Studera utomlands

Genom att välja utbildningsprogram ser du förutom de allmänna anvisningarna också utbildningsprogrammets eventuella egna innehåll. För att se Öppna universitetets instruktioner behöver du inte välja utbildningsprogram.

Instruktioner

Planera utbytet och ansök

Anvisningar efter att du blivit antagen för utbyte

Andra vägar till internationalisering

Infotillfällen och kontaktinformation

Frågor och svar

Ansökan

- När kan jag ansöka?

Du hittar svar på denna fråga från sidan Vill du åka på utbyte? Börja här, som du hittar länken till överst på sidan.

- Hurdana utbytesmöjligheter erbjuder Helsingfors universitet?

HU erbjuder många olika utbytesprogram med varierande längd. Du kan exempelvis åka på en kort- elle sommarkurs utomlands, i vilket fall utbytet tar allt från en vecka till tre månader. Du kan också åka utomlands och studera i en termin eller ett läsår. Till de flesta destinationer kan man åka just för en termin eller ett läsår, men det varierar beroende på avtalet - till exempel till Oceanien kan man åka endast för en termin. Checka alltid vad som gäller för just din destination innan du ansöker. Mer information hittar du från sidan Utbytesdestinationer länkad uppe på sidan.

- Hur många utbytesmål kan jag ansöka till?

Se sidan om hur många alternativ man kan söka till, du hittar länken nedan.

- Kan jag bli antagen till flera utbytesmål?

Du kan bli antagen till endast ett utbytesmål. Om du söker till flera utbytesmål ska du rangordna målen. Om du inte blir antagen till det utbytesmål som du rangordnat högst beaktas det som du rangordnat näst högst, sedan det som du rangordnat tredje högst osv.

- Kan jag åka på utbyte fler än en gång?

Det kan du. På varje examensnivå är det möjligt att studera 12 månader utomlands inom Erasmus-programmet - du kan alltså om det fungerar med dina studier åka på två 6 månaders utbyten redan under kandidatskedet. Även utanför Europa kan du åka på utbyte till både under kandidat- och magisterskede.

- Har utbytesmålen kvoter för hur många HU-studerande de tar emot per år?

Ja. Kvoterna varierar mellan olika universitet. Du kan se de uppdaterade kvoterna då destinationen är öppen för ansökan i Mobility Online portalen. Kvoten och universitetets information hittar du genom att klicka på dokument-ikonen bredvid den gröna bollen. För destinationer utanför Europa kan du under ansökningstiden se kvoterna från Utbytesdestionationer-sidan.

- Vad händer om utbytesuniversitetet avslår min ansökan? Kan jag åka någon annanstans på utbyte?

Om utbytesuniversitetet avslår din ansökan ska du kontakta Mobilitetsservicen. Vi hjälper dig kontrollera varför du fick avslag på din ansökan och hjälper dig i mån av möjlighet att hitta ett nytt utbytesmål. Du kan vid behöv söka till utbyte i nästa kompletterande antagning.

- Hurdana språkkunskaper behöver jag för utbytet?

Se sidan om språkkunskapskrav och språkcertifikat i utbyte, länken hittar du nedanför.

- När får jag veta om jag har blivit antagen till utbyte?

Se Information om antagning till utbyte, länk nedan.

- Jag har inte hört något från mitt utbytesuniversitet, trots att jag enlight Mobility Online blivit nominerad. Vad gör jag?

Du kan checka ansökningstiderna för just det universitet du blivit nominerad till från deras nätsidor. Där hittar du ofta information också om du bör ansöka självständigt eller om ansökningsinformationen skickas till dig från universitetet.

- Jag blev antagen för utbyte men kan inte sen heller åka. Kan jag annullera utbytet?

Se sidan om annullering av utbyte, länkad nedan.

- Kan jag någonstans läsa om andra som tidigare varit på utbyte och deras erfarenheter?

Du kan bekanta dig med utbytesberättelser från studerande. Det finns också ett Instagram-konto, som våra utbytesstuderande uppehåller, som kan ge insiration och nyttig info.

Studiepoäng och medeltal

- Ska jag vara närvarande vid Helsingfors universitet under mitt utbyte?

Ja, det ska du. Också då du ansöker.

- Ska jag ange det medeltal som jag har under ansökningstiden? När kontrollerar utbytesuniversitetet mitt medeltal?

Du ska ange det medeltal som du har under ansökningstiden. Utbytesuniversitetet kontrollerar ditt medeltal först i det skedet då Helsingfors universitet har godkänt din ansökan om utbyte vid utbytesuniversitetet och du skickar din ansökan dit. Du ska uppge ditt medeltal på Helsingfors universitets ansökningsblankett även om utbytesuniversitetet inte skulle kräva att få veta ditt medeltal. Läs mer om medeltalet och hur det räknas ut från länken nedan

- Lönar det sig för mig att söka till ett utbytesmål som kräver ett högre medeltal än det jag har?

Om du inte har ett så högt medeltal som utbytesuniversitetet kräver kan du inte söka till universitetet. Studierna vid ett utbytesuniversitet är ofta mer krävande än vid hemuniversitetet. Därför skulle det kunna bli för tungt att studera vid ett sådant universitet som kräver ett högre medeltal än det du har. Utbytesuniversitetet kan också avslå din ansökan på grund av ditt medeltal, och då kan du inte genomföra några studier. Bland annat de utbytesmål som ingår i Erasmus eller Nordplus brukar inte ställa krav på medeltalet, men praxis varierar beroende på avtal.

- Hur sannolikt är det att bli antagen till utbytesmålen i Oceanien?

Utbytesmålen i Oceanien är mycket populära och därför måste man gallra bland de sökande på basis av studieframgång och ansökan. För de flesta utbytesmålen i Oceanien krävs ett medeltal som är minst 3 (undantagen tas upp på sidan om utbytesmål i Oceanien). På grund av det höga antalet sökande till målen i Oceanien krävs vanligen ett medeltal på minst 3,5 för att bli antagen. Du förbättrar dina chanser att få åka på utbyte om du utöver utbytesmål i Oceanien söker till utbytesmål inom Erasmus och Nordplus, där konkurrensen är mindre.

-
Räknas vitsorden för Öppna universitetets kurser eller JOO-studier med i medeltalet?
I medeltalet ingår alla de kurser som syns i Sisu. Också de kurser som du har genomfört vid Öppna universitetet eller som JOO-studier (flexibel studierätt) ingår i medeltalet.

Betygspunktsgenomsnittet beräknas baserat på alla kurser som visas på Sisu. Kurser som genomförts vid Open University och som JOO-studier (flexibel studierätt) räknas också i GPA.

- Hur många studiepoäng ska jag genomföra under utbytet?

Se studieplan för utbyte från länken nedanför.

Studier och kurser under utbytet

- Kan jag läsa mindre ämnen eller valfria moduler under utbytet?

Du kan läsa mindre ämnen eller studier som ingår i valfria moduler under utbytet. I så fall ska du ansöka om utbytet via utbytesavtalet för biämnet eller den valfria enheten om det är ett Erasmusutbytesprogram eller ett bilateralt utbytesprogram för fakulteter och enheter. Huvudämnesstudenter i ämnet har dock företräde när de väljer vilka som får åka på utbyte. Läs mer om avtalens omfattning på länken nedan.

Inom utbytesprogram på universitetsnivå till länder utanför EU och i Norden (Nordlys) kan du genomföra studier som ingår i antingen ditt eget utbildningsprogram, ett valfritt paket eller valfria kurser. Du kan alltså välja kurser ur hela utbytesuniversitetets kursutbud. Observera dock att utbytesuniversiteten kan ha begränsningar när det gäller vilka ämnesområden du kan studera inom. Läs mer om Nordplus och Erasmus på den andra länken nedan.

- Kan jag läsa ett valfritt ämne eller biämne under utbytet även om jag inte har rätt att läsa ämnet vid Helsingfors universitet? Kan jag avlägga ett biämne eller en biämnesmodul under utbytet i ett ämne som inte erbjuds vid Helsingfors universitet?

Du kan avlägga en valbar enhet eller en mindre ämnesenhet under utbytet. I så fall erkänner din egen fakultet dina studier som en valbar enhet som avlagts utomlands. Detta är möjligt vid de flesta fakulteter. Det är dock bra att komma ihåg att en valfri biämneshelhet som avläggs utomlands inte motsvarar kurser vid Helsingfors universitet. Kom också ihåg att följa utbytesuniversitetets egna begränsningar.

- Borde jag ansöka om utbyte under kandidat- eller magisterstudierna?

Se sidan Vill du åka på utbyte? Vissa studieprogram har också särskilda anvisningar för sina studerande om hur man planerar utbytesstudier. Om det finns sådana anvisningar hittar du dem i avsnittet Memo på den här sidan.

- Jag håller på med mina kandidatstudier. Kan jag också slutföra mina masterstudier under utbytet?

Detta är möjligt vid vissa universitet, men strängt förbjudet vid andra. Besök utbytesuniversitetets webbplats för mer information. Detsamma kan gälla för dem som håller på att avsluta sina masterstudier och vill börja studera på kandidatnivå.

- Jag läser kurser på kandidatnivå under utbytet. Kan jag få dem tillgodoräknade som kurser på masternivå?

Det är ofta möjligt att inkludera kurser på kandidatnivå som avlagts under utbytet som valfria studier i magisterexamen. Om du vill ersätta en obligatorisk kurs som ingår i examensfordringarna för din magisterexamen med en kurs på kandidatnivå, kan du fråga den lärare som ansvarar för kursen om detta är möjligt.

- Var kan jag hitta kurser på utbytesuniversitet? Vad ska jag göra om jag inte hittar kursutbudet för nästa läsår?

Kursutbudet finns på utbytesuniversitetets webbplats. De flesta universitet publicerar endast kursutbudet för det aktuella läsåret. Du kan välja dina Learning Agreement-kurser baserat på kursutbudet för det aktuella läsåret. Läs mer om Learning Agreements i studieplanen för utbytesstudier via länken nedan.

- Finns det stora skillnader i universitetens krav?

Utbytesuniversiteten kräver lika mycket av utbytesstudenter som av sina egna studenter. Till exempel kan dina egna språkkunskaper påverka hur krävande studierna är.

Ansökan och bilagor

- Måste jag göra hela ansökan på en gång eller kan jag fortsätta senare?

Du kan lämna ansökan på hälft och fortsätta senare. Det enda som krävs är att du har fyllt i hela det första momentet (Application form). Läs mera om ansökande i Mobility Online från första länken nedan.

- Vem vid Helsingfors universitet läser min ansökan om utbyte? På vilket språk lönar det sig att skriva den?

Det är Mobilitetsservicens specialister som läser din ansökan. Du kan skriva den på svenska, finska eller engelska.

- Hur fyller jag i Learning Agreement?

Se studieplan för utbyte genom länken nere.

- Kan jag bli antagen till utbyte även om jag har genomfört alla studier som ingår i min examen?

De studier som genomförs vid utbytesuniversitetet ska kunna tillgodoräknas och rymmas i sin helhet i din examen vid Helsingfors universitet. I kandidatexamen är omfattningen högst 200 sp och 130 sp i magisterexamen. Om du redan har utfört så många kurser att dessa mängder studiepoäng blir fålklda kan du inte ansöka eller bli vald för att åka på utbyte. Läs mera om vem som kan åka på utbyte från länken nedan.

- Jag har problem med min ansökan, vem kan jag kontakta?

Kontakta Enheten för internationellt utbildningssamarbete.

Du kan också komma på ansökningskliniker.

Tillgodoräknande

- Hur vet jag om jag lämnat tillbaka allt jag ska?

Se minneslistan för dig som återvänder från utbyte länkad nedan.

- Hur går det till när utbytesstudier tillgodoräknas? Vem tillgodoräknar mina utbytesstudier?

Se information om tillgodoräknande av studier från länken nedanför.

- Vad är skillnaden mellan att tillgodoräkna, ersätta och att inkludera studier?

Att ersätta och inkludera är olika former av att tillgodoräkna. Att ersätta innebär att du använder tidigare förvärvad kunskap för att ersätta sådana studier som ingår i ditt utbildningsprogram. Den tidigare förvärvade kunskapen ska då motsvara kunskapsmålen för det studieavsnitt eller den studiehelhet som ersätts. Att inkludera betyder däremot att tidigare förvärvad kunskap infogas som en del av din examen. Då krävs det inte att innehållet motsvarar de studieavsnitt eller studiehelheter som ingår i examensfordringarna. Läs mera om tillgodoräknande av studier via länken under.

- Jag utförde under utbytet olika kurser än de på min Learning Agreement. Hur gör jag?

Se ändringar i den ursprungliga studieplanen från länken nedan.

- Jag utförde färre studier än jag skulle, hur gör jag?

Kontakta Enheten för internationellt utbildningssamarbete och förklara din situation.

- Min utbytestid ändrades, vad ska jag göra?

Se Förändringar under utbytet från länken nere, och vid behov kontakta Enheten för internationellt utbildningssamarbete.

- Hur kan jag upprätthålla det internationella kunnande jag fick under utbytet?

Du kan bli tutor för internationella studerande vid HU, eller studerande som ska åka på utbyte härifrån. Många studerandeorganisationer har även internationell verksamher, så du kan höra dig om hur du kan delta i detta.
Se även sidan Internationalisering på hemmaplan.