Den nya studentens första steg

Instruktionen hör till följande teman

Genom att välja utbildningsprogram ser du förutom de allmänna anvisningarna också utbildningsprogrammets eventuella egna innehåll. För att se Öppna universitetets instruktioner behöver du inte välja utbildningsprogram.

Välkommen till Helsingfors universitet! Följ våra anvisningar som gäller alla nya studerande i kandidat- och magisterprogrammen. Om du inte hittar svar på din fråga här, kan du kontakta studentservicen.

Ta emot stu­die­plat­sen

Du får anvisningarna om hur man tar emot studieplatsen i antagningsbrevet som du får i ett e-postmeddelande. Följ anvisningarna – om du inte tar emot studieplatsen inom den utsatta tiden, förlorar du nämligen studieplatsen som erbjuds dig. Tidsfristen meddelas i samma e-postmeddelande eller på en skilt angiven webbsida. Du ser även tidsfristen för att ta emot studieplatsen i tjänsten Min Studieinfo.

Visa din an­sök­nings­be­hö­rig­het

Om du inte redan har visat att du uppfyller kraven för kandidat- eller magisterstudier, får du också ett e-postmeddelande om att du skall visa ansökningsbehörighet. Du vet att du måste bevisa din behörighet om du har blivit villkorligt antagen. Om du har blivit villkorligt antagen syns villkoret för antagningen i Min Studieinfo-tjänsten, i e-postmeddelandet från ansökningsservicen eller på en skilt angiven webbsida. Om du inte visar behörighet inom den utsatta tiden, förlorar du den studieplats som erbjuds dig. Tidsfristen meddelas i samma e-postmeddelande eller på en skilt angiven webbsida.

Närvaroanmälan och hälsovårdsavgift

När du har tagit emot studieplatsen ska du dessutom anmäla dig som närvarande eller frånvarande vid universitetet. Ditt antagningsbrev kommer att åtföljas av instruktioner för registrering. Läs instruktioner noggrant och gör registrering före en utsatta tidsfristen. Om du registrerar som närvarande, glöm inte att också betala den obligatoriska FPA hälsovårdsavgiften.

Anvisningar för närvaroanmälan för ditt första studieår och för betalning av hälsovårdsavgiften finns också i anvisningarna för antagna sökande (helsinki.fi).

Under de kommande studieåren ska du anmäla dig som närvarande eller frånvarande varje år under den utsatta registreringsperioden.

Stu­de­ran­de­re­gist­ret och studerandeintyget

Efter du har tagit emot studieplatsen och anmält dig som närvarande eller frånvarande, registreras dina uppgifter i universitetets studeranderegister Sisu.

Efter det kan du få ett studerandeintyg som du kan behöva när du ska bevisa att du studerar vid Helsingfors universitet. Till exempel för Hoas räcker det att du beställer ett inofficiellt prestationsutdrag som fås via Sisu.

Det går också att hämta sitt studerandeintyg från studentservicen.

Ak­ti­ve­ra ditt an­vän­dar­namn

Observera att du kan använda universitetets datasystem först när du har aktiverat ditt användarnamn (t.ex. anmäla dig till kurser och skriva ut ett inofficiellt studieintyg). Aktiveringen av användarnamnet förutsätter bankkoder, mobilcertifikat eller ett elektroniskt id-kort och en kortläsarenhet. Om du inte har finska bankkoder måste du fylla in ansökan om användarnamn och skicka den till Helpdesk. Efter det ger Helpdesk dig instruktioner om att besöka ett ID Point-serviceställe för att identifiera dig.

Om du inte lyckas aktivera ditt användarnamn i juli kan det bero på något tekniskt problem i samband med registreringen av din studierätt (exempelvis studerande som varit frånvarande av lagstadgade skäl under det första året eller studerande vid Öppna universitetet). Då kan du aktivera ditt användarnamn fr.o.m. 1.8, eller om ärendet brådskar, kontakta Helpdesk.

Närmare anvisningar för hur man aktiverar användarnamnet finns på Helpdesk. Du kan också bekanta dig med de IT-tjänster som universitetet erbjuder på Helpdesks sida för nya studerande.

Studentkortet och -kalendern

Efter dina uppgifter har registrerats i studeranderegistret kan du ladda ner Frank App i din telefon och aktivera ditt digitala studentkort. Med det digitala studentkortet får du samma förmåner som med det traditionella plastkortet (t.ex. rabatter som gäller UniCafe, HRT, Studenthälsan och UniSport). Du kan börja använda Frank App fr.o.m. 1 augusti alltså när din studierätt börjar.

Om du vill, kan du också beställa ett fysiskt studentkort.

Som medlem i Studentkåren vid Helsingfors universitet (HUS) får du också studentkalendern. Studentkalendern kan du hämta från Kajsahuset, Campus Mejlans, Campus Gumtäkt och Campus Vik eller från HUS servicebyrå.

Bekanta dig med kommunikationskanalerna

I Studietjänsten (studies.helsinki.fi) hittar du på ett ställe de viktigaste digitala verktyg, tjänster och innehåll som du behöver under din studietid. I Studietjänsten kan du bland annat följa med aktuella meddelanden, söka information om de kurser som erbjuds samt läsa instruktioner som stöder dina studier. I Studietjänstens navigationsbalk hittar du tjänstens startsida, din egen studiekalender, instruktioner, kurser och ett urval länkar till andra viktiga tjänster så som Sisu.

Via Studietjänsten kan du också logga in på Flamma. Flamma är både ett intranät för personalen och en kanal för hela universitetsgemenskapen att delta och bidra. På Flamma kan du delta i diskussioner om aktuella frågor och få information om universitetets beslutsfattande.

Förutom nyheterna i Studietjänsten, glöm inte att följa kommunikationen som skickas via e-post. Använd alltid din Helsingfors universitet e-postadress för att sköta studieärenden.

Bekanta dig med orienteringstidtabellen

Alla nya studerande som inleder sina studier på hösten delas in i mindre tutorgrupper. Grupperna leds av en studenttutor – en längre hunnen studerande från samma fakultet. 

Bekanta dig med orienterignstidtabellen på sidan Studieorientering och tutorering.

Nyhetsbrev till nya studerande

Fyra nyhetsbrev skickas till studeranden som startar sina studier hösten 2024. Nyhetsbrev kommer att publiceras på den här sidan så snart de dyker upp.

Om du inte har fått nyhetsbrevet till din e-post, även om du är ny studerande, kolla din skräppost.

  • Det första nyhetsbrev kommer att publiceras från och med den 31.5 
  • Det andra nyhetsbrev kommer att publiceras den 14.8
    • för utbildningsprogram i medicin och odontologi kommer det 2. och 3. nyhetsbrevetet att skickas tillsammans onsdagen den 14.8.
  • Det tredje nyhetsbrev kommer att publiceras den 21.8.
  • Det fjärde nyhetsbrev kommer att publiceras i början av oktober