Opintosuoritusten korottaminen ja uusiminen

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Hyväksytyn opintosuorituksen korottaminen

Voit yrittää korottaa hyväksytyn opintosuorituksen arvosanaa enintään kaksi kertaa.

  • Jos olet saanut suoritettua esimerkiksi kirjatentin hyväksytysti, voit yrittää korottaa saamaasi arvosanaa kaksi kertaa kuulustelutilaisuuksissa, joissa on mahdollista tenttiä kyseistä kirjatenttiä. Mikäli saat ensimmäisellä tai toisella uusintakerralla heikomman arvosanan kuin alun perin hyväksytty arvosanasi, tämäkin uusintakerta on korotusyritys.
  • Kun osallistut esimerkiksi luento-opetukseen, saat tiedon siitä, mihin arviointi perustuu. Usein luento-opetuksen päätteeksi järjestetään tentti ja vähintään yksi uusintakerta. Jos suoritat tentin hyväksytysti ja uusinta järjestetään vain kerran, sinun on tässä tapauksessa mahdollista yrittää korottaa saamaasi arvosanaa vain kerran. Jos et osallistu varsinaiseen tenttikertaan vaan ainoastaan uusintaan, sinun ei ole mahdollista yrittää korottaa saamaasi arvosanaa siinä tapauksessa, että järjestetään vain yksi uusintakerta.

Jos olet uusinut opintosuorituksen ja saanut samasta opintosuorituksesta eri arvosanoja, lopulliseksi opintosuoritukseksi tulee ensisijaisesti se, josta olet saanut korkeamman arvosanan.

Sinun ei ole mahdollista yrittää korottaa hyväksiluetun opintojakson tai opintokokonaisuuden arvosanaa. Kandidaatintutkielman, maisterintutkielman tai väitöskirjan arvosanaa ei myöskään ole mahdollista yrittää korottaa.

Jos haluat korottaa kirjallisen opintosuorituksen kuten esimerkiksi harjoitustyön, esseen tai oppimispäiväkirjan arvosanaa, työ tulee kirjoittaa merkittäviltä osin uudelleen tai uudesta aiheesta.

Voit halutessasi korottaa myös opintokokonaisuuteen koostetun opintojakson arvosanaa. Korotus ei kuitenkaan vaikuta opintokokonaisuuden jo annettuun arvosanaan tai suorituspäivämäärään. Opintokokonaisuuden arvosanaa ei siis muuteta korotetun opintosuorituksen takia, eikä koostettua opintokokonaisuutta myöskään pureta, ellei kyse ole virhemerkinnästä.

Hyväksytyn opintojakson suorittaminen kokonaan uudelleen

Jos olet koulutusohjelman tutkinto-opiskelija, et voi ilmoittautua uudelleen opintojaksolle, jonka olet jo suorittanut ja jonka korotusmahdollisuudet olet käyttänyt, ellei kyse ole siitä, että opintosuoritus on vanhentunut eikä sitä sen vuoksi voi käyttää tutkintoon.

Opintojakson hyväksytysti suorittanut voi ilmoittautua samalle opintojaksolle, mikäli se järjestetään avoimena yliopisto-opetuksena. Jos haluat korottaa jo hyväksyttyä arvosanaa avoimen yliopisto-opetuksen opintojaksolla, maksat aina kurssikohtaisen opintomaksun. Ennen ilmoittautumista ota yhteyttä: avoin-student(at)helsinki.fi.

Hylätyn opintosuorituksen uusiminen

Jos saat opetukseen liittyvästä kuulustelusta hylätyn arvosanan, voit uusia sen niillä uusintakerroilla, jotka järjestetään. Opetukseen liittyvässä kuulustelussa tulee olla vähintään yksi uusimismahdollisuus.

Huomaa lisäksi, että sinun tulee suorittaa kaikki samaan opintojaksoon kuuluvat opintosuoritukset yhden vuoden kuluessa ensimmäisestä suorituksesta, ellei ole annettu muuta määräaikaa. Koulutusohjelmasi opetussuunnitelmasta käy kuitenkin ilmi, jos voit suorittaa puuttuvan opintosuorituksen vuotta pidemmässä ajassa, mikäli seuraavaa suoritusmahdollisuutta ei ole aikaisemmin. Jos opintojakso järjestetään siten, että se suoritetaan useamman lukuvuoden kuluessa, mainittua yhden vuoden määräaikaa ei noudateta, vaan sinun tulee suorittaa opintojakso siten kuin opetussuunnitelmasta käy ilmi.

Jos hylätty suoritus on essee tai muu vastaava kirjallinen opintosuoritus, sinulle tulee tarjota mahdollisuus tehdä opintosuoritus uudelleen, että saat hyväksytyn arvosanan.

Opetuksesta riippumattomiin kuulusteluihin osallistumista ei ole rajoitettu. Voit siis uusia esimerkiksi hylätyn kirjatentin niin monta kertaa, että saat hyväksytyn arvosanan.

 

Uusintakuulustelut pidetään yleensä yleisessä kuulustelutilaisuudessa. Ilmoittaudu uusintaan Sisussa, tekniset ohjeet ilmoittautumiseen löydät täältä.