Handledningshörnan

Välj utbildningsprogram

Sök utbildningsprogram

Kandidatprogrammen

Magister- och licentiatprogrammen

Doktorandprogrammen

Återställ

Handledningshörnan finns i Kajsahuset (Fabiansgatan 30).

I Handledningshörnan erbjuds handledning och rådgivning som en del av vardagen. Du kan komma till Handledningshörnan om du har frågor som gäller t ex välmående, digitala färdigheter eller jobbsökning. Glöm inte heller att vi ordnar pausgympa varje vecka! Under våren kommer vi att ordna olika temadagar, men en del av den handledning och rådgivning som erbjuds i Handledningshörnan följer ett regelbundet veckoschema. Läs mer nedan! Bekanta dig också med Handledningshörnans principer för en tryggare miljö. 

Vi tar gärna emot idéer, utvecklingsförslag och respons som gäller verksamheten i Handledningshörnan

Videoinspelningar

Paneldiskussion om handledning (på finska), 29 minuter

Digikliniken

Digiklinik första måndagen i månaden kl. 14–16 och tredje torsdagen i månaden kl. 10–12.

På måndagen den 6.5. rådgivning på svenska.

Digikliniken riktar sig till alla studenter som vill bli bättre på att röra sig i Helsingfors universitets digitala lärmiljöer.

Här kan du ställa frågor om bl.a. följande:

Om du vill kan du ta med dig din egen bärbara dator eller pekplatta!

Mjuka axlar

Unisport erbjuder Mjuka axlar-pausgymnastik i Handledningshörnan tisdagar kl. 13.15–13.30. Välkommen! 

Mjuka axlar är ett avslappnande gympapass på 15 minuter där vi fokuserar på ryggen och axlarna och mjukar upp spända muskler. Mjuka axlar lämpar sig väl för nybörjare. Du behöver ingen träningsutrustning.

HUS:s rådgivning

Bostadssökning

HUS rådgivning i bostadssökning i Hanledningshörnan 30.8. kl. 11-13

Ännu ingen bostad? Kom och få veta hur och varifrån det lönar sig för en studerande att söka bostad! Dessutom ger vi tips inför att ansöka om allmänt bostadsbidrag. Läs mer: https://hyy.helsinki.fi/sv/f%C3%B6r-studerande/s%C3%B6ka-bostad

Rättsskyddsklinik

Funderar på dina rättigheter vid universitetet eller har du upplevt missförhållanden i avläggandet av studierna? Finns det orimliga hinder för studiernas framsteg eller har du upplevt att bedömningen skulle ha varit orättvis?

På rättsskyddskliniken får du vägledning, av HUS :ens sakkunniga i rättsskyddsfrågor relaterade till dina studier. Rättskyddskliniker ordnas på Handledningshörnan på fredagar enligt följande tidtabell:

6.9. kl 11-13 
25.10. kl 11-13
22.11. kl 13-15
13.12. kl 11-13

Det lönar sig att kolla om du hittar ett snabbt svar på din fråga i HUS nya rättskyddsguide. Guiden innehåller de vanligaste problemen som studenter från Helsingfors universitet stöter på samt lösningar på dem. Du kan bekanta dig med guiden på nätet eller hämta ett tryckt exemplar på rättsskyddskliniken eller på HUS servicebyrå!

Rådgivning i rättsskydd ges även per e-post eller telefon av den ansvarssakkunniga vid HUS  rättsskyddsrådgivning. I andra frågor än sådant som berör studier är HUS medlemmar berättigade till gratis rättshjälp som erbjuds av  Pykäläs rättshjälpsutskott. Codex erbjuder svenskspråkig rättshjälp.
 

Rådgivning i utkomstfrågor

Hur mycket får jag tjäna när jag får studiestöd? Är mina studiepoäng för i år tillräckliga för FPA? Vad ska jag göra om jag oroar mig för min utkomst under sommaren? På utkomstrådgivningen besvarar HUS:s sakkunniga frågor som berör studentens stödformer, hjälper till med att hitta mer information och stöder dig vid behov när du till exempel tar kontakt med FPA eller socialkontoret.

Utkomstrådgivning på Handledningshörnan på fredagar:

23.8. kl 13-15
6.9. kl 13-15
25.10. kl 13-15
22.11. kl 11-13

Om du inte kan besöka Handledningshörnan kan du ta kontakt med någon av HUS:s sakkunniga per e-post eller per telefon. Mer information om det här och om studentens utkomst får du på HUS:s webbplats.

Studenthälsa

På tisdagar står studenthälsa och studieförmåga på Handledningshörnans program.

Unisport erbjuder pausgymnastik i Handledningshörnan varje tisdag kl. 13.15–13.30.

En gång i månaden får vi följa med direktsändningen av Facebook Hyvinvointilive, som produceras av Nyyti ry och samarbetspartner. Kolla sändningstiderna och temana på Nyytis webbplats.

Under våren 2019 ordnas följande temadagar i Handledningshörnan (temadagarnas program publiceras senare):

Torsdag 25.4 Dagen för psykisk hälsa bland studerande

Dagen för psykisk hälsa bland studerande ordnas igen i vår. Dagen firas torsdagen den 25 april, och kring detta datum pågår en två veckor lång kampanj den 15–26 april 2019. Syftet är att väcka debatt om den psykiska hälsan bland studerande och att bjuda in till att verka för psykisk hälsa. År 2019 är temat stress. Med valet av temat vill vi sätta fokus på vilken vikt det har för den psykiska hälsan att man känner igen tecknen på stress och tacklar stressen.

13-13.15 på finska: Tidsplanering och stresshantering

13.15-14 Prata om stress! Sätt dig ner i fåtöljen för en kort stund och prata med specialisten om din egen stress och stresshantering

14-14.45 Rest Zone: Kom och vila

14.45-16 Prata om stress! Sätt dig ner i fåtöljen för en kort stund och prata med specialisten om din egen stress och stresshantering

16-17 Övningar om självkännedom

17-18.30 Hyvinvoinnin iltakoulun paneeli: #ruuhkakevät – uskalla olla kiireetön. Haittaako kiire ja suorittaminen elämääsi? Voisiko välillä ottaa iisimmin? Kuinka palautua ja jaksaa paremmin ruuhkaisessa opiskeluarjessa

Kom igång med studierna igen!

Kom igång med studierna igen-klinik onsdagar kl. 12.00–14.00

Ingen klinik i maj, då kan man delta temagrupper, mera info uppdateras senare
 

Upplever du att dina studier framskrider långsammare än du önskar? Har du svårt att nå dina mål i studierna eller har du blivit osäker på vilka dina mål egentligen är? Ska du ta upp studierna efter en längre paus? Vet du inte vem som kan hjälpa dig?

Kom igång med studierna igen!-kliniken kan vara något för just dig! På kliniken kan du

 • förtydliga dina mål för studierna
 • kartlägga hur vägen till dina mål ser ut
 • klarlägga hurdant stöd och hurdan rådgivning och hjälp du eventuellt behöver för att kunna nå dina mål
 • eventuellt upptäcka nya färdigheter hos dig själv.

Diskussionerna förs på tu man hand, eller så kan du ta med dig en studiekompis. Vi kan reservera 15–30 minuter för ditt ärende beroende på hur många som står i kö. Ingen tidsbokning krävs. 

Observera att kliniken inte erbjuder utbildningsprograms- eller fakultetsspecifik studierådgivning. Om du t.ex. behöver hjälp med att utreda vilka studier du ännu ska genomföra, hittar du kontaktuppgifterna till Studentservicens fakultetsspecifika rådgivning här.

Klinikerna leds av Studentservicens planerare, som är utbildade studiehandledare.

Walk-in stöd för arbetssökning

 

Har du frågor om jobbsökning eller praktik? Vill du ha praktiska tips om hur du kan fila på din jobbansökan?

Universitetets karriärservice erbjuder walk-in-stöd för jobbsökning. Du kan komma utan tidsbokning när du behöver stöd i följande ärenden:

 • kommentering av cv och jobbansökan
 • praktiska frågor om jobbsökning
 • frågor gällande praktik och praktikstöd.

Ett walk-in-möte kan ta högst 30 minuter.

OBS! Ändringar i mottagningstiderna. I juni kan du träffa oss under följande datum:

 • ons. 5.6. 12–14 (rådgivning också på svenska)
 • tors. 13.6. 12–14 (rådgivning också på svenska)
 • ons. 19.6. 12–14
 • ons. 26.6. 12–14

Välkomna!