Opiskele ulkomailla

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Ohjeet

Vaihdon suunnittelu ja hakeminen

Ohjeet vaihtoon valituille

Muut tavat kansainvälistyä

Infotilaisuudet ja yhteystiedot

Usein kysytyt kysymykset

Hakeminen

- Milloin voin hakea vaihtoon?

Löydät vastauksia Opiskelijan ohjeista sivulta Haluatko vaihtoon? - aloita tästä!

- Millaisia vaihtomahdollisuuksia Helsingin yliopisto tarjoaa?

Helsingin yliopistolla on monia erilaisia ja eri pituisia vaihto-ohjelmia. Voit esimerkiksi lähteä lyhyt- tai kesäkurssille ulkomaille, jolloin vaihto kestää viikosta kolmeen kuukauteen. Voit myös lähteä lukukaudeksi tai –vuodeksi ulkomaille opiskelemaan. Useimpiin kohteisiin voi hakea vaihtoon joko yhdeksi tai kahdeksi lukukaudeksi, mutta tämä on kuitenkin sopimus- ja kohdekohtaista. Esimerkiksi Oseanian kohteisiin voi hakea vaihtoon vain yhdeksi lukukaudeksi. Tarkista jo ennen hakemista kuinka pitkäksi aikaa voit hakea vaihtoon valitsemaasi kohteeseen. Sopivaa kohdetta voit etsiä ohjeesta Vaihtokohteet maailmalla, jonka löydät linkattuna ylempänä sivulla.

- Kuinka moneen vaihtokohteeseen voin hakea?

Ks. Kuinka moneen vaihtokohteeseen voin hakea? linkki alla.

- Voinko tulla hyväksytyksi moneen vaihtokohteeseen?

Voit tulla hyväksytyksi vain yhteen vaihtokohteeseen. Jos haet moneen vaihtokohteeseen, sinun tulee priorisoida hakukohteesi. Jos et pääse ensimmäiseen toivomaasi kohteeseesi, seuraavaksi otetaan huomioon toinen hakukohteesi, sen jälkeen kolmas jne.

- Voinko lähteä vaihtoon useamman kerran?

Kyllä. Jokaisella tutkintoasteella on mahdollista opiskella Erasmus-ohjelman kautta 12 kuukautta ulkomailla. Voit siis lähteä halutessasi opintojen salliessa esimerkiksi kandidaatin tutkinnon aikana 2x 6kk vaihtoon. Myös Euroopan ulkopuolelle on mahdollista hakea vaihtoon sekä kandi- että maisterivaiheessa.

- Onko vaihtokohteilla kiintiötä sen suhteen, montako HY:n opiskelijaa he voivat ottaa vastaan vuodessa?

On. Kiintiöt vaihtelevat yliopistoittain. Voit nähdä päivitetyt kiintiöt hakukohteen ollessa avoinna Mobility Online -portaalissa. Kiintiön ja yliopiston tiedot näet painamalla vihreän ympyrän vieressä olevaa dokumentin kuvaa. Kohteet Euroopan ulkopuolella: hakuaikana näet, montako paikkaa on haussa kohdetiedoista Vaihtokohteet maailmalla -sivun kautta.

- Jos kohdeyliopisto hylkää hakemukseni, onko silti mahdollista päästä muualle vaihtoon?

Jos kohdeyliopisto hylkää hakemuksesi, ole yhteydessä kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluihin. Autamme sinua varmistamaan miksi hakemus hylättiin ja mahdollisuuksien mukaan autamme löytämään uuden vaihtokohteen. Voit tarvittaessa hakea seuraavassa haussa vaihtoon.

- Millaista kielitaitoa vaihtoon lähteminen edellyttää?

Katso maakohtaiset kielitaitovaatimukset alla olevan linkin kautta.

- Koska saan tietää valittiinko minut vaihtoon?

Ks. alla oleva linkki: hyväksymistieto.

- En ole kuullut mitään vaihtoyliopistosta, vaikka minut on Helsingin päässä Mobility Onlinen mukaan nominoitu. Mitä teen?

Voit tarkistaa hakuajat yliopistolta, johon sinut on nominoitu. Sivuilta löytyy usein myös tieto siitä tuleeko sinun hakea itsenäisesti, vai lähetetäänkö hakuohjeet kohdeyliopiston toimesta.

- Minut hyväksyttiin vaihtoon, mutta en pääsekään lähtemään. Voiko vaihdon perua?

Ks. vaihdon peruuttaminen alla linkattuna.

- Onko jossain luettavissa opiskelijoiden kokemuksia vaihdosta?

Voit tutustua opiskelijoiden vaihtokertomuksiin.
Opiskelijat myös päivittävät instagram-tiliämme, josta voit myös löytää inspiraatiota ja hyödyllistä tietoa.

Opintopisteet ja keskiarvot

- Täytyykö minun olla läsnäoleva Helsingin yliopistossa vaihdon aikana?

Kyllä. Myös hakuvaiheessa.

- Ilmoitanko keskiarvoni sen perusteella mikä se on haun aikana? Missä vaiheessa vaihtoyliopisto tarkastaa keskiarvoni?

Keskiarvo ilmoitetaan sen perusteella mikä se on haun aikana. Vaihtoyliopisto tarkastaa keskiarvon vasta siinä vaiheessa, kun sinut on valittu Helsingin yliopiston puolesta kyseiseen yliopistoon ja lähetät hakemuksesi sinne. Keskiarvo pitää ilmoittaa Helsingin yliopiston hakulomakkeessa, vaikka et hakisikaan yliopistoon, jossa sitä tarvittaisiin. Lisää tietoa keskiarvosta ja sen laskemisesta.

- Täytyykö minun lukea vaihdossa vain hakemani opintosuunnan kursseja, vai voinko suorittaa opintopisteitä myös toisissa tiedekunnissa?

Tämä on yliopistokohtaista. Voit tiedustella asiaa suoraan vaihtoyliopistosi vaihtokoordinaattorilta.

- Kannattaako minun hakea vaihtopaikkaa, johon vaaditaan keskiarvoani korkeampi keskiarvo?

Jos sinulla ei ole kohdeyliopiston vaatimaa keskiarvoa, et voi hakea kyseiseen yliopistoon. Opinnot vaihtoyliopistoissa ovat usein vaativampia kuin kotiyliopistossa, joten opintojen suorittaminen sellaisessa yliopistossa, johon oma keskiarvo ei yllä, voisi käydä liian raskaaksi. Kohdeyliopisto voi myös hylätä hakemuksesi keskiarvon vuoksi, jolloin et pääse tekemään opintoja. Vaihtokohteita, joissa useimmiten ei ole keskiarvovaatimuksia ovat mm. Erasmus- ja Nordplus –vaihtokohteet, mutta tämä on kuitenkin sopimuskohtaista.

- Kuinka todennäköistä on tulla valituksi Oseanian vaihtokohteisiin?

Oseanian vaihtokohteet ovat erittäin suosittuja, minkä takia hakijoita näihin kohteisiin joudutaan karsimaan opintomenestyksen ja hakemuksen perusteella. Vaihtoon hakevan edellytetään olevan hyvä opiskelija eli hakijan keskiarvon (kaikki opinnot) on oltava vähintään 3,5, jotta hakijalla on mahdollisuus sijoittua vaihtoon Australiaan ja 3,8 Uuteen Seelantiin. Vaihtoyliopisto voi vaatia korkeampaa keskiarvoa. Katso kohde-esittelyistä lisätietoa. Parannat mahdollisuuksiasi päästä vaihtoon hakemalla Oseanian vaihtokohteiden lisäksi myös vähemmän kilpailtuihin vaihtokohteisiin.

- Sisältyvätkö avoimen yliopiston tai joo-opintoina suoritettujen kurssien arvosanat keskiarvoon?

Keskiarvoon lasketaan mukaan kaikki Sisussa näkyvät numeroarvioidut kurssit. Myös avoimen yliopiston puolella suoritetut kurssit ja Sisussa jo näkyvät joo-opinnot lasketaan mukaan keskiarvoon.

- Kuinka monta opintopistettä minun tulee suorittaa vaihtoni aikana?

Ks. vaihtohakemuksen opintosuunnitelma linkattuna alla.

Opinnot ja kurssit vaihdossa

- Voinko suorittaa valinnaisten kokonaisuuksien opintoja vaihdossa?

Vaihdossa voi suorittaa valinnaisten kokonaisuuksien opintoja. Tällaisessa tapauksessa vaihtoon tulee hakea valinnaisen kokonaisuuden vaihtosopimuksen kautta, jos kyse on tiedekuntakohtaisesta Erasmus- tai Faculty and unit –bilateral vaihto-ohjelmasta. Kyseisen aineen pääaineopiskelijat ovat kuitenkin etusijalla vaihtoon lähtijöitä valittaessa. Lisää tietoa vaihtosopimusten laajuudesta löydät linkattuna alta.

Yliopistonlaajuisissa vaihto-ohjelmissa EU:n ulkopuolelle ja pohjoismaihin (Nordplus ja Erasmus) on mahdollista tehdä joko oman koulutusohjelman opintoja tai valinnaisen kokonaisuuden opintoja tai vapaavalintaisia opintoja eli kurssit valitaan vaihtoyliopiston yliopistonlaajuisesta tarjonnasta. Huomioi kuitenkin vaihtoyliopiston mahdolliset rajoituksen sen suhteen mitä aloja on mahdollista opiskella. Lisää tietoa Nordplus ja Erasmuskohteista löydät alta.

- Voinko suorittaa vaihdossa valinnaisen kokonaisuuden, vaikka minulla ei ole kyseiseen aineeseen opinto-oikeutta Helsingin yliopistossa? Entä voinko suorittaa vaihdossa sivuaineopintoja tai – kokonaisuuden, vaikka kyseistä ainetta ei opeteta Helsingin yliopistossa?

Vaihdossa voi suorittaa valinnaisen kokonaisuuden niin, että sen hyväksilukee oma tiedekunta niin sanottuna ulkomailla suoritettuna valinnaisena kokonaisuutena. Se on mahdollista useimmissa tiedekunnissa. On kuitenkin hyvä muistaa, että ulkomailla suoritettu valinnainen sivuainekokonaisuus ei vastaa Helsingin yliopiston kursseja. Huomioithan kuitenkin vaihtoyliopiston omat rajoitukset.

- Haenko vaihtoon kandi- vai maisterivaiheeseen?

Ks. Haluatko vaihtoon? - aloita tästä! -ohje, joka löytyy ylempää sivulta linkattuna. Osa koulutusohjelmista on julkaissut kyseisen ohjelman opiskelijoille ohjeita vaihto-opintojen suunnitteluun. Jos tällainen ohje on julkaistu, se löytyy em. sivulta Vaihtoa suunnittelevan tehtävälista -kohdan alapuolelta.

- Olen kandivaiheen opiskelija. Voinko suorittaa myös maisterivaiheen opintoja vaihdossa?

Osassa yliopistoista tämä on mahdollista, mutta osa yliopistoista kieltää tämän tiukasti. Tietoa tästä löytyy voi etsiä vaihtoyliopiston nettisivuilta. Sama voi koskea maisterivaiheen opiskelijoita, jotka haluaisivat suorittaa kanditasoisia kursseja vaihdossa.

- Voiko vaihdossa suoritettuja kanditasoisia kursseja hyväksilukea maisterikursseiksi?

Vaihdossa suoritettuja kanditasoisia kursseja on usein mahdollista hyväksilukea maisteriopintojen vapaavalintaisiin opintoihin. Jos haluat korvata kanditasoisella kurssilla tutkintovaatimuksiin kuuluvan maisterivaiheen pakollisen kurssin, voit kysyä kyseisen kurssin vastuuopettajalta onko hyväksilukeminen mahdollista.

- Mistä löydän vaihtoyliopiston kurssit? Entä jos en löydä tulevan vuoden kurssitarjotinta?

Kurssitarjottimet löytyvät kohdeyliopiston nettisivuilta. Useimmilla yliopistoilla on esillä vain kuluvan vuoden kurssitarjottimet, joten voit tehdä kurssivalinnat vaihtohaun Learning Agreementiin niiden perusteella. Ks. vaihtohakemuksen opintosuunnitelma linkki alla.

- Ovatko yliopistojen vaativuustasot kovin vaihtelevia?

Vaihtoyliopistoissa vaihto-opiskelijoilta vaaditaan yhtä paljon kuin kohdeyliopiston tutkinto-opiskelijoilta. Opintojen vaativuuteen voi vaikuttaa esimerkiksi oma kielitaito.

Hakemus ja sen liitteet

- Pitääkö hakemus tehdä kerralla loppuun vai voiko siihen palata myöhemmin?

Hakemuksen voi jättää kesken ja täyttää sitä myöhemmin, kunhan saa lomakkeen ensimmäisen, Application form –kohdan tehtyä. Lisätietoa Hakeminen Mobility Onlinessa -ohjeessa.

- Kuka lukee Helsingin yliopiston vaihtohaun hakemukseni? Millä kielellä se kannattaa kirjoittaa?

Kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluiden asiantuntijat lukevat hakemuksesi. Voit kirjoittaa sen suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.

- Miten täytän Learning Agreementin?

Ks. vaihtohakemuksen opintosuunnitelma, linkki alla.

- Voidaanko minut valita vaihtoon, vaikka olen jo suorittanut kaikki tutkintoon kuuluvat opinnot?

Vaihtoyliopistossa suoritettavat opinnot on voitava hyväksilukea ja mahduttaa täysimääräisinä Helsingin yliopiston tutkintoosi. Kandidaatin tutkintoon voi sisällyttää enintään 200 op ja maisterintutkintoon enintään 135 op. Jos olet suorittanut jo niin paljon kursseja, että em. opintopistemäärät täyttyvät, et voi hakea vaihtoon. Lisätietoa siitä kuka voi lähteä vaihtoon löydät allaolevasta linkistä.

- Hakemukseni kanssa on ongelmia, kehen otan yhteyttä?

Ota yhteys kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluihin.

Voit tulla myös hakuklinikoille.

Vaihdon jälkeen

- Mistä tiedän olenko palauttanut kaiken tarpeellisen?

Ks. Muistilista vaihdosta palaavalle linkattuna alla.

- Miten vaihto-opintojeni hyväksilukeminen tapahtuu? Kuka hyväksilukee vaihto-opintoni?
Ks. Opintojen hyväksilukeminen, linkattuna alla.

- Mikä on opintojen hyväksilukemisen, korvaamisen ja sisällyttämisen ero?

Korvaaminen ja sisällyttäminen ovat hyväksilukemisen muotoja. Korvaaminen tarkoittaa, että korvaat koulutusohjelmaasi kuuluvia opintojasi aiemmin hankitulla osaamisella, joka vastaa sisällöltään korvattavan opintojakson tai –kokonaisuuden osaamistavoitteita. Sisällyttäminen tarkoittaa, että aiemmin hankkimasi osaaminen liitetään osaksi tutkintoasi, jolloin sisällöllistä vastaavuutta opintojaksoihin ja –kokonaisuuksiin ei vaadita. Ks. Opintojen ja osaamisen hyväksilukeminen.

- Suoritin vaihdossa eri kursseja kuin alkuperäisessä Learning agreementissa lukee. Kuinka toimin?

Ks. Muutoksen alkuperäiseen opintosuunnitelmaan, linkattuna alla.

- Suoritin vähemmän opintopisteitä kuin suunnittelin. Kuinka toimin?

Ota yhteys kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluihin ja selitä tilanteesi.

- Vaihtoaikani muuttui, miten tulee toimia?

Ks. Muutokset vaihdon aikana, linkattuna alla, ja ota tarvittaessa yhteys kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluihin.

- Kuinka ylläpitää vaihdossa saatua kansainvälistä osaamista?

Voit ryhtyä tuutoriksi kansainvälisille opiskelijoille tai lähteville opiskelijoille. Monet opiskelijajärjestöt harjoittavat kansainvälistä toimintaa, voit myös tiedustella heiltä kuinka voisit osallistua toimintaan.
Ks. Kotikansainvälistyminen.