Uppdrag i förvaltningsorgan och studentorganisationer som en del av studierna

Instruktionen hör till följande teman

Genom att välja utbildningsprogram ser du förutom de allmänna anvisningarna också utbildningsprogrammets eventuella egna innehåll. För att se Öppna universitetets instruktioner behöver du inte välja utbildningsprogram.

Varför lönar det sig att medverka i förvaltningsarbetet och studentorganisationerna?

Som student har du möjlighet att aktivt vara med och påverka universitetets verksamhet.

Studenterna är en del av universitetsgemenskapen. När du deltar i universitetets förvaltning eller en studentorganisations verksamhet kan du möta och interagera med andra studenter, lärare och forskare samt den övriga personalen vid universitetet.

Genom uppdrag i förvaltningsorgan och studentorganisationer kan du utveckla dina interaktionsfärdigheter och identifiera din egen kompetens och expertidentitet. Interaktionsfärdigheter, projekthantering och förtrogenhet med verksamhetsprinciperna inom förvaltningen är viktiga arbetslivsfärdigheter. Under dina studier kan du förvärva dessa färdigheter genom uppdrag i förvaltningsorgan och studentorganisationer.

Hur många studiepoäng kan jag få och vad kan jag använda dem till?

För uppdrag i förvaltningsorgan och studentorganisationer kan du få 1–5 studiepoäng per examen. Om du avlägger en doktorsexamen kan du få det antal studiepoäng som anges i undervisningsplanen för ditt doktorandprogram.

I undervisningsplanen för ditt utbildningsprogram ingår arbetslivs- och expertisstudier. Uppdrag i förvaltningsorgan och studentorganisationer är ett sätt att genomföra dessa studier. Du kan emellertid inte genomföra alla de arbetslivs- och expertstudier som krävs genom uppdrag i förvaltningsorgan och studentorganisationer.

Undervisningsplanen för ditt utbildningsprogram kan omfatta obligatoriska arbetslivs- och expertstudier, såsom undervisningspraktik. Sådana obligatoriska studier kan nödvändigtvis inte genomföras på något annat sätt. Då kan du använda studiepoängen från uppdrag i förvaltningsorgan och studentorganisationer för valfria studier.

Hurdan verksamhet kan jag få studiepoäng för?

Du kan söka och få studiepoäng enligt följande principer:

  Hur många studiepoäng kan jag få? Vilka krav ställs på deltagandet eller verksamheten? Vad är det fråga om för organ och organisationer och var finns det uppgifter om dem?
Ett kollegialt förvaltningsorgan som avses i universitetslagen, universitetets instruktion eller universitetets examens- och rättssäkerhetsinstruktion

Medlem eller suppleant under minst ett läsår eller kalenderår: en studiepoäng

Du ska ha varit närvarande vid minst hälften av mötena

Exempel på organ är universitetets styrelse, universitetskollegiet, fakultetsrådet, direktionen för en fristående institution, såsom Språkcentrum, delegationen för en övningsskola, pedagogiska nämnden, rättsskyddsnämnden och utbildningsprogrammets ledningsgrupp. Läs även Flammasidan Universitetets förvaltningsorgan.

Också medlemskap i tidigare motsvarande organ, såsom Öppna universitetets direktion eller institutionsrådet, beaktas om verksamheten i dem inte skett för mer än tio år sedan.

Ett annat kollegialt organ som inrättats genom beslut av rektor, prorektor eller fakultet

Medlem eller suppleant under minst ett läsår eller kalenderår: en studiepoäng

Du ska ha varit närvarande vid minst hälften av mötena

Exempel på organ är utbildningsrådet, vetenskapliga rådet och antagningsnämnden eller antagningskommittén. På Flammasidan Nämnder och kommittéer finns länkar bland annat till fakulteternas förvaltningsorgan.

Också tidigare medlemskap i andra motsvarande organ beaktas om verksamheten i dem skett för mindre än 10 år sedan.

Styrelsen för en organisation eller nation inom Studentkåren (HUS)

Ordförande, vice ordförande eller kassör under minst ett läsår eller kalenderår: tre studiepoäng.

Sekreterare under minst ett läsår eller kalenderår: två studiepoäng.

Medlem under minst ett läsår eller kalenderår: en studiepoäng

Du ska ha varit närvarande vid minst hälften av mötena, utfört bestämda uppgifter och deltagit aktivt i verksamheten Det finns en lista över organisationerna på HUS webbplats
Funktionär i en organisation inom Studentkåren (HUS)

Utsedd funktionär under minst ett läsår eller kalenderår: en studiepoäng

Du ska ha utfört bestämda uppgifter och deltagit aktivt i verksamheten, till exempel organiseringen av evenemang Det finns en lista över organisationerna på HUS webbplats
Studentkårens (HUS) delegation eller utskott

Ordförande eller vice ordförande i en delegation under minst ett läsår eller kalenderår: två studiepoäng

Ordförande, vice ordförande eller kassör i ett utskott under minst ett läsår eller kalenderår: två studiepoäng

Medlem under minst ett läsår eller kalenderår: en studiepoäng

Du ska ha varit närvarande vid minst hälften av mötena

HUS delegation

HUS utskott

Studentkårens (HUS) styrelse

Styrelseordförande under minst ett läsår eller kalenderår: tre studiepoäng

Medlem under minst ett läsår eller kalenderår: två studiepoäng

Du ska ha varit närvarande vid minst hälften av mötena HUS styrelse
Volontärer vid Studentkårens (HUS) evenemang, såsom årsfester

Medlem i tidsbegränsade evenemangsteam: en studiepoäng

Du ska ha deltagit aktivt i möten och evenemangets arrangemang  
En nationell eller internationell studentförening inom utbildningsområdet

Ordförande, vice ordförande, kassör eller sekreterare under minst ett läsår eller kalenderår: tre studiepoäng

Medlem under minst ett läsår eller kalenderår: en studiepoäng

Du ska ha varit närvarande vid minst hälften av mötena, utfört bestämda uppgifter och deltagit aktivt i verksamheten  
En nationell eller internationell studentförening inom utbildningsområdet

Utsedd funktionär under minst ett läsår eller kalenderår: en studiepoäng

Du ska ha utfört bestämda uppgifter och deltagit aktivt i verksamheten, till exempel organiseringen av evenemang  

Om du har varit verksam i ett förvaltningsorgan eller studentkåren eller en organisation som är verksam inom den vid ett annat universitet eller en yrkeshögskola, kan du få studiepoäng enligt samma principer.

Hur ansöker jag om studiepoäng?

Du kan ansöka om studiepoäng genom att lämna in en ansöka till Studentservicen vid ditt eget utbildningsprogram.

Bifoga ett intyg över att du haft uppdrag i ett förvaltningsorgan eller en studentorganisation till din ansökan. Gör så här för att få ett intyg:

  • Om du har haft ett uppdrag som studentrepresentant och har blivit utsedd eller vald av studentkåren eller har varit medlem i studentkårens styrelse, delegation, utskott eller utfört uppdrag som volontär, ska du be  HUS sekreterare om ett intyg.
  • Du har utfört uppdrag i en organisation eller nation: be om ett intyg av ordföranden, sekreteraren eller en annan motsvarande person som beviljar intyget i organisationen eller nationen.
  • Du har utfört uppdrag i en nationell eller internationell organisation inom ditt eget studieområde: be om ett intyg av ordföranden, sekreteraren eller en annan motsvarande person som beviljar intyget i organisationen.

För att studiepoäng ska kunna beviljas ska intyget innehålla följande uppgifter:

  • Den roll du innehaft: till exempel studentmedlem eller ordförande.
  • Dina uppgifter: till exempel en evenemangsansvarig har ansvarat för att organisera organisationens evenemang.
  • Om du ansöker om studiepoäng med förutsättning av aktiv verksamhet: till exempel har en studieansvarig aktivt tagit ställning till organiseringen av studierna vid utbildningsprogrammet.
  • Om det krävs närvaro vid minst hälften av de möten som ägt rum: det har till exempel ordnats åtta möten, och studentmedlemmen har varit närvarande vid sex. Om en del av mötena ordnats på distans, avses med närvaro att studenten deltagit i dessa möten på distans.

Lämna in din ansökan först när du vill ha studiepoängen och en studieprestation för en examen. Du kan inte komplettera de studiepoäng du fått tidigare med en ny ansökan för samma examen. Undantag från det här är studiepoäng och studieprestationer som beviljats före 1.8.2023. Dessa kan vid behov kompletteras genom en ny ansökan.

Observera att följande faktorer inverkar på huruvida du kan få studiepoäng:

  • Du kan få studiepoäng för uppdrag i samma organ eller organisation endast en gång. Om du alltså till exempel har varit sekreterare i styrelsen för din ämnes- eller fakultetsförening under ett år kan du få studiepoäng endast för en examen, såsom din kandidatexamen.
  • Det ska ha gått mindre än tio är sedan du utfört uppdrag i universitetets styrelse eller en studentorganisation för att din ansökan ska bli behandlad och för att du ska kunna få studiepoäng. Du kan inte heller använda studiepoäng från uppdrag i förvaltningsorgan eller studentorganisationer för din examen om studiepoängen beviljats över tio år sedan.
  • De studiepoäng som beviljas ska rymmas i din examen. Om du redan har genomfört alla de studier som krävs för din examen och har överskridit omfattningen med tio procent behandlas din ansökan inte, och då kan du inte få studiepoäng. Om du alltså vill använda 200 studiepoäng för en kandidatexamen vars omfattning är 180 studiepoäng, kan du inte få studiepoäng från uppdrag i förvaltningsorgan och studentorganisationer för examen i fråga. Om din studierätt har börjat före 1.8.2017 kan du få studiepoäng. I det fallet har antalet studiepoäng som kan användas för examen inte begränsats.

Hur bedöms min kompetens?

Din kompetens bedöms enligt skalan godkänt–underkänt.