Pedagogiska fakulteten: Inlämnande av doktorsavhandlingar

Instruktionen hör till följande teman

Genom att välja utbildningsprogram ser du förutom de allmänna anvisningarna också utbildningsprogrammets eventuella egna innehåll. För att se Öppna universitetets instruktioner behöver du inte välja utbildningsprogram.

På denna sidan hittar du pedagogiska fakultetens anvisningar gällande förhandsgranskningen av doktorsavhandlingar. Glöm inte att bekanta dig först med de gemensamma anvisningarna för alla doktorander.

Om du har frågor gällande förhandsgranskning, du kan alltid kontakta fakultetens stöd för forskarutbildningen.

Innan förhandsgranskningen inleds

  • Den ansvariga professorn och den ansvariga handledaren ska ge sitt samtycke till att doktorsavhandlingen lämnas in för förhandsgranskning. Du ska i god tid komma överens med handledaren om inlämnandet av manuskriptet för granskning, eftersom handledaren behöver rimligt med tid för kunna ge fakulteten sitt förslag om förhandsgranskare.
  • Disputanden ansvarar för innehållet i det arbete som hen lämnar in för granskning. Handledaren/handledarna ansvarar för att kvaliteten och innehållet uppfyller kraven för att arbetet ska kunna lämnas in för förhandsgranskning. Disputanden ska se till att språket i doktorsavhandlingen motsvarar den nivå som krävs av vetenskapliga publikationer. Det rekommenderas att doktorsavhandlingar på främmande språk språkgranskas av en språkgranskare som har språket som modersmål. Den ansvariga handledaren kan bestämma att det inte behövs någon språkgranskning.
  • Handledarna ska kontrollera att det manuskript som lämnas in för förhandsgranskning har en konsekvent struktur och ett tydligt språk samt uppfyller de allmänna kraven på doktorsavhandlingar. Se kriterier för doktorsavhandlingar vid Pedagogiska fakulteten.
  • Kom ihåg att du ska vara närvaroanmäld ända från det att granskningsprocessen inleds tills du utexamineras.

Hur du lämnar in doktorsavhandlingen för förhandsgranskning

Du ska lämna in manuskriptet till fakulteten ungefär två veckor före fakultetsrådets möte. Det här betyder dock inte nödvändigtvis att förhandsgranskarna kan utses genast vid nästa möte. Meddela den utbildningsplanerare som ansvarar för doktorsutbildningen vid fakulteten att du tänker lämna in din doktorsavhandling för förhandsgranskning.

Ouriginal-kontroll

Innan doktorsavhandlingars manuskript lämnas in för förhandsgranskning och innan licentiatavhandlingar lämnas in för granskning måste de genomgå en kontroll i universitetets plagiatidentifieringssystem (Ouriginal). Systemet används för att utreda texternas ursprung.

Forskarstuderande ska skicka in sitt dokument i digitalt format till plagiatidentifieringssystemet via sin handledares e-postadress i Ouriginal. Handledaren går igenom kontrollrapporten från Ouriginal och bifogar till förslaget om förhandsgranskare sin bekräftelse av att ursprunget har kontrollerats. Läs mer om Ouriginal i artikeln om att identifiera plagiat.

Dokument som behövs

  • Fyll i dina uppgifter på e-blanketten (på finska) och spara den.
  • Skicka doktorsavhandlingens manuskript som en enda pdf-fil till adressen edu-research@helsinki.fi. Manuskriptet ska innehålla ett sammandrag på svenska/finska och ett sammandrag på engelska. Om det är fråga om en sammanläggningsavhandling ska filen innehålla den sammanfattande kappan och de ursprungliga artiklarna. Filen namnges så här: Efternamn_dis.pdf. För att sammanställa filen kan du använda PDF-Xchange Tools eller PDF-Xchange Editor. Båda finns installerade på universitetets datorer.
    Om manuskriptet är alltför stort för att skickas per e-post, ber vi dig använda Funet Filesender.
  • Du ska samtidigt lämna in en redogörelse för andelen självständigt arbete till fakultetens forskarstudieärenden. Du själv och din handledare ska underteckna redogörelsen. Redogörelsen för andelen självständigt arbete skrivs på avhandlingens språk. Instruktioner för att utarbeta redogörelse för andelen självständigt arbete finns i e-formuläret (på finska) och redogörelse för andelen självständigt arbete (pdf, på finska).

Förslag om förhandsgranskare

Handledaren och den ansvariga professorn ska senast två veckor före fakultetsrådets möte göra en framställning med samlad information om lämpliga förhandsgranskare (på engelska) samt en tidsplan för granskningen (på engelska). Samtidigt intygar handledaren att kontrollen för plagiatidentifiering har gjorts. Handledaren ska också skriva en separat, kortfattad motivering till valet av förhandsgranskare.

Inlämningsdagar och fakultetsrådets tidtabell

Våren 2024

Avhandlingen ska
lämnas in senast
Fakultetsrådets
möte
tisdagen tisdagen
16.1.2024
13.2.2024
  5.3.2024
  2.4.2024
30.4.2024
28.5.2024
30.1.2024
27.2.2024
19.3.2024
16.4.2024
14.5.2024
11.6.2024

Hösten 2024

Avhandlingen ska
lämnas in senast
Fakultetsrådets
möte
tisdagen tisdagen
13.8.2024
10.9.2024
8.10.2024
5.11.2024
3.12.2024
27.8.2024
24.9.2024
22.10.2024
19.11.2024
17.12.2024

Vad händer sedan?

Förhandsgranskarna bedömer i sina utlåtanden ditt manuskript utgående från kriterierna för doktorsavhandlingar vid Pedagogiska fakulteten. Förhandsgranskarna får två månader på sig för att ge utlåtande; med beaktande av semestertider.

Att observera under förhandsgranskningsprocessen:

  • När vi har skickat manuskriptet till granskarna meddelar vi dig ett exakt datum före vilket utlåtandena borde fås.
  • Om utlåtandena försenas ser vi till att skynda på granskarna. Om inga utlåtanden börjar dyka upp kan du också alltid fråga oss hur läget är.
  • Förhandsgranskarna ska skicka sina utlåtanden inom två månader direkt till fakulteten – inte till doktoranden, inte till doktorandens ansvarsperson och inte heller till handledaren. När vi har fått båda utlåtandena skickar vi e-post med kopior av dem till dig, till dina handledare och till ansvarspersonen.
  • Du har rätt att förelägga fakultetsrådet anmärkningar mot utlåtandena innan fakultetsrådet fattar beslut om beviljande av disputationstillstånd.
  • Om förhandsgranskarna förordar att disputationstillstånd ska beviljas, ber vi din ansvarsperson och dina handledare föreslå medlemmar till betygsnämnden (opponent, kustos och fakultetens representant/representanter).
  • Avsikten är att frågan om disputationstillstånd ska tas upp till behandling i fakultetsrådet så snart som möjligt. Vi informerar dig om tidsplanerna för behandlingen av disputationstillståndet samtidigt som du får utlåtandena.

Följande ska vara i ordning innan disputationstillstånd beviljas:

1. Fakulteten har fått två förordande utlåtanden om doktorsavhandlingens manuskript och författaren har godkänt dem.
2. Påbyggnadsstudierna ska vara genomförda och sammanställda i studieregistret. Instruktioner för registrering av studier och sammanställning av studiemoduler finns på registreringssidan för forskarstudier. Du hittar de studier som krävs för din examen på instruktionssidan Doktorsexamens omfattning och uppbyggnad, efter att du har valt ditt eget doktorandprogram från sidans övre meny.

Vad händer om utlåtandena inte är förordande?

Ett negativt utlåtande från den ena granskaren eller från båda leder i regel till att förhandsgranskningen förfaller. Granskningen kan inledas på nytt när du har gjort behövliga korrigeringar i manuskriptet och handledarna och ansvarspersonen förordar att granskningen inleds på nytt. Förhandsgranskningsprocesser som förfallit meddelas fakultetsrådet för kännedom.

När förhandsgranskningen har förfallit kan disputanden anhålla om en ny förhandsgranskning efter att ha gjort de ändringar som avses i det förkastande utlåtandet eller andra ändringar, och handledarna och den ansvariga professorn förordar att förhandsgranskning inleds.

Förhandsgranskaren kan också kräva att du gör sådana korrigeringar i manuskriptet som förhandsgranskaren ska godkänna innan hen ger sitt utlåtande med förordande om godkännande. Efter att ha godkänt korrigeringarna ger förhandsgranskaren fakulteten sitt slutliga utlåtande om manuskriptet. Disputandens redogörelse för de korrigeringar som hen gjort meddelas även den andra förhandsgranskaren för kännedom och bifogas till förhandsgranskarnas utlåtanden när disputationstillstånd beviljas. I ett sådant fall får förhandsgranskningen sammantaget sträcka sig över högst sex månader. Inte heller då har förhandsgranskaren en ställning som motsvarar handledarens.