Tenttiminen Examinarium-tenttiakvaariossa

Valitse koulutusohjelma

Hae koulutusohjelmaa

Kandiohjelmat

Maisteri- ja lisensiaattiohjelmat

Tohtoriohjelmat

Palauta oletusarvoihin

Ohje on tarkoitettu sekä vanhoissa koulutuksissa että uusissa koulutusohjelmissa opiskeleville. 

Osan tenteistä voit suorittaa sähköisesti itse varaamanasi aikana valitsemassasi tenttiakvaariotilassa. Tenttiminen tapahtuu tietokoneella, ja tilassa on tallentava tenttivalvonta. Ennen ensimmäistä Examinarium-tenttiäsi, perehdy alla oleviin ohjeisiin.

Täältä löydät Examinariumiin liittyvät uutiset ja tiedotteet. 

Ilmoittaudu Examinarium-tenttiin

Ilmoittaudu ensin tenttiin tai kurssille WebOodissa(Avoimen yliopiston järjestämille kursseille ilmoittaudutaan avoimen yliopiston opinto-ohjelmassa olevan linkin kautta.)

Tentittävissäsi olevat tentit löydät kirjautumalla Examinariumiin. Huomioi mahdolliset erityisjärjestelyiden tarpeesi, sillä kaikkia tenttejä ei ole mahdollista suorittaa Examinariumissa. Lisäksi kursseilla saattaa olla useita suoritusmuotoja, jolloin Examinarium-tentti ei koske kaikkia opiskelijoita.

 • Jos tentti ei näy työpöydällä, siirry Tentit-välilehdelle. Järjestelmä listaa varausmahdollisuudet vain niihin tentteihin, joita vastaavaan opetukseen olet ilmoittautunut WebOodissa, ja jotka opettaja on lisännyt järjestelmään. Jos opintojaksolla jonka tenttiä etsit, tehdään jokaiselle opiskelijalle oma, henkilökohtainen tentti, katso ohjeet alta*.
 • Valitse tentti klikkaamalla sen nimeä. Jos tentti on oikea, klikkaa Ilmoittaudu.
 • Valitse tenttitila. (HY ei ole vielä mukana tenttivierailu-pilotissa, jonka puitteissa opiskelijat voivat tenttiä toisten oppilaitosten tenttikoneilla. Älä varaa tenttitilaa ulkopuolisesta oppilaitoksesta)
 • Valitse kalenterinäkymästä itsellesi sopiva aika. Voit varata ajan korkeintaan 30 päivän päähän.
 • Vahvista lopuksi ilmoittautuminen.

Saat vahvistuksen sähköpostiisi onnistuneesta tenttipaikan varauksesta. Varaus näkyy myös Examinarium-järjestelmässä. Muista koneen numero, jonka järjestelmä sinulle arpoi. Jos et saa vahvistusviestiä, tilavarauksesi on saattanut jäädä kesken. Tarkista, että varaamasi tentin kohdalla näkyy tieto tekemästäsi varauksesta.

*Jos olet ilmoittautumassa henkilökohtaiseen tenttiin, käy kirjautumassa yliopiston käyttäjätunnuksellasi Examinariumiin (jotta tunnuksesi rekisteröityy järjestelmään). Ota tämän jälkeen yhteyttä tentaattoriin, jotta hän tietää tehdä sinulle nimetyn tentin.

HUOMIOI TENTTIPAIKAN VARAUSTA TEHDESSÄSI:

 • Tenttitilasta ei saa poistua ennen kuin olet palauttanut tenttivastauksesi.
 • Kuhunkin tenttiin voi olla korkeintaan yksi varaus kerrallaan.
 • Jos et pääsekään varaamanasi aikana, peru tai siirrä varaustasi.
 • Jos järjestelmä ilmoittaa, että sinulla ei ole enää suorituskertoja jäljellä, ota yhteyttä tentaattoriin. Examinarium laskee keskeytetyn tentin tai peruuttamattoman varauksen suorituskerraksi, jotka tentaattori voi vapauttaa. Tapauksessa, jossa olet palauttanut tenttivastauksesi normaalisti, odota arviointia ennen uuden tenttiajan varaamista.

 

Tenttivarauksen muuttaminen ja peruminen

Muista siirtää tai perua varauksesi, sillä peruuttamaton varaus lasketaan suorituskerraksi. Perumaton tentti voi estää uuden varauksen (riippuen tentaattorin asettamasta suorituskertojen määrästä). Tällöin sinun on otettava yhteyttä tentaattoriin suorituskerran vapauttamiseksi.

Voit muuttaa tai perua varauksesi ennen tenttiaikaa kirjautumalla Examinariumiin:

 • Valitse "Ilmoittautumiset" -listalta oikea tentti ja valitse oikealla oleva kolme pistettä-painike ja ”Vaihda tenttiaika”. Valitse uusi aika ja vahvista varaus. Uusi varaus näkyy ilmoittautumiset-sivullasi ja saat siitä myös sähköpostivahvistuksen.
 • Peru varauksesi valitsemalla kolme pistettä-painike ja ”Poista varaus”. Jos et aio tenttiä kyseistä tenttiä, voit poistaa tentin ilmoittautumiset listasta valitsemalla "Peruuta ilmoittautuminen".

Tenttitilaan meneminen

Tarkista saamastasi sähköpostista tai Examinarium-järjestelmästä varauksesi kohdalta, mihin tilaan ja mille koneelle olet menossa. Et pääse vastaamaan tenttiin muilta koneilta.

Saavu ajoissa paikalle, sillä tenttiaikasi alkaa kulua heti varaamasi ajan alkaessa. Siirry tilaan ja koneelle kuitenkin vasta 5 minuuttia ennen tentin alkua, jotta edellinen tenttijä on ehtinyt päättää tenttinsä.

TIloissa on ohjeet tenttimiseen ja ongelmatilanteiden varalta. Tentin aikaista tukea ei ole saatavilla.

Tiloissa on tallentava tenttivalvonta.

Opiskelijakortti tai henkilöllisyystodistus on oltava tentissä mukana henkilöllisyyden todentamiseksi (tiloihin tehdään tallentavan tenttivalvonnan lisäksi pistokokeita). Tenttitiloista ei saa poistua kesken tenttisuorituksen.

Tenttien järjestämistä koskevat yleiset kuulusteluja koskevat määräykset. Tenttipaikalle ei saa tuoda mitään eikä sieltä saa viedä mitään. Mukaan otettavien tavaroiden kielto koskee myös kaikkia sähköisiä viestintävälineitä, älykelloja, muistiinpanovälineitä ja eväitä. Opiskelija saa tuoda mukanaan vain opiskelijakortin henkilöllisyyden tarkastamista varten ja tavarasäilön avaimen.

TENTTITILAT KAMPUKSITTAIN:

Keskustassa:

 • Aleksandria 4. kerros (16 paikkaa) Huom! Aleksandria on suljettu 16.3. alkaen toistaiseksi
 • Aleksandria kellarikerros K133 (16 paikkaa) Huom! Aleksandria on suljettu 16.3. alkaen toistaiseksi
 • Porthanian 3. kerros esteetön tenttitila (1 paikka), käytössä vain erityistarpeisiin

Viikissä: Infokeskus Korona, huone 415 (6 paikkaa)

Kumpulassa: Chemicumissa, huone A122 (12 paikkaa)

Meilahdessa: Biomeducum 2B:ssä sh15 (16 paikkaa) katso kartta

Mikkeli: Yliopistokeskus (1 paikka)

Lahti: Niemen kampus (1 paikka): Suljettu toistaiseksi

Tenttiin vastaaminen

Katso video tenttiin vastaamisesta (englanniksi).

1. Etsi oikea tenttikone ja toimi seuraavasti:

 • Valitse työpöydältä pikakuvake START EXAM ja kirjaudu omilla tunnuksillasi ohjelmaan.
 • Mikäli olet etuajassa, odota tentin alkamista.
 • Tentti käynnistyy automaattisesti, kun tenttiaikasi alkaa.
 • Navigointi. Tentissä on yksi tai useampia aihealueita, joissa jokaisessa on yksi tai useampia kysymyksiä. Tarkista tenttinäkymän oikeasta reunasta, montako aihealuetta ja kysymystä tentissä on. Yhden aihealueen kysymykset ovat yhdellä sivulla. Aihealueiden välillä pääset liikkumaan oikean reunan listasta tai sivun alareunan sinisistä nuolista.

2. Lue tentin ohjeet.

3. Vastaa kysymyksiin haluamassasi järjestyksessä.

 • Klikkaa tarvittaessa vastaustila auki kysymyksen otsikosta.
 • Voit liikkua aihealueiden välillä vapaasti. Voit siis tehdä muistiinpanoja kaikkiin kysymyksiin ja tarkentaa sen jälkeen vastauksiasi.
 • Ohjelma tekee automaattitallennuksen minuutin välein. Halutessasi voit myös tallentaa klikkaamalla Tallenna-painiketta.

4. Palauta tentti klikkaamalla oikeasta reunasta linkkiä ”Tallenna ja palauta tentti”.

5. Vahvista palautus.

 • Ohjelma näyttää sinulle palautusviestin ja kirjaa sinut ulos.
 • Tenttiajan päättyessä tentti palautuu automaattisesti, jos et ole palauttanut sitä itse. Samalla sinut kirjataan ulos.

6. Sulje selainikkuna.

Mikäli joudut keskeyttämään tentin, valitse oikeasta reunasta linkki ”Keskeytä tentin suoritus”. Keskeytettyä tenttiä ei arvioida. Vahvista keskeytys, sulje selainikkuna ja kirjaudu ulos koneelta.

7. Käynnistä kone uudelleen valitsemalla työpöydältä kuvake RESTART COMPUTER.

Ongelmatilanteet:

Tenttitiloissa on ohjeet ongelmatilanteiden varalle. Mikäli et onnistu ohjeita seuraamalla suorittamaan tenttiä, poistu tilasta (tilasta poistuminen päättää jo aloitetun tentin), kuvaa tarkasti ongelma ja ota yhteyttä johonkin seuraavista:

Tentin jälkeen

Saat sähköpostiviestin, kun tentaattori on arvioinut tenttisuorituksesi. Kirjautumalla Examinariumiin näet saamasi kokonaispisteet, arvosanan tentistä ja saamasi sanallisen palautteen. Jos haluat nähdä tenttivastauksesi, ota yhteyttä tentaattoriin. Opintojakson lopullinen arvosana rekisteröidään Oodiin. 

Anna palautetta Examinariumissa tenttimisestä.

Erityisjärjestelyt Examinarium-tentissä

 • Jos tarvitset tenttimiseen lisäaikaa, ota yhteyttä tentaattoriin. Examinariumissa ei ole mahdollista antaa lisäaikaa, mutta opettaja voi tehdä sinulle henkilökohtaisen tentin/tenttejä, joihin muut eivät voi ilmoittautua. Jos tentin kesto on lisäajalla yli kolme tuntia, vaihtoehtoina on tentin pilkkominen kahdeksi tentiksi tai sen suorittaminen muualla kuin Examinariumissa.
 • Jos tarvitset tenttimiseen hiljaisen tilan, kokeile jotain Examinarium tilaa. Jos tenttiminen ei onnistu, varaa aika esteettömään tenttitilaan.
 • Jos liikut pyörätuolilla, tarkista tenttitiloja varatessasi tilojen esteettömyys.
 • Jos tarvitset avustajaa tai muita erityisjärjestelyjä tentin aikana, varaa aika esteettömään tenttitilaan ennen kuin varaat ajan Examinariumista. Kerro varatessasi, että haluat tilan, jossa on Examinarium-kone.

MITÄ EXAMINARIUMISSA EI VOI TENTTIÄ?

Examinariumissa ei ole mahdollista toteuttaa kaikkia mahdollisia tarpeita. Rajoitteita voivat aiheuttaa opiskelijoiden tasapuolinen kohtelu tai tenttijän erityistarpeet ja turvallisuus: tenttiakvaariossa ei ole valvojaa läsnä kuten paperitenteissä.

 • Tenttitilaan ei saa tuoda mitään; ei siis myöskään ruokaa, juomaa tai verensokerimittaria. Jos sinulla on esim. terveydentilasi takia tarve syödä tentin aikana, varaa aika esteettömään tenttitilaan.
 • Jos tentissä saa olla mukana omia aineistoja kuten muistiinpanoja, ei tenttiä ole mahdollista tenttiä opiskelijoiden tasapuolisen kohtelun vuoksi sellaisessa tenttiakvaariotilassa, jossa on useita tenttikoneita. Aineistotentit, joissa aineistot ovat kaikille yhteisiä, voidaan toteuttaa lisäämällä aineistot tenttiin liitteenä.
 • Ryhmätenttejä ei voi tehdä tenttiakvaariossa, koska keskustelu häiritsisi muita tenttijöitä.
 • Tiedostoja, kuten piirroksia tai käsitekarttoja, ei ole toistaiseksi mahdollista tuottaa, ei myöskään kaavoja.

Tenttikysymykseen vastaamiseen ei voi käyttää ääntä, eli esimerkiksi kielistudio-tyyppistä kuullun ymmärtämistä ei ainakaan toistaiseksi ole mahdollista suorittaa Examinarium-tenttinä. Samoin vastaaminen ääneen ei ole mahdollista siksi, että puhuminen häiritsisi muita tenttijöitä.

Tenttivierailuun lähteville opiskelijoille

Tenttivierailu tarkoittaa sitä, että suoritat oman korkeakoulusi opintojakson tentin jonkun toisen korkeakoulun EXAM-tenttitilassa (HY:ssä nimellä Examinarium). Ennen tenttivarausta lue tämä ohje meiltä lähteville opiskelijoille ja valitsemasi kohdekorkeakoulun ohjeet tenttijöille (tenttitilojen aukioloajat, kulkuoikeudet ym. korkeakoulukohtaiset ohjeet) https://e-exam.fi/exam-tenttivierailu/.  

KAIKKIA TENTTEJÄ EI VOI TENTTIÄ TENTTIVIERAILUNA:   

 • Koneiden ohjelmistovalikoima vaihtelee korkeakouluittain. Esimerkiksi jos tentissä saa käyttää Finlex-tietokantaa, et voi tehdä tenttiä muualla kuin Aleksandrian K133-tilassa. Huom! Aleksandria on suljettu 16.3. alkaen toistaiseksi. Tenttiin, jossa Finlexin käyttö on sallittu, voi varata Porthanian Esteettömän tenttitilan. Piirtonäyttöjen ja muiden ohjelmien saatavuuden tulee opiskelijan itse tarkistaa ja varata paikka vain sellaisesta tilasta, jossa tarvittavat ohjelmistot löytyvät. Vastaavasti tenttiä ei saa suorittaa tilassa, jossa on käytössä tentissä kiellettyjä ohjelmistoja. 
 • Jos tentissä on valinnaisia aihealueita (ilmoittautuessa voit valita mitä osioita tentissä suoritat), tenttiä ei voi tehdä tenttivierailuna.  
 • Tunnuksen tyyppi saattaa rajoittaa tenttivierailumahdollisuuksia. Jos tunnus ei ole ns. tavallinen opiskelijatunnus, osa muiden korkeakoulujen tiloista rajautuu pois käytöstä (esimerkiksi avoimen yliopiston opiskelijatunnuksilla). Jos olet epävarma oman tunnuksesi toimivuudesta, kirjaudu haluamasti tenttipaikan Exam-järjestelmään HY:n tunnuksella. Jos pääset kirjautumaan järjestelmään opiskelijaroolissa, kirjautuminen myös tenttitilanteessa heidän tiloissaan onnistuu.   

Seuraa Examinariumin katkotiedotteita verkkosivulta; toisen korkeakoulun tilasta on mahdollista varata tenttiaika myös sellaiselle ajankohdalle, jolloin HY:n tenttijärjestelmässä on käyttökatko. Tenttiminen ei tällöin onnistu, sillä tentti haetaan HY:n järjestelmästä kohdekorkeakoulun tenttijärjestelmään.  

Jos sinulla on opinto-oikeus useampaan korkeakouluun; tenttivaraus tehdään aina sen korkeakoulun Exam-järjestelmässä ja sen korkeakoulun tunnuksilla kirjautuen, minne olet tenttiä suorittamassa. HY:n tentit varataan Examinariumin varauskalenterin kautta (valitse tentti ja tenttitilan kohdalla "Tenttiajanvaraus ulkopuolisesta oppilaitoksesta) https://wiki.eduuni.fi/display/CSCEXAM/Tenttivierailun+ohjeet+opiskelijalle. Kohdekorkeakoulun tenttitilassa kirjaudut Exam-järjestelmään HY:n tunnuksilla.  

Tenttivierailu on pilottivaiheessa, jonka aikana keräämme kokemuksia ja kehitämme tenttivierailuun liittyviä käytänteitä. Kuulemme mielellämme palautetta tenttivierailukokemuksistasi.