Tohtoriopintojen arvioiminen

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Tästä ohjeesta löydät tietoa tohtorin tutkintoon sisältyvien opintojaksojen ja -kokonaisuuksien, sekä väitöskirjan arvosteluasteikoista ja arvosanojen määräytymisestä.

Arvosteluasteikot ja arvosanat

Opintojaksot arvostellaan pääosin asteikoilla 0–5 tai hylätty–hyväksytty. Väitöskirjat arvostellaan asteikolla hylätty–hyväksytty–kiittäen hyväksytty.

Arvosanat määritellään seuraavasti: 5 (erinomainen), 4 (kiitettävä), 3 (hyvä), 2 (tyydyttävä), 1 (välttävä), 0 (hylätty). Jos opintojakso arvostellaan asteikolla hyväksytty–hylätty, tarkista kyseisen opintojakson kuvauksesta, mitä sen hyväksyttyyn suorittamiseen vaaditaan.

Opintokokonaisuuden arviointi ja arvosana

Opintokokonaisuudet (tieteenalaopinnot ja yleiset valmiustaidot) muodostuvat opintojaksoista. Kokonaisuuksien sisällöt löydät Sisusta oman tohtoriohjelmasi opinto-oppaasta.

Hae tohtorintutkintoon kuuluvista opintokokonaisuuksista (tieteenalaopinnot ja yleiset valmiustaidot) kokonaisuusmerkintä suoritettuasi kaikki siihen kuuluvat opintojaksot. Ilman kokonaisuusmerkintöjä et voi valmistua. Opintokokonaisuuden vastuuhenkilö antaa kokonaisuusmerkinnän ja arvosanan suoritetusta opintokokonaisuudesta viimeistään kuukauden kuluessa pyyntöpäivästä. Tiedon siitä, kuka kunkin kokonaisuuden hyväksyy, löydät Sisusta oman tohtoriohjelmasi opinto-oppaasta.

Kun kokonaisuus on hyväksytty, se kirjataan opintorekisteriin viimeistään kuukauden kuluessa. Kesäaikaan merkinnän kirjaaminen rekisteriin voi kestää pidempään.

Miten opintokokonaisuuden arvosana määräytyy?

Yleisten valmiustaitojen suoritettu opintokokonaisuus arvostellaan arvosanalla hyväksytty. Tieteenalaopintojen opintokokonaisuus suoritettu opintokokonaisuus arvostelleen joko arvosanalla hyväksytty tai asteikolla 0–5. Tiedon siitä kumpaa arvosteluasteikkoa omassa tohtoriohjelmassasi käytetään saat tohtoriohjelman opinto-oppaasta.

Jos opintokokonaisuus arvostellaan asteikolla 0–5, opintokokonaisuuden arvosana määräytyy siihen käytettävien opintojaksojen arvosanojen perusteella siten, että kutakin opintojaksoa painotetaan sen opintopistemäärän mukaisesti. Arvosanaa laskettaessa huomioidaan ainoastaan opintojaksot, jotka on arvioitu asteikolla 0–5. Mikäli kokonaisuuden opintopistemäärästä yli puolet on arvioitu muuten kuin asteikolla 0–5, opintokokonaisuudesta ei anneta arvosanaa.

Opintokokonaisuuksien arvosanat lasketaan kahden desimaalin tarkkuudella ja pyöristetään seuraavasti:

  •     5 (erinomainen), keskiarvo 5,00–4,50
  •     4 (kiitettävä), keskiarvo 4,49–3,50
  •     3 (hyvä), keskiarvo 3,49–2,50
  •     2 (tyydyttävä), keskiarvo 2,49–1,50
  •     1 (välttävä), keskiarvo 1,49–1,00

Väitöskirjan ja lisensiaatintutkimuksen arviointi ja arvosana

Väitöskirjat ja lisensiaatintutkimukset arvostellaan asteikolla hylätty–hyväksytty–kiittäen hyväksytty. Väitöskirjan arvostelee tiedekuntaneuvosto arvosanalautakunnan ehdotuksen perusteella. Lisää tietoa väitöskirjan arvostelusta löydät sivulta Väitöskirjan arvostelu.

Mitä teen, jos en ole tyytyväinen arvosteluun?

Jos sinua on mielestäsi kohdeltu epäoikeudenmukaisesti opintojakson arvostelussa, lue lisää ohjeesta Opiskelijan oikeusturva.

Jos et jostain muusta syystä ole tyytyväinen saamaasi arvosanaan, tutustu ohjeeseen Suoritusten uusiminen ja korottaminen.