Vaihtoon hakeminen

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Tästä ohjeesta löydät Helsingin yliopiston opiskelijavaihtohakuun liittyviä tietoja (mm. hakuajat, hakuprosessi, vaaditut dokumentit. Aloita vaihdon suunnittelu hyvissä ajoin ennen hakuaikaa ja hakemuksen tekemistä. Tutustu suunnitteluohjeisiin, vaihtokohteisiin ja kielitaitovaatimuksiin ennen hakemuksen aloittamista. Voit hakea vasta sen jälkeen kun olet ensin suunnitellut hakukohteesi.

Opiskelijavaihtoon hakemisessa on yleensä kaksi vaihetta.* Ensin haet vaihtoon Helsingin yliopiston vaihtohaussa hakuaikoina. Jos tulet valituksi, sinun pitää vielä hakea itsenäisesti suoraan vaihtoyliopistoon.

* Poikkeuksena Free mover - ja North2North-vaihdot, joissa hakuprosessi on hieman erilainen. Katso tarkemmat ohjeet näiden vaihtojen omista ohjeista.

Hakuajat

Hakuajat löydät omalta sivultaan.
 

Step by step - Hakeminen Mobility Onlinessa

Helsingin yliopiston vaihtohaussa hakemus tehdään hakuaikojen aikana Mobility Online - hakujärjestelmässä eli kansainvälisen liikkuvuuden sähköisessä haku- ja tietojärjestelmässä. Kaikkien vaihtokohteiden myös EU- ja ETA- alueen ulkopuolisten kohteiden tarkemmat tiedot löytyy parhaiten Vaihtokohteet maailmalla -ohjeesta.

Hakuprosessin vaiheet lyhyesti – tarkemmat tekniset ohjeet löytyvät sivulta Hakeminen Mobility Onlinessa. Tutustu tarkkoihin teknisiin ohjeisiin ja seuraa niitä samalla kun täytät hakemustasi.

HUOM! Mobility Onlinessa on kuukausittainen käyttökatko joka kuukauden 2. tiistaina klo 10-12. Huoltokatkon aikana ei voi kirjautua Mobility Onlineen. 

  1. Rekisteröidy hakijaksi täyttämällä hakulomakeKesäkursseille on oma hakulomake
  2. Täytä rekisteröitymislomakkeen tiedot. Merkitse lomakkeeseen mahdollinen 2., 3. tai 4. hakuvaihtoehtosi. 
  3. Hakijaksi kirjautumisen jälkeen saat sähköpostiisi linkin. Kirjaudu linkistä Mobility Online -tilillesi.
  4. Hanki ja valmistele tarvittavat liitteet ja lataa ne pdf-tiedostoina Mobility Online -tilisi palautuskansioon. Katso tarkemmat ohjeet liitteistä alla olevista kappaleista.
  5. Lataa kaikki liitteet Mobility Online -järjestelmään hakuajan päättymiseen mennessä.

Jos sinut hyväksytään hakijaksi vaihtoon Helsingin yliopistossa, sinun on haettava sen jälkeen vielä kohdeyliopistoon heidän vaatimustensa mukaisesti. Vaihtoon valitut saavat sitä varten ohjeet kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluista hyväksymissähköpostissa, joka lähetetään osoitteesta studentexchange@helsinki.fi.

Järjestelmä on englanninkielinen, mutta voit hakiessasi täyttää tietosi myös suomeksi tai ruotsiksi.

Seuraa tarkkoja teknisiä ohjeita hakemisesta Mobility Onlinessa, kun aloitat hakemuksen teon ja tutustu vaadittaviin hakuliitteisiin jo etukäteen. Apua hakemuksen tekoon saat osallistumalla vaihtoinfoihin ja hakuklinikoihin sekä ottamalla yhteyttä kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluihin. Hakuportaalista et rekisteröitymisen jälkeen pääse suoraan omalle Mobility Online -tilillesi. Kirjaudu tilillesi osoitteessa: https://kvl.it.helsinki.fi (kirjautuminen yliopiston käyttäjätunnuksella).

Teknistä apua Mobility Online -hakemuksen ja -tilin kanssa saat sähköpostilla osoitteesta studentexchange@helsinki.fi. Kirjoita viestiisi mahdollisimman tarkka kuvaus kohtaamastasi ongelmatilanteesta. Kiireellisessä tapauksessa voit myös soittaa +358 2941 22401 (ma-pe 12-14).

Hakemuksen liitteet

  1. Opintosuunnitelma kuhunkin hakemaasi vaihtokohteeseen
  2. Opintosuoritusote, ladattuna Sisusta. (Sisu-ohje opintosuoritusotteen lataamiseen) Jos olet suorittanut alemman korkeakoulututkinnon muualla kuin Helsingin yliopistossa, liitä hakemukseen myös aiemman tutkintosi opintosuoritusote pdf-muodossa. Jos sinulla on JOO-oikeus toiseen korkeakouluun Suomessa, laske suoritetut JOO-opintopisteet mukaan kokonaisopintopistemäärään ja liitä JOO-oikeuden opintosuoritusote hakemukseesi mukaan ylimääräisenä liitteenä, jos opinnot eivät näy vielä Helsingin yliopiston suoritusotteella.
  3.  Perustelukirje
  4. Mahdollisia lisäliitteitä: 
    1. Kielitaitotodistus. Tarkista aina, vaaditaanko sinulta kielitaitotodistusta hakemuksen liitteeksi. Tieto löytyy EU-/ETA -alueen ulkopuolisten maiden osalta kunkin yliopiston kohdalta sivulta Vaihtokohteet maailmalla ja Euroopan kohteissa sivulta Vaihdon kielitaitovaatimukset ja kielitaitotodistukset. Jos aiot opiskella vaihdossa ainoastaan englanniksi, sinun ei tässä vaiheessa tarvitse liittää hakemukseen kielitaitotodistusta.
    2. Tutkielman teko vaihdossa: Jos haet tekemään tutkintoon kuuluvaa tutkielmaa vaihtoon, lisää myös Agreement for Thesis work (word) (katso lisätietoja kohdasta "Vaihtohakemuksen opintosuunnitelma")

Huom! Jos haet Free mover- ohjelmaan, tarkista vaaditut lisäliitteet sen ohjeista.

Vaihtohakemuksen opintosuunnitelma (Learning Agreement)

Yleistä opintosuunnitelmasta

Jos et vielä ole perehtynyt vaihtokohteesi opetustarjontaan, tee se viimeistään nyt! Tämä on usein koko prosessin haastavin osuus, mutta älä lannistu. Valitse kursseja jotka sopivat tutkintoosi Helsingin yliopistossa. Tämä tutkinto voi olla myös maisterin tutkinto, johon suunnittelet hakevasi kandidaatin tutkintosi jälkeen ja johon voit sisällyttää vaihdossa suorittamasi opinnot. Lue enemmän opintojen sijoittelusta sivulta Haluatko vaihtoon? - Ohjeita suunnittelun tueksi.

Opintosuunnitelmaan hakuvaiheessa kirjattavien opintojen määrä: 

Euroopan kohteet: 30 op/lukukausi (60 op/lukuvuosi) vaihtoyliopiston lukukauden kestosta riippumatta. 

Muut kohteet: Katso vaadittava minimivaatimus opintojen määrästä Vaihtokohteet maailmalla -ohjeista vaihtokohteesi tiedoista.

Opintopisteiden mitoituksesta eri maissa löydät tietoa luvusta "Miten opintopisteiden määrä muunnetaan?"

Selvitä mitä kursseja saat opiskella vaihtokohteessa esimerkiksi seuraavilla keinoilla:

  • tutustu vaihtoyliopiston verkkosivuihin ja etsi vaihto-opiskelijoille suunnattu kurssitarjonta. Valitse kursseja alalta, jonka vaihtosopimus kattaa
  • yliopistonlaajuiset sopimukset Euroopan ulkopuolella: katso kurssitarjonta Vaihtokohteet maailmalla -ohjeista vaihtokohteesi tiedoista.

Jos et löydä kurssitarjontaa näillä keinoilla, ota tarvittaessa yhteys vaihtoyliopiston vaihtokoordinaattoriin. 

Vaihtoyliopistoilla voi olla rajoituksia siinä, mitä kursseja vaihto-opiskelijat saavat opiskella. Kohdeyliopisto voi esimerkiksi vaatia, että sinulla on valmis kandidaatin tutkinto ennen kuin voit opiskella maisteritason kursseja.

Varaudu siihen, että suunnitelma on aina suunnitelma. Usein suunnitelma on pakko tehdä vaihtoa edeltävän lukuvuoden opetustarjonnan perusteella. Mitä enemmän aiot korvata vaihto-opinnoilla tutkintosi pakollisia kursseja, sitä tarkempi opintosuunnitelma kannattaa tehdä.

  • Useissa koulutusohjelmissa opiskelijat voivat tietyin ehdoin suorittaa vaihdossa tutkintoon kuuluvan valinnaisen opintokokonaisuuden. Lisätietoa löydät hyväksilukuperiaatteista 
  • Jos aiot korvata jonkin tietyn pakollisen kurssin tutkinnostasi vaihdossa suoritettavilla opinnoilla, vertaa itse että kurssien sisällöt ja osaamistavoitteet vastaavat toisiaan. Jos vaihto mahtuu tutkintoosi ainoastaan suorittamalla korvattavia kursseja, niin varmista kurssin korvattavuus jo suunnitteluvaiheessa ottamalla yhteyttä kyseisen kurssin vastuuopettajaan tai koulutusohjelmasi korvaavuuksista vastaavaan henkilöön.

Opintosuunnitelman laatiminen käytännössä

Vaihtohakemuksessa vaihto-opintojen opintosuunnitelma ensisijaiseen hakukohteeseen tehdään Sisussa. Lisää valinnaiset vaihto-opinnot ensisijaiseen opintosuunnitelmaasi opintoluonnoksina. Ohje opintoluonnosten tekemiseen. Lisää suunnittelemasi Helsingin yliopiston perus-, aine- tai syventävien opintojen kursseja korvaavat vaihto-opinnot Sisun ajoitusnäkymään. Ohje ajoitusnäkymän käytöstä. Suunnitelmasta ei tarvitse tehdä erillistä liitettä vaan hakemusten käsittelijät käyvät katsomassa suunnitelman Sisussa. Jos sinulla on ongelmia Sisu-suunnitelman kanssa ota yhteyttä kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluihin.

Sisu-opintosuunnitelman ei tarvitse olla kokonaan valmis kelvatakseen vaihtohakemuksen liitteeksi. Siinä pitää kuitenkin olla seuraavat opinnot:

  • Kaikki suunnittelemasi vaihto-opinnot.
  • Kaikki tutkintoihisi kuuluvat pakolliset opinnot, sekä jo tehdyt että vielä puuttuvat (esimerkiksi perus- ja metodiopinnot). 
  • Kaikki opintorekisteriin vaihtohakemuksen tekemiseen mennessä rekisteröidyt, tutkintoosi käytettävissä olevat opintosuorituksesi (myös sellaiset, joita et ole suunnitellut käyttäväsi tutkintoon).

Jos aiot suorittaa vaihdossa opintoja sekä kanditutkintoosi että tulevaan maisteritutkintoosi, tee suunnitelma Sisussa osittain molempiin tutkintoihin esimerkiksi lisäämällä kolme vaihtoyliopiston kurssia kanditutkinnon valinnaisiin ja kaksi kurssia maisteritutkinnon valinnaisiin.  Joissakin tapauksissa sinun kannattaa tehdä kaksi vaihtoehtoista opintosuunnitelmaa, joista toisen voit tehdä vapaamuotoisesti ja ladata Mobility online -hakujärjestelmään erillisenä liitteenä. Tee näin esimerkiksi silloin, jos aiot hakeutua johonkin toiseen maisteriohjelmaan tai opintosuuntaan kuin mikä on suora maisterioptiosi.

Jos haet useampaan eri yliopistoon, tee mahdollisten 2.-4. kohteiden suunnitelmat erilliseen dokumenttiin ja tallenna dokumentit hakemuksesi liitteiksi pdf-muodossa. Katso esimerkki opintosuunnitelmasta tästä.(word). Opintosuunnitelmasta on käytävä ilmi, miten suunnitelma poikkeaa ensimmäisen hakukohteen opintosuunnitelmasta. Kirjaa suunnitelmaan, jos aiot korvata tutkintoon kuuluvia pakollisia opintoja vaihtoyliopiston opinnoilla. Korvaavissa opinnoissa tulee suunnitelmaan merkitä korvattavan opinnon nimi. Valinnaisiin opintoihin sisällytettävistä opinnoista tulee listata jokaisen kurssin nimi ja laajuus.

Kieliopintojen tekeminen vaihdossa
  • Kielikeskus vastaa tutkintoon kuuluvien pakollisten kieliopintojen hyväksiluvusta ja kielikeskuksen ohjeet löydät täältä. Suunnittele opintojaksot Sisun ajoitusnäkymään.
  • Kielikeskuksen kielten opintokokonaisuuksiin voit sisällyttää vaihdossa suoritettuja kieliopintoja sopimalla asiasta opintokokonaisuuden vastuuopettajan kanssa. Suunnittele vaihdonaikaiset opintojaksot Sisuun opintoluonnoksina.
  • Vaihdossa tehtyä kieliopintoja voit sisällyttää tutkintoosi myös valinnaisina opintoina. Tee niistä Sisuun opintoluonnokset.
Tutkielman tekeminen vaihdossa 

Jos aiot kirjoittaa tai muuten työskennellä tutkintoon kuuluvan tutkielman kanssa vaihdon aikana, lisää hakemukseen opintosuunnitelman sijasta Agreement for Thesis work (word). Tutkielmaa voi tehdä vain Euroopan (Erasmus+ ja Nordplus) vaihtokohteissa ja joissakin yksikkökohtaisissa (Faculty and unit bilateral agreements) vaihtokohteissa Euroopan ulkopuolella. Helsingin yliopiston hakuvaiheessa riittää kohdeyliopiston vaihtokoordinaattorin alustava hyväksyntä tutkielman työskentelyä varten, mutta kohdeyliopistosta tulee löytyä akateeminen ohjaaja ennen vaihdon alkua.

Jos aiot edistää tutkielmaasi (etänä) HY:lle niin, että se ei ole osa vaihto-opintojasi, tutkielman tekemistä ei tarvitse mainita hakiessasi. Muista kuitenkin, että vaihdossa sinun pitää saada nimenomaan vaihtoyliopiston opintosuoritusotteelle HY:n vaatima minimimäärä opintopisteitä, Euroopassa 5 ECTS/kk, Euroopan ulkopuolisissa kohteissa riippuu kohteesta, yleensä n. 24-30 ECTS/lukukausi. Jos siis haluat edistää tutkielmaasi HY:lle vaihdon aikana, varmista että pystyt suorittamaan myös vaadittavan määrän opintopisteitä kurssien muodossa. 

Vaihtohakemuksen perustelukirje (motivation letter)

Perustelukirjeellä vakuutat valitsijat siitä, miksi juuri sinut tulisi valita valitsemaasi vaihtokohteeseen juuri tässä vaiheessa opintojasi.

  • Perustelukirjeen enimmäispituus on 400 sanaa eli yksi liuska. 
  • Voit kirjoittaa kirjeen suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.
  • Jos haet samassa haussa useampaan kuin yhteen yliopistoon, kirjoita kaikille yhteinen perustelukirje samaan tiedostoon, mutta painota ensimmäistä hakukohdetta.

Kerro kirjeessä:

  • miksi haluat opiskelemaan valitsemaasi vaihtokohteeseen
  • miten opiskelijavaihto valitsemassasi vaihtokohteessa tukisi tutkinto-opintojasi Helsingin yliopistossa
  • millaisen osan Helsingin yliopistossa suorittamaasi tutkintoa vaihdon aikana suorittamasi opinnot muodostaisivat
  • miksi haet vaihtoon juuri tässä vaiheessa opintojasi
  • millaisia suunnitelmia sinulla on tulevaisuutta ajatellen, ja miten opinnot ulkomailla edesauttaisivat sinua niiden toteuttamisessa. Kerro suunnitelmista omakohtaisesti; esimerkiksi "tähtään kansainväliselle uralle" ei riitä perusteluksi ilman tarkempaa, omaan pohdintaasi perustuvaa kuvausta
  • mitkä muut asiat saattaisivat vaikuttaa valintaasi. Jos sinulla on esimerkiksi vaihtoa tukevaa työkokemusta, kannattaa kirjeessä mainita siitä. Jos opinnoissasi on ollut esimerkiksi pitkä tauko tai olet vaihtanut pääainetta, kannattaa kirjeessä kertoa myös siitä.
  • Jos teet vaihdon aikana tutkielmaasi, perustelukirjeeseen kirjoitetaan tarkempi kuvaus miksi tutkielmaa tulisi päästä tekemään ko. kohteeseen sekä kuka sen tekemistä kohdeyliopistossa ohjaa. Jos ei ole vielä akateemista ohjaajaa, tulee perustelukirjeestä käydä ilmi, kenen kanssa tutkielman tekemisestä on sovittu vaihtokohteessa.

Kuinka moneen vaihtokohteeseen voin hakea?

Voit hakea yhdellä hakukierroksella aina yhteensä enintään neljään vaihtoyliopistoon. Voit hakea samalla hakukierroksella eri vaihto-ohjelmien ja yksiköiden paikkoja.

Yhdellä rekisteröitymislomakkeella voit hakea vain yliopiston, yhden yksikön (oppiaine/koulutusohjelma/tiedekunta) paikkoja. Mikäli haluat hakea vaihtoon useamman yksikön/tiedekunnan paikkoja, pitää sinun aina tehdä rekisteröityminen uudelleen etsimällä toisen yksikön/tiedekunnan paikat hakulomakkeelta.

Jos haet vaihtoon usean eri yksikön (oppiaine/koulutusohjelma/tiedekunta) paikkoja, täsmennä prioriteettijärjestyksesi rekisteröitymisen yhteydessä ja perustelukirjeessäsi. Prioriteettilistasi otetaan huomioon, kun vaihtovalintoja tehdään. Sinulle tarjotaan kuitenkin vain yhtä paikkaa. Valitsethan vain sellaisia vaihtokohteita, joihin olet oikeasti valmis lähtemään. Prioriteettilistasi ei vähennä mahdollisuuksiasi tulla valituksi ykköskohteeseesi.

Miten opintopisteiden määrä muunnetaan?

Vaihtosi aikana sinun tulee suorittaa 5 opintopistettä jokaista vaihtokuukautta kohden.

ECTS -opintopisteet: European Credit Transfer and Accumulation System (ECTS) on eurooppalaisten maiden erilaisten opintomitoitusten vertailemista varten käytetty mittausjärjestelmä. Helsingin yliopistossa yksi opintopiste vastaa yhtä ECTS-pistettä. ECTS-opintopisteet hyväksiluetaan samassa laajuudessa Helsingin yliopistossa (1 ECT​S = 1 op).

Varsinkin Euroopassa useat yliopistot käyttävät ECTS pisteiden kanssa suoraan verrannollisia opintopistemitoituksia, poikkeuksen tekee Iso-Britannia, jossa käytettävät opintopisteet vastaavat yleensä puolikasta Helsingin yliopiston opintopistettä (1 Britannian credit = 1/2 ECTS).

Euroopan ulkopuoliset kohteet: Euroopan ulkopuolisissa maissa opintopisteitä ei yleensä ilmoiteta ECTS-pisteinä. Näet kohdealuettasi koskevasta ohjeesta kunkin Euroopan ulkopuolisen yliopiston kuvauksen kohdalta, kuinka monta kurssia tai paikallista opintopistettä sinun tulee vaihtosi aikana vähintään suorittaa.

Euroopan ulkopuolisen vaihtoyliopiston opintopistemitoitusten vertaamista Helsingin yliopiston opintopistemitoitukseen hankaloittaa se, että useimmissa vaihtokohteissa opintopistemitoitukseen ei ole laskettu mukaan itsenäisen työn osuutta, vaan opintopisteistä käy ilmi ainoastaan suoritettavan lähiopetuksen määrä. Itsenäisen työn osuus on arvioitava kunkin kurssin osalta kurssikuvauksen perusteella.

Opinnot hyväksilukeva yksikkö päättää vaihdon jälkeen työmäärän perusteella kuinka monen ECTS-opintopisteen laajuisena mikin vaihtoyliopiston kurssi voidaan hyväksilukea. Hyväksiluettavien opintopisteiden määrä päätetään vaihtoyliopiston opintopistemitoituksen ja/tai kurssikuvausten perusteella ja kieliaineissa myös kurssin tavoitetason perusteella. Apuna voi käyttää Helsingin yliopiston kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluiden suosittelemaa muuntokerrointa kunkin kohdeyliopiston opintopisteille. Suositeltu muuntokerroin löytyy kunkin vaihtokohteen tiedoista. Suositeltu muuntokerroin ei sido hyväksynnän antavaa yksikköä, joka tekee lopullisen päätöksen hyväksiluettavien opintopisteiden määrästä. Hakuvaiheen opintosuunnitelma on aina alustava ja varsinaiset hyväksilukemiset tehdään vaihdon jälkeen suoritettujen kurssien tietojen perusteella.

Hakukelpoisuus ja valintaperusteet

Hyväksymistieto

Saat päätöksen valinnasta kuuden viikon sisällä haun päättymisestä. Sekä vaihtoon valituille että hylätyille opiskelijoille lähetetään viesti sähköpostitse englanniksi osoitteesta studentexchange@helsinki.fi. Älä hätäile vaikka ystäväsi olisi saanut tiedon valinnasta ennen sinua. Hakukohteesta ja koulutusohjelmasta riippuen tiedot lähetetään eri opiskelijoille eri tahdissa.

Kun saat hyväksymiskirjeen tulee sinun ottaa vastaan tai hylätä sinulle tarjottu vaihtopaikka Mobility Online -tililläsi seitsemän päivän kuluessa. 

Huomioi, että sinulle tarjotaan vain yhtä paikkaa, vaikka olisit hakenut useampaa paikkaa usealla hakulomakkeella. Jos kieltäydyt tarjotusta paikasta, sinulle ei tarjota toista paikkaa tällä hakukierroksella. Mikäli et tule valituksi mihinkään valitsemistasi paikoista, voidaan sinulle tarjota täyttämättä jäänyttä paikkaa, jos olet hakemuksessa ilmoittanut olevasi kiinnostunut muista paikoista.

Kun sinut on valittu vaihtoon Helsingin yliopistosta, on sinun vielä haettava vaihtoyliopistoosi Helsingin yliopiston valitsemana vaihto-opiskelijana.

Lue saamastasi hyväksymissähköpostissa tarkemmat ohjeet, miten toimia. Ohjeistukseen vaikuttaa se, minkä vaihto-ohjelman kautta olet lähdössä vaihtoon. Lue myös tarkemmat ohjeet vaihtokohteeseen hakemisesta.