Resebidrag för doktorander

Genom att välja utbildningsprogram ser du förutom de allmänna anvisningarna också utbildningsprogrammets eventuella egna innehåll. För att se Öppna universitetets instruktioner behöver du inte välja utbildningsprogram.

Syftet med de resebidrag som beviljas doktorander är att stödja vetenskapliga inrikes- och utlandsresor för doktorander vid Helsingfors universitet. Kontrollera ansökningsanvisningarna i god tid innan ansökningstiden börjar och följ dem.

Allmänt om resebidrag

Doktorander inom doktorandprogrammen vid Helsingfors universitet kan söka de flesta resebidrag, oavsett finansieringskälla. En typisk förutsättning är att den planerade resan främjar doktorandens arbete med doktorsavhandlingen och hens möjligheter att avlägga doktorsexamen vid Helsingfors universitet.

Helsingfors universitets forskarskola har som målsättning är att så många doktorander som möjligt ska kunna presentera sina forskningsresultat inom fyra års tid.

Utöver de resebidrag som forskarskolan och doktorandprogrammen beviljar utlyser vissa fakulteteter också egna, fakultetsspecifika resebidrag. Fakulteterna informerar närmare om dem när ansökningstiderna blir aktuella.

Universitetets fonder utlyser varje vår stipendier, och ibland ingår mindre stipendier och arbetsstipendier för resor och arbete utomlands. När ansökningsomgången börjar kan du bekanta dig med annonserna från fonder som tangerar ditt vetenskapsområde och kontrollera om det finns stipendier som lämpar sig för dig. Det informeras om fondernas ansökningsomgång årligen i början av våren.

Ansökan för resebidrag 2024

Helsingfors universitets forskarskola har som målsättning är att så många doktorander som möjligt ska kunna presentera sina forskningsresultat inom fyra års tid. Forskarskolans resestöd täcker inte kostnader som härrör sig från forskning, så som t.ex. forskningsbesök eller materialinsamlingsresor.

Forskarskolans ansökan om resestöd våren 2024 ordnades mellan 29.1.2024 kl. 8.00 och 12.2.2024 kl. 16.00. Nedanstående instruktioner gäller den gångna ansökan.  Följande ansökan om resestöd ordnas 19.8–2.9.2024 och instruktionerna uppdateras under våren. 

De sökande informeras om finansieringsbeslutet via e-post före slutet av mars. Respons angående ansökan ges inte. 

Ansökningsbehörighet

Resestöd kan sökas av doktorander som studerar vid ett doktorandprogram vid Helsingfors universitets forskarskola. Resestöd kan inte beviljas utan en giltig studierätt. 

Resestöd kan sökas för en konferensresa. I din ansökan ska du motivera syftet för resan särskilt med avseende på ditt arbete med doktorsavhandlingen.

De uppgifter som anges i ansökan kontrolleras i tillämpliga delar i Thessa. Se till att uppföljningsgruppens möten har hållits och att årsrapporterna är uppdaterade innan ansökningstiden går ut.

Förutsättning för ansökningsbehörigheten är att
  • den sökande har beviljats rätt att avlägga doktorsexamen vid ett doktorandprogram vid Helsingfors universitet
  • den sökande är närvaroanmäld både när ansökan lämnas in
  • den sökandes Thessa-konto är uppdaterat; vid ansökningstidens utgång ska årsrapporten ha lämnats in och uppföljningsgruppens möten ha hållits på det sätt som krävs 
  • den sökande ska ha en poster eller muntlig presentation vid den konferens som ansökan gäller, eller invänta besked om antagning av en sådan.
Företräde ges sökande som uppfyller följande krav:
  • Den sökande har inte beviljats forskarskolans eller doktorandprogrammets resestöd för år 2023.
  • Vid ansökningstidens utgång ska minst 50 procent av arbetet med doktorsavhandlingen vara genomfört.
  • Den sökande är på väg till en internationell konferens som anordnas utomlands.

Om den sökande har lämnat in flera ansökningar bedöms endast den ansökan som inkommit sist. 

Resor som stöds

Kostnader för konferensresor finansieras för dem som har en poster eller muntlig presentation vid den konferens som ansökan gäller, eller som inväntar besked om antagning av en sådan. Ange i din ansökan om du redan har ett inlämnat eller antaget bidrag till konferensen i form av en poster eller ett föredrag. Resekostnaderna ersätts först när den sökande har fått en bekräftelse på accepterad poster eller muntlig presentation.

Ifall postern eller presentationen inte godkänns som planerat, lönar det sig för den sökande att dra tillbaka resestödet. På så vis hindar ett beviljat men oanvänt resestöd inte att resestöd beviljas i följande ansökan. Den sökande kan dra tillbaka resestödet efter att det har beviljats om resan ställs in av något annat skäl. Deltagaravgifter, flyg och inkvartering betalas förs efter att det har bekräftats att resan förverkligas enligt planen.

Vid resorna följs Helsingfors universitets riktlinjer för resor. Det är inte möjligt att ansöka om resestöd för resor till Ukraina, Belarus eller Ryssland. Universitetets rekommendationer och anvisningar när det gäller kriget i Ukraina finns här: https://www.helsinki.fi/sv/aktuellt/kriget-i-ukraina.

Resan som stöds kan inledas tidigast den 1 januari 2024 och avslutas senast den 31 december 2024. Stöd som beviljats överförs inte till år 2025.

Om det inte finns några särskilda skäl måste resestödet användas för den resa som ansökan gäller och för vilken stödet beviljats. I undantagssituationer kan forskarskolan godkänna att resestödet används för en annan resa som motsvarar den ursprungliga resan. Ett byte av resmål får inte öka resekostnaderna. Om du vill använda resestödet till en annan resa ska du kontakta forskarskolans koordinatorer på (uhds-office@helsinki.fi).

Kostnader som ersätts

Resestödet täcker:

*Dagtraktamenten betalas endast till dem som står i anställningsförhållande till Helsingfors universitet. Om den sökande inte står i anställningsförhållande till Helsingfors universitet betalas resestödet ut som ett stipendium.

Det är på den sökandes ansvar att göra en kostnadsberäkning så att den är realistisk och omfattar dagtraktamenten och andra kostnader för resan enligt Helsingfors universitets riktlinjer för resor

Anvisningar för utbetalning av resestödet skickas till de sökande som beviljas stöd.

Mer information om stipendier hittar du i Instruktioner för studerande.

Den andra ansökan om resestöd 2024 ordnas 19.8-2.9.2024.

För mer information kontakta uhds-office@helsinki.fi.

Anvisningar om betalning av resebidrag 2024

Anvisningarna finns tyvärr endast på finska och engelska. Byt sidans språk för att se anvisningarna.