Opintopsykologien palvelut

Valitse koulutusohjelma

Hae koulutusohjelmaa

Kandiohjelmat

Maisteri- ja lisensiaattiohjelmat

Tohtoriohjelmat

Palauta oletusarvoihin

Opintopsykologit tarjoavat yksilöohjausta ja ryhmiä Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijoille, jotka kaipaavat tukea opiskelutaitoihin, motivaatioon, ajankäyttöön, jaksamiseen, jännittämiseen tai tutkielmien tekoon liittyvissä kysymyksissä. 

Lisäksi:

 • Opintoneuvontaa saat opiskelijapalveluista ja opettajilta.
 • Verkkokursseilta saat maksutonta tukea mielen hyvinvointiin.
 • Erilaisissa terveyteen liittyvissä kysymyksissä voit pyytää apua YTHS:ltä tai omalta terveysasemaltasi.

 

 • Kakkosperiodissa alkaa ylimääräinen Tarkkaavaisuus-ryhmä Kumpulassa
 • Kevään pienryhmiin ilmoittautuminen alkaa 25.11.2019
 • Viikin opintopsykologin yksilövastaanotto on syksyn 2019 Kumpulassa
 • Uudistunut gradutakuu-sivusto tarjoaa tukea gradun tekemiseen

 

Milloin opintopsykologille?

Opintopsykologit auttavat yliopiston perustutkinto-opiskelijoita opiskeluun liittyvissä ongelmissa. Palvelu ei ole toistaiseksi jatko-opiskelijoiden käytettävissä. Jos vastaat kyllä joihinkin alla olevista kysymyksistä, voit varata ajan opintopsykologin pienryhmä- tai yksilöohjaukseen. Ennen yhteydenottoasi tutustu opintopsykologien Opiskelun tueksi -materiaaliin.

 • Opiskelutaidot hukassa?
 • Ajankäytön ongelmia?
 • Motivaatio kateissa?
 • Stressi vaivaa, uupuminen uhkaa?
 • Jännittäminen haittaa opiskelua?
 • Paluu yliopistolle askarruttaa?
 • Oppimisvaikeus esteenä?
 • Gradu/kandi tökkii?
 • Syrjintää tai kiusaamista?

Pienryhmässä voit huomata, ettet ole yksin opiskeluun liittyvien ongelmiesi kanssa ja saat opintopsykologin ohjauksen lisänä vertaistukea muilta opiskelijoilta. Pienryhmiä käynnistetään pitkin lukukautta. Suurin osa ryhmistä kokoontuu viikoittain kaksi tuntia kerrallaan noin viisi kertaa. Kooltaan 5–10 opiskelijan ryhmissä on tietyt teemat ja lähtökohdat, mutta sisällöt rakentuvat osallistujien tarpeiden ja toiveiden mukaan. Työskentely opintopsykologien pienryhmissä on luottamuksellista. Osallistuminen pienryhmään ei sulje pois mahdollisuutta saada yksilöohjausta myöhemmin. Pienryhmiin ilmoittaudutaan e-lomakkeella, jonne tulee tietoa alkavista ryhmistä pitkin lukukautta. Voit ilmoittautua ja osallistua vain yhteen pienryhmään kerrallaan. Kevään pienryhmiin ilmoittautuminen alkaa 25.11.2019.

Tarkkaavaisuuden haasteita kirjoitustöissä tai kursseilla? (ILMOITTAUTUMINEN KÄYNNISSÄ!)

Onko sinulla vaikeutta aloittaa opiskelutehtäviä? Onko sinulla alla kirjoittamistyö, mutta keskittyminen ei meinaa pysyä asiassa? Tämä ryhmä on tarkoitettu opiskelijoille, joilla on tarkkaavuuden ja toiminnanohjauksen ongelmia.

Vaikeudet voivat näkyä opiskelutehtävien aloittamisessa, opintojen suunnittelussa ja aikatauluttamisessa tai itsenäisten tehtävien tekemisessä. Sinusta voi tuntua, että keskityt johonkin epäoleelliseen asiaan turhan pitkään. Jos sinulla on alla suurempi kirjoitustyö, työn vaiheiden hahmottaminen ja aloittaminen voi olla vaikeaa. Ryhmään osallistuminen ei edellytä diagnoosia, mutta ryhmä on erityisesti suunniteltu AD(H)D-aikuisille.

Ilmoittauduthan ryhmään vain jos sinulla ei ole ryhmäkertojen päällä muita kursseja eli pystyt lähtökohtaisesti osallistumaan kaikille kerroille. Huom! ryhmä alkaa 2. periodissa ja jatkuu 3. periodissa. Kokoontumiset alkaen 26.11. ja tapaamiset Kumpulan kampuksella tiistaisin kello 10.00-12.00. Ilmoittaudu mukaan tästä.

Hyväksymis - ja omistautumisterapian verkkointerventio lähitapaamisilla 10.9-18.10

Ryhmä on täynnä. Seuraavasta interventiosta ilmoitamme myöhemmin.

Kirjoittamisen koukeroita 

Kirjoitatko tällä hetkellä tutkielmaa tai esseetä? Jumittaako kirjoittaminen? Kaipaatko tukea ja uusia ideoita työskentelyysi? Syksyn ilmoittautuminen on päättynyt, katso kevään pienryhmät.

Opiskelukuntoon

Ovatko opintosi edenneet hitaasti tai viivästyneet? Paluu yliopistolle askarruttaa? Keskittyminen opintoihin tuntuu vaikealta? Lähtökohtana on, että opintopisteistä on kertynyt lukuvuoden aikana 25 tai vähemmän. Syksyn ilmoittautuminen on päättynyt, katso kevään pienryhmät.

Tutkielmatyöpaja

Tutkielmatyöpajat on suunnattu perustutkinto-opiskelijoille, jotka kirjoittavat parhaillaan - tai joiden pitäisi kirjoittaa - kandin tutkielmaa tai gradua ja kaipaavat lisätukea työskentelyynsä. Työpajassa opiskelijat kirjoittavat omaa työtään ja voivat saada työskentelyynsä tukea opintopsykologeilta ja muilta työpajaan osallistuvilta opiskelijoilta. Osallistumisehtona on, että opiskelijalla on ohjaaja ja hänen hyväksymänsä tutkielman aihe. Syksyn työpajan ilmoittautuminen päättynyt, seuraava työpaja kolmannessa periodissa tammi-helmikuussa. 

 

Ohjeet ajanvaraukseen

 1. Aikoja yksilöohjaukseen on rajoitetusti. Katso vapaana olevat ajat kirjautumalla ajanvarausjärjestelmään.
 2. Jos et löydä vapaata aikaa, palaa katsomaan kalenteria uudelleen myöhemmin. Yksilöohjausaikoja syötetään järjestelmään viikoittain, pääsääntöisesti maanantaisin. Myös peruutusaikoja tulee.
 3. Jos et löydä vapaata aikaa, harkitse ilmoittautumista opintopsykologien ryhmään tai ota yhteyttä tiedekuntasi opintoneuvontaan.
 4. Kun olet varannut ajan, siitä tulee sinulle tekstiviestivahvistus. Jos et saa vahvistusta, ota yhteys opintopsykologiin. Yhteystiedot löydät täältä.

Tietoa opintopsykologin yksilöohjauksesta

Yksilöohjauksen tavoitteena on lisätä opiskelusi mielekkyyttä, sujuvoittaa opiskeluasi ja lisätä itseymmärrystäsi. Ohjauksessa tarkastelemme yhteistyössä toimintaasi, ajatuksiasi, kokemuksiasi ja tunteitasi. Vastaanotolla ja niiden välillä voidaan kokeilla uusia toimintatapoja ja harjoitella taitoja. Opintopsykologi on vaitiolovelvollinen eikä ilman opiskelijan lupaa kerro häntä koskevia tietoja ulkopuolisille.

Yksilöohjauksia on tarjolla yliopiston eri kampuksilla ja voit itse varata ensimmäisen tapaamisajan yksilöohjaukseen miltä tahansa yliopiston kampukselta. Ruotsinkieliseen ohjaukseen voit varata ensimmäisen tapaamisajan keskustakampukselta.

Ohjauskertoja on 1–5, ja tapaamisten määrä sovitaan aina yhdessä opiskelijan kanssa. Mahdolliset jatkotapaamiset (2–5) sovitaan yhdessä opiskelijan kanssa ensimmäisessä tapaamisessa. Jos joudut peruuttamaan tai muuttamaan aikaa, tee se mahdollisimman hyvissä ajoin lähettämällä opintopsykologille tekstiviesti. Ensimmäisen tapaamiskerran ajanvarauksen voit myös peruuttaa sähköpostilinkillä viimeistään kaksi päivää ennen varattua aikaa, jos annoit oman sähköpostiosoitteesi aikaa varatessa. Etukäteen peruuttamasi ajan voit käyttää myöhemmin. Peruuttamaton aika lasketaan käytetyksi ohjauskerraksi. Ohjaustapaamisen pituus on 45–60 minuuttia.

Vastaanottotilat ja opintopsykologit

VASTAANOTTOTILAT

Keskustakampus Kruununhaka: Snellmaninkatu 12 (huone 331, 3. krs.), käynti Yrjö Koskisen kadun puolelta

Keskustakampus Siltavuorenpenger: Siltavuorenpenger 3 A, 3. krs, huoneet 318 ja 343 (sisäänkäynti vaaleansinisen Athena-talon pääovesta) (kartta)

Soc & kom: Snellmansgatan 12 (rum 331, 3. vån.), ingång Yrjö Koskinens gata

Kumpula: Exactum, huone D128 (kartta)

Viikki: Viikin vastaanotto on toistaiseksi Kumpulassa: Exactum, huone D127/D128

Meilahti: Haartmaninkatu 3, Hyvinvointitoimijoiden tila (huone B111)

 

OPINTOPSYKOLOGIT

Fanny Hedenborg (ammattikorkeakoulu Arcada & Hanken)

Seppo Hiltunen (bio- ja ympäristötieteellinen tiedekunta, eläinlääketieteellinen tiedekunta, farmasian tiedekunta & maatalous-metsätieteellinen tiedekunta)

Emilia Karjalainen (matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta)

Anu Lehtinen (matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta sekä erityisjärjestelyt)

Johanna Mikkonen (humanistinen, teologinen ja valtiotieteellinen tiedekunta sekä erityisjärjestelyt) 

Kari Peltola (valtiotieteellinen tiedekunta, lääketieteellinen tiedekunta)

Outi Rämö (taideyliopisto)

Susanne Tiihonen (kaikkien tiedekuntien ruotsinkieliset opiskelijat, kasvatustieteellinen & oikeustieteellinen tiedekunta, taideyliopisto)

Tiina Tuominen (lääketieteellinen tiedekunta)

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Millaisissa asioissa voin ottaa yhteyttä opintopsykologiin? Mitä opintopsykologin vastaanotolla tapahtuu? Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin täällä.

Tietosuojakäytännöt

Helsingin yliopiston opintopsykologitoiminnassa noudatetaan turvallisia tietosuojakäytäntöjä. Tarkemmat tiedot löytyvät oheisesta tietosuojalomakkeesta.