Yleistä tietoa opintotuesta

Korkeakouluopiskelijana voit hakea toimeentulosi turvaamiseksi opintotukea. Kaiken tarvitsemasi tiedon opintotuesta ja ajankohtaisista muutoksista löydät Kelan verkkosivuilta.

Kuinka haen opintotukea?

Opintotukea haetaan hakulomakkeella, jonka voit täyttää Kelan sähköisessä asiointipalvelussa. Huomaathan, että opintotukea ei myönnetä takautuvasti, vaan aikaisintaan hakemuksen saapumiskuukauden alusta lukien.

Kelan sähköinen asiointipalvelu on nopein ja kätevin tapa myös silloin, kun ilmoitat olosuhdemuutoksesta, muuttuneesta maksuosoitteesta, opintotuen perumisesta tai vapaaehtoisesta palauttamisesta.

Jos et pääse sähköiseen asiointipalveluun, voit tarvittaessa tulostaa paperisen hakulomakkeen tai muutosilmoituslomakkeen Kelan verkkosivuilta, josta löydät myös ohjeet lomakkeiden täyttöön.

Vaikuttavatko mahdolliset muut tuloni opintotukeen?

Omat tulosi vaikuttavat aina siihen, kuinka monen kuukauden ajalta vuodessa voit nostaa opintotukea. Sinun on itse huolehdittava siitä, etteivät vuositulosi ylitä vuositulorajaa.

Vapaan tulosi voit tarkistaa Kelan laskurista ja lisätietoa tulojen valvonnasta pääset lukemaan verkkosivuilta.

Mistä saan opintotukineuvontaa?

Jos et löydä tarvitsemaasi tietoa verkosta, niin voit soittaa Kelan opiskelijoiden palvelunumeroon 020 692 209 (ma–pe klo 8–17). Voit myös asioida henkilökohtaisesti missä tahansa Kelan palvelupisteessä, joiden yhteystiedot ja aukioloajat löydät täältä.