuvuoden, mutta ilmoittaudu harjoitteluun vasta harjoittelupaikan löydettyäsi.
  • Harjoitteluissa vaaditaan 100 % läsnäoloa.

Opintojen koostaminen ja todistus pedagogisista opinnoista

Kun olet suorittanut kaikki PKL-opinnot 60 op (PED100) tai Aikope-opinnot 60 op (PED200) ja opinnot on rekisteröity Sisuun, sinun tulee hakea opintojesi koostamista. Pyydä koostamista suoraan koko 60 op kokonaisuudelle (joko PED100 tai PED200), jolloin Sisu lähettää myös perus- ja aineopintojen koostamispyynnöt käsiteltäviksi. Pedagogisten opintojen suorituspäivämääräksi tulee viimeisen opintosuorituksen suorituspäivämäärä.

Erillisopiskelija saa erillisen todistuksen opettajan pedagogisista opinnoista. Kun olet jättänyt Sisussa koostamispyynnön, laita tästä viesti tiedoksi siltavuori-student@helsinki.fi -osoitteeseen otsikolla 'Valmistuva erillisopiskelija, AO/PKL Sukunimi' tai 'Valmistuva erillisopiskelija, AO/aikope Sukunimi'. Todistuksen toimitusaika postitse on 2–3 viikkoa koostamispyynnön jättämisestä. Tieto valmiista todistuksesta lähetetään sähköpostilla.

Tutkinto-opiskelija ei saa erillistä todistusta pedagogisista opinnoista, vaan tulevaan maisterin tutkintotodistukseen tulee opettajan kelpoisuuden osoittava lause. Myös tutkinto-opiskelijoiden tulee kuitenkin koostaa opettajan pedagogiset opinnot.

Voit osoittaa suorittaneesi opinnot virallisella opintosuoritusotteella, kunnes tutkintosi / todistuksesi valmistuu: Ohje opintosuoritusotteen tilaamiseen.

Lisäajan hakeminen

Tutkinto-opiskelijat voivat hakea lisäaikaa opintoihinsa oman tiedekunnan ohjeiden mukaisesti. Opettajan pedagogisten opintojen opinto-oikeus on sidottu tutkinnonsuoritusoikeuteen, joten tutkinnolle myönnetty lisäaika pidentää myös opettajan pedagogisten opintojen suoritusoikeutta.

Erillisopiskelijat voivat hakea lisäaikaa yhden lukuvuoden verran: Lisäaikahakemus erillisopiskelijoille (ks. kohta Lisäaika). Hae lisäaikaa hyvissä ajoin ennen opinto-oikeuden päättymistä. Hakemusten käsittelyajat löytyvät lisäaikahakemuksesta.

Jos sinulla on poissaoloon lakisääteinen syy (kuten vanhempainvapaa tai asepalvelus), sinun ei tarvitse hakea lisäaikaa, vaan voit hoitaa opinto-oikeutesi voimassaolon kuntoon Kaisa-talon opiskelijaneuvonnassa. Huomioithan, että lakisääteisistä syistä johtuvat poissaolot eivät kuluta opintojesi suorittamisaikaa ainoastaan siinä tapauksessa, että olet ilmoittautunut poissaolevaksi. Katso lisätietoa lakisääteisistä poissaoloista.

Opintoneuvonta

Opintoneuvontaa annetaan Siltavuoren opiskelijapalveluissa. Pedagogisiin opintoihin liittyvissä asioissa ota yhteyttä ensisijaisesti siltavuori-student@helsinki.fi -osoitteeseen. Nopeuttaaksesi asian käsittelyä kirjoita viestin otsikkoon AO/PKL tai AO/aikope, riippuen siitä, suuntaudutko perus- ja lukio-opetuksen vai aikuisopetuksen tehtäviin. Jos olet yhteydessä useampaan tahoon saman asian tiimoilta, lähetä yhteinen viesti kaikille asianosaisille.

Tarvittaessa voit myös varata ajan opintoneuvontaan.

Tutkinto-opiskelija: Opintojen sijoittumisesta tutkintoosi ja Sisun opintosuunnitelmaan saat lisätietoa oman tiedekuntasi opiskelijaneuvonnasta.