Valmistuminen

Voit pyytää valmistumista jättämällä tutkintotodistuspyynnön, kun olet suorittanut kaikki tutkintoasi varten vaadittavat opinnot.

Todistuspyynnön jättäminen

Voit täyttää ja jättää sähköisen tutkintotodistuspyynnön (lomake tulossa), kun olet suorittanut pakolliset vaaditut opinnot ja ne on kirjattu opintosuoritusrekisteriin. Myös tutkintoon vaadittavat kokonaisuusmerkinnät (esimerkiksi tieteenalaopinnoista ja valinnaisista opinnoista) pitää olla rekisteröityinä. Tarkista myös opintojesi ja opintokokonaisuuksiesi arvosanat.

Sinun pitää ilmoittautua läsnä- tai poissaolevaksi opiskelijaksi siksi lukukaudeksi, jona tutkinto myönnetään. Poissaolevalle tutkintotodistus voidaan myöntää siinä tapauksessa, että kaikki tutkintoon kuuluvat opinnot on suoritettu ja kirjattu rekisteriin edeltävän lukukauden aikana.

Valmistumisen aikataulu

Useimmat tiedekunnat myöntävät tutkintotodistuksia jatkuvalla aikataululla. Valmistumispäivä on se päivämäärä, jolloin tutkintotodistuspyyntö otetaan vastaan ja kaikkien tutkintoon vaadittavien opintojen todetaan olevan kunnossa.

Todistuspyynnön käsittelyaika

Tutkintotodistuksen toimitusaika on noin 2-4  viikkoa todistuspyynnön jättämisestä. Ruuhka-aikoina kesä- ja joulukuussa sekä loma-aikoina toimitusaika voi olla pidempi.

Valmiin tutkintotodistuksen noutaminen

Tutkintotodistuksen voit noutaa oman tiedekuntasi opiskelijapalvelupisteestä. Tarvittaessa todistus voidaan myös postittaa, mutta mikäli todistus katoaa postissa, voit saada tilalle ainoastaan jäljenteen, et uutta alkuperäistä todistusta.

Jäljennökset, käännökset ja opintosuoritusote

Tietoa tutkintotodistuksen jäljennöksistä ja käännöksistä löydät täältä.

Tutkintotodistukseen sisältyvästä opintosuoritusotteesta näet kyseiseen tutkintoon kuuluvat opinnot. Voit milloin vain tilata erikseen virallisen tai epävirallisen opintosuoritusotteen, jossa näkyvät kaikki suorittamasi opinnot.

Tutkinnonsuoritusoikeuden päättyminen

Tutkinnonsuoritusoikeutesi päättyy valmistumispäivään. Tämän jälkeen et voi enää suorittaa etkä rekisteröidä opintoja Helsingin yliopistossa, ellei sinulla ole toista voimassaolevaa opinto-oikeutta.

Jos olet ilmoittautunut vain syyslukukaudelle ja valmistut syyslukukauden aikana, et voi enää valmistumisen jälkeen ilmoittautua tulevalle kevätlukukaudelle.

Opiskelu valmistumisen jälkeen

Tietoa valmistumisen jälkeisisistä opiskelumahdollisuuksista, kuten erillisistä opinnoista, löydät täältä.

Opiskelijakortin ja -etujen voimassaolo

Vaikka tutkinnonsuoritusoikeutesi päättyy valmistumispäivään, säilytät edelleen ylioppilaskunnan jäsenyyden yhtä pitkään kuin läsnäoloilmoittautumisesi on voimassa (31.12. tai 31.7. asti).

Jos valmistut esimerkiksi lokakuussa ja olet maksanut kyseisen lukuvuoden jäsenmaksun, voit säilyttää jäsenyytesi kyseisen lukuvuoden loppuun. Voit hyödyntää opiskelijaetuuksia jäsenyytesi keston ajan.

Kevätlukukauden maksun palautus

Jos olet maksanut koko lukuvuoden jäsenmaksun, mutta valmistut syyslukukauden aikana, voit hakea ylioppilaskunnasta kevätlukukauden maksun palautusta. Palautuksesta päättää ylioppilaskunta. Jos haet maksun takaisin kevätlukukauden osalta, et voi nauttia opiskelijaetuuksista enää keväällä.

Käyttöluvan voimassaolo

Käyttölupasi Helsingin yliopiston verkkoon on voimassa yhtä pitkään kuin läsnäoloilmoittautumisesi (31.12. tai 31.7. asti). Voit siis käyttää helsinki.fi-sähköpostiosoitettasi kunnes läsnäoloilmoittautumisesi päättyy.

Alumnitoiminta

Jos et ole vielä ilmoittautunut alumniksi, tee se viimeistään nyt! Kaikki Helsingin yliopiston entiset ja nykyiset opiskelijat ovat alumneja. Tietoa alumnitoiminnasta löydät täältä.