Väitösviestintä

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Väitösviestintä on kokonaisuus, jossa väittelijä viestii itse tutkimuksestaan ja joissain tapauksissa tekee yhteistyötä yliopiston viestinnän kanssa. Kaikki väittelijät täyttävät vähintään väitöstietolomakkeen viimeistään 3 viikkoa ennen väitöstä.

Väitösviestinnän eteneminen

Milloin tahansa tutkimuksen tekemisen aikana

  • Omasta tutkimuksesta julkisesti kertominen auttaa profiloitumaan alan asiantuntijana. Viestintä kannattaa aloittaa jo paljon ennen tutkimuksen valmistumista ja väitöstilaisuutta. Tutkimusprosessista, kuten aineiston keruusta tai aiheeseen liittyvistä huomioista, julkisesti kertominen saattaa esimerkiksi poikia uusia yhteistyötahoja tai yhteydenoton medialta. Voit kertoa omasta tutkimusaiheestasi sosiaalisessa mediassa tai vaikkapa blogissa. Tutustu Helsingin yliopiston tutkijan viestintäohjeisiin ja somesuosituksiin.

Viimeistään 3–4 viikkoa ennen väitöstilaisuuttasi – tai jo aiemmin

  • Yksittäinen väitös ei automaattisesti ole uutisaihe yliopiston viestintäkanavissa, vaan väitöstutkimuksia koskevat samat uutiskriteerit kuin muutakin tutkimusviestintää. Niitä ovat esimerkiksi ajankohtaisuus, vaikuttavuus ja se, että aihe koskettaa suurta yleisöä ja tavallista ihmistä. Lisää tietoja yliopiston tutkimusviestinnän uutiskriteereistä löydät Flammasta
  • Jos arvioit, että väitöksesi aihe koskettaa laajaa yleisöä ja on yhteiskunnallisesti merkittävä, ota yhteyttä oman kampuksesi viestintään ja tarjota aihetta yliopiston kanavissa julkaistavaksi.  Muista tällöin mainita väitöstilaisuutesi tiedot: aihe, tiedekunta ja päivämäärä. Kerro, miksi aiheesta kannattaa uutisoida ja listaa valmiiksi mahdollisia suurta yleisöä kiinnostavia tuloksia tai näkökulmia väitöstutkimuksestasi. Voit ottaa yhteyttä viestintätiimiin jo aiemmin kuin kuukautta ennen väitöstilaisuutta – niin viestinnän suunnitteluun ja tekemiseen jää paremmin aikaa.
  • Jos olet tehnyt väitöskirjasi osana tutkimusryhmää, selvitä ennen viestimistä ohjaajan ja muun tiimin kanssa, mitkä tulokset ja tiedot ovat julkaistavissa. Lue lisää tutkimusetiikasta Flammassa.
  • Viestinnän asiantuntija arvioi, miten väitöksestä kannattaa viestiä yliopiston kanavissa. Yleisin tapa on julkaista tutkimuksesta tieto sosiaalisessa mediassa. Muita tapoja ovat esimerkiksi aiheesta vinkkaaminen suoraan kiinnostuneille tahoille, kuten tietyille toimittajille, mediatiedotteen lähettäminen tai asian uutisointi yliopiston verkkosivuilla. Jos päädytään mediatiedotteeseen, sinulta pyydetään erikseen pohjateksti. Tiedote työstetään yhdessä viestinnän asiantuntijan kanssa. Viestinnän asiantuntija laatii tiedotteen otsikon ja ingressin ja vastaa tekstin tyylistä ja rakenteesta. Sinun tulee tarkistaa tiedotteesta faktat ja omat sitaattisi. 
  • Sinulta voidaan pyytää tutkimusaiheeseesi liittyvää valokuvaa. Sen tulee olla korkearesoluutioinen ja jpg-muodossa. Liitä mukaan myös kuvaajan tiedot ja varmista, että sinulla on oikeudet antaa kuva vapaasti käytettäväksi väitöstutkimuksestasi tiedotettaessa. 
  • Viestinnän onnistumista seurataan, ja väittelijälle lähetetään kooste tutkimuksen mediaosumista. 

Viimeistään kolme viikkoa ennen väitöstilaisuuttasi 

  • Täytä väitöstietolomake. Jos väitöksesi on seurattavissa myös verkossa, muista lisätä tapahtuman yleisölinkki lomakkeelle.
  • Lomakkeelle tallennetut tiedot väitöstilaisuudesta julkaistaan automaattisesti E-thesis-palvelussa ja yliopiston verkkosivujen tapahtumakalentereissa. Ongelmatilanteissa ota yhteyttä e-thesis@helsinki.fi.

Noin viikkoa ennen väitöstilaisuuttasi 

  • Ennen väitöstä voit itse jakaa omilta sosiaalisen median tileiltäsi tiedote- tai väitöskirjalinkkiä ja etäväitöstilaisuuden linkkiä, mikäli haluat kutsua ihmisiä seuraamaan tilaisuutta. Jos viestit väitöksestä somessa, tägää viestiin oman tiedekuntasi Twitter-tili, jotta yliopiston viestinnällä on mahdollisuus jakaa tietoa.
  • Jos väitöstutkimuksestasi on päätetty somettaa yliopiston tileiltä, sometekstit julkaistaan nyt. Jos on päätetty tehdä tiedote, se lähetetään toimituksiin sekä julkaistaan yliopiston verkkosivuilla. 
  • Varaudu vastaamaan median yhteydenottoihin olemalla tavoitettavissa puhelimitse tai sähköpostilla. Media saattaa tarttua aiheiseen myöhemminkin, ja toimittajat voivat ottaa yhteyttä myös viikkojen tai kuukausien kuluttua väitöstilaisuudestasi.

Ota yhteyttä viestintään