Stipendier

Genom att välja utbildningsprogram ser du förutom de allmänna anvisningarna också utbildningsprogrammets eventuella egna innehåll. För att se Öppna universitetets instruktioner behöver du inte välja utbildningsprogram.

Då dina studier har framskridit kan du ansöka om stipendier både inom universitetet och från andra fonder eller organisationer. På den här instruktionen hittar du information om stipendier och ansökningstider samt nyttiga länkar till webbtjänster och databaser.

Helsingfors universitets fonder

Helsingfors universitets fonder beviljar sammanlagt ca 400 000 euro i olika stipendier och bidrag till studenter och forskare varje år. Till universitetets fonder hör över 350 egna namngivna fonder, av vilka en del samlats under vetenskapsområden medan andra ingår i olika samlingsfonder och vissa är självständiga fonder uppkallade efter donatorn. Fondernas tillgångar består av medel som skänkts till Helsingfors universitet genom århundradena.

Huvudsakligen enbart studerande, forskare och personal vid Helsingfors universitet kan ansöka om stipendier från Helsingfors universitets fonder.

Ansökningstiden för fondernas bidrag

Fondernas ansökningstid för år 2024 är 15.1-8.2.2024. Se beskrivningarna för de bidrag du kan ansöka om här eller genom att logga in i Helsingfors universitets bidragsportal.

Om du har frågor, ta kontakt med studentinfo@helsinki.fi

Fondernas ansökningsinstruktioner och evalueringskriterier

Vem kan ansöka, stipendietid, och när skickas besluten gällande bidragsmottagarna

Huvudsakligen enbart studerande, forskare och personal vid Helsingfors universitet kan ansöka om stipendier från Helsingfors universitets fonder.

Om du är anställd vid Helsingfors universitet kan du inte ta emot ett bidrag men ifall det finns en period under en period på tre år då du inte är anställd vid universitetet kan du ta emot ett bidrag. Ifall du är anställd vid Helsingfors universitet och har blivit beviljad rese- eller mobilitetsstöd, vänligen bekanta dig med dessa instruktioner i Flamma.

Besluten gällande bidragsmottagarna fattas senast i slutet av april. Alla sökanden informeras personligen om besluten. 

Stipendiet får användas i tre års tid från dagen för beviljande (dock fram till utgången av den månad då det har gått tre år från beviljandet). Tiden för användning av stipendiet får inte överskrida tre år. Ett stipendium som inte har använts inom tre år från beviljandet betraktas som förverkat.

Ansökan

Stipendier och bidrag ansöker man i Helsingfors universitets bidragsportal som är tillgänglig på tre språk. Alla stipendieansökningar kan fyllas i på finska, svenska eller engelska.

Alla bilagor som bifogas till ansökan bör vara i PDF-format. 

Ansökan kan sparas antingen som ett utkast eller som en slutgiltig ansökan. Kom ihåg att skicka in din slutliga ansökan. Utkasten beaktas inte då stipendierna delas ut. 

Av grundexamensstuderande krävs följande bilaga

Studieprestationsutdrag (utdrag som beställs ur Sisu).

Övriga bilagor behövs inte ifall de inte nämns i ansökningstexten.

Referenser

Du kan ange en eller flera referenser för din ansökan. Utlåtandet kan vara fritt formulerat. Om den sökande anger en referens i sin ansökan, får referensen ett e-postmeddelande med instruktioner för hur referensen skall lämnas in.

Den sökande bör personligen kontrollera på förhand om referensen är villig att fungera som referens samt referensens kontaktuppgifter, m.a.o. epostadress och telefonnummer. Den sökande får ett automatiskt meddelande när utlåtandet har lämnats in.

Evalueringskriterier

Ansökningarnas evaluering baserar sig på Helsingfors universitets fonders gemensamma evalueringskriterier.

Studieframgång

  • presterade studiepoäng och betyg med beaktande av studietiden

Forskningsplan och forskningsverksamhet

  • tas i beaktande för de studenter som skriver på sin pro gradu-avhandling eller som ansöker om ett forskningsstipendium

Annan verksamhet som stöder ansökan

  • arbetserfarenhet och förtroendeuppdrag som stöder studierna eller forskningen
  • aktivt deltagande i universitetssamfundet

Enstaka fonder kan dessutom ha egna kriterier som beskrivs närmare i utlysningstexten.

Evalueringskriterier för resebidrag

Studieframgång

  • presterade studiepoäng och betyg med beaktande av studietiden

Resans betydelse för studierna

  • resans betydelse för studierna eller forskningen
  • sambandet mellan resan och studierna

Betydelsen av resebidraget för resans budget

Evalueringskriterier för stipendier ur Ensio Hyvärinens fond 

Stipendier ur medicine kandidat Ensio Hyvärinens fond ansöks i bidragsportalen på samma sätt som andra stipendier som en del av fondernas allmänna ansökan. Evalueringskriterierna hittar du här.

Valo-fonden delar ut stipendier

Valo-fonden ämnar främja psykisk hälsa hos Helsingfors universitets studenter med hjälp av psykoterapi.

Valo-fondens stipendier kan man ansöka om på samma sätt som andra stipendier som en del av fondernas ansökningsperiod 15.1-8.2.2024. Du hittar mer information och ansökningsblanketten i denna bilaga.

Den sökande ska skicka sin ansökan som en krypterad e-post från sin personliga Helsingfors universitets e-postadress till adressen valorahasto@helsinki.fi.

Valo-fondens stöd är ämnad för att stöda fortsatt psykoterapi antingen för tredje eller fjärde året efter att FPA:s stöd för rehabiliterande psykoterapi har upphört. Valo-fondens stöd kan sökas av Helsingfors universitets studenter.

För mer information om fonden, kontakta valorahasto@helsinki.fi.

Stipendier för slutförandet av magisteravhandlingen

Syftet med stipendierna är att befrämja slutförandet av magisteravhandlingen genom en intensivperiod vid någon av Helsingfors universitets forskningsstationer i:

  • Hyytiälä
  • Kilpisjärvi
  • Lammi
  • Tvärminne
  • Värriö

Stipendierna är avsedda för studerande som är i slutskedet av magisteravhandlingen.

Du kan ansöka om stipendiet om du är grundexamensstuderande vid Helsingfors universitet och du inte har beviljats stipendiet tidigare. Stipendieperioden är en vecka och inkluderar logi och helpension på forskningsstationen. Mera information av Stipendier för slutförandet av magisteravhandlingens webbsida.

Dean's Awards

Mer information om stipendiet till studerande som har skyldighet att betala läsårsavgift (studerande från utanför EU/ETA-länder) hittar du på den engelspråkiga sidan Tuition fees.

Övriga stipendier som inte administreras av Helsingfors universitet

Under den här rubriken finns samlat aktuella annonser gällande övriga stipendier som riktar sig till studenter. Helsingfors universitet ansvarar inte för innehållet i dessa annonser. Läs annonsen noggrant och kontrollera informationen med den aktör som erbjuder stipendiet.

Stipendium från Svenska studiefonden

Ansökningstid 1–28.2.2022

Svenska studiefonden beviljar stipendier till heltidsstuderande (med svenska som modersmål eller studiespråk) vid högskolor, yrkeshögskolor och universitet i Finland.

Vi beviljar stipendier främst för:

Utbytesstudier och utlandspraktik som tillgodoräknas i slutexamen. Utlandsvistelsen ska vara minst 2 månader lång.

Vi beviljar också stipendier för:

  • Studierelaterade kostnader för heltidsstudier i Finland.
  • Heltidsstudier vid högskola eller universitet utomlands om motsvarande studier inte erbjuds på svenska i Finland (studierna ska leda till en kandidat- eller magisterexamen).

Stipendier beviljas för andra, tredje och fjärde studieåret.

Utlandsstipendiernas storlek är 600–2000 euro och stipendierna för studierelaterade kostnader i Finland är 600–1000 euro.

Ansökningsformulär och närmare information om stipendierna finns på www.studiefonden.fi. Ansök senast 28.2.2022.

Kontakta gärna Studiefondens kansli (kontakt@studiefonden.fi) om du har frågor.

Nykarleby hemortsstipendium för högskolestuderande

Nykarleby stad lediganslår stipendium att sökas av studerande i yrkeshögskola eller högskola för kalenderåret 2024. Den studerande bör ha Nykarleby stad som hemort per 1.1.2024.

Stipendiet kan fås totalt 4 gånger. Kom ihåg att sända ett giltigt studieintyg till nykarleby.stad@nykarleby.fi !
Ansökan bör lämnas in senast 31.12.2024.
 

Rozentāls Sällskap-stipendium

Rozentāls Sällskap är ett vänskapssällskap mellan Finland och Lettland. Avhandlingsförfattaren kan ansöka om ett stipendium från föreningen. Avhandlingens ämne måste ha anknytning till Lettland eller till de finsk-lettiska relationerna.

Sällskapet tar emot ansökningar året runt. Mer information om stipendiet finns på Rozentāls-sällskapets hemsidan, eller kontakta sällskapet: info@rozentals-seura.fi.

Databaser

Finansieringsdatabasen Aurora

Finansieringsdatabasen AURORA är en nationell databas inom vetenskap, konst och kultur. Databasen är öppen för alla.

Finlands akademi

Finlands akademis finansiering kan i regel sökas i april och september.

FYRK

FYRK är en svenskspråkig stipendiumdatabas.

Research Professional

Research Professional är en internationell databas för forskningsfinansiering. Det går att använda databasen med datorer som är kopplade till universitetets nätverk.

Stiftelser och fonder rf

Stiftelser och fonder rf ger vägledning för dem som ansöker stipendier.

Stipendiedatabasen FSF

I Finlands studentkårers förbund FSF:s databas kan du söka efter stipendier.

Suomen kulttuurirahasto

Suomen kulttuurirahasto beviljar stipendier ur centralfonden och landskapsfonderna. Centralfondens ansökningstid är i oktober och landskapsfonderna har en gemensam ansökningstid i januari.