Tutkielma ja kypsyysnäyte kandiohjelmassa

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Yliopistotutkintoon kuuluu aina tutkielma. Yliopisto-opiskelijana olet akateemisen yhteisön tasavertainen jäsen ja oman tieteenalasi asiantuntija.

Tutkielmassa tarkastelet sinua kiinnostavaa tutkimuskysymystä tai -kysymyksiä ja tuotat uutta tutkimustietoa omalta alaltasi tieteellisen yhteisön käyttöön. Tutkielma kirjoitetaan yleensä itsenäisesti, mutta siihen liittyvää tutkimusta voi tehdä tilanteesta riippuen esimerkiksi osana projekti- tai tutkimusryhmän työtä tai esimerkiksi yhteistyössä järjestön tai yrityksen kanssa.

Koulutusohjelmasi mahdolliset omat ohjeet liittyen tutkielmaan saat esille valitsemalla yllä olevasta valikosta oman koulutusohjelmasi.

Kandidaatin tutkintoon sisältyvä tutkielma

Alempaan korkeakoulututkintoon sisältyy 6 op:n laajuinen kirjallinen tutkielma.

Tutkielmassa osoitat kykyä tieteelliseen ajatteluun, tieteenalan ongelmien käsittelyyn ja tieteelliseen viestintään. Voit tehdä tutkielman itsenäisesti tai osallistumalla ryhmätyöhön tai laajempaan tutkimusprojektiin. Sinulla on oltava työssäsi selvästi osoitettava ja arvioitava itsenäinen osuus. Kirjoita tutkielma itsenäisesti. 

Tutkielma arvioidaan asteikolla 0-5.

Tutkielmatiedoston saavutettavuuden varmistamiseksi, voit käyttää Helsingin yliopiston mallipohjaa. Pohjassa on ohjeistettu saavutettavan tiedoston tekemistä ja annettu valmiit tyylit. Varmista kuitenkin tiedekuntasi ja koulutusohjelmasi opinnäyteohjeet ennen kuin käytät mallipohjaa. Kun Word-tiedosto on saavutettavuuden osalta kunnossa, onnistuu myös saavutettavan PDF-tiedoston laatiminen vaivattomasti.

Tutkielmaan kuuluu tiivistelmä, joka laaditaan tutkielman kielellä. Suomen- tai ruotsinkielisen koulusivistyksen saaneen opiskelijan tulee laatia tiivistelmä lisäksi koulusivistyskielellään siinä tapauksessa, että tiivistelmä on myös kypsyysnäyte, jolla opiskelija osoittaa suomen tai ruotsin kielen taitoa. Tiivistelmää koskevat ohjeet (esimerkiksi merkkimäärän osalta) vaihtelevat koulutusohjelmittain. Tarkastathan tältä osin ohjeet koulutusohjelmastasi. Voit käyttää oheista yliopiston tiivistelmäpohjaa (Word-tiedosto). Täydennä pyydetyt tiedot kullekin riville ja lisää lopuksi tiivistelmä. Tiivistelmän pituus on yleensä 1 sivu. Koulutusohjelmat ja/tai tiedekunnat voivat ohjeistaa asiassa tarkemmin, joten katsothan koulutusohjelmakohtaiset ohjeet. Liitteenä myös malli valmiista tiivistelmästä pdf-muodossa. Voit halutessasi toteuttaa mallin mukaisesti tiivistelmän myös muilla tekstinkäsittelyohjelmilla. Yhdistä tiivistelmä tutkielmatiedostoon. 

Koulutusohjelmasi tutkielmaohjeet

Farmaseutin koulutusohjelman tutkielma, Kandidaatintutkielma farmaseutin tutkinnossa (FARM-104), antaa valmiuksia farmasian alan tutkimuksen tekemiseen. Opiskelijat saavat myös valmiuksia tieteellisten artikkelien lukemiseen ja kriittiseen arviointiin, tieteelliseen tiedonhakuun ja tieteelliseen kirjoittamiseen.

Kandidaatintutkielma eli farmaseutin lopputyö tehdään itsenäisesti johonkin farmasian tiedekunnan opintosuuntaan ennalta sovitusta aiheesta ja siihen sisältyy kirjallinen ja suullinen esitys. Tutkielma suoritetaan farmaseutin tutkinnon loppuvaiheessa eli yleensä kolmantena lukuvuonna ja se kirjoitetaan pääsääntöisesti suomeksi tai ruotsiksi. 

Kandidaatintutkielman osalta on yhteisesti aikataulutettu opintosuuntien alkuinfot, tiedonhaun tilaisuus pienryhmissä, ryhmätapaamiset ja lopputyösymposium. Kaikki muu, eli erityisesti lopputyön kirjoittaminen, tehdään omalla ajalla.

Kandidaatintutkielmaan ilmoittautuminen

Kandidaatintutkielmaan voi ilmoittautua opiskelija, joka on suorittanut farmaseutin tutkinnon opintoja vähintään 80 opintopistettä sekä vieraan kielen opintoja 2 op. Suoritettujen opintojen pitää sisältää seuraavat opintojaksot:
Biofarmasia: FARM-212/FARM-205 Biofarmasia ja FARM-204 Farmakokinetiikka
Farmaseuttinen biologia: FARM-301 Biotieteiden perusteet farmasiassa
Farmakologia: FARM-202 Systemaattinen farmakologia
Farmaseuttinen kemia: FARM-304 Farmaseuttinen kemia
Farmasian teknologia ja teollisuusfarmasia: FARM-314 Lääkevalmiste I
Sosiaalifarmasia: FARM-207 Lääkehuolto terveydenhuollossa
Mikäli vaatimukset eivät täyty, lopputyön suorittamisesta on neuvoteltava erikseen.

Opiskelija ilmoittautuu kandidaatintutkielmaan Sisussa elokuussa ilmoittaen ensisijaisen toiveen opintosuunnasta, josta haluaa tehdä tutkielmansa. Ilmoittautuessa lisätietona ilmoitetaan myös toissijainen opintosuuntatoive. Kukin tekee ensisijaisen ilmoittautumisen vain yhteen opintosuuntaan. Kandidaatintutkielmaan ilmoittautuessa tulee myös ilmoittaa mikäli haluaa tehdä työn ruotsiksi.

Kukin opintosuunta pystyy ottamaan vain rajallisen määrän opiskelijoita tutkielmaa tekemään. Opiskelijamäärä riippuu opintosuunnan ohjauskapasiteetista. Opintosuuntien prosenttiosuudet ovat suunnilleen seuraavat: biofarmasia 11 %, farmakologia 19 %, farmasian teknologia ja teollisuusfarmasia 21 %, farmaseuttinen biologia 17 %, farmaseuttinen kemia 21 % ja sosiaalifarmasia 11 %.

Mikäli ilmoittautuneita johonkin opintosuuntaan on enemmän kuin mitä sinne voidaan ottaa, valitaan opiskelijat opintomenestyksen perusteella. Opiskelijavalinta suoritetaan opintosuuntaan ensisijaisesti ilmoittautuneiden joukosta seuraavien opintojaksojen perusteella:

Biofarmasia: FARM-212/FARM-205 Biofarmasia ja FARM-204 Farmakokinetiikka
Farmaseuttinen biologia: FARM-301 Biotieteiden perusteet farmasiassa
Farmakologia: FARM-202 Systemaattinen farmakologia
Farmaseuttinen kemia: FARM-304 Farmaseuttinen kemia
Farmasian teknologia ja teollisuusfarmasia: FARM-314 Lääkevalmiste I
Sosiaalifarmasia: FARM-207 Lääkehuolto terveydenhuollossa

Mikäli ko. opintojaksosta on sama arvosana useammalla kuin opintosuuntaan voidaan valita, käytetään valinnassa tarvittaessa lisäksi muita ko. opintosuunnan opintojaksojen arvosanoja. Mikäli opiskelijan opintomenestys ei riitä ilmoittautumaansa opintosuuntaan, sijoitetaan hänet toissijaiseksi toivottuun opintosuuntaan, mikäli opintosuunnassa on vielä tilaa ja mikäli opiskelijan opintomenestys on riittävä. Jos opiskelija ei pääse toissijaiseenkaan toiveeseensa, sijoitetaan hänet opintosuuntaan, jolla on tilaa. Kaikille opiskelijoille, jotka täyttävät kandidaatintutkielman ennakkovaatimukset, löydetään opintosuunta. Tutkielma-aiheet ilmoitetaan elokuussa kandidaatintutkielman Moodle-alueella. Aiheiden kokonaismäärä on harvoin sama kuin opintosuuntaan otettava opiskelijamäärä, sillä opintosuunnat ilmoittavat yleensä enemmän aiheita, jotta valinnanvaraa olisi enemmän. Opintosuuntajaot ilmoitetaan opiskelijoille ennen opintosuunnittain järjestettäviä aloitustilaisuuksia.

Tutkielmatyöskentelyn eteneminen ja aiheet

Ilmoittautumisen jälkeen alkaa itse tutkielman tekeminen. Tarkempia ohjeita saat kandidaatintutkielman kirjoitusohjeista sekä opintosuunnasta, johon sinut on hyväksytty. Tutkielma-aiheet jaetaan opintosuuntien järjestämissä alkuinfoissa. Tutkielma-aiheen varmistuttua opiskelijat saavat myös tietää oman ohjaajansa. Ohjaajan kanssa kannattaa sopia tutkielman kirjoittamiseen ja tekemiseen liittyvistä asioista. Häneen kannattaa myös ottaa ongelmatilanteissa heti yhteyttä. Opintosuunnat järjestävät kandidaatintutkielman tekemistä tukevia ryhmätapaamisia, joissa käydään yhdessä läpi työn kirjoittamiseen liittyviä ongelmia sekä annetaan vertaispalautetta ja -tukea toisille. Keskeneräinen kandidaatintutkielma palautetaan myös useamman kerran kirjoitusprosessin aikana lopputyön ohjaajalle, joka antaa työstä palautetta.

Farmaseutin kandidaatintutkielmat esitellään huhtikuussa tiedekunnan yhteisessä lopputyösymposiumissa, joka koostuu kaikille yhteisestä plenarystä eli avajaisluennoista sekä seminaariesityksistä.

Kandidaatintutkielman arviointi

Tutkielma jätetään arvioitavaksi Moodleen pdf-tiedostona. Sen arvioi kaksi tarkastajaa, joista toinen on työn ohjaaja. Tutkielmat tarkastetaan plagiaatintunnistusjärjestelmässä
(Urkund, ks. Opiskelijan ohjeet) arvioitavaksi jättämisen yhteydessä ennen työn arviointia. Urkund-tarkastus tapahtuu automaattisesti opiskelijan tallennettua työnsä arvioitavaksi Moodleen. Jätettäessä työtä arvioitavaksi on huomioitava, että työn arviointiin on varattava aikaa yleensä noin kuukausi.  Arviointi perustuu kandidaatintutkielman arviointimatriisiin ja työn arvioijat antavat siitä arvosanan ja palautteen käyttäen tiedekunnan yhteistä arviointilomaketta. Kandidaatintutkielma arvioidaan arviointiasteikolla (0–5).

 

Kandidaatin tutkintoon sisältyvä kypsyysnäyte

Kypsyysnäyte on tutkielmasi alaan liittyvä tieteellinen teksti, esimerkiksi tutkielman osa tai sen tiivistelmä tai jokin muu kirjallinen työ, joka on määritelty koulutusohjelmasi opetussuunnitelmassa. Sinun tulee suorittaa tutkintosi yhteisiin opintoihin kuuluvat äidinkielen opinnot ennen kypsyysnäytettä.

Kypsyysnäytteellä osoitat perehtyneisyyttä tutkielmasi alaan sekä suomen tai ruotsin kielen taitoa.

Kirjoita kypsyysnäyte koulusivistyskielelläsi, suomeksi tai ruotsiksi. Tutkintotodistukseesi merkitään koulusivistyskielesi sekä se, millä kielellä olet kirjoittanut kypsyysnäytteen. Koulusivistys ja kypsyysnäyte tuottavat yhdessä tämän kielen erinomaisen taidon (kielitaitolaki, 6 §).

Jos koulusivistyskielesi on jokin muu kuin suomen tai ruotsin kieli, voit kirjoittaa kypsyysnäytteesi suomeksi, ruotsiksi, englanniksi tai samalla kielellä, jolla olet kirjoittanut tutkielmasi. Tutkintotodistuksellasi et voi tällöin osoittaa erinomaista kielitaitoa, vaan sinun tulee tarvittaessa hankkia todistus erinomaisesta suomen tai ruotsin kielen taidosta muulla tavalla. Lisätietoa muista tavoista löydät opetushallituksen sivuilta (valtionhallinnon kielitutkinnot).

Kypsyysnäyte arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty. Kypsyysnäytteen arvioi ja hyväksyy useimmissa tapauksissa koulutusohjelman opettaja, esimerkiksi tutkielmasi ohjaaja. Hyväksyjän tulee hallita kieli, jolla olet kirjoittanut kypsyysnäytteesi.

Kypsyysnäyte on erillinen opintosuoritus, mutta sen laajuudeksi kirjataan opintotietojärjestelmään 0 op.

Huomaathan, että tekoälyn käyttäminen kypsyysnäytteen laatimiseen ei ole sallittua. Lue lisää sivulta Tekoälyn käyttäminen oppimisen tukena.

Koulutusohjelmasi kypsyysnäyteohjeet

  • Farmaseutin koulutusohjelma

Farmaseutin tutkintoon sisältyvä kypsyysnäyte on tieteellinen kirjallinen teksti, joka osoittaa opiskelijan perehtyneisyyttä opinnäytteen alaan ja suomen tai ruotsin kielen taitoa.

Kypsyysnäyte kirjoitetaan kielellä, jolla opiskelija on saanut koulusivistyksensä. Jos opiskelija on saanut koulusivistyksensä muulla kuin suomen tai ruotsin kielellä, hän voi antaa kypsyysnäytteen suomen, ruotsin tai englannin kielellä. Tällöin opiskelija ei osoita korkeakouluopintojen yhteydessä valtion henkilöstöltä vaadittavaa erinomaista suomen tai ruotsin kielen taitoa.

Muulla kuin suomen- tai ruotsin kielellä koulusivistyksen saaneiden tulee esittää todistus koulusivistyskielestään ja sopia kypsyysnäytteen kielestä oppiaineen vastuuhenkilön ja ohjaajansa kanssa ennen kypsyysnäytteen kirjoittamista. Kypsyysnäytteen kielestä riippumatta opiskelijan tulee suorittaa akateemisten tekstitaitojen kurssi ja siihen liittyvät tehtävät hyväksytysti. Tällaisissa tapauksissa opiskelijan tulee osoittaa kypsyysnäytteellä perehtyneisyyttä opinnäytteen alaan ja ohjaajan tulee hyväksyä kypsyysnäyte sisällöllisesti.

Kypsyysnäytteen ohjeet:

1. Kypsyysnäyte kirjoitetaan kandidaatintutkielman aikana tutkielman tiivistelmän muodossa.
2. Kypsyysnäytteestä annetaan suoritusmerkintä, kun ohjaaja on hyväksynyt kypsyysnäytteen.