Tutkinnon laajuus ja tutkintorakenne

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Yliopistossa suoritetaan ensin alempi korkeakoulututkinto (kandidaatti) ja sen jälkeen ylempi korkeakoulututkinto (maisteri). Maisterin tutkinnon jälkeen on mahdollisuus hakeutua jatko-opiskelijaksi suorittamaan tohtorin tutkintoa.

Tässä ohjeessa kerrotaan perustutkintojen eli alempien ja ylempien korkeakoulututkintojen rakenteista Helsingin yliopistossa. Sivulta löydät sekä yleistä tietoa tutkintojen rakenteista että tietoa oman koulutusohjelmasi erityispiirteistä.

Oman koulutusohjelmasi koko tutkintorakenteen löydät sekä sivun yläreunasta Opiskelu-palvelun päävalikosta, otsikon Tutkintorakenne alta että upotuksena alempaa tältä sivulta.

Tutkinnon laajuus

Opintojen mitoituksen peruste on opintopiste. Opintojaksot pisteytetään niiden edellyttämän työmäärän mukaan. Yksi opintopiste vastaa noin 27 tunnin työmäärää. Yhden lukuvuoden opintojen suorittamiseen keskimäärin vaadittava 1 600 tunnin työpanos vastaa 60 opintopistettä.

Alemman korkeakoulututkinnon laajuus on 180 opintopistettä ja ylemmän 120 opintopistettä. Helsingin yliopistossa  on rajoitettu tutkintoon käytettävien opintojen enimmäismäärää. Voit käyttää myönnettävään 180 opintopisteen laajuiseen alempaan korkeakoulututkintoon enintään  200 op ja 120 opintopisteen laajuiseen ylempään korkeakoulututkintoon enintään 135 op opintoja.

Laajuuksiltaan poikkeavat tutkinnot:

  • psykologian maisterin tutkinto: 150 op

    • suoritetaan kandidaatin tutkinnon jälkeen
    • voit käyttää tutkintoon enintään 165 op, mutta
    • jos tutkintoosi kuuluvat opettajan pedagogiset opinnot aineenopettajan pätevyyden saamiseksi voit ylittää tutkinnon enimmäislaajuuden.
  • eläinlääketieteen lisensiaatin tutkinto: 180 op
    • suoritetaan kandidaatin tutkinnon jälkeen
    • voit käyttää tutkintoon enintään 200 op
  • lääketieteen lisensiaatin tutkinto: 360 op
    • suoritetaan yksiportaisena tutkintona
    • voit käyttää tutkintoon enintään 400 op
  • hammaslääketieteen lisensiaatin tutkinto: 330 op
    • suoritetaan yksiportaisena tutkintona
    • voit käyttää tutkintoon enintään 365 op.

Yllä mainitut tutkintoon käytettävien opintojen enimmäismäärät koskevat opiskelijoita, joiden opiskeluoikeus on alkanut 1.7.2017 tai sen jälkeen. Jos opiskeluoikeutesi on alkanut ennen 1.7.2017, tiedekuntakohtaisesti on voitu rajoittaa tutkintoon käytettävien opintojen enimmäismäärää.  Ennen 1.7.2017 alkaneiksi opiskeluoikeuksiksi katsotaan myös siirtohaussa hyväksytyt, jos alkuperäinen opiskeluoikeus on alkanut ennen 1.8.2017.

Mistä opinnoista tutkintorakenne koostuu?

Koulutusohjelmasi tutkintorakenteesta näet, mitä opintoja sinun tulee suorittaa tutkintoasi varten. Voit tarkastella tutkintorakennetta tämän sivun lopussa valittuasi koulutusohjelmasi yllä olevasta valikosta. Näet tutkintosi rakenteen sekä opintokokonaisuuksien ja -jaksojen tiedot myös Sisussa tehtyäsi opintosuunnitelman. Koulutusohjelmasi koko opetussuunnitelmaa pääset katsomaan sivulta Opetussuunnitelma ja opintojen vastaavuudet.  

Kaikkiin Helsingin yliopistossa suoritettaviin kandidaatin tutkintoihin sisältyy:

  • vähintään 60 op opintoja koulutusohjelman tieteenalalta: perusopintojen laajuus on vähintään 25 op ja perus- ja aineopintojen laajuus on yhteensä vähintään 60 op. Aineopintoihin kuuluu tutkielma (6 op) ja kypsyysnäyte.
  • vähintään 10 op viestintä- ja kieliosaamisen opintoja
  • vähintään 3 op tieto- ja viestintätekniikan ja tiedonhallinnan opintoja
  • vähintään 10 op työelämäjakso ja asiantuntijatehtäviin valmentavia osuuksia
  • henkilökohtainen opintosuunnitelma Sisussa
  • valtakunnallinen kandipalaute (kandipalaute.fi)
  • yliopiston oma opiskelijapalaute
  • valinnaisia opintoja omasta koulutusohjelmasta tai muista koulutusohjelmista.

Kaikkiin Helsingin yliopistossa suoritettaviin maisterin tutkintoihin sisältyy:

  • vähintään 60 op:n laajuiset koulutusohjelman tieteenalan syventävät opinnot, joihin sisältyy 30 op:n laajuinen tutkielma ja kypsyysnäyte. Poikkeuksena: lääketieteen, hammaslääketieteen ja eläinlääketieteen aloilla tutkielman laajuus on 20 op
  • muita opintoja, jotka voivat olla tieteenalan opintoja omasta koulutusohjelmasta tai muista koulutusohjelmista siten, että tutkinnon vähimmäislaajuus täyttyy
  • henkilökohtainen opintosuunnitelma Sisussa
  • yliopiston oma opiskelijapalaute.

Tutkintoihin sisältyy myös työelämä- ja asiantuntijuusopintoja ja urasuunnittelua.

Koulutusohjelmasi erityispiirteet

  • Tietojenkäsittelytieteen kandiohjelma (TKT)

Tutkinto koostuu oman tieteenalan perusopinnoista (25 op) ja aineopinnoista (65 op), matematiikan tai menetelmätieteiden perusopinnoista (25 op) sekä valinnaisesta muiden koulutusohjelmien opintokonaisuudesta (vähintään 15 op). Tämän lisäksi tutkintoon kuuluu muita opintoja oman tai muiden koulutusohjelmien tarjonnasta (vähintään 35 op) sekä kieli- ja akateemiset valmiudet -opinnot (15 op).

Oman tieteenalan perus- ja aineopinnot koostuvat tietojenkäsittelytieteen kursseista ja harjoitustöistä. Matematiikan perusopinnot koostuvat yhdestä pakollisesta matematiikan kurssista (MAT11001 Johdatus yliopistomatematiikkaan) ja muista vapaasti valittavista matematiikan kursseista.

Kieliopinnot koostuvat äidinkielen, toisen kotimaisen ja vieraan kielen opinnoista. Akateemiset valmiudet koostuvat muun muassa opiskelijan digitaidot -kurssista ja akateemiset taidot -kurssista.

Katso valinnaisia muiden koulutusohjelmien kokonaisuuksia.

Osa optiomaisteriohjelmista on määrittänyt vaatimuksia edeltävistä opinnoista. Tarkista maisteriohjelman vaatimat opinnot Opiskelijan ohjeiden luvusta Jatkaminen maisteriohjelmaan

Opetussuunnitelma 2023-2026

Opetussuunnitelman ja vastaavuustaulukot aikaisempiin opetussuunnitelmiin löydät Opiskelijan ohjeiden luvusta Opetussuunnitelma ja opintojen vastaavuudet

Menetelmätieteiden opintokokonaisuus opetussuunnitelmassa 2023-2026 sisältää matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan opintoja matematiikasta, tilastotieteestä ja laskennallisesta fysiikasta. Pakollisia opintojaksoja ovat MAT11001 Johdatus yliopistomatematiikkaan, MAT12001 Tilastotiede ja R tutuksi I ja MAT21002 Tilastotiede ja R tutuksi II. Lisäksi kokonaisuuteen valitaan 5 op matematiikkaa ja 5 opintopistettä matematiikkaa tai tilastotiedettä. 

Jos suoritat tutkintoosi MAT12001 Tilastotiede ja R tutuksi I ja/tai MAT21002 Tilastotiede ja R tutuksi II et voi sisällyttää tutkintoosi Yhteiskuntatilastotieteen kursseja. 

Liitteenä tutkintorakenteen 2023-2026 mallilukujärjestys avuksi opintojen aikatauluttamiseen. Opintojen aloitus syksyllä Mallilukujärjestys 23-26 (pdf). Opintojen jatkaminen/Avoimen väylän kautta opiskelijaksi Mallilukujärjestys 23-26_Avoin (pdf)

Opetussuunnitelma 2020-2023

Opetussuunnitelman ja vastaavuustaulukot aikaisempiin opetussuunnitelmiin löydät Opiskelijan ohjeiden luvusta Opetussuunnitelma ja opintojen vastaavuudet

Opetussuunnitelmassa 20-23 menetelmätieteiden perusopintokokonaisuuden pakollinen opintojakso on MAT11001 Johdatus yliopistomatematiikkaan. Kokonaisuuden tulee sisältää 10 op:ttä matematiikkaa ja 10 op:ttä tilastotiedettä (matematiikkaan riittää MAT11001 suorituksen lisäksi toinen 5 op:een suoritus). Menetelmätieteiden kokonaisuuksiin voi sisällyttää matematiikan, fysiikan, tilastotieteen ja maantieteen perus- ja aineopintotasoisia suorituksia. Menetelmätieteiden kokonaisuuksiin ei kuitenkaan voi sisällyttää

  1. sekä MAT12001 Tilastotiede ja R tutuksi I ja MAT12002 Tilastotiede ja R tutuksi II,
  2. että VALT-103 Johdatus yhteiskuntatilastotieteeseen, osa 1 ja VALT-104 Johdatus yhteiskuntatilastotieteeseen, osa 2.

Vaihtoehdot 1. ja 2. ovat kokonaan toistensa poissulkevat tutkinnon opinnoissa.

Liitteenä tutkintorakenteen 2020-2023 mallilukujärjestys avuksi opintojen aikatauluttamiseen. Mallilukujärjestys (pdf)

Koulutusohjelman tutkintorakenne