Tillgodoräknande av studier och kompetens

Instruktionen hör till följande teman

Genom att välja utbildningsprogram ser du förutom de allmänna anvisningarna också utbildningsprogrammets eventuella egna innehåll. För att se Öppna universitetets instruktioner behöver du inte välja utbildningsprogram.

Om du är doktorand ska du följa anvisningarna om tillgodoräknande för doktorander.

Vad betyder tillgodoräknande och vad kan räknas till godo?

Med tillgodoräknande avses ett förfarande enligt vilket studier som du genomfört eller kompetens som du förvärvat på något annat sätt kan godkännas som en del av dina studier. Du kanske redan har kunskaper som du förvärvat genom studier vid en annan högskola, arbete eller hobbyer.

  • Du kan få tillgodoräknat studier som du har genomfört vid andra högskolor i Finland (universitetFörsvarshögskolanyrkeshögskolor) eller utomlands. Studierna ska vara genomförda med godkänt betyg.
  • Du kan också få kunskaper som du förvärvat till exempel i arbetslivet, genom förtroendeuppdrag eller hobbyer tillgodoräknade. Då talar man om kunskaper som förvärvats på annat sätt än genom formell utbildning.

Tillgodoräknande kan ske genom ersättande eller inkluderande.

Du kan ansöka om tillgodoräknande genom att göra en ansökan om ersättande eller en ansökan om inkluderande. 

 

Ersättande

Gör en ansökan om ersättande när du vill ersätta ett studieavsnitt eller en studiehelhet med studier som du redan har genomfört. 

För att ansökan om ersättande ska godkännas krävs det att studierna du redan har genomfört ska motsvara innehållet i studierna som ersätts och att du har uppnått kunskapsmålen för de studier som ska ersättas.

Exempel: Du har genomfört en kurs vid en annan högskola som motsvarar ett studieavsnitt som ingår i grundstudierna i ditt utbildningsprogram. Du kan ansöka om tillgodoräknande genom att göra en ansökan om ersättande. Om din ansökan godkänns får du en anteckning i Sisu över en ersättande prestation för studieavsnittet.

 

Inkluderande

Om du vill att de studier som du redan har genomfört ska läggas till din examen eller dina studier ska du ansöka om att de ska inkluderas. När du ansöker om inkluderande ansöker du inte om tillgodoräknande för ett visst studieavsnitt eller en viss studiehelhet. I allmänhet är det fråga om valfria studier inom ramen för studierna eller examen.

Om du avlägger examen ska studierna eller kompetensen som inkluderas motsvara studienivån och kunskapsmålen vid ditt utbildningsprogram.

Exempel: Du har varit på internationellt utbyte och genomfört studier som du vill inkludera i din examen. Studierna motsvarar inte direkt något studieavsnitt eller någon studiehelhet i ditt utbildningsprogram, men de lämpar sig som valfria studier. Du kan ansöka om tillgodoräknande av studierna genom att göra en ansökan om inkluderande. Om ansökan godkänns, inkluderas studierna som sådana i din examen och du kan placera dem i din studieplan.

 

Tillgodoräknande av kunskaper som förvärvats på annat sätt än genom formell utbildning

Kunskaper som förvärvats på något annat sätt än genom formell utbildning kan vara resultatet av informellt lärande eller vardagslärande. Informellt lärande kan uppkomma genom till exempel fortbildning, kurser på arbetsplatsen och kurser inom det fria bildningsarbetet. Vardagslärande kan i sin tur uppkomma i samband med till exempel arbetserfarenhet, förtroendeuppdrag och hobbyer.

När du ansöker om att kompetens som förvärvats på något annat sätt än genom formell utbildning ska räknas till godo i din examen eller i dina andra studier, ska du göra så här:

  • Du ska visa och dokumentera dina kunskaper på ett sätt som ska avtalas med läraren.
  • Du ska visa att du uppfyller de kunskapsmål som ställts upp för de studier som ska tillgodoräknas.

Du måste eventuellt också till exempel skriva en tentamen, sammanställa en portfolio, skriva en essä eller rapport eller delta i en intervju. Det kan också krävas att du fullgör inlärningsuppgifter eller andra motsvarande uppgifter.

Om du vill räkna till godo kompetens som du förvärvat på något annat sätt än genom formell utbildning ska du göra en ansökan om ersättande eller inkluderande. Till ansökan ska du bifoga en beskrivning av hur de förvärvade kunskaperna motsvarar kunskapsmålen i dina studier. Om du ansöker om ersättande bedöms dina kunskaper enligt samma bedömningsskala som används för det studieavsnitt du vill ersätta.

Begränsningar för tillgodoräknande

Du har redan genomfört studierna

Du kan endast ansöka om att ersätta studieavsnitt och studiehelheter som du ännu inte har genomfört.

 

Det har gått mer än 10 år sedan studierna genomfördes

Om du har genomfört studierna för mer än tio år sedan, tas ansökan om tillgodoräknande av dem inte upp till behandling.

Tiden räknas från den dag då studieavsnittet genomfördes. I fråga om studiehelheter räknas tiden från den dag då det sista studieavsnittet som ingår i studiehelheten genomfördes. Studieavsnitt och studiehelheter gäller till utgången av den termin de föråldras. Om du har genomfört ämnesstudier på basis av grundstudierna, avbryts processen genom vilken grundstudierna föråldras. Då föråldras grundstudierna samtidigt som ämnesstudierna. Utbildningsprogrammen kan också bestämma kortare giltighetstider än tio år för studieprestationerna.

Regeln om studiernas giltighetstid gäller inte kunskaper som förvärvats på annat sätt än genom formell utbildning.

Prestationsdatum för de tillgodoräknade studierna är samma som studiernas ursprungliga prestationsdatum. Om du till exempel har genomfört ett studieavsnitt i oktober 2017 och har fått ett beslut om tillgodoräknande hösten 2022, kan du använda studieavsnittet i en studiehelhet fram till slutet av höstterminen 2027.

Mer information finns i anvisningen om studiernas giltighetstid.

 

Kandidat- eller magisteravhandling och mognadsprov

Kandidat- och magisteravhandlingar och mognadsprov går inte att räkna till godo. 

Vid utbildningsprogrammen i medicin och odontologi är det möjligt att räkna till godo avhandlingar i de fall där studentens studierätt vid programmet har börjat före 1.8.2023.

 

Pedagogiska studier för lärare

Du kan ansöka om tillgodoräknande av pedagogiska studier för lärare endast i högre högskoleexamen. Pedagogiska studier kan inte räknas till godo i en lägre högskoleexamen. Undantag är utbildningsprogrammen i pedagogik och psykologi där en del av de pedagogiska studierna för lärare ingår i kandidatprogrammet och en del i magisterprogrammet. 

Tillgodoräknande som en del av planeringen av studierna

När du planerar dina studier ska du tänka på hur du bygger upp din examen. Ta redan i början av studierna upp hur dina studier och kunskaper kan räknas till godo. Din handledare hjälper dig i allmänna frågor om tillgodoräknande. I fråga om ersättande av ett specifikt studieavsnitt eller en specifik studiehelhet kan du kontakta den ansvariga läraren. 

Om du vet att du har sådana kunskaper som krävs för dina studier eller din examen ska du ansöka om tillgodoräknande. På så sätt kommer dina studier att gå snabbare och du behöver inte på nytt lära dig sådant som du redan kan.

Ansök om tillgodoräknande i Sisu. Studier som tillgodoräknas blir en del av din examen eller dina studier, så du måste ha plats för dem i din studieplan.

Observera följande när du planerar tillgodoräknande: examens omfattning kan överskridas med högst 10 procent och utöver detta överskott kan du använda studier ända upp till följande 5 hela studiepoäng. En kandidatexamen (180 studiepoäng) får alltså högst omfatta 200 studiepoäng och en magisterexamen (120 studiepoäng) högst 135 poäng. Ansökningar om tillgodoräknande av studier som överskrider examens maximala omfattning behandlas inte. Ett undantag är studenter som har inlett sina studier före 1.8.2017 och vars examina inte har en begränsad omfattning.

När din ansökan om ersättande eller inkluderande behandlas, och det räknas ut hur mycket tillgodoräknade studier som maximalt ryms i din examen, beaktas

  • alla studieprestationer som registrerats i Sisu och som kan användas i din examen (också sådana som du inte har tänkt använda)
  • obligatoriska studieprestationer som saknas.

Det finns inga allmänna tidsfrister för ansökan om tillgodoräknande.

 

I vilka situationer kan du ansöka om tillgodoräknande?

Du kan ansöka om tillgodoräknande av studier om du har studierätt vid ett utbildningsprogram vid Helsingfors universitet och är närvaroanmäld för den studierätt vars studier tillgodoräknandet gäller. Du kan också räkna till godo studier om du genomför en specialiseringsutbildning, specialistläkar-, specialisttandläkar- eller specialistveterinärutbildning, eller motsvarande utbildning.

Du kan också räkna till godo de öppna universitetsstudier eller de fristående studier som du fått studierätt för. Om du ansöker om tillgodoräknande för öppna universitetsstudier, läs de tillhörande anvisningarna.

När du ansöker om tillgodoräknande ska studierna som ersätts ingå i din studieplan. Detta gäller inte dem som genomför öppna universitetsstudier, eftersom de inte använder sig av en studieplan.

Om du tänker åka på internationellt utbyte ska du göra upp en studieplan på förhand och preliminärt komma överens om tillgodoräknandet i ditt utbildningsprogram. Ansök om tillgodoräknande så fort som möjligt efter utbytesperioden.

Antal tillgodoräknade studiepoäng och bedömningsskala

Det finns ingen övre gräns för hur många studiepoäng som kan räknas till godo, förutsatt att studierna inte har använts i en annan högskoleexamen. Examens maximiomfattning kan dock inte överskridas genom tillgodoräknande studier.

Inkludering på basis av de genomförda studierna beviljas alltid i den ursprungliga omfattningen studiepoäng.

Ersättande studier godkänns i allmänhet i en omfattning som motsvarar det studieavsnitt eller den studiehelhet som ska ersättas. Inga kompletterande prestationer kan krävas av dig om dina förvärvade kunskaper bedöms motsvara det studieavsnitt eller den studiehelhet som ska ersättas.

Skillnaden i omfattning mellan det studieavsnitt som ska ersättas och den studieprestation som du genomfört kan vara en studiepoäng, om det bedöms att kunskapsmålen har uppnåtts. Du kan exempelvis ha genomfört ett studieavsnitt på 4 studiepoäng vid en annan högskola som motsvarar ett studieavsnitt på 5 studiepoäng vid Helsingfors universitet. I detta fall tillgodoräknas studieprestationen i en omfattning av 5 studiepoäng.

Om det under behandlingen av ansökan bedöms att de kunskaper som du förvärvat överstiger kunskapsmålen för det studieavsnitt eller den studiehelhet som ska ersättas i fråga om både innehåll och studiepoäng, kan du använda överskottspoängen till exempel i dina valfria studier. Du kan göra en ansökan om inkluderande för överskottspoängen.

Om du har fått studierätt i antagningen av överflyttande studenter tillgodoräknas dina tidigare studier i sin helhet.

 

Partiellt tillgodoräknande

Du kan beviljas partiellt tillgodoräknande i de fall där dina tidigare studier eller på annat sätt förvärvade kunskaper inte täcker hela studieavsnittet eller studiehelheten. I så fall ska du komplettera dina kunskaper på det sätt och inom de områden som anges i beslutet om ersättande. Du kan be om närmare anvisningar för genomförandet av prestationen av den lärare som bedömt din ansökan. Namnet på läraren finns i beslutet om ersättande på fliken Ansökningar och beslut under Min profil i Sisu. Namnet på den lärare som gjort bedömningen finns i beslutet under Beslutsfattare. Om du har bett om ett beslut per post, finns beslutsfattarens namn i pappersversionen av beslutet.

Den ersatta och kompletterade prestationen registreras i Sisu i den omfattning som bestämts för studieavsnittet. Prestationsdatumet är det datum då du har genomfört den kompletterande delen. Vitsordet ges av läraren som bedömer det partiella ersättandet. Som bedömningsskala används den skala som anges i undervisningsplanen för det studieavsnitt som ersätts, och vitsordet ska anpassas efter omfattningen av den studieprestation som ersätts och genomförs.

 

Bedömningsskala för tillgodoräknade studier

Om dina studier har bedömts enligt samma bedömningsskala som används vid Helsingfors universitet, får du det ursprungliga vitsordet för de tillgodoräknade studierna. Skalan är 0–5, godkänd-underkänd, och i skriftliga och muntliga kunskaper i andra inhemska språket är skalan goda kunskaper–nöjaktiga kunskaper–underkänd. Om dina studier har bedömts enligt en annan bedömningsskala får de vitsordet godkänd.

Observera att du inte kan försöka höja vitsordet på ett studieavsnitt eller en studiehelhet som räknats till godo.

Tillgodoräknande av språk- och kommunikationsstudier

Språkstudier som ingår i en högskoleexamen som avlagts i Finland ersätter som sådana de språkstudier som förutsätts i examensförordningen. Mognadsprov kan dock inte räknas till godo. 

Du kan läsa mer i Språkcentrums anvisningar om tillgodoräknande av språk- och kommunikationsstudier, om du vill

  • ersätta obligatoriska språk- och kommunikationsstudier som ingår i din kandidatexamen. Till dem hör det obligatoriska främmande språket i examen (4 sp), andra inhemska språket (3 sp) och kommunikationsstudier i modersmålet (3 sp)
  • använda språkstudier som du genomfört vid andra finländska eller utländska högskolor till studiehelheter i språk vid Språkcentrum
  • inkludera KiVAKO/KiVANET- eller KiViTa-kurser som du genomfört annanstans i din examen 
  • lägga till språk- och kommunikationsstudier från en tidigare (färdig eller halvfärdig) examen vid Helsingfors universitet i din examen.

Om det i din examen ingår andra obligatoriska språkstudier utöver de som nämnts ovan ska du ansöka om tillgodoräknande i Sisu.

  • Fyll i en ansökan om ersättande om du ersätter en av de alternativa studieavsnitt som anges i examensstrukturen.
  • Fyll i en ansökan om inkluderande om du i din examen kan välja språkstudier från flera olika alternativ.

Tillgodoräknande av Studentens digitalkompetens

Studieavsnittet Studentens digitalkompetens (eller det tidigare ikt-körkortet) som omfattar 3 studiepoäng och som genomförts inom ramen för examensstudier eller öppna universitetsstudier vid Helsingfors universitet ersätter motsvarande studieprestation som sådant. 

Om studieavsnittet redan har använts i en studiehelhet eller en annan examen vid Helsingfors universitet ska du läsa i Sisu-anvisningen om inkluderande hur du placerar in prestationen i din studieplan. Skriv i fältet för ytterligare uppgifter att ansökan gäller studieavsnittet Studentens digitalkompetens som har genomförts vid Helsingfors universitet.

Tillgodoräknande av studier som genomförts i studentutbyte

Vad kan jag tillgodoräkna från en tidigare avlagd examen?

Om du vill få tillgodoräknat studier som ingår i en tidigare avlagd examen, är antalet studiepoäng som kan tillgodoräknas begränsat:

  • I en lägre högskoleexamen kan tillgodoräknas sammanlagt högst 90 studiepoäng som ingår i en tidigare avlagd högskoleexamen.
  • I en högre högskoleexamen kan tillgodoräknas sammanlagt högst 60 studiepoäng som ingår i en tidigare avlagd högskoleexamen.
  • Om du avlägger examen inom utbildningsprogrammet för medicin eller odontologi kan du tillgodoräkna studier för högst 150 studiepoäng som ingår i en tidigare avlagd högskoleexamen.

 

Du kan inte få tillgodoräknat följande:

  • Studier som ingår i en tidigare avlagd lägre högskoleexamen eller yrkeshögskoleexamen kan inte tillgodoräknas i en högre högskoleexamen.
  • Studier som ingår i en tidigare avlagd lägre eller högre högskoleexamen, yrkeshögskoleexamen eller högre yrkeshögskoleexamen kan inte tillgodoräknas i en doktorsexamen.
  • Ett mognadsprov eller en kandidat-, magister-, licentiat- eller doktorsavhandling som ingår i din examen kan inte tillgodoräknas. 

Studier som har använts i en examen eller studiehelhet vid Helsingfors universitet

Studier som genomförts vid Helsingfors universitet behöver i allmänhet inte tillgodoräknas. Observera följande undantag: om du vill lägga till din studieplan sådana studier som redan ingår i en studiehelhet eller examen som du har genomfört vid Helsingfors universitet ska du göra en ansökan om inkluderande på det ätt som beskrivs i Sisu-anvisningen. Skriv i fältet för ytterligare uppgifter att ansökan gäller studier som genomförts vid Helsingfors universitet. I detta fall används undantagsvis ansökan om inkluderande i stället för ansökan om ersättande, eftersom en studieprestation i Sisu inte samtidigt kan ingå i två olika examina eller studiehelheter.

Om du vill få tillgodoräknat språkstudier som ingår i en examen eller studiehelhet som du har genomfört vid Helsingfors universitet, läs anvisningen Att tillgodoräkna obligatoriska språk- och kommunikationsstudier.

Om du har genomfört studieavsnittet Studentens digitalkompetens inom ramen för en examen eller studiehelhet vid Helsingfors universitet, ska du läsa i Sisu-anvisningen om inkluderande hur du placerar prestationen i din studieplan.

Du kan inte använda samma studieavsnitt eller studiehelhet två gånger i en och samma examen. 

Om du i din lägre examen har använt ett studieavsnitt eller en studiehelhet som hör till de obligatoriska prestationerna i undervisningsplanen för en högre examen, ska du avtala med den ansvariga läraren om en separat prestation så att den högre examens minimiomfattning uppnås.

 

Tillgodoräknande av öppna universitetsstudier vid Helsingfors universitet

Du behöver i allmänhet inte ansöka om ersättande för öppna universitetsstudier som du genomfört vid Helsingfors universitet. Du får dem inplacerade på rätt ställe i studieplanen genom att gå till fliken Motsvarighet och ersättande studier i kursernas studieavsnittsinformation och plocka in studieavsnitten därifrån.

Observera att om de öppna universitetsstudierna redan är registrerade som en studiehelhet, kan du inte plocka in enskilda studieavsnitt bland motsvarigheterna i Sisu. Gör i så fall en ansökan om inkluderande i Sisu. Efter att ansökan har godkänts är det ofta nödvändigt att också göra en ansökan om avvikande innehåll i Sisu för att du ska kunna placera studierna på rätt ställe i din studieplan.

Det rekommenderas att öppna universitetsstudier inte registreras som studiehelheter om du har för avsikt att senare använda dem i en examen vid Helsingfors universitet.

Ansökan om tillgodoräknande och behandling av ansökan

Du ska själv ansöka om tillgodoräknande och påvisa dina kunskaper.

  • Ansök om tillgodoräknande på det sätt som anges i Sisu-anvisningarna.
  • Bifoga ett studieutdrag över de studier som du genomfört annanstans än vid Helsingfors universitet. Använd ett elektroniskt styrkt studieutdrag eller en länk från tjänsten Min Studieinfo.
  • Bifoga en beskrivning av de genomförda studierna, av vilken framgår deras mål, innehåll och eventuell litteratur.
  • Om du ansöker om tillgodoräknande av ett studieavsnitt eller en studiehelhet som genomförts som öppna webbaserade studier (mooc-kurser) vid en finländsk eller utländsk högskola, kan du bli ombedd att lämna in ett separat intyg över prestationen från läraren eller högskolan, av vilket också ditt namn ska framgå.
  • Om du ansöker om tillgodoräknande av kunskaper som du förvärvat på annat sätt än genom formell utbildning, ska du också bifoga en beskrivning av hur kunskaperna motsvarar kunskapsmålen för dina studier.

Beslutet om tillgodoräknande meddelas dig inom 30 dagar i Sisu. Tiden räknas från den tidpunkt då alla uppgifter som behövs för bedömningen av din ansökan har inkommit. Behandlingstiden för ansökningar som lämnas in under sommaren mellan den 1 juni och den 31 augusti kan vara längre än en månad. Om ansökan har godkänts syns de ersatta studierna bland dina studieprestationer.

Om du inte är nöjd med beslutet kan du begära omprövning. Anvisningar för omprövningsbegäran finns på sidan Studentens rättssäkerhet och omprövningsförfaranden.

Rådgivning

Du får rådgivning i frågor som gäller tillgodoräknande hos studentservicen vid din fakultet. Om det är bråttom med behandlingen av ansökan ska du meddela studentservicen vid din fakultet. 

Kontakta Studentservicen också ifall du har problem med att göra ansökan elektroniskt. Om du inte kan göra ansökan i Sisu på grund av brister i tillgängligheten, ska du kontakta universitetets kontaktpersoner i tillgänglighetsfrågor. Ytterligare information finns på sidan om individuella arrangemang.

Språkcentrums studiebyrå behandlar ansökningar om tillgodoräknande av följande slags studier och erbjuder rådgivning:

  • obligatoriska språk- och kommunikationsstudier som ingår i examen
  • studier som används för studiehelheter i språk vid Språkcentrum
  • KiVANET/KiVAKO- eller  KiViTa-kurser

Ansökningar om tillgodoräknande av andra språkstudier behandlas av studentservicen vid din egen fakultet.