Opintopsykologien palvelut

Valitse koulutusohjelma

Hae koulutusohjelmaa

Kandiohjelmat

Maisteri- ja lisensiaattiohjelmat

Tohtoriohjelmat

Palauta oletusarvoihin

Opintopsykologit tarjoavat yksilöohjausta ja ryhmiä Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijoille, jotka kaipaavat tukea opiskelutaitoihin, motivaatioon, ajankäyttöön, jaksamiseen, jännittämiseen tai tutkielmien tekoon liittyvissä kysymyksissä.  Pienryhmiin ilmoittaudutaan e-lomakkeella, jonne tulee tietoa alkavista ryhmistä pitkin lukukautta. Opintopsykologien yksilöohjaukseen varataan aika ajanvarausjärjestelmästä. Huomaa! Syksyn 2018 kaikki ajat eivät ole vielä näkyvillä. Opintopsykologit lisäävät uusia aikoja järjestelmään koko ajan, kun paikkoja ohjaukseen vapautuu. Seuraa siis ajanvarauskalenteria aktiivisesti, jos et heti löydä vapaata aikaa. Lisäksi:

 • Opintoneuvontaa saat opiskelijapalveluista ja opettajilta.
 • Verkkokursseilta saat maksutonta tukea mielen hyvinvointiin.
 • Erilaisissa terveyteen liittyvissä kysymyksissä voit pyytää apua YTHS:ltä tai omalta terveysasemaltasi.

Milloin opintopsykologille?

Opintopsykologit auttavat yliopiston perustutkinto-opiskelijoita opiskeluun liittyvissä ongelmissa. Palvelu ei ole toistaiseksi jatko-opiskelijoiden käytettävissä. Jos vastaat kyllä joihinkin alla olevista kysymyksistä, voit varata ajan opintopsykologin pienryhmä- tai yksilöohjaukseen. Ennen yhteydenottoasi tutustu opintopsykologien Opiskelun tueksi -materiaaliin.

 • Opiskelutaidot hukassa?
 • Ajankäytön ongelmia?
 • Motivaatio kateissa?
 • Stressi vaivaa, uupuminen uhkaa?
 • Jännittäminen haittaa opiskelua?
 • Paluu yliopistolle askarruttaa?
 • Oppimisvaikeus esteenä?
 • Gradu/kandi tökkii?
 • Syrjintää tai kiusaamista?

Pienryhmät

Pienryhmässä voit huomata, ettet ole yksin opiskeluun liittyvien ongelmiesi kanssa ja saat opintopsykologin ohjauksen lisänä vertaistukea muilta opiskelijoilta. Pienryhmiä käynnistetään pitkin lukukautta. Suurin osa ryhmistä kokoontuu keskustakampuksella viikoittain kaksi tuntia kerrallaan noin viisi kertaa. Kooltaan 5–10 opiskelijan ryhmissä on tietyt teemat ja lähtökohdat, mutta sisällöt rakentuvat osallistujien tarpeiden ja toiveiden mukaan. Työskentely opintopsykologien pienryhmissä on luottamuksellista. Osallistuminen pienryhmään ei sulje pois mahdollisuutta saada yksilöohjausta myöhemmin. 

Kirjoittamisen koukeroita 

Kirjoitatko tällä hetkellä tutkielmaa tai esseetä? Jumittaako kirjoittaminen? Kaipaatko tukea ja uusia ideoita työskentelyysi? 

Jännä juttu - jännittäminen osana opiskelua 

Jätätkö ilmoittautumatta kursseille, joissa on esiintymistä tai ryhmätöitä? Keskeytyvätkö kurssit joskus jännittämisen takia? Tuntuuko sinusta, että suuta on vaikea avata opiskelutilanteissa, vaikka sanottavaa olisikin? Tämä ryhmä on tarkoitettu opiskelijoille, jotka vastaavat edellä mainittuihin kysymyksiin kyllä.

Tarkkaavaisuuden haasteita?

Onko sinulla vaikeutta aloittaa opiskelutehtäviä? Tämä ryhmä on tarkoitettu opiskelijoille, joilla on tarkkaavuuden ja toiminnanohjauksen ongelmia. Vaikeudet voivat näkyä opiskelutehtävien aloittamisessa, opintojen suunnittelussa ja aikatauluttamisessa tai itsenäisten tehtävien tekemisessä. Sinusta voi tuntua, että keskityt johonkin epäoleelliseen asiaan turhan pitkään. Ryhmään osallistuminen ei edellytä diagnoosia, mutta ryhmä on erityisesti suunniteltu AD(H)D-aikuisille.

Opiskelukuntoon

Ovatko opintosi edenneet hitaasti tai viivästyneet? Paluu yliopistolle askarruttaa? Keskittyminen opintoihin tuntuu vaikealta? Lähtökohtana on, että opintopisteistä on kertynyt lukuvuoden aikana 25 tai vähemmän. Seuraava ryhmää alkaa 18.9. tiistaina ja tapamiset ovat viitenä peräkkäisenä tiistaina kello 14-16 Kumpulan kampuksella. Ilmoittautuminen ryhmään alkaa elokuussa. Ryhmään voivat osallistua kaikkien kampusten opiskelijat.

Sinuiksi stressin kanssa

Oletko stressaantunut, uhkaako uupumus, olisiko hyvä pysähtyä tarkastelemaan tilannettasi yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa?

 

Tarkista e-lomakkeen kautta, mitä ryhmiä on tällä hetkellä tarjolla. Ryhmiin ilmoittautumismahdollisuuksia lisätään e-lomakkeeseen pitkin lukukautta.

 

Yksilöohjaus

Yksilöohjauksen tavoitteena on lisätä opiskelusi mielekkyyttä, sujuvoittaa opiskeluasi ja lisätä itseymmärrystäsi. Ohjauksessa tarkastelemme yhteistyössä toimintaasi, ajatuksiasi, kokemuksiasi ja tunteitasi. Vastaanotolla ja niiden välillä voidaan kokeilla uusia toimintatapoja ja harjoitella taitoja. Opintopsykologi on vaitiolovelvollinen eikä ilman opiskelijan lupaa kerro häntä koskevia tietoja ulkopuolisille.

Yksilöohjauksia on tarjolla yliopiston eri kampuksilla ja voit itse varata ensimmäisen tapaamisajan yksilöohjaukseen miltä tahansa yliopiston kampukselta. Ruotsinkieliseen ohjaukseen voit varata ensimmäisen tapaamisajan keskustakampukselta.

Ohjauskertoja on 1–5, ja tapaamisten määrä sovitaan aina yhdessä opiskelijan kanssa. Mahdolliset jatkotapaamiset (2–5) sovitaan yhdessä opiskelijan kanssa ensimmäisessä tapaamisessa. Jos joudut peruuttamaan tai muuttamaan aikaa, tee se mahdollisimman hyvissä ajoin lähettämällä opintopsykologille tekstiviesti. Ensimmäisen tapaamiskerran ajanvarauksen voit myös peruuttaa sähköpostilinkillä viimeistään kaksi päivää ennen varattua aikaa, jos annoit oman sähköpostiosoitteesi aikaa varatessa. Etukäteen peruuttamasi ajan voit käyttää myöhemmin. Peruuttamaton aika lasketaan käytetyksi ohjauskerraksi. Ohjaustapaamisen pituus on 45–60 minuuttia.

Aikoja yksilöohjaukseen on rajoitetusti. Katso vapaana olevat ajat kirjautumalla ajanvarausjärjestelmäänHuomaa! Syksyn 2018 kaikki ajat eivät ole vielä näkyvillä. Opintopsykologit lisäävät uusia aikoja järjestelmään koko ajan, kun paikkoja ohjaukseen vapautuu. Seuraa siis ajanvarauskalenteria aktiivisesti, jos et heti löydä vapaata aikaa.

HUOM! Jos et saa varaamastasi ajasta vahvistusta tekstiviestitse, ajanvarauksesi ei välttämättä onnistunut. Varmistathan ajanvarauksesi onnistumisen tällöin puhelimitse siltä opintopsykologilta, jolle yritit ajanvarausta tehdä. Yhteystiedot löydät täältä.

Vastaanottotilat

Kruununhaka: Siltavuorenpenger 1 B, huoneet 153, 154 ja 155 (kartta)

Soc & kom: Snellmansgatan 12 (rum 331)

Kumpula: Exactum, huone D128 (kartta)

Viikki: Viikin Infokeskus Korona (Viikinkaari 11), huone 437 (kartta)

Meilahti: Haartmaninkatu 3, Hyvinvointitoimijoiden tila (huone B111)

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Millaisissa asioissa voin ottaa yhteyttä opintopsykologiin? Mitä opintopsykologin vastaanotolla tapahtuu? Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin täällä.

Tietosuojakäytännöt

Helsingin yliopiston opintopsykologitoiminnassa noudatetaan turvallisia tietosuojakäytäntöjä. Tarkemmat tiedot löytyvät oheisesta tietosuojalomakkeesta.