Opintopsykologien palvelut

Valitse koulutusohjelma

Hae koulutusohjelmaa

Kandiohjelmat

Maisteri- ja lisensiaattiohjelmat

Tohtoriohjelmat

Palauta oletusarvoihin

Opintopsykologit tarjoavat yksilöohjausta ja ryhmiä Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijoille, jotka kaipaavat tukea opiskelutaitoihin, motivaatioon, ajankäyttöön, jaksamiseen, jännittämiseen tai tutkielmien tekoon liittyvissä kysymyksissä.  Pienryhmiin ilmoittaudutaan e-lomakkeella, jonne tulee tietoa alkavista ryhmistä pitkin lukukautta. Opintopsykologien yksilöohjaukseen varataan aika ajanvarausjärjestelmästä. Kevään 2019 yksilöohjausaikoja syötetään järjestelmään viikoittain, pääsääntöisesti maanantaisin. Peruutusaikoja vapautuu aina, kun joku peruu oman aikansa. Seuraa siis ajanvarauskalenteria aktiivisesti, jos et heti löydä vapaata aikaa. Varattu merkintä ei tarkoita sitä, että kaikki ajat olisivat varattuina todellisesti, vaan kalenteri näyttää varattua, kun vapaita aikoja ei ole sillä hetkellä. Keskustakampuksella on tällä hetkellä rajoitetusti aikoja eli katso myös vapaat ajat Viikistä, Kumpulasta ja Meilahdesta!

Lisäksi:

 • Opintoneuvontaa saat opiskelijapalveluista ja opettajilta.
 • Verkkokursseilta saat maksutonta tukea mielen hyvinvointiin.
 • Erilaisissa terveyteen liittyvissä kysymyksissä voit pyytää apua YTHS:ltä tai omalta terveysasemaltasi.

Milloin opintopsykologille?

Opintopsykologit auttavat yliopiston perustutkinto-opiskelijoita opiskeluun liittyvissä ongelmissa. Palvelu ei ole toistaiseksi jatko-opiskelijoiden käytettävissä. Jos vastaat kyllä joihinkin alla olevista kysymyksistä, voit varata ajan opintopsykologin pienryhmä- tai yksilöohjaukseen. Ennen yhteydenottoasi tutustu opintopsykologien Opiskelun tueksi -materiaaliin.

 • Opiskelutaidot hukassa?
 • Ajankäytön ongelmia?
 • Motivaatio kateissa?
 • Stressi vaivaa, uupuminen uhkaa?
 • Jännittäminen haittaa opiskelua?
 • Paluu yliopistolle askarruttaa?
 • Oppimisvaikeus esteenä?
 • Gradu/kandi tökkii?
 • Syrjintää tai kiusaamista?

Pienryhmät

Pienryhmässä voit huomata, ettet ole yksin opiskeluun liittyvien ongelmiesi kanssa ja saat opintopsykologin ohjauksen lisänä vertaistukea muilta opiskelijoilta. Pienryhmiä käynnistetään pitkin lukukautta. Suurin osa ryhmistä kokoontuu keskustakampuksella viikoittain kaksi tuntia kerrallaan noin viisi kertaa. Kooltaan 5–10 opiskelijan ryhmissä on tietyt teemat ja lähtökohdat, mutta sisällöt rakentuvat osallistujien tarpeiden ja toiveiden mukaan. Työskentely opintopsykologien pienryhmissä on luottamuksellista. Osallistuminen pienryhmään ei sulje pois mahdollisuutta saada yksilöohjausta myöhemmin. 

Kirjoittamisen koukeroita 

Kirjoitatko tällä hetkellä tutkielmaa tai esseetä? Jumittaako kirjoittaminen? Kaipaatko tukea ja uusia ideoita työskentelyysi? 

Jännä juttu - jännittäminen osana opiskelua 

Jätätkö ilmoittautumatta kursseille, joissa on esiintymistä tai ryhmätöitä? Keskeytyvätkö kurssit joskus jännittämisen takia? Tuntuuko sinusta, että suuta on vaikea avata opiskelutilanteissa, vaikka sanottavaa olisikin? Tämä ryhmä on tarkoitettu opiskelijoille, jotka vastaavat edellä mainittuihin kysymyksiin kyllä.

Tarkkaavaisuuden haasteita?

Onko sinulla vaikeutta aloittaa opiskelutehtäviä? Tämä ryhmä on tarkoitettu opiskelijoille, joilla on tarkkaavuuden ja toiminnanohjauksen ongelmia. Vaikeudet voivat näkyä opiskelutehtävien aloittamisessa, opintojen suunnittelussa ja aikatauluttamisessa tai itsenäisten tehtävien tekemisessä. Sinusta voi tuntua, että keskityt johonkin epäoleelliseen asiaan turhan pitkään. Ryhmään osallistuminen ei edellytä diagnoosia, mutta ryhmä on erityisesti suunniteltu AD(H)D-aikuisille.

Opiskelukuntoon

Ovatko opintosi edenneet hitaasti tai viivästyneet? Paluu yliopistolle askarruttaa? Keskittyminen opintoihin tuntuu vaikealta? Lähtökohtana on, että opintopisteistä on kertynyt lukuvuoden aikana 25 tai vähemmän.

Sinuiksi stressin kanssa

Oletko stressaantunut, uhkaako uupumus, olisiko hyvä pysähtyä tarkastelemaan tilannettasi yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa?

 

Tarkista e-lomakkeen kautta, mitä ryhmiä on tällä hetkellä tarjolla. Ryhmiin ilmoittautumismahdollisuuksia lisätään e-lomakkeeseen pitkin lukukautta.

 

Yksilöohjaus

Yksilöohjauksen tavoitteena on lisätä opiskelusi mielekkyyttä, sujuvoittaa opiskeluasi ja lisätä itseymmärrystäsi. Ohjauksessa tarkastelemme yhteistyössä toimintaasi, ajatuksiasi, kokemuksiasi ja tunteitasi. Vastaanotolla ja niiden välillä voidaan kokeilla uusia toimintatapoja ja harjoitella taitoja. Opintopsykologi on vaitiolovelvollinen eikä ilman opiskelijan lupaa kerro häntä koskevia tietoja ulkopuolisille.

Yksilöohjauksia on tarjolla yliopiston eri kampuksilla ja voit itse varata ensimmäisen tapaamisajan yksilöohjaukseen miltä tahansa yliopiston kampukselta. Ruotsinkieliseen ohjaukseen voit varata ensimmäisen tapaamisajan keskustakampukselta.

Ohjauskertoja on 1–5, ja tapaamisten määrä sovitaan aina yhdessä opiskelijan kanssa. Mahdolliset jatkotapaamiset (2–5) sovitaan yhdessä opiskelijan kanssa ensimmäisessä tapaamisessa. Jos joudut peruuttamaan tai muuttamaan aikaa, tee se mahdollisimman hyvissä ajoin lähettämällä opintopsykologille tekstiviesti. Ensimmäisen tapaamiskerran ajanvarauksen voit myös peruuttaa sähköpostilinkillä viimeistään kaksi päivää ennen varattua aikaa, jos annoit oman sähköpostiosoitteesi aikaa varatessa. Etukäteen peruuttamasi ajan voit käyttää myöhemmin. Peruuttamaton aika lasketaan käytetyksi ohjauskerraksi. Ohjaustapaamisen pituus on 45–60 minuuttia.

Aikoja yksilöohjaukseen on rajoitetusti. Katso vapaana olevat ajat kirjautumalla ajanvarausjärjestelmään. Kevään 2019 yksilöohjausaikoja syötetään järjestelmään viikoittain, pääsääntöisesti maanantaisin. Peruutusaikoja vapautuu aina, kun joku peruu oman aikansa. Seuraa siis ajanvarauskalenteria aktiivisesti, jos et heti löydä vapaata aikaa. Varattu merkintä ei tarkoita sitä, että kaikki ajat olisivat varattuina todellisesti, vaan kalenteri näyttää varattua, kun vapaita aikoja ei ole sillä hetkellä.

HUOM! Jos et saa varaamastasi ajasta vahvistusta tekstiviestitse, ajanvarauksesi ei välttämättä onnistunut. Varmistathan ajanvarauksesi onnistumisen tällöin puhelimitse siltä opintopsykologilta, jolle yritit ajanvarausta tehdä. Yhteystiedot löydät täältä.

Vastaanottotilat ja opintopsykologit

VASTAANOTTOTILAT

Keskustakampus: Kruununhaka, Siltavuorenpenger 3 A, 3. krs, huoneet 318 ja 343 (sisäänkäynti vaaleansinisen Athena-talon pääovesta) (kartta)

Soc & kom: Snellmansgatan 12 (rum 331)

Kumpula: Exactum, huone D128 (kartta)

Viikki: EE-talo (Agnes Sjöbergin katu 2), huone 2086

Meilahti: Haartmaninkatu 3, Hyvinvointitoimijoiden tila (huone B111)

 

OPINTOPSYKOLOGIT

Fanny Hedenborg (Ammattikorkeakoulu Arcada & Hanken)

Seppo Hiltunen (Bio- ja ympäristötieteellinen tiedekunta, eläinlääketieteellinen tiedekunta, farmasian tiedekunta & maatalous-metsätieteellinen tiedekunta)

Emilia Karjalainen (Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta)

Sara Klingstedt (Taideyliopisto, Svenska social- och kommunalhögskolan)

Anu Lehtinen (Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta)

Johanna Mikkonen (humanistinen, teologinen ja valtiotieteellinen tiedekunta) 

Tuula Paavilainen (kasvatustieteellinen, oikeustieteellinen, teologinen ja valtiotieteellinen tiedekunta)

Kari Peltola (Johtava opintopsykologi)

Outi Rämö (Lääketieteellinen tiedekunta & Taideyliopisto)

Essi Salavirta (kasvatustieteellinen, oikeustieteellinen, teologinen & valtiotieteellinen tiedekunta)

Tiina Tuominen (Lääketieteellinen tiedekunta)

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Millaisissa asioissa voin ottaa yhteyttä opintopsykologiin? Mitä opintopsykologin vastaanotolla tapahtuu? Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin täällä.

Tietosuojakäytännöt

Helsingin yliopiston opintopsykologitoiminnassa noudatetaan turvallisia tietosuojakäytäntöjä. Tarkemmat tiedot löytyvät oheisesta tietosuojalomakkeesta.