Studentevenemang

Instruktionen hör till följande teman

Genom att välja utbildningsprogram ser du förutom de allmänna anvisningarna också utbildningsprogrammets eventuella egna innehåll. För att se Öppna universitetets instruktioner behöver du inte välja utbildningsprogram.

Studielivet och studentens år är mer än bara studier. Till saken hör också olika akademiska traditioner och studentevenemang. Helsingfors universitet och universitetets studentkår ordnar många slags evenemang och fester under året och alla studenter är välkomna. Också andra studentföreningar och utomstående aktörer, t.ex. muséer, ordnar evenemang för studenter.

Akademiska traditioner

Doktorer i kö till promotionen.

Inskriptionen

Inskriptionen inleder traditionellt läsåret den första dagen under den första undervisningsperioden. Den officiella biten av festligheterna omfattar bland annat tal av rektorn och undervisningspersonalen, musik och en gudstjänst. Sedan 1990 har studentkåren och universitetet tillsammans ordnat en öppningskarneval på eftermiddagen. Läs mer om inskriptionen på universitetets webbplats.

Sitsar

Sitsar är akademiska fester som ordnas av ämnesföreningar. Till en sits hör både mat och dryck men också traditionella sånger och annat program.

Promotion och utexamineringsfester

Vid universitetet är en promotion en tillställning där fakulteterna i tur och ordning med solenna ceremonier beviljar magistrar och doktorer deras respektive insignier. Intervallet mellan promotioner varierar per fakultet.

Fakulteterna ordnar också utexamineringsfester för sina studenter. Formuläret varierar per fakultet.

Disputation

Vill du veta vad man forskar i vid universitetet och hur den mest banbrytande forskningen inom ditt vetenskapsområde ser ut just nu? Disputationer är öppna tillställningar dit vem som helst kan komma. Du hittar dem i universitetets evenemangskalender.

Professorsinstallation

Nyutnämnda professorer tillträder officiellt sitt ämbete genom väldigt liknande formaliteter som under universitetets första tid på 1600-talet. Festerna med sina festföreläsningar ordnas två gånger per läsår nära terminens slut. Läs mer om professorsinstallationen på universitetets webbplats.

Universitetets årsdag 26.3. 

Universitetets årsdag firas i mars. Årsdagen firas med anledning av att universitetets fundationsbrev undertecknades den 26 mars 1640 i Nyköping.

Helsingfors universitets fonders fest

Helsingfors universitets fonder beviljar årligen stipendier för begåvade studenter och forskare. På fondernas fest firar man både stipendiaterna och donatorerna. Festen är avsedd för inbjudna gäster.

HUS evenemang

Studerande på Vetenskapsmarchen.

Studentkåren vid Helsingfors universitet HUS och studentkårens utskott och föreningar ordnar kontinuerligt intressanta evenemang, workshoppar och fester.

Du hittar information om evenemang som ordnas av HUS på HUS egen webbplats. Du kan läsa mera om verksamheten i utskotten och föreningarna på föreningarnas egna webbsidor eller genom gå med på deras e-postlistor.

September

Öppningskarneval 4.9.2023

Kom till centrumcampus och bekanta dig med de nästan 200 föreningar som verkar inom HUS, med din studentkår och aktörerna vid universitetet! Samtidigt växer din samling av halarmärken och du får ta del av den härliga stämningen och hitta nya vänner!

Gulisäventyret 28.9.2023

Finlands största evenemang för nya studerande erövrar igen Helsingfors gator! För äventyret samlar du ihop ett eget team och besöker kontroller längs med en bana där HUS, studentföreningar, universitetet och samarbetspartner presenterar sig samtidigt som teamet utför uppgifter. De team som presterar bäst i äventyret belönas med fantastiska priser! Anmälan av teamen till Gulisäventyret öppnar 6.9.2023. Äventyrsdagen når sin kulmen i gulishöstens mest spektakulära efterfest på Apollo.

November

HUS:s årsfest 26.11.2023

HUS årsfest är en gemensam fest för alla våra medlemmar och vänner.

December

Självständighetsdagens fackeltåg 6.12.2023

Huvudstadsregionens studenters gemensamma fackeltåg på självständighetsdagen lyser upp Helsingfors gator från Sandudds begravningsplats till Senatstorget. Kom och njut av gemenskap och traditioner tillsammans med andra studenter!

Februari

Fastlagstisdag

Fastlagsjippot Laskiaisrieha går årligen av stapeln i Brunnsparken och är ett av de största sportevenemangen utomhus för studerande i Finland. Fastlagsjippot ordnas av teknologerna och dess höjdpunkt är den Akademiska tävlingen i pulkaåkning. Samla ihop ett gäng studerande, bygg något att åka pulkabacke med och anmäl er!

April

Valborg och första maj 30.4.–1.5.2024

Den viktigaste festen för studenterna är naturligtvis vappen! Oftast inleder studenterna valborgsfirandet i god tid i förväg, men allra senast öppnas skumpaflaskorna vid Havis Amanda då Amanda får sin mössa 30.4 klockan 18. Mösspåläggningen sker turvis av de olika studentkårerna.

Det lönar sig att fortsätta festa den 1 maj då vi tar emot valborg i Brunnsparken. Stämningen är på topp under den legendariska första maj-picknicken i vilken otaliga studentföreningar och stadsbor deltar.

Maj

Flora 2024

Maj är festernas tid och genast efter valborg står Floradagen i tur. Floradagen är HUS och Helsingfors universitets gemensamma vårfest, som man turas om att ordna på de olika campusområdena. År 2024 firas Flora på campus i Mejlans!

Storsits

I maj samlas studenterna vid Helsingfors universitet till Storsits för att äta, sjunga och njuta av sommaren vid en gemensam långbordsfest. På sitsen får vi ta del av program av olika slag bland annat tal och allsång, och efter middagen dansar vi traditionella akademiska danser på torget. I festen deltar både nationer och olika fakultets-, ämnes- och hobbyföreningar!

Tutoräventyren

Ännu före läsåret avslutas välkomnar HUS och Helsingfors universitet de nya tutorerna för år 2024 på Tutoräventyr, i vilket alla som studerar vid universitetet och som valts till tutorer får delta. Tutoransökan öppnar vid årsskiftet!

Andra evenemang

Thinkfests deltagare och publik i Tankehörnan.

Utöver HUS ordnar också andra studentkårer och studentföreningar evenemang för studerande året om.

I Tankehörnan ordnas bland annat föreläsningar och workshoppar och under Vetenskapens natt och Forskarnatten (webbsidan på finska) kan du bekanta dig med vetenskapande.

Bekanta dig med Helsingfors universitets allmänna evenemangskalender.

Många museer ordnar årligen gratisdagar för studenter.