Tutkinnon laajuus ja tutkintorakenne

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Yliopistossa suoritetaan ensin alempi korkeakoulututkinto (kandidaatti) ja sen jälkeen ylempi korkeakoulututkinto (maisteri). Maisterin tutkinnon jälkeen on mahdollisuus hakeutua jatko-opiskelijaksi suorittamaan tohtorin tutkintoa.

Tässä ohjeessa kerrotaan perustutkintojen eli alempien ja ylempien korkeakoulututkintojen rakenteista Helsingin yliopistossa. Sivulta löydät sekä yleistä tietoa tutkintojen rakenteista että tietoa oman koulutusohjelmasi erityispiirteistä.

Oman koulutusohjelmasi koko tutkintorakenteen löydät sekä sivun yläreunasta Opiskelu-palvelun päävalikosta, otsikon Tutkintorakenne alta että upotuksena alempaa tältä sivulta.

Tutkinnon laajuus

Opintojen mitoituksen peruste on opintopiste. Opintojaksot pisteytetään niiden edellyttämän työmäärän mukaan. Yksi opintopiste vastaa noin 27 tunnin työmäärää. Yhden lukuvuoden opintojen suorittamiseen keskimäärin vaadittava 1 600 tunnin työpanos vastaa 60 opintopistettä.

Alemman korkeakoulututkinnon laajuus on 180 opintopistettä ja ylemmän 120 opintopistettä. Helsingin yliopistossa  on rajoitettu tutkintoon käytettävien opintojen enimmäismäärää. Voit käyttää myönnettävään 180 opintopisteen laajuiseen alempaan korkeakoulututkintoon enintään  200 op ja 120 opintopisteen laajuiseen ylempään korkeakoulututkintoon enintään 135 op opintoja.

Laajuuksiltaan poikkeavat tutkinnot:

  • psykologian maisterin tutkinto: 150 op

    • suoritetaan kandidaatin tutkinnon jälkeen
    • voit käyttää tutkintoon enintään 165 op, mutta
    • jos tutkintoosi kuuluvat opettajan pedagogiset opinnot aineenopettajan pätevyyden saamiseksi voit ylittää tutkinnon enimmäislaajuuden.
  • eläinlääketieteen lisensiaatin tutkinto: 180 op
    • suoritetaan kandidaatin tutkinnon jälkeen
    • voit käyttää tutkintoon enintään 200 op
  • lääketieteen lisensiaatin tutkinto: 360 op
    • suoritetaan yksiportaisena tutkintona
    • voit käyttää tutkintoon enintään 400 op
  • hammaslääketieteen lisensiaatin tutkinto: 330 op
    • suoritetaan yksiportaisena tutkintona
    • voit käyttää tutkintoon enintään 365 op.

Yllä mainitut tutkintoon käytettävien opintojen enimmäismäärät koskevat opiskelijoita, joiden opiskeluoikeus on alkanut 1.7.2017 tai sen jälkeen. Jos opiskeluoikeutesi on alkanut ennen 1.7.2017, tiedekuntakohtaisesti on voitu rajoittaa tutkintoon käytettävien opintojen enimmäismäärää.  Ennen 1.7.2017 alkaneiksi opiskeluoikeuksiksi katsotaan myös siirtohaussa hyväksytyt, jos alkuperäinen opiskeluoikeus on alkanut ennen 1.8.2017.

Mistä opinnoista tutkintorakenne koostuu?

Koulutusohjelmasi tutkintorakenteesta näet, mitä opintoja sinun tulee suorittaa tutkintoasi varten. Voit tarkastella tutkintorakennetta tämän sivun lopussa valittuasi koulutusohjelmasi yllä olevasta valikosta. Näet tutkintosi rakenteen sekä opintokokonaisuuksien ja -jaksojen tiedot myös Sisussa tehtyäsi opintosuunnitelman. Koulutusohjelmasi koko opetussuunnitelmaa pääset katsomaan sivulta Opetussuunnitelma ja opintojen vastaavuudet.  

Kaikkiin Helsingin yliopistossa suoritettaviin kandidaatin tutkintoihin sisältyy:

  • vähintään 60 op opintoja koulutusohjelman tieteenalalta: perusopintojen laajuus on vähintään 25 op ja perus- ja aineopintojen laajuus on yhteensä vähintään 60 op. Aineopintoihin kuuluu tutkielma (6 op) ja kypsyysnäyte.
  • vähintään 10 op viestintä- ja kieliosaamisen opintoja
  • vähintään 3 op tieto- ja viestintätekniikan ja tiedonhallinnan opintoja
  • vähintään 10 op työelämäjakso ja asiantuntijatehtäviin valmentavia osuuksia
  • henkilökohtainen opintosuunnitelma Sisussa
  • valtakunnallinen kandipalaute (kandipalaute.fi)
  • yliopiston oma opiskelijapalaute
  • valinnaisia opintoja omasta koulutusohjelmasta tai muista koulutusohjelmista.

Kaikkiin Helsingin yliopistossa suoritettaviin maisterin tutkintoihin sisältyy:

  • vähintään 60 op:n laajuiset koulutusohjelman tieteenalan syventävät opinnot, joihin sisältyy 30 op:n laajuinen tutkielma ja kypsyysnäyte. Poikkeuksena: lääketieteen, hammaslääketieteen ja eläinlääketieteen aloilla tutkielman laajuus on 20 op
  • muita opintoja, jotka voivat olla tieteenalan opintoja omasta koulutusohjelmasta tai muista koulutusohjelmista siten, että tutkinnon vähimmäislaajuus täyttyy
  • henkilökohtainen opintosuunnitelma Sisussa
  • yliopiston oma opiskelijapalaute.

Tutkintoihin sisältyy myös työelämä- ja asiantuntijuusopintoja ja urasuunnittelua.

Koulutusohjelmasi erityispiirteet

  • Kasvatustieteiden maisteriohjelma: varhaiskasvatus (VAKA)

Opintojen painottaminen

Voit valita tutkintoosi joko pedagogisen tai hallinnon ja tutkimuksen painotuksen. Opiskelija valitsee opintojensa alussa joko pedagogisen painotuksen (sis. OPP opinnot) tai hallinnon ja tutkimuksen painotuksen. Pedagogisella painotuksella opintoihin sisältyy opettajan pedagogisia opintoja yhteensä 25 op, ja sinulla on mahdollisuus suorittaa opettajan pedagogiset opinnot 60 op maisterintutkintosi yhteydessä.

Opettajan pedagogisiin opintoihin kuuluvat opinnot (25 op) osana kasvatustieteen maisterin tutkintoa varhaiskasvatuksen opintosuunnassa.

Varhaiskasvatuksen opintosuunnassa suoritettavaan kasvatustieteen maisterin tutkintoon sisältyy 25 opintopistettä 60 opintopisteen laajuisista opettajan pedagogisista opinnoista (henkilöstön kelpoisuuksista annettu asetus (986/98) sekä tämän asetuksen muuttamisesta annettu asetus (965/2005)). Kotimaisessa yliopistossa suoritettuun KK-tutkintoon varhaiskasvatuksen opettajan opintosuunnassa/koulutuksessa katsotaan sisältyvän 35 opintopistettä opettajan pedagogisiin opintoihin kuuluvia opintoja. Tällä pohjatutkinnolla ja valitsemalla pedagogisen painotuksen  Varhaiskasvatuksen opintosuunnassa, opiskelijan on mahdollista suorittaa 60 opintopisteen laajuiset opettajan pedagogiset opinnot. Opiskelijan tulee tällöin valita Varhaiskasvatuksen opintosuunnan pedagogisesti painottunut opintokokonaisuus, jota edellytetään opettajan pedagogisten opintojen suorittamiseksi.

Mikäli opiskelijan taustatutkinto Varhaiskasvatuksen opintosuuntaan valittaessa on ollut jokin muu kuin vahaiskasvatuksen opettajan  opintosuunnassa/koulutuksessa suoritettu kasvatustieteen kandidaatin tutkinto ja opiskelija haluaa suorittaa opettajan pedagogiset opinnot osana kasvatustieteen maisterin tutkintoa, häneltä voidaan edellyttää taustatutkinnosta riippuen enintään 35 opintopisteen laajuiset opinnot. Opinnot määritellään opintojen alkaessa henkilökohtaisen opintosuunnitelman laadinnan yhteydessä. Opinnot määrittelee Varhaiskasvatuksen opintosuunnan kasvatustieteen (varhaiskasvatus) syventävien opintojen vastuuhenkilö.

Painotukset eroavat toisistaan syventävissä opinnoissa seuraavalla tavalla:

  • Pedagogisen painotuksen valinneet* suorittavat pedagogista asiantuntijuutta kehittävän harjoittelun (10 op)
  • Hallinnon ja tutkimuksen painotuksen valinneet suorittavat hallinnon ja kehittämisen harjoittelun (10 op).
*Lisäksi  taustatutkinnasta riippuen mahdollisesti Täydentävä päiväkotiharjoittelu 10op.
**määritellyt OPP-opinnot ( 0-35op)

Määritellään  Varhaiskasvatuksen opettajan opintosuunnan pedagogisista opinnoista opintojen alkaessa henkilökohtaisen opintosuunnitelman laadinnan yhteydessä pedagogisella painotuksella suorittaville. Mahdolliset OPP-lopintojaksot sijoitetaan tutkinnossa vapaasti valittaviin opintoihin.

Malliajoitus ja opintojen suunnittelu

Opintojesi suunnittelun apuna toimii malliajoitus, josta näet opintojen suunnitellun suoritusjärjestyksen. Malliajoituksessa on huomioitu opintojen pedagoginen jatkumo, opintojaksojen edeltävien opintojen vaatimusten täyttyminen sekä opiskelijan työmäärän tasainen jakautuminen.

Opintopolku Varhaiskasvatuksen opintosuunta maisteriohjelma 2023-2026_0.pdf

Ohjeistus sekä VO-KK että VAKA-KM -opiskelu-oikeuden saaneille opiskelijoille

Ohjeistus opiskelijoille, jotka ovat saaneet opiskelu-oikeuden VO-päävalinnan yhteydessä sekä kasvatustieteen kandidaatin (varhaiskasvatuksen opettajan opintosuunta) että kasvatustieteen maisterin (varhaiskasvatuksen opintosuunta) tutkinnon suorittamiseen (20 opiskelijaa vuosittain välillä 2013 - 2017).

UKK: Milloin maisterin tutkinnon opinnot voi aloittaa ja mistä saan tietoa?

Maisterin tutkinnon opinnot aloitetaan kandidaatin tutkinnon suorittamisen jälkeen, tästä voit tutustua maisteriopintoihin.

Syventäviä opintoja voi kuitenkin poikkeustapauksessa aloittaa, kun kandidaatin tutkinnon opinnot on pääosin suoritettu eli:

  • Kandidaatin tutkielma tulee olla jätettynä tarkastukseen.
  • Kasvatustieteen aineopinnot tulee olla suoritettu muutoin, paitsi kandidaatin tutkielman ja tutkielmaseminaarien ei tarvitse olla opintosuoritusrekisterissä asti
  • Kandidaatin tutkinnosta (VO) saa puuttua Kandidaatintutkielman ja seminaarien lisäksi maksimissaan 10 opintopistettä*

Opiskelijat, jotka ovat saaneet oikeuden sekä KK ja KM tutkintoihin ja ovat jatkamassa opintoja maisterin tutkinnossa syksyllä tulee seurata Opiskelijan ohjeiden sivua Orientaatio-ja-tuutorointi, jonne päivitetään maisteriopintojen aloitusinfojen ajankohdat. Mikäli olet aloittamassa opinnot kesken lukuvuoden ota yhteyttä: siltavuori-student@helsinki.fi

Tutkintorakenne OPS 2023-2026

TUTKINTORAKENNE 2023-2026 Laajuus
Kasvatustieteiden maisteriohjelma, Varhaiskasvatuksen opintosuunta yht.120 op
Kasvatustieteen syventävät opinnot yht. 80 op
EDUM001 Kasvatustieteellisen tutkimuksen ajankohtaisia kysymyksiä 5 op (sisältää HOPSin) 5 op
EDUM003 Kvantitatiiviset tutkimusmenetelmät II 5 op 5 op
EDUM002 Kvalitatiiviset tutkimusmenetelmät II 5 op 5 op
EDUM008 Maisteriseminaari 5 op 5 op
EDUM007 Maisteritutkielma 30 op 30 op
PED006VAKA Opettaja työnsä tutkijana (OPP) 10 op 10 op

EDUM735 Pedagoginen harjoittelu (OPP) 10 op

Pedagogisen painotuksen valinneet suorittavat pedagogista asiantuntijuutta kehittävän harjoittelun (10op)

Hallinnon ja tutkimuksen painotuksen valinneet suorittavat harjoittelun (10 op), joka kehittää asiantuntijuutta hallinnon, suunnittelun, kehittämisen ja tutkimuksen tehtäviin.

10 op

EDUM733 Hallinnon ja kehittämistyön harjoittelu (ei-OPP) 10 op

Pedagogisen painotuksen valinneet suorittavat pedagogista asiantuntijuutta kehittävän harjoittelun (10op)

Hallinnon ja tutkimuksen painotuksen valinneet suorittavat harjoittelun (10 op), joka kehittää asiantuntijuutta hallinnon, suunnittelun, kehittämisen ja tutkimuksen tehtäviin.

10 op
EDUM731 Leikki ilmiönä ja varhaiskasvatuksen toimintamuotona 5 op 5 op
PED007VAKA Opetussuunnitelmatutkimus ja oppilaitoksen kehittäminen (OPP) 5 op 5 op
Muut opinnot 40 op yht 40 op
Valinnaisia opintoja niin, että tutkinnon laajuus 120 op täyttyy  

Tutkintorakenne OPS 2020-2023

Kasvatustieteiden maisteriohjelma, Varhaiskasvatuksen opintosuunta   120op
TIETEENALAN OPINNOT   80op
KASVATUSTIETEEN SYVENTÄVÄT OPINNOT EDUM730 80op
Kasvatustieteellisen tutkimuksen ajankohtaiset kysymykset EDUM001 5op
Kvalitatiiviset tutkimusmenetelmät II EDUM002 5op
Kvantitatiiviset tutkimusmenetelmät II EDUM003 5op
Leikki ilmiönä ja varhaiskasvatuksen toimintamuotona EDUM731 5op

Harjoittelu II

Pedagogisen painotuksen valinneet* suorittavat pedagogista asiantuntijuutta kehittävän harjoittelun (10op)

Hallinnon ja tutkimuksen painotuksen valinneet suorittavat harjoittelun (10 op), joka kehittää asiantuntijuutta hallinnon, suunnittelun, kehittämisen ja tutkimuksen tehtäviin. 

  10op
Harjoittelu II  10op (OPP-suoritustapa): Pedagoginen harjoittelu EDUM735 10op
Harjoittelu II 10op ( hallinnon ja tutkimuksen painotus): Hallinnon ja kehittämistyön harjoittelu EDUM733 10op
Opetussuunnitelmatutkimus ja oppilaitoksen kehittäminen (OPP) PED007 5op
Opettaja työnsä tutkijana (OPP) PED006 10op
Pro gradu -tutkielma ja seminaari EDUM004 35op
MUUT OPINNOT    40op

Koulutusohjelman tutkintorakenne