Pohjois-Amerikan vaihtokohteet

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Voit hakea opiskelijavaihtoon Kanadaan ja Yhdysvaltoihin. Helsingin yliopistolla on kaikkien tiedekuntien opiskelijoille avoimia yliopistolaajuisia sekä tiettyyn oppiaineeseen sidottuja yksikkökohtaisia vaihtopaikkoja partneriyliopistoissa Kanadassa ja Yhdysvalloissa.

Katso partneriyliopistot maittain ja ohjelmittain tästä ohjeesta. Huomaa myös mahdolliset rajoitukset opintotarjonnan ja muiden kriteerien suhteen kunkin maan ja yliopiston kohdalla. Tarkemmat tiedot vaihtokohteista ovat vain sivun englanninkielisessä versiossa.

Jos tämän ohjeen kohteista ei löydy sinulle mieluista kohdetta, katso myös North2North-ohjelman tarjoamat mahdollisuudet arktisella alueella tai lähde itsenäisesti ulkomaille.

Haku on yleensä lokakuussa. Katso tarkemmin Haku ja hakeminen

Mitä vaihdon aikana voi opiskella? Kahdenvälisten vaihtojen kautta voit suorittaa opiskelijavaihdon aikana pääaineen opintoja tai tutkintoon kuuluvia valinnaisia opintoja. Vaihtokohteet voivat rajata joitain aloja vaihdon ulkopuolelle. Katso tarkemmin kohde-esittelystä.

Tietoja vaihtokohteiden kuluista ja kielitesteistä: Vaihtokohteiden kohdalle on merkitty sellaisia arvioituja kuluja, joita meillä on tiedossa. Opetus on vaihto-opiskelijoille maksutonta (poikkeuksena University of California, Davis). Kuitenkin jos osallistut esim. kenttä- tai laboratoriokursseille, niihin voi sisältyä maksuja, jotka joudut itse maksamaan, koska ne eivät ole suoraan opetusmaksuja ("tuition fees"). Lista ei ole kaikenkattava ja vaihtoyliopistoilta saamamme tiedot perustuvat usein edellisen vuoden arvioihin, joten oikeudet muutoksiin pidätetään. Kannattaa tutkia vaihtoyliopiston sivuja viimeisimpien tietojen varalta.

Kielitestien osalta on kerrottu, vaatiiko vaihtoyliopisto viimeisimmän saamamme tiedon mukaan maksullista kielitestiä. Testiä ei tarvitse tehdä HY:n vaihtohakua varten vaan vasta jos sinut valitaan vaihtoon. Lista ei ole kaikenkattava ja vaihtoyliopistoilta saamamme tiedot perustuvat usein edellisen vuoden tietoihin, joten oikeudet muutoksiin pidätetään. Vuonna 2020 TOEFL-testi maksoi $260 ja IELTS-testi 250€. Viimeisimmän (2023) tiedon mukaan IELTS-testin saisi uusia maksutta, jos ensimmäisellä kerralla ei saa vaadittua pistemäärää, kun taas TOEFL-uusinta maksaa. Tarkista kuitenkin ajantasainen tilanne, kun se tulee sinulle ajankohtaiseksi.

Huomioi, että hakuaika EU/ETA-alueen ulkopuolella sijaitseviin vaihtokohteisiin voi olla jopa 1½ vuotta ennen vaihdon alkua. Ole siis ajoissa liikkeellä.

Tästä pääset takaisin ohjeeseen Vaihtokohteet maailmalla

Tällä sivulla

Yhdysvallat

Helsingin yliopiston kautta voit lähteä Yhdysvaltoihin vaihtoon seuraaviin yliopistoihin:

  • Yliopistonlaajuinen kahdenvälinen vaihtosopimus (kaikkien tiedekuntien opiskelijat; mahdolliset rajoitukset on kerrottu kohteen tiedoissa englanninkielisellä sivullamme): American University, Bellarmine University, George Mason University, Mississippi State University, SUNY New Paltz, University of Hawaiʻi at Mānoa, University of Memphis, University of North Carolina Chapel Hill.
  • Yksikkökohtainen vaihtosopimus: Hofstra University (oikeustieteellinen tdk), Emory University (teologinen tdk), Yale Graduate School of Arts and Sciences (geotieteiden ja maantieteen osasto)
  • Lisäksi on olemassa lukukausimaksullinen mahdollisuus tehdä opintoja University of California, Davisin Global Study Programissa.

Vaihtoon hakevan edellytetään olevan hyvä opiskelija eli hakijan keskiarvon (kaikki opinnot) on oltava vähintään 3, jotta hakijalla on mahdollisuus sijoittua yliopistoon Pohjois-Amerikassa yliopiston kahdenvälisten sopimusten kautta. Useimpiin Yhdysvaltojen yliopistoihin kuitenkin edellytetään korkeampaa keskiarvoa:

  • Edellytyksenä 3,2 keskiarvo: George Mason University (kandidaattivaiheen hakijat), Mississippi State University, SUNY New Paltz
  • Edellytyksenä 3,75 keskiarvo: American University, Washington DC, University of California, Davis
  • Edellytyksenä 3,8 keskiarvo: George Mason University (maisterivaiheen hakijat riippumatta haetko kandidaattivaiheen vai maisterivaiheen kursseille), University of Hawaiʻi at Mānoa, University of North Carolina, Chapel Hill

Yhdysvalloissa suoritettavien kurssien määrä: yleensä 4-5 kurssia / lukukausi. Tavallisesti vaihto-opiskelija suorittaa 4 kurssia, harva on pystynyt suorittamaan 5 kurssia. Muutamassa kohteessa kuitenkin on monenlaajuisia kursseja. Olennaista on silloin, että yhteenlaskettu credit-määrä on riittävä. Katso lisätietoa kohde-esittelystä.

Yhdysvalloissa listataan suoritusotteelle myös hylätyt kurssit ja ne keskeytetyt kurssit, joita ei ole peruttu määräaikaan mennessä.

Kielitaito: Jos sinut valitaan vaihtoon kohteeseen, joka edellyttää kielitestiä, tarkista pisterajat sekä tarkka kielitestin tyyppi kohdeyliopiston omista ohjeista, esim. edellytetäänkö IELTS General- vai IELTS Academic -testi.

Opiskelija maksaa asumisen ja elämisen vaihtokohteessa sekä matka-, vakuutus- ja viisumikulut. Lisäksi opiskelija maksaa hallinnollisia kuluja. Huomioithan, että erilaisia hallinnollisia kuluja voi yliopistosta riippuen kertyä paljonkin, esim. yli $1 000. Yliopistojen verkkosivuilla on yleensä listattu eri kulut. Summat voivat muuttua.

Lukukausien päivämäärät vaihtelevat yliopistoittain. Syyslukukausi alkaa yleensä elokuun puolivälissä ja päättyy joulukuun puolivälissä. Kevätlukukausi alkaa tammikuun alussa ja päättyy toukokuun puolivälissä. Tarkat päivämäärät vaihdolle ovat vaihtoyliopiston hyväksymistiedoissa. Vaihto-opiskelijan pitää osallistua vastaanottavan yliopiston orientaatioon.

 

Tarkat tiedot Yhdysvaltojen vaihtokohteista löydät englanninkieliseltä sivulta.

Kanada

Helsingin yliopiston kautta voit lähteä Kanadaan vaihtoon seuraaviin yliopistoihin:

  • Yliopistonlaajuinen kahdenvälinen vaihtosopimus (kaikkien tiedekuntien opiskelijat; mahdolliset rajoitukset on kerrottu kohteen tiedoissa englanninkielisellä sivullamme): McGill University, Memorial University of Newfoundland, Queen's University at Kingston, Trent University, Université de Montréal, Université d’Ottawa / University of Ottawa, University of British Columbia, University of Calgary, University of Saskatchewan, University of Toronto, University of Waterloo, York University

Vaihtoon hakevan edellytetään olevan hyvä opiskelija eli hakijan keskiarvon (kaikki opinnot) tulee olla vähintään 3, jotta hakijalla on mahdollisuus sijoittua yliopistoon Pohjois-Amerikkaan. Moneen Kanadan yliopistoon kuitenkin edellytetään korkeampaa keskiarvoa:

  • edellytyksenä 3,5 keskiarvo: Ottawan yliopisto
  • edellytyksenä 3,75 keskiarvo: McGill University, University of British Columbia, University of Toronto ja  University of Waterloo.

Lukukaudet Kanadassa: syyskuu-joulukuu (fall) ja tammikuu-huhtikuu (winter). Orientaatio syyslukukaudella voi alkaa jo elokuun lopussa ja siihen pitää osallistua. Tarkat päivämäärät vaihdolle ovat vaihtoyliopiston hyväksymistiedoissa

Kurssien määrä: Kanadassa vaihto-opiskelija suorittaa 4-5 kurssia lukukaudessa (undergraduate- eli kandidaattitason opinnot) tai 4 kurssia (graduate- eli maisteritason opinnot).

  • Undergraduate: Ohjeistamme tekemään lukukauden täyttä työmäärää (30 HY:n pistettä) vastaavan määrän opintoja vaihdossa ollessa. Kanadassa se yleensä vastaa viittä undergraduate-tason kurssia. HY:n hakuvaiheessa valitse opintosuunnitelmaan viisi undergraduate-kurssia. Kuitenkin, jos valitsemme sinut vaihtoon Kanadaan ja vaihtoyliopistosi sallii ottaa yhden kurssin vähemmän eli 4 undergraduate-kurssia (jotka ovat laajuudeltaan yhteensä 4/5 lukukauden täydestä työmäärästä), HY sallii sen. Varmista siinä tapauksessa, että Kanadan study permitin voimassa pysyminen ei vaadi viittä kurssia. (Study permit on koronapandemian tuoma uusi maahantulovaatimus, jonka yksityiskohdat voivat muuttua.) Viiden kurssin valitseminen kuitenkin kannattaa, koska jos yksi kurssi ei olekaan sinulle sopiva tai et pääse toivomallesi kurssille, liian pienestä kurssimäärästä ei tule ongelmia (huomioi luonnollisesti vaihtokohteen säännöt kurssin keskeyttämisestä).

Kanadassa listataan suoritusotteelle myös hylätyt kurssit ja keskeytetyt kurssit.

Kielitaito: Kanadan ja Yhdysvaltojen kohteissa edellytetään vähintään hyvää englannin kielen taitoa, mikä tarkoittaa vähintään tasoa B2 eurooppalaisella kielitaidon viitekehyksellä (CEFR). Kielitaidon on oltava vaihtokohteen vaatimalla tasolla hakuhetkellä. Varaudu siihen, että joudut tekemään maksullisen kielitestin. Alla on kerrottu, vaatiiko vaihtoyliopisto viimeisimmän saamamme tiedon mukaan maksullista kielitestiä. Testiä ei tarvitse tehdä HY:n vaihtohakua varten vaan vasta jos sinut valitaan vaihtoon. Lista ei ole kaikenkattava ja vaihtoyliopistoilta saamamme tiedot perustuvat usein edellisen vuoden tietoihin, joten oikeudet muutoksiin pidätetään.

Jos sinut valitaan vaihtoon kohteeseen, joka edellyttää kielitestiä, tarkista pisterajat sekä tarkka kielitestin tyyppi kohdeyliopiston omista ohjeista, esim. edellytetäänkö IELTS General- vai IELTS Academic -testi.

Opiskelija maksaa vaihtokohteessa asumisen ja elämisen sekä matka-, vakuutus- ja viisumikulut. Lisäksi opiskelija maksaa hallinnollisia kuluja. Huomioithan, että erilaisia hallinnollisia kuluja voi yliopistosta riippuen kertyä paljonkin. Yliopistojen verkkosivuilla on yleensä listattu eri kulut, ja niitä on listattu myös tälle sivulle. Summat voivat muuttua.

Muualle kuin Quebecin provinssiin vaihtoon lähtevän pitää ottaa pakollinen vakuutus (usein UHIP, mutta esimerkiksi British Columbiassa iMed, ks. tarkemmat tiedot yliopistoittain), hinta noin 300 CA$ / lukukausi (muutokset mahdollisia). Kun sinut on valittu vaihtoon Kanadaan, noudata vaihtoyliopiston ohjeita vakuutuksesta.

Quebeciin suomalaisen lähtijän ei ole tarvinnut maksaa RAMQ -vakuutusta, koska Suomella ja Quebecillä on sairaanhoitosopimus. Tämäkin asia voi kuitenkin muuttua. Jos et ole Suomen kansalainen, tarkista tilanteesi asian suhteen.

 

Tarkat tiedot Kanadan vaihtokohteista löydät englanninkieliseltä sivulta.