Opiskelijatapahtumat

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Opiskelijaelämään ja yliopistolaisen vuoteen kuuluvat opiskelun lisäksi myös erilaiset akateemiset perinteet ja opiskelijatapahtumat. Helsingin yliopisto ja sen ylioppilaskunta järjestää vuoden mittaan monenlaisia tapahtumia ja juhlia, joihin kaikki opiskelijat ovat tervetulleita. Myös muut opiskelijajärjestöt ja ulkopuoliset toimijat kuten museot järjestävät tapahtumia opiskelijoille.

Akateemiset perinteet

Tohtoreita promootioaktissa.

Lukuvuoden avajaiset

Lukuvuosi avataan perinteisesti ensimmäisen opetusperiodin ensimmäisenä päivänä. Viralliseen osioon kuuluu muun muassa rehtorin ja opetushenkilöstön puheita, musiikkia ja jumalanpalvelus. Vuodesta 1990 lähtien osaksi avajaispäivän iltapäivää ovat kuuluneet ylioppilaskunnan ja yliopiston yhteistyönä järjestämät avajaiskarnevaalit. Lue lisää avajaisista yliopiston verkkosivuilla.

Sitsit

Sitsit ovat ainejärjestöjen järjestämiä akateemisia pöytäjuhlia, joihin kuuluu ruuan ja juoman lisäksi myös perinteisiä sitsilauluja ja muuta ohjelmaa.

Promootiot ja valmistujaisjuhlat

Promootioksi kutsutaan yliopistolla tilaisuutta, jossa kukin tiedekunta vuorollaan myöntää juhlallisessa vihkimyksessä maisterin ja tohtorin arvon merkkejä. Eri tiedekuntien promootioiden välinen aika vaihtelee.

Tiedekunnat järjestävät opiskelijoilleen myös valmistujaisjuhlia, joiden kaava vaihtelee tiedekunnasta riippuen.

Väitöstilaisuudet

Haluatko tietää mitä yliopistolla tutkitaan tai mikä on kaikkein uraauurtavinta tutkimusta alallasi juuri nyt? Väitöstilaisuudet ovat kaikille avoimia tilaisuuksia ja löydät ne yliopiston tapahtumakalenterista.

Uusien professorien juhlaluennot 

Professoriksi nimitettyjen työn virallista aloittamista juhlistetaan yhä hyvin samaan tapaan kuin yliopiston alkuaikoina 1600-luvulla. Juhlatilaisuus juhlaluentoineen järjestetään kahdesti lukuvuodessa lähellä kunkin lukukauden loppua. Lue lisää juhlaluennoista yliopiston verkkosivuilla.

Yliopiston vuosipäivä 26.3. 

Maaliskuussa juhlitaan yliopiston vuosipäivää. Yliopiston vuosipäivän viettämisen perusteena on yliopiston perustamiskirjan allekirjoitus Nyköpingissä 26.3.1640.

Helsingin yliopiston rahastojen juhla

Helsingin yliopiston rahastot myöntää vuosittain apurahoja ja stipendejä lahjakkaille opiskelijoille ja tutkijoille. Rahastojen juhlassa juhlitaan sekä apurahan saajia että lahjoittajia. Juhla on kutsuvierastilaisuus.

HYYn tapahtumat

Opiskelijoita tiedemarssilla.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta HYY ja sen valiokunnat ja järjestöt järjestävät jatkuvasti kiinnostavia tapahtumia, työpajoja ja juhlia.

HYYn järjestämät tapahtumat löydät HYYn omilta verkkosivuilta. Valiokuntien ja järjestöjen toimintaa voit seurata järjestöjen omilla sivuilla tai liittymällä sähköpostilistoille.

Syyskuu

Avajaiskarnevaalit 4.9.2023

Tule keskustakampukselle tutustumaan lähes 200 piirissämme toimivaan järjestöön, ylioppilaskuntaasi ja yliopiston toimijoihin! Samalla kartutat haalarimerkkikokoelmaasi, fiilistelet hyvää meininkiä ja tutustut uusiin ystäviin!

Fuksiseikkailu 28.9.2023

Suomen suurin uusien opiskelijoiden tapahtuma valloittaa Helsingin kadut jälleen! Seikkailua varten kerätään oma joukkue ja kierretään HYYn, opiskelijajärjestöjen, yliopiston ja yhteistyökumppaneiden rasteilla suorittamassa tehtäviä. Parhaiten seikkailusta suoriutuvat joukkueet palkitaan huikeilla palkinnoilla! Joukkueiden ilmoittautuminen Fuksiseikkailuun aukeaa 6.9.2023. Seikkailupäivä huipentuu fuksisyksyn säihkyvimpiin jatkoihin Apollossa.

Marraskuu

HYYn vuosijuhla 26.11.2023

HYYn vuosijuhla on kaikkien jäsentemme ja ystäviemme yhteinen juhla.

Joulukuu

Opiskelijoiden itsenäisyyspäivän soihtukulkue 6.12.2023

Pääkaupunkiseudun opiskelijoiden yhteinen itsenäisyyspäivän kulkue valaisee Helsingin kadut Hietaniemen hautausmaalta Senaatintorille. Tule nauttimaan yhteisöllisyydestä ja perinteistä yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa!

Helmikuu

Laskiaistiistai

Ullanlinnanmäellä vuosittain järjestettävä Laskiaisrieha on yksi Suomen suurimmista opiskelijoiden ulkourheilutapahtumista. Teekkareiden järjestämän laskiaisriehan kohokohtana on Akateeminen mäenlaskukilpailu. Kerää opiskelijaporukka kasaan, rakenna oma mäenlaskuvälineesi ja ilmoittaudu mukaan! 

Huhtikuu

Vappu 30.4.–1.5.2024

Opiskelijoiden tärkein juhla on tietenkin vappu! Usein opiskelijat aloittavat vapun juhlinnan jo hyvissä ajoin, mutta viimeistään kuohujuomat aukeavat Havis Amandan patsaan eli Mantan lakituksessa 30.4. klo 18. Lakitusvuoro kiertää aina ylioppilaskunnalta toiselle.

Juhlintaa kannattaa jatkaa 1.5. vapun vastaanotolla Ullanlinnanmäellä, jonka jälkeen tunnelmaa nostatetaan legendaarisella vappupäivän piknikillä, johon lukuisat opiskelijajärjestöt ja kaupunkilaiset osallistuvat yhdessä.

Toukokuu

Flora 2024

Toukokuu on juhlien aikaa ja heti vapun jälkeen on vuorossa Floran päivä, joka on HYYn ja Helsingin yliopiston yhteinen kevään huipentava juhla, joka kiertää kampukselta toiselle vuosittain. Vuonna 2024 Floraa juhlitaan Meilahden kampuksella.

Suursitsit

Toukokuussa Suursitsit yhdistävät Helsingin yliopiston opiskelijat syömään, laulamaan ja nauttimaan kesästä yhteisen pöytäjuhlan muodossa. Sitsien ohjelmaan kuuluu muun muassa puheita ja yhteislauluja, ja tapahtuman jälkeen torilla tanssitaan perinteisiä akateemisia tansseja. Mukana ovat niin osakunnat kuin eri tiedekunta-, aine- ja harrastejärjestötkin!

Tuutoriseikkailut

Vielä ennen lukuvuoden päätöstä HYY ja Helsingin yliopisto toivottavat tervetulleiksi uudet vuoden 2024 tuutorit Tuutoriseikkailussa, johon pääsevät mukaan kaikki tuutoreiksi hyväksytyt yliopiston opiskelijat. Tuutorihaku avautuu vuodenvaihteessa!

Muut tapahtumat

Thinkfest-tapahtuman esiintyjiä ja yleisöä Tiedekulmassa.

HYYn lisäksi myös muut ylioppilaskunnat ja opiskelijajärjestöt järjestävät opiskelijoille tapahtumia pitkin vuotta.

Yliopiston Tiedekulmassa järjestetään muun muassa luentoja ja työpajoja ja Tieteiden yö ja Tutkijoiden yö -tapahtumissa pääset sukeltamaan tieteen tekemisen maailmaan.

Helsingin yliopiston yleisen tapahtumakalenterin löydät täältä.

Monet museot järjestävät opiskelijoille vuosittain ilmaispäiviä.