Tohtoriopinnot omalla rahoituksella

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Palkallisen väitöskirjatutkijan tehtävän ja apurahan lisäksi tohtoriopintoja on mahdollista tehdä kokonaan tai osin omalla rahoituksella eli käymällä töissä opintojen ohella.

Omalla rahoituksella opintojen tekeminen tarkoittaa työskentelyä tehtävissä, jotka eivät liity väitöskirjatutkimuksen tekoon. Tällöin väitöskirjaa tehdään yleensä osa-aikaisesti.

Parhaimmillaan työskentely voi liittyä väitöskirjatutkimukseesi, esimerkiksi jos työskentelet jossain tutkimuslaitoksessa väitöskirjatutkimuksen aiheen parissa. Tällöin on sinun ja työnantajasi yhdessä sovittavissa kuinka suuri osa työstäsi menee väitöskirjan ja opintojen edistämiseen.

Jos työtehtäväsi eivät liity lainkaan väitöskirjatutkimukseen, on hyvä keskustella työnantajan kanssa esimerkiksi mahdollisuuksista pitää opintovapaata jossain vaiheessa väitöskirjaprojektia. Opintovapaata varten voit hakea apurahoja tai selvittää oletko oikeutettu esimerkiksi Työllisyysrahaston myöntämään aikuiskoulutustukeen. Aikuiskoulutustuesta saat lisää tietoa Työllisyysrahaston verkkosivuilta.

Jos teet väitöskirjaa muiden töiden ohella, on tärkeää varautua siihen, että tämä vaikuttaa tutkinnon valmistumisen aikatauluun. Päätoimisella työskentelyllä tohtoriksi valmistumiseen menee neljä vuotta, joten jos teet väitöskirjaa esimerkiksi puolipäiväisesti, tohtoriksi valmistuminen vie todennäköisesti noin kahdeksan vuotta. Laadi opinto- ja tutkimussuunnitelmasi alusta asti realistisesti ja omat aikataulusi huomioiden.

Vaikka et olisi väitöskirjatutkijan työsuhteessa yliopistoon tai tekisi tutkimusta apurahalla, opintojen näkökulmasta olet samalla viivalla kaikkien yliopiston väitöskirjatutkijoiden kanssa. Sinulle kuuluvat kaikki tohtoriopiskelijan statukseen liittyvät oikeudet ja opiskelijaedut. Opinto-oikeuden kautta saat oikeuden esimerkiksi yliopiston sähköisiin palveluihin ja sähköpostiin sekä kirjaston palveluihin. UniCafe tarjoaa jatko-opiskelijahintaista lounasta kaikille väitöskirjatutkijoille ja myös UniSportin palvelut ovat kaikkien väitöskirjatutkijoiden käytössä. Lisää tietoa väitöskirjatutkijan palveluista löydät muualta tältä sivustolta.