Verktyg för att planera din karriär och framtid

Instruktionen hör till följande teman

Genom att välja utbildningsprogram ser du förutom de allmänna anvisningarna också utbildningsprogrammets eventuella egna innehåll. För att se Öppna universitetets instruktioner behöver du inte välja utbildningsprogram.

Tips för att använda detta material för självstudier

Att planera den egna karriären och framtiden kan kännas brännande aktuellt och angeläget, men också avlägset och besvärligt – eller något däremellan, helt beroende på situationen. Eftersom universitetsstudier sällan lägger grunden för klart avgränsade karriärval, är det många studenter som funderar över sin expertroll, sina intressen och sina alternativ även i slutskedet av sina studier.

På den här sidan har vi som är karriärvägledare vid Helsingfors universitet sammanställt synpunkter på sådana frågor som studenterna ofta funderar över. Sidan innehåller information, uppgifter och andra verktyg som stöder dig i din karriärplanering på egen hand. Om du funderar på frågor som är specifikt relaterade till arbetssökning, se också sidan Tips för att söka jobb.

Karriärservicen erbjuder också annat mångsidigt stöd för studenter och mindre än ett år sedan utexaminerade alumner när de planerar sin karriär eller söker jobb. Bekanta dig med vårt utbud på sidan Karriärservicen.

Har jag också en karriär?

”Fina människor har säkert nån sorts karriär, men jag ska nog bara ha ett jobb.” – student som deltog i karriärvägledningen

Ordet karriär kan låta aningen storslaget och avlägset – i synnerhet om du ska avlägga din första högskoleexamen och ännu inte har så mycket erfarenhet av arbetslivet, eller om du tänker byta bransch och känner att du på något sätt är tillbaka i början av din karriär. Karriär är ett brett begrepp som täcker hela din resa genom utbildningar, jobb och allt annat i ditt liv.

Var och en av oss bygger en karriär här och nu, och varje beslut som gäller studierna rör också karriären. Vi fattar beslut på olika grunder; våra framtidsval kan till exempel grunda sig på intressen, värderingar, intuition, sinnebilder om en framtida karriär eller på entusiasm och chansningar.

Hur kan jag planera min karriär?

Med karriärplanering menas att man på ett övergripande sätt orienterar sig inför framtiden, och sättet man gör det på kan variera från person till person. Ett som ändå är säkert är att karriärplanering inte sker av sig själv, utan kräver aktiv reflektion och aktiva insatser. Du kan börja med att till exempel reflektera över vilka frågor om din framtid som är relevanta för dig just nu.

Även självutvärdering av karriärberedskap Kudin.fi hjälper dig att klarlägga tankar, frågor och utmaningar som rör din karriärplanering. Det bidrar till att utveckla din karriärförmåga både under studietiden och i arbetslivet. Kudin.fi har 1–3 olika enkäter som du kan utvärdera din karriärförmåga med. Utifrån dina svar får du respons och tips på hur du kan gå vidare i din utveckling.

När ska man planera sin karriär?

Du vet själv bäst när tidpunkten är den rätta för att planera din karriär. Det är ändå bra att tänka på framtiden även när det inte är nödvändigt. Det är nämligen så att om inte du själv ställer frågor som är centrala för din framtid, gör livet det – men inte nödvändigtvis vid bästa tillfälle. Ta tag i det som känns aktuellt just nu!

Är jag expert?

 Cirkeln av fem kapital (graduate capital model): humankapital, socialt kapital, kulturellt kapital, identitetskapital och psykologiskt kapital
Du måste godkänna de funktionella kakorna för att se videon.

När är du expert och vad ska en expert kunna och veta? Det finns inga generella svar på dessa frågor, men att bli expert sker gradvis i takt med att dina studier framskrider. Expertrollen växer alltså inte fram först i arbetslivet, utan du kan bygga på den under dina studier genast från den första dagen av dina kandidatstudier. Ibland kan det vara svårt att klarlägga sin expertis även i slutskedet av studierna.

Processerna för att orientera sig inför framtiden och för att bli expert är individuella, och de framskrider i olika takt hos var och en. Istället för att jämföra dig med andra – kanske med dem som har arbetat inom området en längre tid – kan du lugnt reflektera över bland annat ditt eget kunnande och dina egna intressen. När du klarlägger de här två områdena för dig själv kommer du närmare din egen expertis.

Expertis i ett nötskal

Vad är expertis? Med expertis menas olika färdigheter som hör samman med dig och ditt kunnande. De här färdigheterna – och därmed även din expertis – kan beskrivas genom fem sammanflätade kapital, som är följande:

  • humankapital: den kompetens som din examen ger samt anställbarhet
  • socialt kapital: kännedom om alternativ samt nätverkande
  • kulturellt kapital: aktivitet utanför det egna examensområdet samt egen plats på arbetsmarknaden
  • identitetskapital: värderingar och styrkor samt prioriteringar, erfarenheter och planer
  • psykologiskt kapital: resiliens, tro på den egna förmågan samt anpassningsförmåga.

Du kan förvärva kapitalen på många sätt och i många olika sammanhang, både under studierna och inom andra områden i livet. De olika kapitalen växer i olika takt och kan göra sig gällande i olika skeden av dina studier. Vi uppmuntrar dig att begrunda vilka temaområden som är relevanta för dig just nu och vilka som kanske kommer att vara det i framtiden.

Vad kan jag göra just nu?

  • Se videon om studier, karriär och expertis. Videon går på 5 minuter igenom de olika kapitalen och vad det innebär att bli expert under studierna.
  • Du kan också fylla i den första enkäten i självutvärderingsverktyget Kudin.fi, som tar upp de fem kapitalen.
  • När du har studerat kapitalslagen på lämpligaste sätt för dig själv, kan du kartlägga ditt eget läge genom att svara på följande frågor: Vilka kapitalslag tycker du att är de starkaste hos dig just nu? På vilka olika sätt har du utvecklat dem? Vilket kapital eller vilka kapitalslag skulle du främst vilja utveckla under dina studier? Vad skulle kunna vara det minsta möjliga steget i den riktningen?
  • Du kan också använda följande frågor när du reflekterar över din expertis:
    • Vilka kunskaper och färdigheter har du utvecklat under dina studier eller till exempel genom arbete eller hobbyer?
    • Vilka teman är du särskilt intresserad av i dina studier eller till exempel i arbetslivet eller i hobbyerna?
    • Hur skulle du beskriva dina egna värderingar och attityder, din inlärningsförmåga eller din självledarskapsförmåga?
    • Vad har andra gett dig positiv respons för i olika situationer?
    • Hur skulle du beskriva dig själv i arbetsgemenskapen?
    • Vad vet du om arbetskultur och praxis inom ditt område?
  • Du kan görä uppgiften Skapa ett meta-CV och dokumentera din resa till expert (pdf).

Det kan vara svårt att få en uppfattning om din egen expertis om du ännu inte har identifierat dina kompetenser och styrkor eller inte känner till var du kan få jobb med din examen. Du kan läsa mer om de här frågorna i avsnittet "Vad kan jag och vilka är mina styrkor?" och "Vilka arbetsmöjligheter har jag?".

Examensarbetet och praktiken bygger på din expertis

Examensarbetet och praktiken, som eventuellt ingår i studierna, kan med fördel betraktas som ett led i processen att bli expert. I bägge fallen får du använda och fördjupa dina kunskaper och färdigheter samtidigt som du lär dig nytt.

När du gör ditt examensarbete och genomför din praktik använder och utvecklar du bland annat din självledarskapsförmåga, dina allmänna arbetslivsfärdigheter och dina olika styrkor, utöver att du bygger på din områdesspecifika kompetens. Troligen bygger du också ut ditt nätverk med nya kontakter, som senare kan öppna upp för olika möjligheter till samarbete.

Om du ännu inte har gjort din praktik eller valt ämne för ditt examensarbete, är de båda utmärkta tillfällen för dig att tänka på hur du vill rikta in och utveckla din expertis. Om du redan har genomfört båda, kan du lära dig mycket av dem även i efterhand när du tar dig tid att granska dem medvetet.

Vad kan jag och vilka är mina styrkor?

Fält med solrosor.

Den egna kompetensen är inte lätt att klarlägga. Samtidigt är den en faktor som i hög grad påverkar dina möjligheter att få jobb. Processen består av tre delar: först måste du identifiera dina kompetenser, därefter måste du beskriva dem och slutligen kommunicera din kompetens till andra, till exempel när du söker jobb.

Det är viktigt att du kan formulera ditt kunnande så att det är begripligt även för personer som inte känner till ditt område eller dess terminologi. Tänk till exempel på hur du skulle berätta om ditt kunnande för någon inom ett annat område, för ditt eget barn eller för en far- eller morförälder.

Olika kompetenser, olika styrkor

Kompetens kan kategoriseras på många olika sätt. Den kan handla om insikter i fenomen, frågor och teman inom det egna vetenskapsområdet. Utöver det kan kompetens handla om akademiska färdigheter, såsom förmåga att ta till sig teoretisk kunskap, förmåga till kritisk analys eller kunskaper om vissa forskningsmetoder. De allmänna arbetslivsfärdigheterna förvärvas i sin tur genom studier och allt slags arbete: du kan till exempel utveckla dina interaktionsfärdigheter eller organisationsfärdigheter på projektkurser eller genom arbete inom servicebranschen.

Du förvärvar alltså kompetens överallt: förutom genom studier och arbetsuppgifter, även genom hobbyer, förtroendeuppdrag och vardaglig verksamhet överlag.

Utöver insikterna, kunskapen och kompetensen som vi har förvärvat har vi alla sådana styrkor som hör samman med vår egen person. Någon är kvick till sin natur och har lätt för att uppfatta nya saker, med någon annan kan vara grundlig och noggrann. En tredje är bra på att lyssna på andra, och en fjärde är i sitt esse när hen står i centrum för uppmärksamheten.

Olika arbetsuppgifter kräver olika styrkor, och alla egenskaper kan antingen vara styrkor eller svagheter beroende på sammanhanget. Det centrala med tanke på karriärplaneringen är att du kan identifiera och beskriva inte bara din kompetens utan också dina styrkor på ett så mångsidigt sätt som möjligt.

Hjälp med att identifiera dina kompetenser och styrkor

När du undersöker dina kompetenser och styrkor bör du ta hela din livserfarenhet i beaktande. Vad har du lärt dig av dina studier, arbeten, frivilligarbeten, hobbyer och andra erfarenheter? Vilka färdigheter har du förvärvat, vilka uppgifter har du fått utföra och vilka styrkor har du haft nytta av? Hurdan respons har du fått av andra?

Öva på att identifiera och beskriva dina kompetenser och styrkor med hjälp av följande uppgifter:

Vad önskar jag av min framtid?

En vit fyr på en klippa vid havet.

Om någon skulle fråga dig vad du önskar av din framtid, vad skulle du svara just nu? Är du full av vilda visioner och drömmar, eller tar idéerna slut nästan direkt? Vilka känslor väcker det här hos dig?

Framtidsförhoppningarna är alltid summan av många olika faktorer. Dina förhoppningar har troligen kopplingar till dina tidigare erfarenheter i livet, dina intressen, kompetenser och styrkor, samt till hur långt du kommit i dina studier och till din livssituation överlag. Förhoppningarna påverkas också väsentligt av vilka alternativ du känner till och vad du anser att är möjligt för dig själv.

Framtiden är förknippad med osäkerhet, och ibland kan det kännas lättare att låta bli alla planer eller lämna dem åt andra. Kärnan i det hela är dina personliga värderingar och frågan om vad ett bra liv betyder för dig. Därför kan ingen annan planera framtiden för dig.

Låt dina värderingar visa vägen

Genom att noggrant ta reda på vad du vill kan du troligen klarlägga flera frågor som är viktiga för dig, dvs. dina värderingar. Värderingarna bildar en grund för dina förhoppningar och konkreta mål, och ger dig kraft att fortsätta även när du möter motgångar.

Målen som du satt upp utifrån värderingarna ger betydelse och riktning såväl för dina studier, ditt arbete som för ditt övriga liv. Även om du inte alltid kan vara säker på om du kommer att uppnå ett visst mål, kan du alltid hitta en ny väg som motsvarar dina värderingar och den framtid du önskar dig. Vad är alltså det bästa som kan hända dig?

Reflektera över den framtid du önskar dig och i synnerhet dina arbetsrelaterade värderingar med hjälp av följande uppgifter:

Vilka arbetsmöjligheter har jag?

Ett bord med en öppen dator och en anteckningsbok, drycker och blommor.

”Jag är inte säker på vad jag vill göra med min examen i framtiden. Vilka jobb får man med en sådan här examen? Jag vet inte ens var jag ska börja söka jobb ’inom mitt eget område’.”

Om du inte redan känner till dina karriärmöjligheter är du inte ensam. Det förekommer rätt ofta att studenter inte har en klar uppfattning om olika möjliga karriärvägar ens i slutskedet av sina studier. Man kan vara intresserad av flera saker, och därmed kan även alternativen bli påfallande många. Kompetenskraven för olika anställningar kan också vara oklara och likaså hurdant arbetet i praktiken är i olika organisationer.

Information finns dock att tillgå och det lönar sig att vara aktiv. På vis får du kunskap om kompetenskraven i arbetslivet, och även om egna intresseområden och sådana arbetsuppgifter som passar dig. Våra tips på information:

Karriäruppföljning. Helsingfors universitet genomför en årlig karriäruppföljningsenkät för att utreda faktorer som rör arbetsmarknadsläget bland utexaminerade samt arbetslivets kompetensbehov. Se webbsidan Sysselsättning bland utexaminerade för att hitta den senaste informationen om hela universitetet och den senaste karriäruppföljningsrapporten för din fakultet. Läs mer om karriäruppföljningens resultat här.

Töissä.fi. Webbplatsen Töissä.fi innehåller bland annat information om vilka titlar universitetets alumner numera har. Dessutom hittar du information om lönenivån och kan läsa de utexaminerades berättelser om sina jobb.

Ditt nuvarande nätverk och nya kontakter. Vi vet ofta förvånansvärt lite om våra nära vänners, familjemedlemmars och släktingars arbetsuppgifter och arbetshistoria. Personerna i ditt nätverk kan ändå vara värdefulla informationskällor även yrkesmässigt, och därför lönar det sig att fråga dem om deras jobb. Om du ännu inte har några kontakter inom en bransch som intresserar dig kan du snabbt bygga ut ditt nätverk till exempel på Linkedin. Linkedin är en social medieplattform med fokus på arbetsrelaterat innehåll som används internationellt och i Finland. Med hjälp av Linkedin är det lätt att kontakta helt nya människor och ta del av deras karriärvägar och arbetsuppgifter.

Alumner på LinkedIn. Helsingfors universitets sida på LinkedIn har i likhet med alla andra läroanstalter ett mångsidigt sökverktyg som heter F.d. Medarbetare. Verktyget lämpar sig för att effektivt söka information om bland annat arbetsgivare och titlar för utexaminerade inom ditt område, samt för att kontakta nuvarande och tidigare medlemmar i universitetsgemenskapen.

Påminn dig om att din examen inte bestämmer din framtida karriärväg. Inom så kallade professionsområden, där man oftare utexamineras för vissa arbetsuppgifter (till exempel tandläkare, farmaceuter, präster eller lärare), är karriärvägarna ofta tydligare, även om det också inom dessa områden är möjligt att rekryteras till andra uppgifter. Inom generalistområdena är de möjliga arbetsuppgifterna många, och då är det viktigast att klarlägga just de teman och frågor som du vill arbeta med.

Är företagande också ett av mina alternativ?

Människor som arbetar med sina datorer vid samma arbetsbord.

Förutom betalt arbete är företagande ett intressant och lönsamt karriäralternativ för många. Det är ofta möjligt att kombinera lönearbete och företagande, och gränsen mellan de två blir alltmer flexibel. De färdigheter som du har förvärvat genom universitetsstudier och andra områden i ditt liv ger dig en bra grund för entreprenörskap. Om du dessutom klargör dina idéer om hur du vill använda dina färdigheter och vilka behov dina färdigheter uppfyller, är du på god väg att tänka på företagande.

Deltidsentreprenörskap kan också vara ett bra sätt att antingen pröva en idé i liten skala utan att omedelbart ge sig ut på entreprenörskapets djup. Det är också en möjlighet att bedriva en meningsfull hobbyverksamhet i kommersiell skala.

Helsingfors universitet, tillsammans med Helsingfors stad, erbjuder dig en rad olika program för att utforska entreprenörskapets värld, från den allra första början till avancerad idéutveckling. De olika aktörerna erbjuder en stimulerande och trygg plats där du kan pröva dina idéer under studietiden. Programmen breddar din karriärhorisont och erbjuder dig en chans att nätverka samt att utveckla dina andra arbetslivsfärdigheter på ett mångsidigt sätt – det är alltid en bra investering för framtiden.

Var kan jag börja? 

Helsinki Think Company samlar ihop universitetsstuderande som är intresserade av entreprenörskap i sina co-working utrymmen och erbjuder grundläggande information om entreprenörskap i sin resursbank. Think Co anordnar också idé- och lösningstävlingar där du kan komma med idéer till produkter, tjänster eller affärslösningar.

Helsinki Incubators erbjuder förinkubator- och inkubatorprogram, vilka du kan delta i med låg tröskel. I förinkubatorn kan du finslipa din idé och lära dig grundläggande företagarkunskaper under två månader, medan inkubatorerna ger dig sex månaders vägledning, mentorskap och stöd för att starta ett riktigt företag. Förinkubator- och inkubatorprogram erbjuds också i huvudstadsregionen av Helsingfors stads Campusinkubatorer-nätverk

HELSEED-programmet är intressant för dig som söker finansiering. Programmet ger dig möjlighet att lära dig mer om företagande och presentera din idé för representanter för Helsingfors universitets fonder, som kan investera mellan 10 000 och 50 000 euro i ditt företag.

Business Helsinki erbjuder en mängd information och stöd för dig som planerar att starta ett eget företag. Stadens tjänster erbjuder kostnadsfri företagsrådgivning och deras materialbank vägleder dig om entreprenörsutmaningar.

Vad ska jag göra om jag inte får jobb?

En person i svarta skor står i mitten av en gul cirkel som är målad på golvet eller marken.

”Jag hittar inget jobb, bara. Inte har jag nån arbetserfarenhet och inte får jag nån sån heller då jag inte får jobb.”

”Jag blir aldrig inbjuden till anställningsintervjuer. Jag har säkert skickat 100 ansökningar. Vad gör jag för fel?”

Jobbsökningen framskrider inte nödvändigtvis så som du önskar eller enligt den tidsplan du satt upp. Misströsta inte, för du kan göra mycket för att förbättra dina möjligheter att få arbete. Om jobbsökningen inte verkar ge resultat, kontrollera följande:

Är dina ansökningsdokument i skick och framgår din kompetens tydligt av dem? Konkurrensen om jobb och praktikplatser kan ibland vara hård, och då är det helt avgörande att du skiljer dig från den stora skaran av sökande på ett positivt sätt. Skapa alltså ett övertygande cv och en arbetsansökan där du berättar det som rekryteraren vill höra: hur dina kompetenser, styrkor och intressen passar ihop med jobbet eller praktikplatsen du söker. Observera att det är viktigt att du skräddarsyr ditt cv och ansökningsbrev för varje anställning du söker! Tänk alltså varje gång på hurdan kompetens anställningen kräver och vilka styrkor du ska betona. Fokusera på sådant i dina ansökningsdokument som just den aktuella arbetsgivaren är intresserad av.

Försäkra dig om vart du söker. Det är lättare att skräddarsy din ansökan och ditt cv ju mer du vet om arbetsgivaren och arbetet. Sök alltså mer information till exempel på arbetsgivarens webbplats eller på sociala medier (till exempel LinkedIn, Instagram eller Facebook). Om du känner någon som arbetar eller tidigare har arbetat i samma organisation eller i en liknande befattning, kontakta personen och fråga mer. Du kan också hitta information om motsvarande jobb och deras kompetenskrav genom att läsa andra platsannonser.

Kontrollera jobbsökningsprocessen. Din egen aktivitet är central när du söker jobb. Även om det inte officiellt finns några intressanta lediga jobb just nu, kan du vara aktiv och hitta ett så kallat dolt jobb, dvs. en plats som inte utannonserats officiellt. Du kan när som helst skriva en lista över de organisationer som intresserar dig och kontakta dem med öppna ansökningar. Vore det till hjälp om du skulle göra upp en jobbsökningsplan som hjälper dig komma ihåg vad du ska göra och när? Har du redan använt dina nätverk och berättat för dina kontakter hurdant arbete du söker? Kan någon av dem ge dig stöd eller tips? Informationsintervjuerna kan ge dig svar på frågor som intresserar just dig, och kan också bidra med värdefulla råd om hur man söker jobb inom ditt område. Följande uppgifter ger stöd och tips för hur du aktivt söker jobb:

Känner du till stödtjänsterna för dem som söker jobb? Vi på Karriärservicen erbjuder öppna workshoppar under läsår samt Drop-in stöd för arbetssökning utan tidsbokning. Läs mer och tveka inte att delta!

Är arbetslivet något för alla?

Svarta trådlösa hörlurar med gul bakgrund.

Podcasten "Allas arbetsliv?" breddar uppfattningen om arbete och tar upp missförhållanden i det finländska arbetslivet med dem som under sina karriärer har koncentrerat sig på att rätta till dessa missförhållanden.

Podcasten tar upp

  • rasism och språkbarriärer
  • funktionshinder, partiell arbetsförmåga och ableism
  • jämlikhet i fråga om genustillhörighet och sexuell läggning
  • åldersdiskriminering
  • ekologi, demokrati och delaktighet i arbetet.

Varje tema behandlas under 2–3 avsnitt tillsammans med inbjudna gäster. Podcasten produceras och leds av karriärvägledarna Jarkko Immonen och Heini Hult-Miekkavaara. Alla avsnitt finns tillgängliga på podcastens egen sida.