Hur anmäler jag mig till kurser och tentamina?

Genom att välja utbildningsprogram ser du förutom de allmänna anvisningarna också utbildningsprogrammets eventuella egna innehåll. För att se Öppna universitetets instruktioner behöver du inte välja utbildningsprogram.

Utöver läsårsanmälan måste du anmäla dig separat till alla de studier som du vill genomföra. Du anmäler dig till studierna i Sisu och för det behöver du ett giltigt användarnamn för universitetets datasystem. Till kurser och tentamina anmäler du dig via Anmälan-sidan i Sisu, men först måste du ha lagt till studieavsnittet i din primära studieplan.

Nytt den 26.6.2023: På den nya Anmälan-sidan ser du i korthet vilka studieavsnitt du ska anmäla dig till. På sidan kan du snabbt se för vilka studieavsnitt du ännu inte har valt undervisning och tentamina. Bekräftelsen av gruppval och anmälan har också fått en ny design och du kan följa förändringar i anmälningsstatusen tydligare än tidigare.

Uppgifterna om anmälan och anmälningstider finns i Sisu i studieavsnittets kursbroschyr, Anmälan-sidan eller på kurssidorna som du kan söka fram på sidan Kurser. I oklara fall kan du alltid kontakta den kursansvariga för ytterligare information. Namnen på dem som ansvarar för kurserna finns på kurssidorna och i kursbroschyren i Sisu. 

Se också tilläggsinformation om anmälan till Språkcentrums kurser och anmälan till öppna universitetsstudier.

Kursanmälning i Sisu

  1. Lägg till studieavsnittet i din primära studieplan och välj prestationssätt och undervisning i kursbroschyren. Om möjligt, det lönar sig att till exempel göra det för alla nästa periodens kurser, så att du kan senare anmäla dig till alla kurser i en gång. Du kan även välja prestationssätt och undervisning genom Anmälan-sidan. 
  2. I kursbroschyren ser du anmälningskraven och anmälningstiden för den undervisning du valt. 
  3. Anmäl dig via Anmälan-sidan i Sisu under anmälningstiden. 
  4. Efter du har bekfräftat din anmälan, meddelas du preliminärt om du är antagen till kursen eller inte. Om något av villkoren inte uppfylls, t.ex. om du ännu inte har gjort läsårsanmälan, ska du göra läsårsanmälan och sedan anmäla dig på nytt.  
  5. Du får en slutgiltig bekräftelse på att du är antagen senast när anmälningstiden har gått ut och anmälningarna är bekräftade. På vissa kurser kan det hända att din anmälan bekräftas automatiskt genast när du har anmält dig (s.k. direkt anmälan). 
  6. Kontrollera statusen av din anmälan på Anmälan-sidan, i studiekalendern eller i anmälningarna på Min profil -sidan.

Mera information och illustrerade anvisningar finns på sidan Sisu-instruktion: Anmälning till undervisning och tentamen

Du kan även se anvisningar i Unitube i inspelningen Anmälning till undervisning och tentamina.

Efter att din anmälan har godkänts hittar du dina kurser och tentamina också på sidan Kalender. I Kalender hittar du ett schema för dina kurser och länkar till eventuellt kursmaterial behändigt samlade på ett och samma ställe. 

Instruktioner för JOO-studenter och för dem som slutför fristående studier

Innan du kan anmäla dig till kurser måste din studierätt vara giltig och ska du skapa en studieplan i Sisu för de studier som du har rätt att genomföra. Mer information hittar du i Sisus bruksanvisningar: