Utexaminering

Instruktionen hör till följande teman

Genom att välja utbildningsprogram ser du förutom de allmänna anvisningarna också utbildningsprogrammets eventuella egna innehåll. För att se Öppna universitetets instruktioner behöver du inte välja utbildningsprogram.

När du har genomfört alla studier som ingår i din examen kan du göra en ansökan om utexaminering i Sisu. Välj ditt utbildningsprogram i menyn ovan, så får du fram din fakultets eventuella preciserande anvisningar.

Är du en doktorand? Vänligen fortsätta till sidan Utexaminering och doktorsexamensbevis.

Så här ansöker du om utexaminering i Sisu

  1. Anmäl dig som närvarande för den termin då du ansöker om utexaminering. 
  2. Kontrollera att alla dina studieprestationer och vitsord är korrekta i din studieplan. Om du upptäcker bristfälliga eller felaktiga uppgifter, kontakta Studentservicen. 
  3. Observera att du kan använda studier som du med en termins noggrannhet har genomfört för högst 10 år sedan.
  4. Lämna in en ansökan om utexaminering i Sisu. När alla studier som behövs för examen är genomförda och det är möjligt att ta ut examen, får du ett meddelande i Sisu. Tekniska anvisningar för hur du ansöker om utexaminering finns här: sidan Sisu-instruktion: Begäran om utexaminering. Kom ihåg att också kontrollera på denna sida om din fakultet har gett anvisningar för vilka uppgifter du ska ange i fältet för tilläggsinformation.  
  5. När du lämnar in ansökan om utexaminering skickar Sisu automatiskt dina studiehelheter till Studentservicen för registrering. Du behöver inte separat ansöka om registrering av studiehelheter.
  6. Ska du bli kandidat? Ge kandidatrespons.
  7. Ditt examensdatum blir det datum när du har gjort ansökan om examensbevis i Sisu, eller följande vardag. Om du kommer att få en prestationsanteckning (t.ex. för din avhandling) efter att du har lämnat in ansökan om utexaminering, blir datumet för din sista studieprestation examensdatumet. Studentservicen kontrollerar alltid din ansökan om utexaminering och kontaktar dig om det finns något som behöver korrigeras i tilläggsinformationen eller din studieplan. Du får ett meddelande i Sisu när din ansökan om utexaminering har godkänts. När ditt examensbevis är klart, får du ett separat e-postmeddelande om det till din helsinki.fi-adress.

Ansökan om utexaminering innan alla prestationer registrerats

I undantagsfall kan du ansöka om utexaminering via utbildningsprogrammets kod om du har genomfört alla studier men ännu saknar de sista prestationsanteckningarna i registret. Detta kan vara nödvändigt exempelvis om din studierätt håller på att gå ut eller om din utexamineringsdag av en annan vägande orsak (t.ex. studielånskompensation) måste vara inom samma månad som datumet för den sista studieprestationen. Se instruktionerna: Begäran om utexaminering via utbildningsprogrammets kod (endast i undantagsfall).

Om du har glömt att ansöka om utexaminering innan din studierätt går ut ska du först ansöka om att förlänga din studietid och anmäla dig som närvarande. Ansök om förlängd studietid med e-blanketten på sidan Om studietiden tar slut.

Handläggningstid och expediering av ansökan om utexaminering

De flesta fakulteter utfärdar examensbevis kontinuerligt.  

Examensbevisets språk är antingen finska eller svenska. Kom ihåg att ange ditt önskemål om examensbevisets språk i fältet för tilläggsinformation. Om ditt examensspråk är engelska får du också ett examensbevis på engelska utöver det finsk- eller svenskspråkiga examensbeviset.  

Du får ditt examensbevis inom ungefär 2–3 veckor efter att du lämnat in din ansökan. I maj, juni och december då ansökningar anhopar sig samt under semestertider kan handläggningstiden vara längre.  

Avhämtning av examensbeviset 

Du kan avhämta examensbeviset hos Studentservicen från det serviceställe som betjänar din fakultet. Vid behov kan examensbeviset också postas till den adress som du har uppgett i din ansökan om utexaminering. Du kan be det serviceställe som betjänar din fakultet att få examensbeviset per post. 

Kopior och översättningar av examensbevis

Du kan få en officiell kopia av examensbeviset på samma språk som examensbeviset ursprungligen har utfärdats på. Kopian är avgiftsbelagd och kan beställas hos Studentservicen från det serviceställe som betjänar din fakultet. Betalningsanvisningar och information om kopior och översättningar av examensbevis hittar du här. 

När rätten att avlägga examen upphör

Din rätt att avlägga examen upphör på examensdagen. Efter det kan du inte bedriva studier vid Helsingfors universitet om du inte har en annan giltig studierätt vid universitetet. 

Om du har närvaroanmält dig endast för höstterminen och även utexamineras då, kan du inte längre efter utexamineringen närvaroanmäla dig för vårterminen. 

Information om studiemöjligheter efter examen hittar du här

Utexamineringsfest och promotion

Att bli klar med sin examen är alltid en fantastisk prestation. Det är slutet på en era och början på någonting nytt. Gratulerar redan nu! Man kan fira sin examen på många olika sätt och alla firar efter egen stil.

Universitetet erbjuder en möjlighet att fira sin examen på utexamineringsfester med festtal, musik och skålar för de nyutexaminerade. Du kan också bjuda in några av dem som stöttat dig på vägen.

Beroende på fakulteten ordnas utexamineringsfester en eller två gånger per läsår. Inbjudan skickas via e-post. Mer information om utexamineringsfesterna hittar du på den här sidan under ditt utbildningsprograms anvisningar. Och om du har frågor kan du alltid kontakta din fakultets studentrådgivning.

Fakulteterna ordnar också regelbundet högtidliga promotioner, som ger magistrarna och/eller doktorerna möjlighet att fira en avlagd examen en gång till tillsammans med sina studiekamrater. En promotion pågår i flera dagar och är en av de största och vackraste akademiska traditionerna. Håll alltså ett öga på din postlucka, där kommer din inbjudan till promotionen att ramla in när det är dags.

Studentförmåner efter examen

Trots att din rätt att avlägga examen upphör på examensdagen är du medlem i studentkåren så länge som din närvaroanmälan är i kraft (till 31.12 eller 31.7). Du kan få studentförmåner under hela den tid du är medlem. 

Obs! Om du har ett digitalt studentkort upphör det att gälla en månad efter examensdagen. Det fysiska studentkortet är giltigt enligt läsårsdekalen (fram till slutet av terminen). Om du inte haft ett fysiskt studentkort och vill beställa ett före examen bör du beställa det minst en månad före examen.

Återbäring av vårterminens medlemsavgift 

Om du har betalat medlemsavgift för hela läsåret men utexamineras redan under höstterminen kan du ansöka hos studentkåren om återbäring av vårens avgift. Beslutet om återbäring fattas av studentkåren. Om du ansöker om återbäring av vårterminens medlemsavgift är du inte berättigad till studentförmåner under våren.

Ska du bli kandidat? Glöm inte att ge respons!

Kandidatrespons är universitetens riksomfattande undersökning, som utvärderar erfarenheter av hur studierna förlöpt och hur nöjd studerande är med sitt universitet. När du skickar ansökan om utexaminering ombeds du att fylla i kandidatrespons-enkäten – ta en minut och svara för att hjälpa framtida kandidatstudenter! Om du inte har tid att svara när du skickar ansökan om utexaminering hittar du enkäten senare via den bifogade länken. Vi hoppas dock att du svarar omedelbart.

Undersökningens resultat utnyttjas till att utveckla utbildningen och handledningen. Målet är att enkäten besvaras av alla universitetsstuderande som har avlagt en kandidatexamen. Tack på förhand för ditt svar!

Alumnverksamhet

Du som ännu inte anmält dig som alumn – gör det senast nu! Alla som har tagit examen vid Helsingfors universitet och alla utbytesstudenter är universitetets alumner.

Medlemskap i Helsinki Alumni gemenskap är helt gratis för dig. Som alumn får du alumnförmåner och mångsidiga möjligheter att utveckla dina kompetenser.